Wednesday, 7 December 2016

Κουραμπιέδες


Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος τις Γιορτές θα φτιάξουμε κουραμπιέδες!
Ζαχαροαχνισμένους, βουτυράτους, με αμύγδαλο, καρύδι ή σκέτους.
Οι συνταγές πολλές. Κάθε σπίτι και κάθε νοικοκυρά έχει τουλάχιστον μια συνταγή για κουραμπιέδες.
Στο blog μας, στην Κατηγορία «Χριστουγεννιάτικα», θα βρείτε αρκετές προτάσεις για όλα τα γούστα και με σίγουρη επιτυχία.
Τις περισσότερες φορές φτιάχνω την συνταγή της πεθεράς μου, την οποία σας έχω δώσει στο παρελθόν. Εκτός από αυτήν κάποιες φορές φτιάχνω την συνταγή μου για κουραμπιέδες με καρύδια.
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχω επιλέξει να φτιάχνω την συνταγή με την οποία ετοιμάζουν οι νύφες μου τους κουραμπιέδες τους.
Είναι από τους πιο ωραίους κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει ποτέ!! Πραγματικός αφρός!!
Αυτήν την συνταγή θα σας δώσω σήμερα και είμαι σίγουρη ότι θα ικανοποιηθείτε απόλυτα!!
Να σημειώσω εδώ άλλη μία φορά, ότι βασικοί παράγοντες για την επιτυχία των κουραμπιέδων είναι η καλή ποιότητα του βουτύρου γάλακτος και το καλό χτύπημά του στο μίξερ.
Όσον αφορά τα αμύγδαλα δεν αφαιρούμε την εσωτερική φλούδα. Τα σοτάρουμε ολόκληρα ή κομμένα στην μέση ή αν θέλουμε σε πιο μικρά κομμάτια.
Όποια συνταγή και αν επιλέξετε, σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!!

Τα υλικά μας:
900-1000 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
600 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκους από μέτρια αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
45 γρ. άχνη ζάχαρη
40 ml. κονιάκ
300 γρ. αμύγδαλα
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
Για το πασπάλισμα
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα αμύγδαλα αξεφλούδιστα, ολόκληρα ή κομμένα στην μέση σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Τα ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Αδειάζουμε τα σοταρισμένα αμύγδαλα σε πιατέλα να κρυώσουν.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο γάλακτος το οποίο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χτυπάμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τους δύο κρόκους, τις δύο βανίλιες και χτυπάμε για άλλα 15 λεπτά.
Είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να χτυπηθεί πολύ καλά. Έτσι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας αφράτοι.
Ένα λεπτό πριν σταματήσουμε το μίξερ προσθέτουμε το κονιάκ.
Αφού ενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά.
Ανακατεύουμε τώρα με το χέρι μας το μείγμα. Στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα τριφτό μείγμα, που θα μπορούμε όμως να το πλάσουμε σε κουραμπιέδες. Ίσως να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Πλάθουμε κουραμπιέδες μέτριους σε μέγεθος και τους βάζουμε στα ταψιά που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αν πλάσουμε τους κουραμπιέδες μας μικρούς θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αντίθετα αν τους πλάσουμε σε μεγάλο μέγεθος, θα χρειαστούν περισσότερο ψήσιμο.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και τους ραντίζουμε με ανθόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε καλά την άχνη ζάχαρη να μην έχει καθόλου σβολαράκια.
Βάζουμε έναν έναν τους κουραμπιέδες και τους καλύπτουμε καλά με την άχνη.
Τοποθετούμε τους ζαχαροαχνισμένους κουραμπιέδες μας σε όμορφη πιατέλα.
Σε κάποιους δεν αρέσει το άρωμα του ανθόνερου. Αντί για ανθόνερο, κοσκινίζουν ένα δύο μασουράκια άρωμα βανίλιας μαζί με την άχνη ώστε το άρωμα της να είναι εντονότερο.
Καλή επιτυχία! Και του χρόνου!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...