Thursday, 29 September 2016
Πέρκα με κάπαρη και peperoncini
Αν σας αρέσουν τα ψαράκια, σας έχω μια πολύ εύκολη πρόταση!
Και από νοστιμιά; Άλλο τίποτα!!!
Πέρκα με την αγαπημένη μου κάπαρη και peperoncini.
Τα peperoncini είναι μικρές πιπερίτσες αποξηραμένες συνήθως, αρκετά καυτερές όχι υπερβολικά όμως, στις οποίες έχουν ιδιαίτερη αγάπη οι γείτονές μας οι Ιταλοί, που τις χρησιμοποιούν σε αρκετά από τα φαγητά τους.
Τα ξαδέλφια μου από την Ρώμη, φροντίζουν να με προμηθεύουν όταν έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές και έτσι πάντα έχω στο ντουλάπι μου αρκετά peperoncini. Τα βρίσκουμε όμως εύκολα και στην χώρα μας στα ράφια με τα μπαχαρικά των σ/μ.
Στην περίπτωση που δεν έχουμε αυτές τις πιπερίτσες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο καυτερό πιπέρι ή τριμμένο μπούκοβο.
Καθώς, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ως οικογένεια έχουμε αγαπήσει την πέρκα, έφτιαξα την συνταγή αυτή σαν μια διαφορετική πρόταση για το νόστιμο αυτό ψάρι. Είναι πανεύκολη και αν σας αρέσουν τα λίγο περισσότερο πικάντικα φαγάκια, θα την αγαπήσετε και εσείς.
Πάμε όμως να σας δείξω πως θα ετοιμάσουμε το σημερινό μας φαγάκι!
Θα χρειαστούμε:
1 φιλέτο πέρκας (850 γρ. - 1 κιλό)
2 γεμάτες κουταλιές κάπαρη
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
ξύσμα από μισό λεμόνι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 φρέσκο κύβο λαχανικών (στα ψυγεία των σ/μ)
3-4 πιπερίτσες peperoncini
ελαιόλαδο
αλάτι και προαιρετικά λίγο μαύρο πιπέρι
Τι κάνουμε:
Η συνταγή μας όπως προείπα είναι πανεύκολη.
Θα χρειαστούμε ένα ταψάκι που θα χωράει το ψάρι μας.
Το λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε μέσα το φιλέτο της πέρκας. Αλατίζουμε την πέρκα.
Αραιώνουμε με τον χυμό του λεμονιού την μουστάρδα και αλείφουμε το ψάρι σε όλο του το μήκος.
Πασπαλίζουμε την πέρκα με το ξύσμα από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι.
Μην σας παραξενεύει που σε αυτήν την συνταγή προσθέτω και ξύσμα πορτοκαλιού. Τελικώς θα δείτε ότι ταιριάζει πολύ με το ψάρι μας.
Με λίγο ζεστό νεράκι διαλύουμε τον φρέσκο κύβο λαχανικών και ραντίζουμε την πέρκα.
Πασπαλίζουμε και με την κάπαρη.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η κάπαρη πριν προστεθεί στο φαγητό μας, καλό είναι να μείνει καμιά ωρίτσα μέσα σε νερό ώστε το πολύ αλάτι που έχει να φύγει.
Προσθέτουμε νερό στο φαγητό μας τόσο όσο να φθάνει στο ύψος της πέρκας.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τέλος και τις πιπερίτσες. Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό τους από τέσσερις σε δύο, εφόσον θέλουμε να είναι το ψάρι μας ελαφρά πικάντικο.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200-220 βαθ. Κελσίου.
Ψήνουμε ώσπου να μαλακώσει το ψάρι μας και το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του. Περίπου 35-40 λεπτά δηλαδή, ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Αν δούμε ότι το ψάρι παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Δεν παραψήνουμε το ψάρι μας και γενικά όλα τα είδη ψαριών. Γίνονται σκληρά και άνοστα.
Σερβίρουμε την πέρκα σε μία όμορφη πιατέλα και την ραντίζουμε με την σαλτσούλα που έμεινε στο ταψί.
Αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά φρέσκα ντοματάκια στην πιατέλα για διακόσμηση και για να δώσουμε λίγο χρώμα στο φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.