Τώρα το καλοκαίρι οι ντομάτες έχουν την τιμητική τους.
Είναι η ιδανική ευκαιρία να φτιάξουμε μόνοι μας ντοματοπελτέ και να τον συντηρήσουμε για μεγάλο διάστημα.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε φυσικά στα φαγητά μας, αλλά και σαν μεζεδάκι επάνω σε ψωμάκι με λάδι, με ελιές, τυράκι ή ότι άλλο μας αρέσει.
Πριν λίγες μέρες σας είχα δείξει πως ετοιμάζουμε σπιτικό πελτέ με βράσιμο ή στον φούρνο.
Σήμερα θα σας δείξω τη μέθοδο "λιασίματος" του πελτέ.
Ο λιαστός πελτές δεν είναι κάτι το δύσκολο να γίνει.
Είναι νόστιμος και κυρίως επιλέγουμε εμείς την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Κλείστε το άρωμα, τη γεύση, τις ιδιότητες, τη νοστιμιά της ντομάτας, σε όμορφα γυάλινα βάζα και χαρείτε τα όλο το χειμώνα!!
Πάμε να σας πω πως έμαθα από την μητέρα μου να φτιάχνω λιαστό πελτέ ντομάτας!
Θα χρειαστούμε:
ντοματάκια ποικιλίας Ρόμα (πομοντόρι), όσα θέλετε
αλάτι
μεγάλα ταψιά
τούλι ή τουλπάνι
σπάγκο
Πως τον φτιάχνουμε:
Αγοράζουμε γερά, ώριμα και με κρουστή σάρκα ντοματάκια ρόμα ή πομοντόρι όπως λέγονται αλλιώς.
Τα πλένουμε καλά και χαράσσουμε λίγο τη μύτη τους σταυρωτά, με κοφτερό μαχαίρι.
Τα ζεματάμε για 1-2 λεπτά σε φαρδιά κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει και κατόπιν τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφού μισοκρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε όσους περισσότερους σπόρους μπορούμε.
Κατόπιν τα αλέθουμε σε μίξερ ή στο μούλτι, να γίνουν πολτός.
Βάζουμε τον πολτό αυτό σε ταψί ή ταψιά ανάλογα με την ποσότητα που έχουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, περίπου 1 κουταλιά της σούπας κοφτή για κάθε γεμάτο, μεγάλο ταψί της κουζίνας.
Θα πρέπει να θυμόμαστε να δοκιμάζουμε πρώτα το φαγητό στο οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τον πελτέ και μετά να αλατίζουμε.
Το σκεύος που θα μπει ο πολτός της ντομάτας, θα πρέπει να είναι φαρδύ, ώστε να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό και ο πολτός να γίνει πελτές.
Σκεπάζουμε το ταψί με ψιλό τούλι ή τουλπάνι, το οποίο δένουμε και στερεώνουμε γύρω από το ταψί με σπάγκο ή κάτι άλλο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κάτι να πέσει μέσα και να χαλάσει τον πελτέ.
Τοποθετούμε το ταψί σε κάποιο μέρος που να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια και να μην μπορούν να το φθάσουν ζώα.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης του πολτού της ντομάτας στον ήλιο, θα πρέπει να τον ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και να ξαναδένουμε καλά το τούλι με τον σπάγκο.
Το βράδυ θα βάζουμε το ταψί μέσα στο σπίτι.
Όταν ο πελτές πήξει και έχει πάρει την επιθυμητή πυκνότητα, τον βάζουμε σε γυάλινα βρασμένα βάζα.
Πατάμε με κουτάλι να πάει παντού και να μην υπάρχουν κενά αέρα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια του πελτέ με λάδι για να μην μουχλιάσει και μας χαλάσει.
Σφραγίζουμε καλά και φυλάμε τα βάζα σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.
Όταν ανοίγουμε κάποιο βάζο, αφού πάρουμε την ποσότητα του πελτέ που θέλουμε, θα πρέπει να μην ξεχνάμε να τον στρώνουμε πάλι με κουτάλι και να τον καλύπτουμε με λάδι.
Αν ζείτε σε πόλη και ειδικά μεγάλη, δεν θα συνιστούσα την μέθοδο αυτή, λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Αν πάλι ζείτε σε μέρος με καθαρό αέρα, δοκιμάστε την.
Να θυμάστε ότι συμφέρει οικονομικά να φτιάξετε τον πελτέ ντομάτας, με όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, το καλοκαίρι φυσικά που είναι στην εποχή της η ντομάτα. Συγχρόνως έχει τις ουσίες και τα αρώματα πλήρως την εποχή αυτή.
Εάν πρόκειται να αγοράσετε την πρώτη ύλη και δεν έχετε δική σας, προτείνω να προτιμήσετε το ντοματάκι ρόμα ή αλλιώς πομοντόρι, γιατί όπως ήδη ανέφερα έχουν περισσότερη ψίχα και λιγότερα υγρά.
Γι΄ αυτό και προτιμάται από τις βιομηχανίες επεξεργασίας ντομάτας.
Σίγουρα ο σπιτικός πελτές έχει το άρωμα της ντομάτας σε μεγάλο βαθμό, καθώς και τη γεύση της.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
26 comments:
Καλημερα Ειρηνη.Πολυ χρησιμη και πολυτιμη θεωρω την σημερινη σου αναρτηση.Με ολα τα βιομηχανοποιημενα σκευασματα που εισβαλλουν στο σπιτι μας,θελοντας και μη ,αυτες οι οδηγιες για υγιεινη παστα ντοματας ειναι πραγματικα ανεκτιμητη!Ειδικα ,και επιμενω σ'αυτο,οταν προερχονται απο κιτρινισμενα απο τηνχρηση τετραδια η απο τις οικογενειακες συνταγες και παραδοσεις!!Υπεροχη λοιπον η παστα ντοματας,κριμα μονο που αυτοπεριοριζομαι,κατοπιν δικης σου συμβουλης,για τηντοποθεσια παρασκευης.Βλεπεις ζω στο κεντρο της -κατα τα αλλα-ομορφης Θεσσαλονικης και το βλεπω λιγο δυσκολο με τα καυσαερια να την φτιαξω.Τουλαχιστον καταγραφεται και σιγουρα θα χρησιμοποιηθει .Φιλια πολλα και ευχαριστω.
Καλη σου μερα Ειρηνη!!!
Γεια στα χερια σου,και χαρα στο κουραγιο σου...δεν εχω φτιαξει ποτε μου και θα το ηθελα πολυ να προσπαθησω να φτιαξω κι εγω..
Σε ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη,να εισαι καλα!!!
Καλημέρα Ειρηνάκι!
Εξαιρετικός και ο συγκεκριμένος πελτές και οι οδηγίες σου είναι πάλι σαφέστατες και αναλυτικές!
Αναμφίβολα η γεύση του θα υπερέχει κατά έτη φωτός από τα έτοιμα σκευάσματα του εμπορίου!
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα Ειρήνη μου δεν έχω φτιάξει ποτέ. Πρέπει να είναι καταπληκτικός τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα!Προτιμώ χίλιες φορές οτιδήποτε σπιτικό!Μπράβο σου και οι οδηγίες σου ακριβής!
Φιλιά πολλά!
Η γιαγιά μου έφτιαχνε τον πελτέ έτσι και τώρα που το διάβαζα το θυμήθηκα, ήμουν πιτσιρίκα τότε και δεν πρόσεχα και πολύ τι έκαναν....Σαν σε όνειρο, αυτό όμως που δεν ξεχνώ είναι ο πελτές αυτός απλωμένος στο ψωμάκι μας για κολατσιό ή απογευματινό! Αν έχω κουράγιο μπορεί να το επιχειρήσω :)
Αλλη μια υπέροχη και χρήσιμη ανάρτησή σου Ειρήνη μου!!
Για την Αθήνα πολύ δύσκολο το βρίσκω να φτιάξω λιαστό πελτέ, θα βολευτώ με τις άλλες δυο λύσεις που μας πρότεινες.
Ηδη έχω προμηθευτεί ντοματάκια για το εγχείρημα!!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Τέλεια και η συνταγή σου και σίγουρα θα έχει απίστευτη γεύση ο συγκεκριμένος πελτές!Φιλάκια πολλά!
Φωτεινή, τα παλιά και κιτρινισμένα τετράδια συνταγών, περιέχουν θησαυρούς-συνταγές. Και αυτό γιατί ήταν δοκιμασμένες χρόνια και χρόνια και πολλές από αυτές φτιάχνονταν με την προϋπόθεση, να διατηρήσουν λαχανικά, κρέας, πάστα ντομάτας και τόσα άλλα, εκτός ψυγείου. Γι' αυτό και τις θεωρώ πολύτιμες.
Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να αγνούμε ότι μας έχει προσφέρει η εξέλιξη ως τώρα, αλλά να προσπαθούμε να συνδυάσουμε την παράδοση με την γνώση. Τα απότελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα, πιστεύω.
Καλό μεσημέρι.
Γωγούλα, με τον συγκεκριμένο τρόπο, έφτιαχνε η γιαγιά μου στο νησί, τον πελτέ. Το ίδιο έκανε και η μητέρα μου, τα καλοκαίρια στα Σελίνια, στην ταράτσα του εξοχικού μας, στο κτήμα.
Αυτός ο πελτές έχει ιδιαίτερη γεύση. Δοκίμασε φέτος να τον φτιάξεις.
Καλό μεσημέρι.
Πάνω κάτω πόσες μέρες κρατάει αυτή η διαδικασία; Πάντως φαίνεται λαχταριστή!!
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου Ειρήνη! Δε σου υπόσχομαι ότι θα το κάνω αλλά πραγματικά ζηλεύω το χρώμα και φαντάζομαι τη νοστιμιά του!
Ερμιόνη, οπωσδήποτε ο σπιτικός πελτές είναι το κάτι άλλο, τον φτιάχνουμε εμείς όπως θέλουμε. Ο λιαστός πελτές είναι ο πιο εύκολος από όλους, αν και πιο χρονοβόρος. Πιστεύω ότι, με τις οδηγίες που δίνουμε, είναι ακόμα πιο εύκολη η παρασκευή του.
Καλό μεσημέρι.
Ελένη και εγώ προτιμώ τέτοιου είδους σπιτικές παρασκευές. Πιστεύω ότι η γεύση είναι καλύτερη και η ποιότητα είναι θέμα της επιλογής μας.
Ελπίζω η περιγραφή της συνταγής, να φανεί χρήσιμη σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν να τον φτιάξουν.
Καλό μεσημέρι.
Έφη, αντίθετα εγώ πρόσεχα τι έκανε η μητέρα μου και συνήθως την βοηθούσα. Οπότε τα θυμάμαι και τα φτιάχνω σήμερα και εγώ με την σειρά μου. Τέτοιου είδους παραδόσεις, δεν πρέπει να χάνονται, αλλά να συνεχίζονται και να βελτιώνονται.
Καλή επιτυχία, αν τον φτιάξεις.
Καλό απόγευμα.
Έλενα, δεν θα συνιστούσα σε κάποιον να φτιάξει λιαστό πελτέ, αν ζει σε μεγάλη πόλη, λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Καλύτερα ο βραστός πελτές ή του φούρνου.
Είναι όμως ωραία επιλογή, για όσους ζουν σε τόπο με καθαρή ατμόσφαιρα. Ο λιαστός πελτές έχει ιδιαίτερη γεύση.
Καλή επιτυχία με τα ντοματάκια.
Καλό απόγευμα να έχουμε.
Σπυριδούλα, η γεύση του λιαστού πελτέ, είναι καταπληκτική, είτε μέσα σε φαγητό, είτε πάνω σε ψωμάκι. Από αυτές που δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Καλό απόγευμα.
Μαρί, ο χρόνος που χρειάζεται για την όλη διαδικασία, είναι ανάλογος με την ποσότητα πελτέ που πρόκειται να λιάσουμε, πόσο ρηχά είναι τα σκεύη που χρησιμοποιούμε. Ακόμα, με το πόση ηλιοφάνεια και ζέστη έχει στην περιοχή που ζούμε, πράγμα που συμβάλλει στην πιο γρήγορη εξάτμιση των υγρών του ντοματοπολτού. Γι' αυτό δεν μπορώ να δώσω, ακριβή χρόνο. Πάντως αξίζει τον κόπο, να διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να τον παρασκευάσουμε. Το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
Καλό απόγευμα.
Η πεθερά μου τον έκανε λιαστό!
Ο δε πατέρας τον απαλάμβανε πάνω σε αυγό μάτι!!!!! Εγώ δεν απόκτησα τα γούστα του και τον τρώω μόνο μαγειρευτό !!!!!!!!!!χιχιχι
Οποιος μπορεί να φτιάχνει δικά του πράγματα είναι ότι καλύτερο Ειρηνούλα μου! γεια στα χεράκια σου και του χρόνου να ξαναφτιάξεις !!!!
φιλια πολλά και καλό απόγευμα.
Mia Maria, αν τον είχες γευτεί έστω και μια φορά, είμαι σίγουρη ότι θα διέθετες τον απαραίτητο χρόνο, για να φτιάξεις λιαστό πελτέ. Είναι νόστιμος και θα σε κερδίσει με την πρώτη δοκιμή.
Αν έχεις την δυνατότητα, δοκίμασε να τον φτιάξεις.
Καλό απόγευμα.
Μαρία, η αλήθεια είναι ότι, πάνω σε αυγό μάτι, δεν τον έχω δοκιμάσει. Είναι μια καινούργια πρόταση.
Σίγουρα η πεθερά σου, έφτιαχνε ωραίο λιαστό πελτέ.
Θα σου έλεγα να τον δοκιμάσεις, πάνω σε ψωμάκι, μαζί με άλλα μεζεδάκια, κρασάκι ή ουζάκι, ή τσικουδιά. ΑΠΑΙΧΤΟΣ!! Βάλε και καμιά θαλασσινή λιχουδιά από δίπλα. Πωπωπωπώ!! Παρασύρθηκα σε κραιπάλες και κρασοκατανύξεις πάλι!!! Χαχαχά!!
Καλό απόγευμα.
Εξαιρετική συνταγή! Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ...
beauty star, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά! Ευκαιρία να δοκιμάσεις να φτιάξεις πελτέ, η εποχή της ντομάτας ήρθε!
Καλό βράδυ.
Καλησπέρα Ειρηνάκι μου...αυτόν τον πολτό έμαθα να τον κάνω πέρυσι στο σεμινάριο αλλά δεν τον έχω φτιάξει ακόμα. Είναι πράγματι τέλειος και οι οδηγίες σου πολύ σαφείς... σε λίγες μέρες λέω να τον φτιάξω!!! Φιλιά
Κική, φτιάξε τον και πες μας πως σου έγινε. Έχει κατά την γνώμη μου, ακόμα πιο ωραία γεύση από τους άλλους πελτέδες. Καλή επιτυχία.
Καλό βράδυ.
Φτιάχνω λιαστό τοματοπελτέ τα 4 τελευταία χρόνια!
Τη μέθοδο την περιέγραψα σε μια περσινή μου ανάρτηση εδώ!
http://antiparatheseis1.blogspot.gr/2011/08/blog-post_15.html
Όπως θα διαβάσετε, λιάζω το τοματάκι πριν το συνθλίψω!
Από φέτος,λιάζω και τον πελτέ, αφού τον βγάλω από τη σακούλα, όπως το περιγράφω στην ανάρτηση!
Τα υπόλοιπα είναι τα ίδια με τη συνταγή της Ειρήνης!
Είναι μούρλια!!!
Σαλωνίτη, αγαπητέ αναγνώστη, καλώς ήλθατε στο μπλογκ των Συνταγών της Καρδιάς. Διάβασα την ανάρτησή σας. Κατά την γνώμη μου, αυτό που περιγράφετε στο δικό σας μπλογκ, είναι συνταγή για βραστό πελτέ. Και αυτό γιατί, για να χάσει ο πολτός ντομάτας τα περίσσια υγρά του και να φθάσει να πάρει την μορφή του πελτέ, τον στραγγίζετε σε πάνινη σακούλα και μετά τον βράζετε. Αφήνοντας τις ντομάτες μόνο για μία ημέρα στον ήλιο, ουσιαστικά αυτό που πετυχένετε είναι να τις αφυδατώνετε λίγο.
Η συνταγή για λιαστό πελτέ που δίνουμε εδώ, είναι αυτή που οι νοικοκυρές της οικογένειάς μου, φτιάχνουν από γενιά σε γενιά, προσαρμοσμένη σε ελάχιστα σημεία στη σημερινή εποχή. Η μετατροπή του πολτού της ντομάτας σε πελτέ ντομάτας, οφείλεται αποκλειστικά στην θερμότητα του ήλιου.
Καλή επιτυχία στην φετινή παρασκευή του ντοματοπελτέ σας.
Καλή εβδομάδα.
Post a Comment