Wednesday 3 December 2014

Κανταΐφι με περγαμόντο


Κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκτός από τα κλασσικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, απαραιτήτως θα φτιάξω κάποιο σιροπιαστό. Μπακλαβά, κανταΐφι, φλογέρες, δίπλες ή κάτι άλλο.
Πέρσι έφτιαξα κανταΐφι στο οποίο θέλοντας να δώσω μια διαφορετική πινελιά, το εμπλούτισα με γλυκό του κουταλιού. Και φυσικά επέλεξα το αγαπημένο μου γλυκό περγαμόντο.
Η οικογένεια επικρότησε την επιλογή μου.....εξαφανίζοντας τα κανταϊφάκια με μεγάλη ευχαρίστηση!!
Σκέφτομαι να τα ξαναφτιάξω και φέτος.
Το κανταΐφι είναι εύκολο γλυκό γενικά, αν και έχει κάποια διαδικασία η ετοιμασία του. Αξίζει όμως τον κόπο!
Με την συνταγή που θα δούμε παρακάτω, θα ετοιμάσουμε 18 μέτρια κανταϊφάκια.

Τα υλικά μας:
μισό κιλό φύλλο κανταΐφι
5-6 ρολάκια γλυκό περγαμόντο
400 γρ. αμύγδαλα με το μαλακό τους φλούδι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
50 γρ. ζάχαρη
5 ml. κονιάκ
200 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδας
200 γρ. μαργαρίνη
Για το σιρόπι
1200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
800 ml. νερό
1 κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
την φλούδα από ένα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
Στην πράξη:
Αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε την ετοιμασία του γλυκού μας, βάζουμε τα ρολάκια του περγαμόντου σε ένα σουρωτηράκι να στραγγίσουν από το σιρόπι τους. Κατόπιν τα κόβουμε σε φετούλες.
Κόβουμε τα αμύγδαλα με την μαλακή τους φλούδα στο μούλτι σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά να ροδίσουν.
Αποσύρουμε τα αμύγδαλα από την φωτιά και τα αφήνομε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά, το κονιάκ, τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.
Αφρατεύουμε καλά με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι, φροντίζοντας να μην έχει κόμπους. Τυχόν κομματάκια φύλλου που έχουν ξεραθεί, τα αφαιρούμε εντελώς.
Παίρνουμε μια ποσότητα αφρατεμένου φύλλου και την τοποθετούμε στο χέρι μας. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κομμάτι φετούλα γλυκό περγαμόντο.

Κλείνουμε το φύλλο, εγκλωβίζοντας στο κέντρο την γέμιση, φτιάχνοντας ένα κανταΐφι.
Το γυρίζουμε κυκλικά πάνω στο χέρι μας, έτσι ώστε να μην εξέχουν κομμάτια του φύλλου και να φαίνεται το γλυκάκι μας ομοιόμορφο.

Βάζουμε το κανταΐφι σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ ή μέτριο ταψάκι.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο.

Λιώνουμε την μαργαρίνη και το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και ραντίζουμε με ένα κουτάλι τα κανταΐφια.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ψήνουμε ως να ροδίσουν καλά τα κανταΐφια μας.
Όσο ψήνονται τα γλυκάκια μας, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 7 λεπτά βρασίματος ακόμα και κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Ξαφρίζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Μόλις βγάλουμε τα κανταΐφια από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σερβίρουμε με ένα κομμάτι γλυκό περγαμόντο στην κορυφή, πασπαλισμένα με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, με παγωτάκι ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

11 comments:

censurasigloXXI said...

Φιλενάδα μου, οι χιονομπαλίτσες έτοιμες!!! Μυροδιάααα.

Ευχαριστώ για την συνταγή, τα παιδιά περάσανε μια όμορφη στιγμή μαζί μου.

Φιλιά και το καφεδάκι μας.

Tante Kiki said...

Θαυμάσιο Ειρήνη!!! Φοβερή ιδέα και πρέπει να έγινε καταπληκτικό και σε γεύση και σε άρωμα!! Πόσο θα ήθελα να ήμουν κοντά....
Καλή σου μέρα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτό πρέπει να είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κανταΐφι Ειρήνη μου!
Το περγαμόντο θα δίνει την ξεχωριστή πινελιά και θα απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο σιροπιαστό γλυκάκι!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Maria B. said...

Aχ ! τι ωραία !!! τρελλαίνομαι για κανταϊφι και επίσης για περγαμόντο, βεβαίως - βεβαίως !!!!!

παίρνω το κομμάτι μου για το απογευματινό καφεδάκι μου !!

φιλια σε όλους και καλό απόγευμα!!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Στίς γιορτές πάντα φτιάχνω κάποιο σιροπιαστό γλυκάκι!!!Αλλά τό δικό σου είναι τέλειο καί σέ γεύση αλλά καί σέ άρωμα!!Θά τό δοκιμάσω μαζί μέ παγωτό καμάκι!Θά ξετρελαθούν είμαι σίγουρη!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου λατρεύουμε και αγαπάμε πολύ τα σιροπιαστά!Την ιδέα σου με το περγαμόντο θα την υιοθετήσω σίγουρα!!!Υπέροχο, γειά στα χέρια σου!
Φιλάκια πολλά!!!

Helen Gr said...

Το αγαπημένο μου γλυκάκι! Κι εσύ το έφτιαξες καταπληκτικό, φαντάζομαι γεύση και άρωμα, Ειρήνη μου!
Και να είχα ένα κομματάκι!!!
Καλοφάγωτο!
Φιλιά

Anonymous said...

Πολύ διαφορετικό, μπράβο!
Άννα - Καλαμάτα

Ερμιόνη said...

Υπέροχη πρόταση Ειρήνη!
Λίγο διαφορετική και τόσο μα τόσο αρωματική!
Με μικρές λεπτομέρειες, έστειλες ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό σε καινούρια διάσταση!
Φιλιά

- spoonstories- said...

Το καταϊφι παίζει να είναι για μένα το καλύτερο σιροπιαστό!! Το αρωμάτισες και τέλεια οπότε ανέβασες τον πήχη! Καλή συνέχεια^^

Mary said...

Σλουρπ!!! Πόσο θα ήθελα να τσακίσω ένα κομμάτι τώρα!!! Φαίνεται υπέροχο!

Γεια στα χεράκια σου κοντέσα μου, σε φιλώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...