Wednesday, 14 December 2016
Κέικ με πουτίγκα σοκολάτας
Το κέικ που θα σας δείξω σήμερα το έφτιαξα για πρώτη φορά τα περσινά Χριστούγεννα και σκέπτομαι να το επαναλάβω και για τα φετινά.
Φουλ της σοκολάτας θα το χαρακτήριζα!
Σοκολατένιο το κέικ, σοκολατένια και η επικάλυψη η οποία από μόνη της είναι μια μικρή έκπληξη. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για κάποιο από τα γλάσα σοκολάτας που χρησιμοποιώ συνήθως, αλλά για πουτίγκα σοκολάτας που αγόρασα έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
Την είχα αγοράσει για να την καταναλώσουμε ως είχε και την είχα στο ψυγείο. Όταν όμως έφτιαξα το κέικ σκέφθηκα, γιατί να μην δοκιμάσω να την χρησιμοποιήσω για επικάλυψη;
Ήταν λίγο ρευστή και μου φάνηκε ιδανική για την περίπτωση.
Είχα δίκιο, καθώς αποδείχθηκε δροσερή όσο ένα γλάσο δεν μπορεί να είναι και διατήρησε το κέικ τρυφερό και ζουμερό ως να καταναλωθεί.
Στόλισα το κέικ μου με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση για να ταιριάζει με το πνεύμα της εποχής και ιδού!
Γλυκιά, βελούδινη, σοκολατένια απόλαυση που κάθε κουταλιά της λιώνει στο στόμα!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
420 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
45 γρ. άγλυκο κακάο
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα
ελάχιστο αλάτι
70 γρ. ψηφίδες σκούρας κουβερτούρας
60 γρ. κράνμπερις
260 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη με βούτυρο
3 μεγάλα αυγά
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
4 κουταλιές κονιάκ
550 ml. ξινόγαλα
Για την επικάλυψη
2-3 μπολάκια έτοιμη πουτίγκα σκούρας σοκολάτας
ζαχαρωτά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε μια μέτρια, στρογγυλή φόρμα με ψηλά τοιχώματα και τρύπα στην μέση. Την αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι. Αφήνουμε την φόρμα στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα.
Προσθέτουμε τις ψηφίδες σκούρας κουβερτούρας, τα κράνμπερις και ελάχιστο αλάτι.
Λιώνουμε το βούτυρο αγελάδος ή την μαργαρίνη με βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του βουτύρου.
Σε μεγάλο και βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή το μίξερ για ένα λεπτό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα το κονιάκ και τα δύο μασουράκια άρωμα βανίλιας.
Αφού ενοποιηθούν και αυτά με το μείγμα σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το μείγμα των στερεών υλικών εναλλάξ με το ξινόγαλα. Θέλουμε να επιτύχουμε μια αφράτη ζύμη κέικ.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι και με φορά από κάτω προς τα επάνω.
Αφού ενοποιηθούν όλα τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί και αφού έχει περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την στιγμή που βάλαμε το κέικ στο φούρνο, καλύπτουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ η επιφάνειά του.
Όταν το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε ένα δεκάλεπτο μέσα στην φόρμα.
Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αποκολλάμε το κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας.
Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για μπισκότα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κατόπιν ή το βάζουμε σε πιατέλα και το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη ή το φυλάμε σε μεγάλο κουτί που κλείνει καλά ως να το χρειαστούμε.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το κέικ, θα βάλουμε στην κορυφή την πουτίγκα σκούρας σοκολάτας και θα το αφήσουμε να κυλήσει στα πλάγια, βοηθώντας με ένα κουτάλι. Την πουτίγκα σοκολάτας θα την βρούμε έτοιμη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετς.
Τέλος πασπαλίζουμε με ζαχαρωτά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Εδώ έχω προτιμήσει τα λευκά αστεράκια που κάνουν όμορφη αντίθεση με το σκούρο χρώμα του σοκολατένιου κέικ.
Το κέικ είναι εντυπωσιακό να παρουσιαστεί άκοπο στους επισκέπτες μας και κατόπιν να κοπεί και να σερβιριστεί.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.