Saturday, 17 December 2016
Μελομακάρονα
Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνεται, έτσι δεν είναι??
Έτσι και φέτος, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το σπιτικό μας.
Αυτά τα Χριστούγεννα δοκίμασα την συνταγή του Παρλιάρου και πιστέψτε με ….. έγιναν εξαιρετικά!! Μια συνταγή που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε!
Έκανα κάποιες αλλαγές για να φέρω την συνταγή στα μέτρα μας, αλλά σε γενικές γραμμές την τήρησα πιστά.
Πάμε να τα φτιάξουμε και να μοσχομυρίσει το σπίτι μας Χριστούγεννα!
Τα υλικά μας:
Για τα μελομακάρονα
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
530 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
30 γρ. ζάχαρη άχνη
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
2 ξυλάκια κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
Επιπλέον
200-250 γρ. καρύδια
μέλι για το μέλωμα
Στην πράξη:
Πριν σας πω πως τα φτιάχνουμε, θα σας πω κάποιες αλλαγές που έκανα στην αρχική συνταγή.
- Έπλασα τα μελομακάρονά μου σε μπουκίτσες.
- Μείωσα αρκετά την ποσότητα των ξηρών καρπών. Θεωρώ ότι μισό κιλό καρύδια που ανέφερε η αρχική συνταγή ήταν υπερβολική. Τα μισά, ίσως και λιγότερα, είναι υπέρ-αρκετά.
- Έριξα τα καρύδια χοντροκομμένα όπως έλεγε η συνταγή, αλλά πιστεύω πως έπρεπε να είναι αρκετά πιο ψιλοκομμένα για να σταθούν όμορφα πάνω στα μελομακάρονα.
- Και τέλος μείωσα τον χρόνο ψησίματος, γιατί σε μισή ώρα τα μελομακάρονά μου θα είχαν γίνει κάρβουνο. Αυτό όμως εξαρτάται από τον φούρνο του καθενός, το ζητούμενο είναι τα μελομακάρονα να πάρουν ένα ωραίο, σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, αλλά να μην μας σκουρύνουν υπερβολικά.
Πάμε τώρα να τα φτιάξουμε!
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια της κανέλας. Τα βράζουμε για ένα λεπτό, από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα, εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, δεν θέλουμε να σφίξει η ζύμη μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα ή σε μπουκίτσες όπως τα έπλασα εγώ.
Κάνουμε στην επιφάνειά τους τρυπούλες με ένα πιρούνι ή πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους σε έναν τρίφτη.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175-180 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου (ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας.)
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε πιατέλα σε στρώσεις.
Ανακατεύουμε τα καρύδια με λίγο μέλι και με το μείγμα αυτό περιχύνουμε κάθε στρώση από τα μελομακάρονα.
Φροντίζουμε να καλύψουμε την πιατέλα με τα μελομακάρονα με πλαστική μεμβράνη, ή τα διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει καλά.
Καλή επιτυχία, καλό Σαββατοκύριακο, καλές γιορτές σας εύχομαι!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.