Friday 12 December 2014

Γιορτινό χοιρινό μπουτάκι


Ένα ξεχωριστό έδεσμα, ένα γιορτινό χοιρινό μπουτάκι μαγειρέψαμε και σας το προτείνουμε για το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς.
Ένα φαγητό που θα ταιριάξει απόλυτα με τις απαιτήσεις της οικογένειας και των καλεσμένων μας, τις ημέρες των εορτών.
Δύο μαρινάδες δίνουν την πλούσια γεύση, κάνοντάς το πεντανόστιμο!
Τα αρώματα των μπαχαρικών, των μυρωδικών, του πορτοκαλιού και του λεμονιού μετατρέπουν το χοιρινό μπουτάκι αλλά και τις πατατούλες που το συνοδεύουν, σε μια γευστική πανδαισία!!
Μοσχοβολά και μας προϊδεάζει για την νοστιμιά του από τον φούρνο κιόλας!
Ποια άλλα είναι τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία του γιορτινού μας γεύματος, εκτός φυσικά από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό όπως αυτό;
Καλή διάθεση, καλή παρέα, καλό κρασάκι, ένα φροντισμένο και όμορφα στρωμένο τραπέζι και η ημέρα μας θα είναι στην κυριολεξία γιορτινή, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!

Θα χρειαστούμε:
1 χοιρινό μπουτάκι 2,2 kgr - 2,5kgr.
Για την 1η μαρινάδα
1,5 λίτρο νερό
2 κουταλιές χονδρό αλάτι
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο κρεμμύδι
8-10 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι
250 γρ. λευκό κρασί
2-3 κλωνάρια σέλινο
4 φύλλα δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι
7-8 ολόκληρες κάψουλες κάρδαμο
1 κουταλάκι σπόρους κόλιαντρο
Για την 2η μαρινάδα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά βότανα Προβηγκίας
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι μαντζουράνα
μισό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
μισό κουταλάκι κόλιαντρο
5 κάψουλες κάρδαμο, τα σποράκια
1 μέτριο λεμόνι, ο χυμός του
αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες
1,5 κιλό πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδου
1 μέτριο πορτοκάλι, ο χυμός του
1 μέτριο λεμόνι, ο χυμός του
1 κουταλιά μέλι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Αγοράζουμε χοιρινό μπουτάκι το οποίο θα έχει και την πετσούλα του. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να χαράξει την πετσούλα μπακλαβαδωτά.
Βάζουμε το μπουτάκι σε μεγάλο και βαθύ σκεύος. Πασπαλίζουμε με το χονδρό αλάτι και την καστανή ζάχαρη.
Χαράζουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα, καρφώνουμε επάνω του τα γαρύφαλλα και το βάζουμε και αυτό μαζί. Προσθέτουμε το σέλινο και σκορπίζουμε από πάνω τα μπαχαρικά.
Πλένουμε το πορτοκάλι και το στύβουμε. Ρίχνουμε τον χυμό πάνω στο μπούτι και τοποθετούμε τις φλούδες στο πλάι, εκατέρωθεν. Τέλος προσθέτουμε το νερό και το κρασί.

Καλύπτουμε το σκεύος με το χοιρινό με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Ανά 6 ώρες αναποδογυρίζουμε το κρέας μέσα στο σκεύος, ώστε να αρτηθεί από όλες τις μεριές.
Μετά από 24 ώρες βγάζουμε το μπούτι από την 1η μαρινάδα και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάζουμε την 2η μαρινάδα. Βάζουμε τα μπαχαρικά και τα βότανα σε γουδί και τα κονιορτοποιούμε. Σε μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, όλα τα υλικά αυτά μαζί.
Αλείφουμε το κρέας γύρω γύρω με όλη την ποσότητα της μαρινάδας.
Βάζουμε το μπουτάκι σε ταψί, υπολογίζοντας ότι στο ίδιο ταψί θα πρέπει να χωρέσουν και οι πατάτες που θα προσθέσουμε αργότερα. Προσθέτουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό.
Καλύπτουμε το χοιρινό με ένα κομμάτι βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί.
Καλύπτουμε όλο το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Μετά την πάροδο μιας ώρας, προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια καθώς και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ελέγχουμε τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Σκεπάζουμε πάλι καλά το ταψί μας με το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και το ξαναβάζουμε στον φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ως να μαλακώσουν οι πατάτες και το μπουτάκι μας να είναι καλοψημένο.
5 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί.
Ραντίζουμε το μπουτάκι και τις πατάτες με τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, στους οποίους έχουμε προσθέσει και το μέλι.
Όταν το κρεατάκι μας έχει αποκτήσει ρόδινη κρούστα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κρέας και τις πατάτες σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

15 comments:

Rena said...

Καλημέρα!!!
Μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!!!!!
Φιλιά!!!

KANTHAR0S said...

Εγώ τρώω και χοιρινό μπουτάκι που δεν είναι γιορτινό.

Unknown said...

Ωραία παρουσίαση και πρέπει να είναι και πάρα πολύ νόστιμο!!!:)

Irene said...

τελειο φαινεται!
μου βαζεις ιδεες.λες να προδωσω την γαλοπουλα φετος????

ειρηνη

sun kiriaki said...

παρα πολυ του γουστου μου!!!!τελειο ειναι!!!!!!
φιλιαα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο όπως πάντα, άψογος!!!!

Ειρηνάκι πεντανόστιμη η γιορτινή σου πρόταση, για ένα φαγάκι που θα ομορφύνει το γιορτινό μας τραπέζι!
Πολλά φιλιά!

evonita said...

τι ωραία λαχταριστή συνταγή!!!

Unknown said...

Αχ πόσο λαχταριστό δείχνει αυτό το μπουτάκι!

Silena said...

Δείχνει πεντανόστιμο!!!! Λατρεύω το χοιρινό και πιστεύω ότι κάνει πολύ γιορτινά πιάτα όπως το δικό σου Ειρήνη!
Καλό βράδυ!

DIMI said...

Μμμμ,πολύ λαχταριστό τό μπουτάκι Ειρήνη μου!!!Νόστιμη συνταγή!!!Οτι πρέπει γιά τήν επαίτιό μας,μετά τά Χριστούγεννα!!!Θά δοκιμαστεί!!!
Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

- spoonstories- said...

Πολύ προσεγμένη συνταγή! Με 2 μαρινάδες? Μας καλομαθαίνεις Ειρήνη μου!Μια καταπληκτική πρόταση για γιορτινό τραπέζι και για αυτούς που δεν συμπαθούν την γαλοπούλα!

Mary said...

Γιαμ γιαμ γιαααααμμμμμ!!!
Ειρηνάκι μου θα το ψήσω το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη και θα το γευτούμε αρκετοί, σίγουρα θα βγω ασπροπρόσωπη, σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη!

Γεια στα χεράκια σου, σε φιλώ!

Maria B. said...

Ωραία και εορταστική πρόταση !!! γειά στα χεράκια σου !!!

καλή βδομάδα και φιλάκια πολλά !!!

Ερμιόνη said...

Δύο μαρινάδες!
Αυτό σίγουρο θα έχει τεράστια διαφορά στη γεύση Ειρήνη μου!
Και οπωσδήποτε το χοιρινό θα είναι φοβερά τρυφερό!
Τα φιλιά μου!

Anonymous said...

Είχα ένα χοιρινό κομμάτι, σχεδόν 7 κιλά για το βράδυ της παραμονής του Νέου Χρόνου. Αντικατάστησα την καφέ ζάχαρη με μέλι και τα βότανα Προβηγκίας με διάφορα που διάβασα ότι περιλαμάνονται σε αυτό το μείγμα. Χρησιμοποίησα επίσης μουστάρδα με πιπέρι. Το έψησα σε μαντεμένια γάστρα για 7 ώρες. Ήταν εξαιρετικά πεντανόστιμο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...