Thursday, 11 December 2014
Χριστουγεννιάτικος κορμός Black Forest
Την συνταγή μου για ένα εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο κορμό που συνηθίζω να φτιάχνω κάθε χρόνο τις γιορτινές μέρες, θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας!
Σοκολάτα, σαντιγί, βυσσινάκια και ένα αφράτο παντεσπάνι που τα κλείνει όλα αυτά μέσα του, θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι!!
Πάμε να σας πω πως θα τους περιποιηθείτε «γλυκά» φέτος!!
Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι:
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
μισή κούπα τσαγιού αλεύρι
μισή κούπα τσαγιού κακάο
1 βανίλια άρωμα
Για την γέμιση:
1 κουτί φυτική σαντιγί
2 κούπες τσαγιού γεμάτες ζάχαρη άχνη
1,5 κούπα τσαγιού κομπόστα βύσσινο με το χυμό της
2 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουερ
3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη
μισή κούπα τσαγιού νερό
Για το γαρνίρισμα (topping):
1,5 κούπα από τη σαντιγί της γέμισης
2/3 κούπας τσαγιού γάλα ζεστό
1 κουταλάκι βούτυρο
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομματάκια
Για την διακόσμηση:
ξύσμα κουβερτούρας
βύσσινα
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15 -17 λεπτά.
Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, το τοποθετούμε σε μια πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό με την βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Χτυπάμε καλά τη φυτική σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κομπόστα και την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Σε μισή κούπα νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με την κομπόστα. Ανακατεύουμε ώσπου να δέσει το μείγμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, ξεδιπλώνουμε το ρολό και απλώνουμε στην επιφάνειά του και κατά πλάτος, το μείγμα με τα βύσσινα.
Κρατάμε στην άκρη 1,5 κούπα από την σαντιγί και απλώνουμε την υπόλοιπη επάνω ακριβώς από τα βύσσινα.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας
και τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Τοποθετούμε το ρολό στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα για το γαρνίρισμα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο. Προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας καλά, να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του την κρέμα αυτή, με σπάτουλα ή κορνέ.
Διακοσμούμε με ξύσμα κουβερτούρας και βυσσινάκια.
Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, πριν τον σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
Πόσο ομυ αρέσουν τα γκλαμουρόζικα γλυκα των εορτών δεν λέγεται!
πω πω πω τι κορμός είναι αυτός Παναγιά μου!!! με ξελίγωσες πρωινιάτικα Ελενάκι!!! καταγράφεται φυσικά!
φιλούμπες πολλές :)
Υπερπαραγωγη,πανεμορφο!!!νομιζω ειναι το απολυτο χριστουγεννιατικο γλυκο!!!!!
Αγαπητά συνμέλη και συνβλόγερς,τί θα κάνουμε με δαύτη που μας στέλνει αδιάβαστους με αυτά που φτιάχνει...???
καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥
Ουάου!!!Πράγματι!!Υπερπαραγωγή ο κορμός σου Ελένη μου!!!Τόσο όμορφο καί λαχταριστό γλυκάκι γιά τίς γιορτές!!!Εγραψες πάλι!!!Μπράβο σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!
Αν και η γεύση είναι σαν την εμφάνιση (που είμαι σίγουρη πως θα είναι!)... μας κατέστρεψες!!!
YUMMY!
'Γεια στα χέρια σου, Ελενάκι!!!
ΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
Πολύ ωραίο γλυκό κι ό,τι πρέπει για αυτές τις μέρες!:)
μου αρέσει πολύ αυτή η γεύση του black forest!!! πολύ ωραία συνταγή, ευχαριστούμε!!!
Γλυκό γιορτινό-υπερπαραγωγή, ιδανικό για τις γιορτές!
Φιλάκια!
Καλά σου τα λέει η Βιβή!!
Ξεσηκώστρα, ε ξεσηκώστρα!!!
Υπερπαραγωγή Ελενάκι μου, τέεεεελειοςς ο κορμός σου!!!
Πολλά πολλά φιλιά!
Με κολάζει και που το βλέπω βρε κοπελιά!!!
Πω,πω, είναι λαχταριστός! Πολύ εντυπωσιακός και σίγουρα πολύ νόστιμος κορμός!
Ευχαριστούμε!
Και έυκολο... εγώ δεν το έκανα ποτέ, αλλά φέτος θα δείς!!!
Σ'ευχαριστεί την οικογένια μου :)))
Υπέροχος ο κορμός σου Ελένη!
Φοβερή πρόταση για τις γιορτές!
Σίγουρα είναι γλυκάκι που τη διαδικασία του την έχει, αλλά δύσκολα να αντισταθεί κάποιος σε τέτοιες φωτογραφίες!!
Φιλιά
Μου αρεσει περισσότερο η εκδοχη του κορμου Ελένη μου!
Υπέροχη πρόταση Ελένη μου!!! Λατρεύω τους σοκολατένιους κορμούς κι ο δικός σου είναι πεντανόστιμος!!!!
Φιλιά!
Υπεροχή γλυκο !!! η γεύση του
σοκολάτα με το βύσσινο και σαντιγί ...
πω,πω τελεια
Πω πω πω πω! Τι λαχταριστές εικόνες είναι αυτές Ελενάκι μου;
Όσα μπράβο κι αν σου πω είναι λίγα...
Φιλάκια λιχούδικα!!!
Ευχαριστώ πολύ γι'αυτήν την υπέροχη συνταγή την κάνω κάθε Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια κ είναι πολύ νόστιμη κ κ εντυπωσιακό γλυκό!
Post a Comment