Thursday, 10 December 2015
Ραβανί με καλαμποκάλευρο
Τις γιορτινές μέρες, πολλοί συνηθίζουν να φτιάχνουν εκτός από τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, και κάποιο σιροπιαστό γλυκάκι.
Εγώ σήμερα θα σας κεράσω το αγαπημένο μας ραβανί, με συνταγή της γιαγιούλας μου.
Είναι δυστυχώς μια από τις ελάχιστες συνταγές της που κατάφερα να βρω και να κρατήσω.
Μοιράζομαι την συνταγή της μαζί σας, και σας βεβαιώνω ότι είναι από τα πιο αφράτα και νόστιμα ραβανί που θα έχετε δοκιμάσει.
Στο σπίτι μας εξαφανίζεται πολύ γρήγορα, γιατί κανείς δεν αρκείται σε ένα μόνο κομμάτι!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
250 γρ. καλαμποκάλευρο
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι:
2 ½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 ¼ φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σε χωριστό μπολ βάζουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Ενώνουμε το περιεχόμενο των 2 μπολ, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και αδειάζουμε εκεί το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου.
Το γλυκό μας θα είναι έτοιμο, όταν έχει ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το χαράσσουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί. Έτσι όταν θα το σιροπιάσουμε, το σιρόπι θα εισχωρήσει περισσότερο μέσα στο γλυκό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού για 8 -10 λεπτά περίπου, ώστε να δέσει καλά το σιρόπι.
Όταν σιροπιάσουμε το γλυκό, θα πρέπει να είναι το σιρόπι ζεστό και το γλυκό κρύο.
Ρίχνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα σιγά σιγά πάνω από το γλυκό και το αφήνουμε 4-5 ώρες να σιροπιαστεί καλά.
Κατόπιν σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.