Friday, 6 July 2012

Ρυζοκεφτέδες

Σας περίσσεψε ρυζάκι??
Μην το πετάξετε βέβαια!
Αναμείξτε το με τυριά και μυρωδικά και φτιάξτε πεντανόστιμους αφράτους ρυζοκεφτέδες!
Απολαύστε τους ζεστούς, είτε σαν μεζεδάκι είτε σαν συμπλήρωμα με ένα λαδερό ή όσπριο, ακόμα και σαν συνοδευτικό με ένα κρεατικό ή ψαρικό.
Κι αν νομίζετε ότι θέλουν τηγάνι, χάσατε!!!
Στον φούρνο τους ψήνουμε, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, για να μην έχουμε να πλένουμε και ταψιά στο τέλος!!!
Εύκολα πράγματα δηλαδή!!!
Πάμε να δούμε πως τους φτιάχνουμε!Τα υλικά μας:
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές βούτυρο
1 κρόκο αυγού
200 γρ. γκούντα ή άλλο κίτρινο τυρί τριμμένο
2-3 φέτες καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα
1 κουταλάκι ρίγανη
αρκετά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
1-2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο (όχι τα κοτσανάκια)
λίγη πάπρικα
αλάτι (με προσοχή)
πιπέρι
3 γεμάτες κουταλιές γαλέτα
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
γαλέτα για το πανάρισμα
Στην πράξη:
Βράζουμε το ρύζι, το σουρώνουμε και το αναμειγνύουμε με 2 κουταλιές βούτυρο.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ο φρέσκος δυόσμος ταιριάζει πολύ όμορφα σε αυτούς τους κεφτέδες, γι αυτό ψιλοκόψτε αρκετά φρέσκα φυλλαράκια και προσθέστε στο μείγμα του ρυζιού.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για αρκετές ώρες, να σφίξει (συνήθως το βάζω από το προηγούμενο βράδυ).
Όταν είναι έτοιμο, πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Τα περνάμε από χτυπημένο αυγό και μετά από τριμμένη φρυγανιά.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι χρυσίσανε!
Γίνονται περίπου 25 ρυζοκεφτέδες.
Καλή επιτυχία!

Thursday, 5 July 2012

Λιαστός πελτές ντομάτας

Τώρα το καλοκαίρι οι ντομάτες έχουν την τιμητική τους.
Είναι η ιδανική ευκαιρία να φτιάξουμε μόνοι μας ντοματοπελτέ και να τον συντηρήσουμε για μεγάλο διάστημα.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε φυσικά στα φαγητά μας, αλλά και σαν μεζεδάκι επάνω σε ψωμάκι με λάδι, με ελιές, τυράκι ή ότι άλλο μας αρέσει.
Πριν λίγες μέρες σας είχα δείξει πως ετοιμάζουμε σπιτικό πελτέ με βράσιμο ή στον φούρνο.
Σήμερα θα σας δείξω τη μέθοδο "λιασίματος" του πελτέ.
Ο λιαστός πελτές δεν είναι κάτι το δύσκολο να γίνει.
Είναι νόστιμος και κυρίως επιλέγουμε εμείς την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Κλείστε το άρωμα, τη γεύση, τις ιδιότητες, τη νοστιμιά της ντομάτας, σε όμορφα γυάλινα βάζα και χαρείτε τα όλο το χειμώνα!!
Πάμε να σας πω πως έμαθα από την μητέρα μου να φτιάχνω λιαστό πελτέ ντομάτας!
Θα χρειαστούμε:
ντοματάκια ποικιλίας Ρόμα (πομοντόρι), όσα θέλετε
αλάτι
μεγάλα ταψιά
τούλι ή τουλπάνι
σπάγκο
Πως τον φτιάχνουμε:
Αγοράζουμε γερά, ώριμα και με κρουστή σάρκα ντοματάκια ρόμα ή πομοντόρι όπως λέγονται αλλιώς.
Τα πλένουμε καλά και χαράσσουμε λίγο τη μύτη τους σταυρωτά, με κοφτερό μαχαίρι.
Τα ζεματάμε για 1-2 λεπτά σε φαρδιά κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει και κατόπιν τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφού μισοκρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε όσους περισσότερους σπόρους μπορούμε.
Κατόπιν τα αλέθουμε σε μίξερ ή στο μούλτι, να γίνουν πολτός.
Βάζουμε τον πολτό αυτό σε ταψί ή ταψιά ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, περίπου 1 κουταλιά της σούπας κοφτή για κάθε γεμάτο, μεγάλο ταψί της κουζίνας.
Θα πρέπει να θυμόμαστε να δοκιμάζουμε πρώτα το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τον πελτέ και μετά να αλατίζουμε.
Το σκεύος που θα μπει ο πολτός της ντομάτας, θα πρέπει να είναι φαρδύ, ώστε να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό και ο πολτός να γίνει πελτές.
Σκεπάζουμε το ταψί με ψιλό τούλι ή τουλπάνι, το οποίο δένουμε και στερεώνουμε γύρω από το ταψί με σπάγκο ή κάτι άλλο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κάτι να πέσει μέσα και να χαλάσει τον πελτέ.
Τοποθετούμε το ταψί σε κάποιο μέρος που να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια και να μην μπορούν να το φθάσουν ζώα.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης του πολτού της ντομάτας στον ήλιο, θα πρέπει να τον ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και να ξαναδένουμε καλά το τούλι με τον σπάγκο.
Το βράδυ θα βάζουμε το ταψί μέσα στο σπίτι.
Όταν ο πελτές πήξει και έχει πάρει την επιθυμητή πυκνότητα, τον βάζουμε σε γυάλινα βρασμένα βάζα.
Πατάμε με κουτάλι να πάει παντού και να μην υπάρχουν κενά αέρα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του πελτέ με λάδι για να μην μουχλιάσει και μας χαλάσει.
Σφραγίζουμε καλά και φυλάμε τα βάζα σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.
Όταν ανοίγουμε κάποιο βάζο, αφού πάρουμε την ποσότητα του πελτέ που θέλουμε, θα πρέπει να μην ξεχνάμε να τον στρώνουμε πάλι με κουτάλι και να τον καλύπτουμε με λάδι.
Αν ζείτε σε πόλη και ειδικά μεγάλη, δεν θα συνιστούσα την μέθοδο αυτή, λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Αν πάλι ζείτε σε μέρος με καθαρό αέρα, δοκιμάστε την.
Να θυμάστε ότι συμφέρει οικονομικά να φτιάξετε τον πελτέ ντομάτας, με όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, το καλοκαίρι φυσικά που είναι στην εποχή της η ντομάτα. Συγχρόνως έχει τις ουσίες και τα αρώματα πλήρως την εποχή αυτή.
Εάν πρόκειται να αγοράσετε την πρώτη ύλη και δεν έχετε δική σας, προτείνω να προτιμήσετε το ντοματάκι ρόμα ή αλλιώς πομοντόρι, γιατί όπως ήδη ανέφερα έχουν περισσότερη ψίχα και λιγότερα υγρά.
Γι΄ αυτό και προτιμάται από τις βιομηχανίες επεξεργασίας ντομάτας.
Σίγουρα ο σπιτικός πελτές έχει το άρωμα της ντομάτας σε μεγάλο βαθμό, καθώς και τη γεύση της.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Wednesday, 4 July 2012

Παράθυρο με θέα

Η πρόσκληση που πήραμε από την Λίλα, για να φωτογραφίσουμε την θέα μέσα από μια πόρτα ή ένα παράθυρο, δεν μας άφησε αδιάφορες!
Την ίδια πρόσκληση πήραμε και από την φίλη μας Tante Kiki.
Η Λίλα συνόδευσε το παιχνίδι με κάποιες σκέψεις σχετικά με το θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό πολλές food bloggers και με τις οποίες σκέψεις ταυτιζόμαστε απόλυτα.
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το να ανέβει μια ανάρτηση δεν είναι κάτι απλό!
Θα μαγειρέψουμε προσεκτικά και με αγάπη το φαγάκι μας, θα φροντίσουμε να το φωτογραφίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε (καμιά μας δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος ας μην ξεχνάμε), θα συντάξουμε το κείμενο και θα ανεβάσουμε την ανάρτηση.
Όλα αυτά συνεπάγονται προσωπικό χρόνο, κόπο, φροντίδα και ίσως κάποιο κόστος.
Δυστυχώς τον κόπο του άλλου, πολλοί «επιτήδειοι» φροντίζουν να τον οικειοποιηθούν.
Παρατηρήθηκαν λοιπόν φαινόμενα απαράδεκτα, όπου κάποιοι φωτογράφιζαν και αναρτούσαν συνταγές από άλλα blogs, εμφανίζοντάς τες ως δικές τους και μάλιστα καμαρώνοντας γι αυτές λες και είχαν ασχοληθεί έστω και μισό λεπτό για την δημιουργία τους.
Φυσικά δεν μιλάω για το φαινόμενο του να δει κάποιος κάπου μια συνταγή, να την μαγειρέψει, να την φωτογραφίσει και να την αναρτήσει στο blog του.
Στην περίπτωση αυτή, δεοντολογικά σωστό είναι να αναφέρει την Πηγή, αλλά αν δεν την αναφέρει, τουλάχιστον έκανε κάποιον κόπο ο ίδιος.
Μιλάω για αντιγραφή κειμένων και φωτογραφιών, για πλήρη αντιγραφή δηλαδή.
Πολλές φορές οι «επιτήδειοι» πλουτίζουν κιόλας με τον κόπο του άλλου, μέσα από διαφημίσεις ή διάφορα άλλα μέσα.
Γενικεύοντας το θέμα, το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο όχι μόνο για τα food blogs, αλλά για όλα τα blogs.
Αν μια blogger κατασκεύασε και ανάρτησε στο blog της μια δημιουργία της, με την οποία ασχολήθηκε προσωπικά, πόσο τίμιο είναι να δει την φωτογραφία της δημιουργίας της και το κείμενο της ανάρτησής της να αναδημοσιεύονται σε ένα άλλο blog και μάλιστα ο άλλος blogger να καμαρώνει ισχυριζόμενος ότι το έργο είναι δικό του?? Και να επιμένει σε αυτό??
Τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα καλό είναι να τα καταγγέλλουμε όταν τα παίρνουμε είδηση και να τα απομονώνουμε.
Γιατί δεν βλάπτουν μόνο τον «πληγέντα» blogger, αλλά όλους μας.

Για να μην σας κουράσω άλλο με ένα θέμα που το χιλιο-συζητήσαμε και χιλιο-αναλύσαμε τις τελευταίες μέρες, ας προχωρήσω στο θέμα του παιχνιδιού της Λίλας και της Tante Kiki.
Εικόνες μέσα από μια πόρτα ή ένα παράθυρο λοιπόν.
Δεν θα σας δείξω υπέροχες εικόνες που βλέπω μέσα από κάθε παράθυρο στο χωριατοσπιτάκι μου, όπου από παντού βλέπω θάλασσα και ηρεμώ.
Ούτε τι βλέπω μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα στο αθηναίικο σπιτάκι μου.
Θα πρωτοτυπήσω και θα σας δείξω αυτό!
Αυτό είναι η θέα μέσα από το παράθυρο στον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη, όπου πριν λίγα χρόνια στην Ολλανδία, ήπιαμε καφέ με την αγαπημένη μου φιλενάδα την Κλειώ.
Από κάτω μας απλωνόταν όλο το Ρότερνταμ και η θέα ήταν πραγματικά μοναδική!
Μετά ανεβήκαμε στην ταράτσα του ουρανοξύστη, όπου το πάτωμα περιστρεφόταν και καθώς περιστρεφόταν εμείς απολαμβάναμε την υπέροχη θέα.
Όχι, δεν με έπιασε η υψοφοβία μου που συνήθως με πιάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το είχα πραγματικά απολαύσει!
Είχαμε περάσει στ’ αλήθεια υπέροχα με την Κλειούλα μου, που μου λείπει πολύ!
Κι εδώ η θέα μέσα από το παράθυρο του αεροπλάνου, πλησιάζοντας να προσγειωθούμε σε μια παγωμένη και χιονισμένη Ολλανδία (Χριστούγεννα ήταν).
Τα συντριβάνια αυτά έβλεπε η Μαρία μέσα από το παράθυρό της, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, στα Γιάννενα!!
Πανοραμική θέα της γέφυρας Ρίου-Αντίρριου έβλεπε η Vasia μέσα από το παράθυρο του αεροπλάνου
Kαι μέσα από το παράθυρό της η Ντόρα έβλεπε τον χειμώνα τα αφρισμένα κύματα της θάλασσας του Κορινθιακού
αλλά και το ουράνιο τόξο!
Θα δώσουμε την σκυτάλη σε 5 bloggers, για να μας δείξουν τα δικά τους παράθυρα με θέα, κι αν θέλουν να διατυπώσουν όποιες σκέψεις αυτές θέλουν (δεν είναι υποχρεωτικό)
Στην Elena (Fantasia)
Στην Mari Plateau
Στην Στέλλα
Στην Έλενα (cook with Elena)
Στην Σκοτεινούλα Dark Chef
Να έχετε όλοι μιαν όμορφη καλοκαιρινή μέρα!

Tuesday, 3 July 2012

Κοτόπουλο με αμπελοφάσουλα

Σήμερα σας έχω μια φρέσκια καλοκαιρινή πρόταση για κοτόπουλο, που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ!
Το κοτόπουλο λίγο πολύ το τρώνε όλοι στην οικογένεια.
Τώρα το καλοκαίρι, που ένα σωρό φρέσκα λαχανικά είναι στη διάθεσή μας, ας τα εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για τα λαδερά μας, αλλά και σε συνδυασμό με κάποιο κρέας που αγαπάμε.
Το κοτόπουλο είναι ένα από αυτά, που ταιριάζει με πολλά λαχανικά.
Στην σημερινή συνταγή είναι συνδυασμένο με αμπελοφάσουλα, που τα αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς έχουν μια ξεχωριστή νοστιμιά, πατάτες και μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας.
Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένα αμπελοφάσουλα, αλλά σίγουρα άλλη νοστιμιά έχουν τα φρέσκα.
Για να δούμε πως το μαγειρεύουμε!

Θα χρειαστούμε:
1800 γρ. κοτόπουλο,κομμένο σε οκτώ μερίδες
750 γρ. πατάτες
μισό κιλό αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο.
1 κιλό ντομάτες φρέσκες ή 400 γρ, ντομάτακι κονσέρβας
2 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
λίγη μαντζουράνα
8 κουταλιές ελαιόλαδο ή περισσότερο αν θέλουμε
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις φρέσκες ντομάτες από τις φλούδες και από τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Αν χρησιμοποιήσουμε ντοματάκια κονσέρβας, τα πολτοποιούμε επίσης στο μπλέντερ.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα κόβουμε σε φετάκια.
Πλένουμε τα καθαρισμένα φασολάκια, κι αν είναι από τα μακριά αμπελοφάσουλα, τα κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους περίπου 10-12 εκ.
Πλένουμε το κοτόπουλο καλά, αφαιρούμε τυχόν φτεράκια και περιττά λίπη.
Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν από τη μια μεριά και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα από την άλλη.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα δύο είδη κρεμμυδιών και τα αφήνουμε να σωταριστούν και να μαλακώσουν.
Ανακατεύουμε πότε πότε να μην κολλήσουν.
Μόλις σωταριστούν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τον δυόσμο, την μαντζουράνα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό μας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακινούμε την κατσαρόλα πότε πότε, γιατί έχει την τάση να κολλάει.
Είκοσι λεπτά πριν είναι έτοιμο το φαγητό μας, προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και τον μαϊντανό. Δεν τα προσθέτουμε νωρίτερα, για να μην μας λιώσουν.
Πριν το τέλος του ψησίματος του φαγητού, ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και συνοδεύουμε με το αγαπημένο μας τυράκι, ζυμωτό ψωμί και λευκό κρασάκι.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

Monday, 2 July 2012

Club sandwich

…….. το λατρεμένο!!
Δεν θυμάμαι παιδικά γενέθλια χωρίς τυροπιτάκια κουρού, λουκανικοπιτάκια και κλαμπ σάντουιτς, που με ευχαρίστηση τιμούσαν τότε μικροί και μεγάλοι!
Αλλά και μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθώ και τα φτιάχνω συχνά, γιατί αρέσουν σε όλους και είναι μια ωραία λύση για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό βραδινό, για ένα σνακ, για να συντροφεύσουν νόστιμα την παρείτσα μας!
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα μπορούμε να τα ετοιμάσουμε!

Χρειαζόμαστε:
(για κάθε club sandwich)
3 φέτες ψωμί του τοστ
1 φέτα τυρί για τοστ
1 φέτα καπνιστό ζαμπόν για τοστ (ή καπνιστή γαλοπούλα)
1 μαρουλόφυλλο
1 στρογγυλή φέτα ντομάτας
μαγιονέζα
Στην πράξη:
Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο τις φέτες του ψωμιού και τις ψήνουμε στο γκριλ ή στην τοστιέρα.
Παίρνουμε την μία φέτα, την αλείφουμε με μαγιονέζα στην μία πλευρά της και πάνω στην μαγιονέζα τοποθετούμε το τυρί και το μαρουλόφυλλο, καλά πλυμένο.
Από πάνω τοποθετούμε την δεύτερη φέτα, την οποία έχουμε αλείψει και από τις δυο πλευρές της με μαγιονέζα.
Πάνω από την δεύτερη φέτα τοποθετούμε το ζαμπόν και την φέτα της ντομάτας.
Αλείφουμε την τρίτη φέτα από την μία πλευρά της με μαγιονέζα και την τοποθετούμε από αυτήν την πλευρά πάνω απ’ όλα.
Πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας όλο το σάντουιτς.
Με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι, το κόβουμε διαγώνια και χιαστί, ώστε να πάρουμε 4 τρίγωνα.
Σε κάθε τριγωνάκι μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα για να στερεωθούν τα υλικά.
Αν πρόκειται να τα σερβίρετε σε παιδάκια, προτιμείστε μεγάλες διακοσμητικές οδοντογλυφίδες, ώστε να αποφύγετε το ατύχημα κα καταπιούν καμία (κυκλοφορούν πολύ όμορφες στο εμπόριο για παιδικά πάρτυ).
Σερβίρουμε τα σάντουιτς με τραγανές τηγανιτές πατατούλες ή με τσιπς.

Κι άλλες ιδέες!
Αντί για μαγιονέζα μπορούμε να αλείψουμε το ψωμί με τυρί κρέμα ή κάποια σάλτσα που προτιμάμε.
Μπορούμε επίσης μαζί με το ζαμπόν να προσθέσουμε κριτσανιστό μπέικον ή κάποιο άλλο σαλάμι.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Saturday, 30 June 2012

Sorbet βερίκοκο

Στο εξοχικό μας έχουμε μια βερικοκιά που είναι η αδυναμία του συζύγου μου.
Όλον τον χειμώνα την περιποιείται, την χαϊδεύει, της γλυκομιλάει και αυτή του ανταποδίδει την αγάπη του με τους καρπούς της.
Την άνοιξη γέμισε άνθη και κατά συνέπεια γεμίσαμε και εμείς βερίκοκα.
Άλλα φάγαμε, άλλα τα κάναμε γλυκό, άλλα μαρμελάδα και άλλα τα χαρίσαμε σε φίλους μας.
Στην Dorita δώσαμε αυτό το καλάθι –ήταν γεμάτο, μην το βλέπετε έτσι!!!
Για να ευχαριστήσει λοιπόν την Vassia B. που έκανε ζηλίτσες ότι δεν πρόλαβε δοκιμάσει την τούρτα της έφτιαξε ένα υπέροχο σορμπέ με βάση την συνταγή που έχουμε εδώ

Υλικά
750 γραμ βερίκοκα (ή 18 μεγάλα βερίκοκα)
150 γρ. ζάχαρη
160 ml νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Πάμε να δούμε τι κάνουμε:
Βράζουμε για δύο λεπτά το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο.
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους μ’ ένα μαχαιράκι ή με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό του λεμονιού.
Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Προσθέτουμε το σιρόπι και ξαναχτυπάμε.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και βούρ στην κατάψυξη.
Θα χρειαστεί να το χτυπήσουμε 2 φορές ακόμα, κάθε 2 ώρες.
Το αφήνουμε στην κατάψυξη να κρυώσει καλά – εμείς πάντως που δεν κρατιόμασταν, είχαμε αρχίσει και το δοκιμάζαμε πριν παγώσει τελείως !!!!
Πριν σερβίρουμε, το αφήνουμε 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου!
Ήταν υπέροχο και σε χρώμα και σε γεύση!!
Doritaki ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα και για το κέρασμα!!!
Καλό σαββατοκύριακο και καλές βουτιές!!!!

Thursday, 28 June 2012

Φριτάτα με μοτσαρέλα

Η φριτάτα (frittata στα ιταλικά) είναι ένα πιάτο που σαν βάση έχει αυγά, και που μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με ένα σωρό υλικά που μας βρίσκονται στο σπίτι, όπως κρεατικά, αλλαντικά, λαχανικά, ακόμα και ζυμαρικά.
Μην βιαστείτε να μπερδέψετε την φριτάτα με την ομελέτα, η οποία ως επί το πλείστον σερβίρεται σε ατομικές μερίδες και μαγειρεύεται με διαφορετικό τρόπο.
Ούτε σαν ομελέτα φούρνου μπορούμε να την θεωρήσουμε.
Η φριτάτα κόβεται και σερβίρεται σε φέτες, και αποτελεί κανονικό γεύμα.
Κατά καιρούς φτιάχνω φριτάτα με διάφορα υλικά που μου βρίσκονται εύκαιρα στο σπίτι, και την απολαμβάνουμε με μια νόστιμη σαλάτα.
Θα σας πω σήμερα πως φτιάχνω μιαν από τις αγαπημένες μας παραλλαγές.

Χρειαζόμαστε:
6 αυγά
2-3 μικρές πατάτες (400 γρ. περίπου)
3 λουκάνικα Φραγκφούρτης
1 μικρή πράσινη πιπεριά
150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
55 γρ. βούτυρο
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
Πάμε να την φτιάξουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες και τις τηγανίζουμε.
Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι τα λουκάνικα (το κάνουμε για να μην μας ανοίξουν) και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό. Τα ακουμπάμε κι αυτά σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
(Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λουκάνικα Φραγκφούρτης με ότι λουκάνικο μας αρέσει, θα πρέπει όμως πρώτα να το τηγανίσουμε ή να το ψήσουμε χωριστά.)
Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες.Με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ξαναχτυπάμε.
Σε ένα μεγάλο και απλωτό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Πάνω από τις πιπεριές ρίχνουμε τα αυγά.
Μόλις πάνε να αρχίσουν να πήζουν, απλώνουμε πάνω από τα αυγά τις πατάτες και τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες.
Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.
Ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα τα αυγά περιμετρικά στο τηγάνι, ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά από την κάτω μεριά.
Μόλις είναι έτοιμα, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη μοτσαρέλα, καλύπτουμε το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, και βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο που όπως είπαμε τον έχουμε ήδη προθερμάνει.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.
Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο και αφήνουμε την φριτάτα να κρυώσει λίγο.
Την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.TIP: Η συγκεκριμένη φριτάτα είναι ιδανική και για σάντουιτς!
Πάρτε μακρόστενα ψωμάκια, αλείψτε τα εσωτερικά με μαγιονέζα, γεμίστε τα με μακρόστενες λωρίδες από την φριτάτα και ροδέλες από μια κόκκινη σφιχτή ντομάτα και ετοιμάστε υπέροχα σάντουιτς!!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη καλοκαιρινή μέρα!!

Tuesday, 26 June 2012

Σπιτικός πελτές ντομάτας

Κάθε καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει σπιτικό πελτέ ντομάτας, ώστε να έχουμε αποθέματα για όλο τον χρόνο.
Κι εγώ από δίπλα της την βοηθούσα και μάθαινα τα μυστικά της.
Εδώ και χρόνια τον φτιάχνω η ίδια, στο δικό μου σπίτι πλέον.
Και μάλιστα με διάφορους τρόπους!
Σήμερα θα σας δείξω δύο από αυτούς τους τρόπους, με βράσιμο σε μεγάλη κατσαρόλα ή με ψήσιμο στον φούρνο, μέσα σε μεγάλο ταψί.
Τον διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα στο ντουλάπι μας και όταν ανοιχτεί στο ψυγείο. Και μάλιστα προτιμώ να φυλάω τα βάζα με τον πελτέ από την αρχή στο ψυγείο.
Χρησιμοποιώ ντοματάκια τύπου Ρόμα ή αλλιώς πομοντόρια, γιατί έχουν περισσότερη ψίχα και λιγότερα υγρά.
Μπορείτε όμως να βάλετε, όποια ποικιλία εσείς θέλετε, αλλά λάβετε υπόψη ότι θα έχει πιθανόν περισσότερα υγρά από την προτεινόμενη ποικιλία, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο και ο πελτές αναλογικά θα είναι λιγότερος.
Για να δούμε λοιπόν πως θα φτιάξουμε τον ντοματοπελτέ της χρονιάς!!
Χρειαζόμαστε:
ντοματάκια τύπου Ρόμα, όσα θέλουμε
αλάτι
ελαιόλαδο
αποστειρωμένα, γυάλινα βάζα
μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο ταψί φούρνου
προαιρετικά
κρεμμύδια ξερά καθαρισμένα
πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
Πάμε να τον φτιάξουμε:
Αγοράζουμε ντοματάκια γερά και ώριμα, όσα εμείς νομίζουμε ότι θα χρειαστούμε, υπολογίζοντας για πόσο καιρό θέλουμε να έχουμε πελτέ ντομάτας.
Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το μέρος που έχει το κοτσάνι.
Χαράζουμε με μαχαίρι τον φλοιό τους σταυρωτά, στο μυτερό σημείο της ντομάτας. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε λίγα λίγα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν δύο-τρία λεπτά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών, να στραγγίσουν και να μισοκρυώσουν.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα ντοματάκια.
Αφαιρούμε από τα ντοματάκια τον φλοιό και τα σφίγγουμε με το χέρι, για να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλούς σπόρους μπορούμε.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ, όσα χωράει κάθε φορά και τα πολτοποιούμε εντελώς.
Τώρα έχουμε 2 επιλογές:
α) Με βράσιμο
Βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε μεγάλη κατσαρόλα που να τον χωράει και να μην χυθεί έξω κατά το βράσιμο.
Σιγοβράζουμε τον πολτό, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει.
Προσοχή, όσο συμπυκνώνεται, τόσο θα πιτσιλάει.
Όταν εξατμιστεί το νερό και φθάσει στην επιθυμητή πυκνότητα ο πελτές μας, τον κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.
Προσέχουμε να μην μας γίνει πολύ αλμυρός δοκιμάζοντας λίγο πελτέ, πριν προσθέσουμε κι άλλο αλάτι.
Βάζουμε τον ζεστό πελτέ, σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι και καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τα βάζα μας καλά και τα αφήνουμε χωρίς να τα μετακινήσουμε, να κρυώσουν.
Όταν δούμε την άλλη μέρα ότι τα καπάκια των βάζων έχουν ένα βαθούλωμα προς τα μέσα, σημαίνει ότι έκλεισαν καλά.
Όσα δεν το έχουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε πρώτα.
β) Με ψήσιμο
Βάζουμε τον πολτό ντομάτας στο μεγάλο βαθύ ταψί του φούρνου και τον ψήνουμε στους 100 βαθμ. Κελσίου, στον αέρα, έως ότου στεγνώσει.
Συνεχίζουμε την παρασκευή όπως παραπάνω.
Προαιρετικά, παίρνουμε ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα ή πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε από την αρχή στο βράσιμο του πελτέ. Αυτά θα λιώσουν και θα αρτύσουν ωραία τον πελτέ μας.
- Προτιμάμε να φτιάχνουμε τον πελτέ μας, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και αφθονούν. Συμφέρει οικονομικά και ο ντοματοπελτές μας θα έχει όλα τα αρώματα και τις ιδιότητες της καλοκαιρινής ντομάτας.
- Προσέχουμε κάθε φορά που παίρνουμε μια ποσότητα πελτέ από το βάζο, με ένα κουτάλι να ισιώνουμε την επιφάνεια του πελτέ που μένει μέσα και να τον καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
Έτσι αποφεύγουμε να μουχλιάσει και να μας χαλάσει.
- Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία παρασκευής, βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε μεγάλο τουλπάνι, το δένουμε και το κρεμάμε για μία-δύο ώρες έχοντας από κάτω μια λεκανίτσα να μαζεύονται τα υγρά που θα στραγγίζουν.
Έτσι συμπυκνώνεται λίγο ο πολτός και χρειάζεται λιγότερη ώρα βράσιμο ή ψήσιμο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Monday, 25 June 2012

Σιροπιαστό κέικ με ρόφημα σοκολάτας

Και σιροπιαστό και σοκολατένιο.
Δεν είναι ένα ακόμη κέικ σοκολάτας, δεν είναι brownies.
Είναι ίσως από τα πιο αφράτα κέικς που έχετε δοκιμάσει και αυτό το καταλαβαίνετε από την πρώτη μπουκιά.
Αυτό που κάνει το κεκάκι αυτό ιδιαίτερο, είναι η σκόνη για ρόφημα σοκολάτας αντί για κακάο στα υλικά του, το baileys τόσο στην ζύμη όσο και στο σιρόπι που του δίνει υπέροχο άρωμα και κυρίως η κρέμα γάλακτος στην ζύμη που το κάνει απίστευτα αφράτο.
Πάμε να το φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε:
100 γρ. σκόνη για ρόφημα σοκολάτας
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια μπέικιν
350 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
100 γρ. βούτυρο Lurpac
150 ml κρέμα γάλακτος
50 ml λικέρ baileys
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
μισή κούπα baileys
(η κούπα μου είναι των 200 ml)
Στην πράξη:
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά και την ζάχαρη, σε ένα βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα, το baileys,την σκόνη σοκολάτας και το μπέικιν και ξαναχτυπάμε πολύ καλά.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 40 λεπτά ή μέχρι να δούμε την λάμα ενός μαχαιριού να βγαίνει καθαρή αν την βυθίσουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί για 2-3 λεπτά.
Περιχύνουμε το κέικ (χλιαρό) με το σιρόπι (ζεστό).
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ πριν σερβιριστούμε.
Το καλοκαίρι το συνοδεύουμε με μία μπάλα παγωτό baileys-σοκολάτα ή παγωτό βανίλια, για μεγαλύτερη απόλαυση.
Περιχύνουμε το παγωτό (ή και το κέικ αν θέλουμε) με το σιρόπι σοκολάτας της Λίλας για την υπέρτατη απόλαυση και τις υπέρτατες … ενοχές (μια ψυχή που ναι να βγει ας βγει;-)
Καλή επιτυχία!
Να και μερικά βραβεία που πήραμε από τους αγαπημένους μας φίλους, και που ως συνήθως καθυστερημένα πάλι τα αναφέρω!Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!!
Από την γλυκιά μας Ελενα (Fantasia)
Από την αγαπημένη μας Beauty str.
Από τον καλό μας φίλο Leviathan
Από την φιλενάδα μας την Ερη
Να έχετε όλοι μιαν πολύ όμορφη και όσο γίνεται δροσερή εβδομάδα!!

Saturday, 23 June 2012

Τούρτα μους με γεμιστά μπισκότα σοκολάτας

Η φιλεναδίτσα μου η Dora μας κερνάει πεντανόστιμο και δροσερό γλυκάκι.
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε αυτήν την πολύ ευπαρουσίαστη και εύκολη τούρτα μους, που η παρέα μας την ονόμασε τούρτα "μαλιμπού", γιατί την πρωτο-δοκιμάσαμε στην σχεδόν ιδιωτική παραλια μας, που η εξωτική της ομορφιά θυμίζει το Μαλιμπού!!!!

Υλικά για μια βάση 23 cm.
(Βγαίνουν 12 κομμάτια ικανοποιητικού μεγέθους)
Για την μους σοκολάτας θέλουμε:
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη.
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας (έβαλα με 53% κακάο)
μισή κουταλιά βούτυρο βιτάμ
Για την άσπρη κρέμα θέλουμε:
ένα φακελάκι (125 γρ) κρέμα ζαχαροπλαστικής
400 γρ. παγωμένο γάλα
Επιπλέον
2 μεγάλα πακέτα γεμιστά μισκότα σοκολάτας (200γρ. το κάθε πακέτο)
διάφορα για διακόσμηση
Εκτέλεση
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει (αν την θέλουμε περισσότερο γλυκιά προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμη).
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε πολύ σιγανή φωτιά, σε μπεν μαρί και την αναμιγνύουμε με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μία μους σοκολάτας.
Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το γάλα και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Βάζουμε και τα δύο μίγματα χωριστά για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Μόλις σταθεροποιηθούν και παγώσουν λίγο οι κρέμες αρχίζουμε την συναρμολόγηση.
Σπάμε τα κάθε μπισκότο σε 4 κομμάτια.
Σε μία πιατέλα τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 23 εκατοστά ή χρησιμοποιούμε μια φόρμα με σούστα.
Δημιουργούμε μία βάση με τα μισά μπισκότα.
Αδειάζουμε την μους σοκολάτας πάνω στα τριμμένα μπισκότα.
Πάνω στην μους βάζουμε τα υπόλοιπα σπασμένα μπισκότα και από πάνω στρώνουμε την άσπρη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για 4-5 ώρες.
Βγάζουμε το τσέρκι ή την σούστα και διακοσμούμε σύμφωνα με τα κέφια μας και τα διαθέσιμα υλικά μας!!
Τώρα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε !!!!!!!!
Σημείωση: Αντί της κρέμας ζαχαροπλαστικής μπορούμε να χτυπήσουμε στο μίξερ 400 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά με 4-5 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Εύχομαι καλό και δροσερό σαββατοκύριακο !!!

Friday, 22 June 2012

Γεμιστά δύο σε ένα

Τα γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά.
Το καλοκαίρι τα μαγειρεύω συχνά, θεωρούνται από τα ωραιότερα καλοκαιρινά φαγάκια άλλωστε!
Αλλά τα μαγειρεύω και τον χειμώνα, όταν βρίσκω ωραίες ντοματούλες και πιπεριές.
Έλα όμως που οι μισοί από εμάς τα προτιμάμε με κιμά και οι άλλοι μισοί χωρίς!!!
Τι να κάνω κι εγώ; Φτιάχνω γεμιστά....δύο σε ένα!!
Τα μισά με κιμά και τα άλλα μισά σκέτα.
Μην νομίζετε ότι είναι κάτι δύσκολο. Δεν φτιάχνω δύο γεμίσεις.
Έτσι τα απολαμβάνουμε όλοι στην οικογένεια, ο καθένας όπως του αρέσουν.
Ας δούμε λοιπόν πως θα τα μαγειρέψουμε.Θα χρειαστούμε:
6 ντομάτες μεγάλες, ώριμες και σφιχτές
3 πιπεριές μεγάλες
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού πουμαρό
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, καλά γεμάτη
6-7 κοτσάνια μαϊντανό
6-7 κοτσάνια άνηθο
1 κουταλιά ξερό δυόσμο
λίγη ξερή ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
ελάχιστο κύμινο
1 κύβο ζωμό λαχανικών ψυγείου
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
3 πατάτες μέτριες
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και αφαιρούμε τα καπάκια τους.
Αν θέλουμε τα κρατάμε για σκεπάσματα, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε ροδέλες πατάτας, όπως κάνω εγώ.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους.
Με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Δεν πετάμε την ψίχα τους, αλλά την βάζουμε σε μπολ, αφαιρώντας τους σπόρους.
Αλατίζουμε το εσωτερικό των λαχανικών μας και τα βάζουμε ανάποδα στο ταψάκι που θα τα ψήσουμε.
Πολτοποιούμε την ψίχα από τις ντομάτες στο μπολ.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον κύβο λαχανικών, μισή κουταλιά δυόσμο, το 1/3 από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού.
Τις βάζουμε μέσα στον πολτό της ντομάτας και ανακατεύουμε, να καλυφθούν καλά οι πατάτες. Με τον τρόπο αυτό θα αρτυθούν και θα γίνουν πιο νόστιμες.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με το δεύτερο 1/3 του λαδιού. Τα αφήνουμε να μαραθούν καλά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένους και αφήνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μπολ βάζουμε το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον υπόλοιπο ξερό δυόσμο, λίγη ρίγανη, λίγη μαντζουράνα και ελάχιστο κύμινο.
Ρίχνουμε στο μείγμα του ρυζιού, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας της πολτοποιημένης ντομάτας. Αυτό θα δώσει νοστιμιά και θα αφρατέψει το μείγμα των γεμιστών.
Αν δούμε ότι το μείγμα δεν είναι αρκετά αφράτο, προσθέτουμε και άλλο νερό. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό 2-3 ντομάτες και τη μία πιπεριά.Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα του ρυζιού τον κιμά.Ανακατεύουμε πολύ καλά, να πάει παντού ο κιμάς.
Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Το μείγμα που θα μας περισσέψει, το διασκορπίζουμε μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγο πολτό ντομάτας μέσα σε κάθε ντομάτα και πιπεριά, επάνω την γέμιση.
Καλύπτουμε τα γεμιστά μας με μία ροδέλα πατάτας ή το καπάκι τους που έχουμε κρατήσει.
Μοιράζουμε τις πατάτες μέσα στο ταψί, στηρίζοντας έτσι τα γεμιστά μας, να μην γείρουν στο ψήσιμο.Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά το φαγητό, αν νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Αυτό θα προστατέψει το φαγητό από το κάψιμο και οι πατάτες θα κάνουν ωραία, τραγανή κρούστα.
Νερό δεν βάζουμε άλλο από την αρχή. Θα βγάλουν τα λαχανικά.
Θα προσθέσουμε αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε τα γεμιστά στους 220 βάθμ. Κελσίου, προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
Τα τελευταία δέκα λεπτά, ξεσκεπάζουμε το φαγητό, να ροδοψηθούν οι πατάτες. Σερβίρεται ζεστό.TIP: Ένα σημαντικό μυστικό για το σωστό ψήσιμο των γεμιστών, αλλά και για περισσότερη νοστιμιά, που έμαθα από την μητέρα μου και εφαρμόζω πάντα, είναι το εξής:
Στο μέσον του ψησίματος των γεμιστών τα βγάζω από τον φούρνο.
Ανοίγω τα καπάκια τους και με ένα κουτάλι τα "ποτίζω" με το ζουμί του ταψιού. Προσέχω αυτό να εισχωρήσει στην γέμιση.
Τα σκεπάζω ξανά και συνεχίζω το ψήσιμο, όπως περιγράφω πιο πάνω.
Έτσι το ρύζι θα ψηθεί καλά και η γέμιση θα γίνει ακόμα νοστιμότερη.
Με τον ίδιο τρόπο γεμίζω μελιτζάνες, κολοκυθάκια στρογγυλά ή μακρόστενα και ωραίες στρογγυλές πατάτες.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...