Monday, 5 September 2016
Πως καταψύχουμε ντομάτες
Με τις κόκκινες καλοκαιρινές ντομάτες είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι θα φτιάξατε τις υπέροχες σπιτικές σάλτσες σας, που θα νοστιμίσουν τα φαγάκια σας τις κρύες, χειμωνιάτικες μέρες.
Έφτιαξα κι εγώ, κάθε χρόνο φτιάχνω, δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό.
Όμως εδώ και χρόνια έχω βολευτεί και με έναν ακόμη τρόπο για να διατηρώ τις καλοκαιρινές ντοματούλες και να τις χρησιμοποιώ στις διάφορες σάλτσες μου.
Χωρίς βρασίματα, χωρίς κόπο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Με κατάψυξη φυσικά.
Και όταν αποψυχθούν, είναι έτοιμες και φρέσκες φρέσκες να τις χρησιμοποιήσω για τις σάλτσες μου.
Τις ντοματούλες μου τις καταψύχω με 2 τρόπους.
Πάμε να σας πω τι θα κάνουμε!
Πρώτος τρόπος:
Διαλέγουμε ντοματούλες κόκκινες και σφιχτές.
Τις πλένουμε πολύ καλά (εγώ τις σαπουνίζω κιόλας) και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τις τοποθετούμε σε σακουλάκια με zip την μια δίπλα στην άλλη.
Κλείνουμε τα σακουλάκια και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Όποτε χρειαστούμε ντομάτες για τις σάλτσες μας, αφαιρούμε από το σακουλάκι όσες θέλουμε, και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ως να αποψυχθούν τελείως.
Θα δούμε ότι η φλούδα αποχωρίζεται αμέσως από την σάρκα της ντομάτας.
Κατόπιν χρησιμοποιούμε τις ντομάτες στις νόστιμες σάλτσες που θέλουμε να ετοιμάσουμε.
Και ναι, άλλη νοστιμιά έχει το κοκκινιστό μας, τα λαδερά μας αλλά και η γαριδομακαρονάδα μας αν προσθέσουμε φρέσκια ντοματούλα στο μαγείρεμά τους.
Δεύτερος τρόπος:
Αφαιρώ την φλούδα τους και τις τρίβω στον τρίφτη ή τις πολτοποιώ ελαφρά στο μπλέντερ.
Αδειάζω το μείγμα σε σακουλάκια με zip και βάζω τα σακουλάκια στην κατάψυξη.
Όποτε θελήσω να χρησιμοποιήσω τις ντομάτες για τις σάλτσες μου, αφήνω τα σακουλάκια σε θερμοκρασία δωματίου ως να ξεπαγώσουν οι τριμμένες ντομάτες και μετά τις προσθέτω στα μαγειρέματά μου.
Πολλές φορές βουτάω τα σακουλάκια σε λεκανάκι με νερό, ξεπαγώνουν πιο εύκολα.
Η φίλη μου η Ανθή ζεσταίνει για λίγα λεπτά τα σακουλάκια στον φούρνο μικροκυμάτων και μετά χρησιμοποιεί τις ντοματούλες για τις σάλτσες της.
Με τον δεύτερο τρόπο καταψύξεως μπορούμε να καταψύξουμε πιο ώριμες ντομάτες, που δεν είναι εύκολο να τις καταψύξουμε ολόκληρες, όπως με τον πρώτο τρόπο.
Καλό θα είναι έξω από τα σακουλάκια μας να υπάρχει χαρτάκι με το πόσες ντομάτες καταψύξαμε, κάτι που στον πρώτο τρόπο δεν είναι απαραίτητο, αφού φαίνεται πόσες ντομάτες περιέχει το κάθε σακουλάκι.
Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε, θα έχουμε φρέσκες ντοματούλες όλον τον χρόνο για τα μαγειρέματά μας.
Καλή επιτυχία, καλή βδομάδα να έχετε!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κατάψυξη