Monday, 7 December 2015
Μελαχροινή
Θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας μια συνταγή μου που την έχω χρόνια.
Ένα υπέροχο σιροπιαστό γλυκάκι, που το φτιάχνω πάντα τις γιορτές.
Ένα γλυκάκι που μοσχοβολάει κανέλα και γαρύφαλλο, αρώματα που τόσο πολύ ταιριάζουν στο πνεύμα των γιορτών!!
Θα σας πω και μια όμορφη παραλλαγή.
Κάποιες φορές, ετοιμάζω 1-2 κρέμες με άνθος αραβοσίτου βανίλια (όχι στιγμής), περιχύνω με την κρέμα αυτή την επιφάνεια του γλυκού μου, και μετά πασπαλίζω με κανέλα!
Όνειρο!!!!!!! Αν το δοκιμάσετε και έτσι, θα με θυμηθείτε!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
6 αυγά
6 κουταλιές ζάχαρη
6 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
2-3 κουταλάκια κακάο
6 κουταλιές τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλαράκι κανέλας
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το γαρύφαλλο, τη κανέλα, το κακάο (πάντα κοσκινισμένο) και τα καρύδια, αν τα χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Σε τρίτο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώνουμε τα στερεά υλικά του πρώτου μπολ με το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την μαρέγκα, ανακατεύοντας σιγά σιγά, ξεκινώντας απ΄ έξω προς το κέντρο για να μην πάρει το μείγμα αέρα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το ξυλάκι της κανέλας πριν σιροπιάσουμε το γλυκό μας.
Χαράσσουμε το γλυκό σε κομμάτια, μέσα στο ταψί. Αυτό θα βοηθήσει στο σιρόπιασμα, ώστε το γλυκό να «ρουφήξει» πιο εύκολα το σιρόπι.
Ακόμα περισσότερο θα βοηθήσει, αν με μια οδοντογλυφίδα τρυπήσουμε την επιφάνεια του γλυκού σε διάφορα σημεία.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι πάνω στο γλυκό. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι ζεστό και το γλυκό κρύο.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.