Wednesday, 2 December 2015
Λαχανόρυζο με πάπρικα
Φαγάκι πανεύκολο και πολύ γευστικό!
Μου το ζήτησε η μικρή μου πριν λίγες ημέρες, κάτι που ομολογώ κάνει πολύ σπάνια!
Συνταγές για λαχανόρυζο θα βρείτε κι άλλες στο blog μας, όπως το λαχανόρυζο της Μαρίας, το λαχανόρυζο της Έλενας, το λαχανόρυζο της Αμαλίας, καθώς επίσης και ένα ωραίο ριζότο με λάχανο.
Αυτή την φορά διάλεξα να κάνω κάτι πιο απλό.
Το αρωμάτισα με πάπρικα που αρέσει της μικρής και του έδωσα λίγο παραπάνω γεύση προσθέτοντας λίγο βούτυρο.
Η κόρη μου το "καταβρόχθισε", κάτι που δεν περίμενα ξέροντας ότι το λαχανόρυζο είναι από τα τελευταία φαγητά που θα μου ζητούσε ποτέ!!
Αφού λοιπόν είδα τέτοια αποδοχή στο ρυζάκι μου, αποφάσισα να σας το δείξω εφ' όσον και εύκολο είναι και γρήγορο, αλλά και οικονομικό, όσον αφορά το κόστος.
Η δόση που σας δίνω αρκεί για τρεις μέτριες μερίδες.
Πάμε να το μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
μισό μικρό λάχανο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
3/4 φλιτζανιού κίτρινο ρύζι για πιλάφι
1/2 - 3/4 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
μισό κουταλάκι ρίγανη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Τι κάνουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά, άχρηστα φύλλα και από τα σκληρά μέρη των φύλλων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε το λάχανο λίγο πιο χοντρό από ότι θα το κόβαμε αν φτιάχναμε λαχανοσαλάτα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να "γυαλίσει".
Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο για να σοταριστεί και αυτό δυο τρία λεπτά.
Ρίχνουμε την ρίγανη και την πάπρικα και σοτάρουμε για ακόμα ένα λεπτό. Δεν σοτάρουμε παραπάνω για να μην μας μαυρίσει η πάπρικα.
Προσθέτουμε 4 ποτήρια του νερού, νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για ένα εικοσάλεπτο περίπου, να μαλακώσει το λάχανο.
Προσθέτουμε και το ρύζι, τον μαϊντανό καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο του φαγητού μας ως να μαλακώσει το ρύζι και να χυλώσει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τα πιάτα μας με λίγο τριμμένο τυράκι που πάει με το λαχανόρυζο και να το στολίσουμε με φετούλες από ντοματίνια και λίγο δυόσμο.
Αν δεν μας αρέσει το βούτυρο και παρόλο που αυτό είναι που δίνει την έξτρα νοστιμιά, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μια κουταλιά μαργαρίνη ή να προσθέσουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο ακόμα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.