Wednesday, 17 December 2014
Πτι φουρ σοκολατένια
Όλοι μας γνωρίζουμε τα μπισκοτένια πτι φουρ. Αφράτα μπισκότα βουτύρου, ενωμένα ανά δύο μεταξύ τους με μαρμελάδα.
Τα αγοράζουμε συχνά πυκνά από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Και λέω συχνά πυκνά, γιατί το κουτί που τα περιέχει αδειάζει γρήγορα, καθώς από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο στην οικογένειά μας τα τιμάμε δεόντως! Άλλος για τον καφέ του, άλλος για το γάλα του.
Σε μένα αρέσει να συνοδεύω εκτός από τον καφέ μου, το απογευματινό μου τσάι με μέντα που αγαπώ ιδιαίτερα.
Για να πω την αλήθεια "τσιμπάμε" από ένα που και που αντί για άλλο σνακ, όταν τα έχουμε πρόχειρα.
Πρόσφατα σας δείξαμε την συνταγή της Ελένης για πτι φουρ. Είδαμε πόσο εύκολα και νόστιμα γίνονται και τα σπιτικά.
Σήμερα θα σας δείξουμε την δική μου εκδοχή για σοκολατένια πτι φουρ.
Την περίοδο των εορτών όλο και κάποιες επισκέψεις θα έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε άνετα να τα κεράσουμε μαζί με τον καφέ που θα προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.
Αλλά κάλλιστα γίνονται ένα ευπρόσδεκτο δωράκι σε κάποια επίσκεψη που θα κάνουμε εμείς σε αγαπημένα μας πρόσωπα.
Εκτός από την κλασσική γέμιση μαρμελάδας, μπορούμε επίσης να τα γεμίσουμε με φουντουκόπαστα για έξτρα απολαυστική γεύση!
Είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν τα αγαπημένα σας!!
Θα χρειαστούμε:
510 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
90 γρ. κακάο σκόνη
380 γρ. βούτυρο αγελάδας
320 γρ. άχνη ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
3 μασουράκια άρωμα βανίλιας
1/4 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι μπαίικιν πάουντερ
Επιπλέον
μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή φουντουκόπαστα
λιωμένη λευκή κουβερτούρα
λιωμένη σκούρα κουβερτούρα
χρωματιστή και σκούρα τρούφα
Τι κάνουμε:
Τουλάχιστον μία ώρα πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε τα πτι φουρ, βγάζουμε το βούτυρο αγελάδας και τα αυγά από το ψυγείο, ώστε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπαίικιν πάουντερ και το αλάτι, δύο φορές.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας, βάζουμε το βούτυρο αγελάδας. Χτυπάμε το βούτυρο στην δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 15 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά και σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλεύρου και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ως να σχηματιστεί η ζύμη μας.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τα δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου μας. Για να μην γλιστράει το χαρτί όταν θα βάζουμε επάνω την ζύμη των μπισκότων, βάζουμε στις τέσσερις γωνίες ανάμεσα στο χαρτί και το ταψί ελάχιστη από την ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη των πτι φουρ σε μεγάλη σακούλα κορνέ με μύτη αστέρι και άνοιγμα ενάμισι εκατοστό.
Σχηματίζουμε με την ζύμη μπαστουνάκια, κύκλους κλπ., επάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 12 λεπτά. Ή σε φούρνο με αντιστάσεις στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 14 λεπτά περίπου.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Ενώνουμε τα σοκολατένια μπισκοτάκια ανά δύο, βάζοντας ανάμεσα την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή φουντουκόπαστα. Αν βάλουμε μαρμελάδα θα την περάσουμε πρώτα από σουρωτήρι, ώστε να μην έχει κομματάκια.
Λιώνουμε λευκή και σκούρα κουβερτούρα σε ξεχωριστά μπαιν μαρί.
Βουτάμε την μία άκρη των πτι-φουρ σε όποια σοκολάτα θέλουμε και κατόπιν τα βάζουμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με τρούφα και αφήνουμε την σοκολάτα να στερεοποιηθεί.
Φυλάσσονται σε κουτί για μπισκότα ως να καταναλωθούν.
Σημειώσεις:
- Επειδή η ζύμη των πτι φουρ περιέχει από λίγο ως καθόλου μπαίικιν πάουντερ, είναι πολύ βασικό να χτυπηθεί το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά και αρκετή ώρα. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν όσο αφράτα γνωρίζουμε ότι είναι αυτά τα μπισκοτάκια.
- Δεν παραψήνουμε τα μπισκοτάκια γιατί σκληραίνουν. Αν παρ' όλα αυτά μας έγιναν λίγο πιο σκληρά από ότι θα θέλαμε, δεν τα κλείνουμε σε κουτί μπισκότων αμέσως μόλις στερεοποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε με μια μεγάλη πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον, ειδικά τώρα τον χειμώνα και μαλακώνουν. Κατόπιν μπορούν να φυλαχθούν σε κουτί. Αν φυσικά δεν τα έχουμε εξαφανίσει ως τότε!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Τα αγαπώ! Μου αρεσει που τα έντυσες γιορτινά :)
Καλή σου μερα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Πρωί πρωί να μας τρέχουν τα σάλια...δεν είσαι εντάξει,χαχαχαχχα!
κλασικη αξια τα πτι φουρ που με την σοκολατενια τσαχπινια και την χρωματιστη τρουφα γινονται μοντερνα και απαιχτα!!!!!
φιλια!!
Ειρήνη μου,υπερπαραγωγή τά γιορτινά σου,πτι φούρ!!!Πρωτότυπα καί σίγουρα λαχταριστά!!!Θά τά λατρέχουν μικροί καί μεγάλοι!!!Μού άρεσε τό τίπ μέ τήν ζύμη στήν λαδόκολα!!Νάσαι καλά!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!
Καλησπέρα! Αγαπημένα γλυκά!!
Έτσι όμορφα και χαρούμενα που τα έκανες θα είναι το καλύτερο γλύκισμα για τα πιτσιρίκια...και τις μαμάδες τους φυσικά, χαχα
Τέλεια!!
πόσο πολύ μου αρέσουν!!! ομολογώ πως δεν έχω δοκιμάσει αυτή την εκδοχή!!! φιλάκια!!
Mmmm, delicious cookies!
Beautiful and exciting holiday!
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Λαχταριστά τα σοκολατένια μπισκοτάκια σου Ειρήνη μου και όπως λες κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε τέτοιες λιχουδιές.
Υπέροχη εκδοχή!
Η σοκολατένια γεύση και η φουντουκόπαστα στη μέση κάνουν πραγματικά τη διαφορά!
Και μ' αρέσει πολύ που σου έχει πετύχει τόσο καλά και το σχήμα τους!
Φιλιά!
Τέλεια πρέπει να είναι Ειρήνη μου!! Τα λάτρεψα με την πρώτη ματιά κι όταν διάβασα τη συνταγή ξετρελλάθηκα. Ξέρω ήδη πότε θα τα φτιάξω και ποιοί θα τα απολαύσουν! Γεια στα χέρια σου και καλές γιορτές να έχουμε!!
Φιλιά!
Γιορτινά, αφράτα, πανέμορφα!!!
Ξεκινάς με ένα, και δεν λες να σταματήσεις!
Καλό μεσημέρι Ειρήνη μου, φιλιά!
Ειρήνη μου δείχνουν σούπερ!Πάρα πολύ ωραία εμφάνιση, φαντάζομαι και από γεύση θα σκίζουν!
Φιλάκια πολλά!!!
ΜΜΜΜΜμμμμμμΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!
Τι έφτιαξαν τα χεράκια σου πάλι κοντέσα μου; Τρώγονται απολαυστικά το ένα μετά το άλλο, είναι υπέροχα!
Φιλάκια πολλά!
Post a Comment