Monday, 14 December 2015

Καρυδόπιτα με ρούμι και σταφίδες


Μια καρυδόπιτα που διαφέρει αρκετά από την κλασσική εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού, μας προτείνει σήμερα η φιλεναδίτσα μου, η Κατερίνα!
Μια καρυδόπιτα με ρούμι και σταφίδες, μια καρυδόπιτα που πιστέψτε με …. αξίζει να φτιάξετε και να δοκιμάσετε και σίγουρα αξίζει να τρατάρετε νόστιμα τους αγαπημένους σας τις γιορτινές μέρες!
Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση, συνοδεύουμε την καρυδόπιτα με μια μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας ή την περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε για να την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
1 κιλό καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
400 γρ. τριμμένη φρυγανιά
μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σταφίδες ξανθιές
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
μισό κιλό ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
1 κοφτή κουταλιά σόδα
6 αυγά
1 ποτήρι ρούμι
1,5 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι
μισό κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
(η κούπα μου είναι χωρητικότητας 260 ml και το ποτήρι μου 400 ml)
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε ελαφριά τα αυγά και προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά, ανακατεύοντάς τα ώστε να ενωθούν μεταξύ τους.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των υγρών υλικών στο μείγμα των στερεών υλικών, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ώστε να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί καλά βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180-200 βαθμούς, για 45 λεπτά ως 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για 5-6 λεπτά περίπου.
Θέλουμε να πάρουμε ένα ωραίο σιρόπι, χωρίς να είναι ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε πολύ υδαρές.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε ξεσκέπαστη, ώστε το σιρόπι μας να είναι χλιαρό την ώρα που θα το χρειαστούμε.
Όταν ξεφουρνίσουμε το γλυκό μας, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν το χαράσσουμε σε κομμάτια.
Κατόπιν το σιροπιάζουμε, προσέχοντας το σιρόπι να πάει παντού, και το αφήνουμε 8-10 ώρες ώστε να σιροπιαστεί καλά.
Εάν προτιμάμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού μας με ψιλοκομμένα καρύδια ή μείγμα ξηρών καρπών.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...