Saturday, 24 September 2016
Bourbon chicken
Το όνομά του λένε ότι το έχει πάρει από την Bourbon Street, στην Νέα Ορλεάνη.
Αν και είναι ένα αμερικάνικο πιάτο, ωστόσο σερβίρεται σε αρκετά κινέζικα τύπου fast food και όχι μόνο εστιατόρια στο εξωτερικό.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές όσον αφορά το μαγείρεμά του, το σημείο όμως όπου συμφωνούν όλες είναι η μαρινάδα μέσα στην οποία το κοτόπουλο πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες, και καλύτερα όλη την νύχτα.
Κατόπιν μαγειρεύεται μέσα στην μαρινάδα του, είτε στον φούρνο είτε στην κατσαρόλα.
Τα βασικά συστατικά της μαρινάδας είναι ουίσκι, soya sauce, καστανή ζάχαρη, σκόρδο, μπούκοβο, κέτσαπ, λάδι, ξύδι και τζίντζερ.
Ο χυμός μήλου άλλοτε προστίθεται και άλλοτε όχι, προσωπικά τον συνιστώ, δίνει έξτρα άρωμα και γεύση στο φαγητό.
Η μαρινάδα δίνει μια πολύ νόστιμη σάλτσα, την οποία στο τέλος «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ για να γίνει παχύρρευστη.
Το κοτόπουλο έχοντας μαριναριστεί για ώρες, γίνεται τρυφερό έχοντας απορροφήσει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της μαρινάδας.
Το σερβίρουμε πάνω σε ρύζι και είναι ένα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο.
Πάμε να το μαγειρέψουμε!
Χρειαζόμαστε:
1.200 γρ. κοτόπουλο στήθος φιλέτο
Για την μαρινάδα
μισή κούπα soya sauce
1/3 κούπας ουίσκι
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
μισή κούπα χυμό μήλου
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
¼ κούπας λάδι
3 κουταλιές ξύδι
3 κουταλιές κέτσαπ
1 κοφτό κουταλάκι μπούκοβο
1 κουταλάκι τζίντζερ τριμμένο
1/3 κούπας νερό
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα κυβάκια του κοτόπουλου στην μαρινάδα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ιδανικά για όλο το βράδυ.
Όταν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί, το βάζουμε μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας στην κατσαρόλα μας.
Τα βάζουμε να βράσουν στην αρχή σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ώστε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Κατόπιν χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, έχει σημασία το μαγείρεμα να γίνει σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά.
Δένουμε την σάλτσα με 1-2 κουταλιές κορνφλάουρ ώστε να γίνει όσο παχύρευστη θέλουμε και το φαγάκι μας είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κοτόπουλο