Μια πανεύκολη συνταγή για γαύρο σας έχω σήμερα.
Ο γαύρος είναι από τα πιο νόστιμα και τα πιο ωφέλιμα μικρά ψάρια.
Είναι πηγή ασβεστίου (κόκαλα), φωσφόρου, βιταμίνης D, ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου.
Συνήθως είναι από τα μικρά ψάρια που αρέσουν στα παιδιά και τα τρώνε πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα ψάρια.
Θέλοντας να τους δώσω ξεχωριστή γεύση και νοστιμιά, τα πανάρισα σε αλεύρι κίτρινο χωριάτικο, που μοιάζει με ψιλό σιμιγδάλι, ανακατεμένο με μυρωδικά.
Κατόπιν τα τηγάνισα ως να ροδίσουν. Έγιναν νόστιμα και τραγανά!
Περιττό να σας πω, ότι τα προτιμώ έτσι τηγανισμένα, από ότι με απλό αλεύρι, όπως συνήθως.
Τα σερβίρισα στο τραπέζι με βραστά, τρυφερά βλίτα. Δεν έμεινε ούτε ουρίτσα!!!!
Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Χρειαζόμαστε:
750 γρ. γαύρο
100 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
λίγη ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
λίγη γλυκιά πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
χυμό λεμονιού
λάδι για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τον γαύρο ως εξής:
Με το ένα χέρι μας πιάνουμε τη ράχη του γαύρου και με το άλλο πιάνοντας την βάση του κεφαλιού του με την άκρη του αντίχειρα και του δείκτη, το τραβάμε προς την κοιλιά.
Έτσι αφαιρούμε μαζί με το κεφάλι και τα εντόσθια.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε και το κεντρικό κόκκαλο του ψαριού, αφήνοντας τα ψαράκια ενωμένα στην ουρά.
Ξεπλένουμε πολύ καλά και βάζουμε τα καθαρισμένα ψάρια σε σουρωτήρι, να στραγγίσουν καλά.
Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σε πιατέλα βάζουμε χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το περίσσιο λάδι από τα ψάρια που θα τηγανίσουμε.
Αν έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κόκκαλο από τα ψαράκια, τα πιάνουμε από την ουρά, ενώνουμε τα δύο του φιλετάκια, και τα κυλάμε όπως είναι ενωμένα στο χωριάτικο αλεύρι.
Αλλιώς πανάρουμε τα γαυράκια, όπως κάθε μικρό ψάρι.
Σε τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και το αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
Αν δηλαδή το μάτι έχει θερμοκρασίες από το 1 ως το 9, εμείς το βάζουμε στο 7.
Έτσι τα ψάρια μας θα τηγανισθούν σωστά χωρίς να καούν από έξω και από μέσα να μείνουν άψητα.
Τηγανίζουμε τα ψαράκια, ως να ροδίσουν.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τα ακουμπάμε στην πιατέλα με το χαρτί κουζίνας, που έχουμε ήδη ετοιμάσει.
Τα μεταφέρουμε σε καθαρή πιατέλα, τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Τρώγονται ζεστά.
Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με βραστά χόρτα ή με τρυφερά βλίτα, όπως τα συνοδεύσαμε εμείς.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
30 comments:
Ειρηνάκι και το τραγανό γαυράκι ζήλεψα και τα λαχταριστά και τρυφερά χορταράκια σου!!
Θα το δοκιμάσω με χωριάτικο αλεύρι, πιστεύω θα χει διαφορά από το απλό!
Φιλιά, να έχουμε μιαν όμορφη μέρα!
Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!! δώσε μου γαύρο και πάρε μου την ψυχή!!!! δε θα μου αρνηθείτε μια ενισχυμένη μερίδα έτσι???? μιαμ!
φιλιά!
Eιρήνη ωραιότατος ο γαύρος σου!! θα ξετρελαθούν τα παιδιά -εγώ, στο φουρνο τους τον φτιάχνω, αφού αφαιρέσω το κόκκαλο.
με το δικό σου, καμμία γευστική σύγκριση φυσικά :D
Πάντα με χωριάτικο σταρέρνιο αλεύρι τηγανίζω, όχι μόνο το γαύρο αλλά και τα λαχανικά, μελιτζάνες, κολοκύθια γίνονται απίθανα!!!
Έλενα, γίνεται τραγανό το γαβράκι, με το αλεύρι αυτό, ενώ από μέσα παραμένει ζουμερό. Αρκεί βέβαια να μην το παρατηγανίσουμε. Τα βλίτα που βρίσκω στην αγορά αυτή την εποχή, είναι γλυκά και τρυφερά. Και πως ταιριάζουν με το τηγανητό ψαράκι!!!!
Καλή ημέρα να έχουμε!!
Pela, μια γενναία μερίδα δικιά σου, μαζί με τρυφερά βλίτα, για σαλατούλα.
Καλή όρεξη!!
Καλό μεσημέρι.
Μαριλένα, ο γάβρος στον φούρνο είναι ωραιότατος και νόστιμος. Αλλά το τηγανητό γαβράκι με αυτό το αλεύρι είναι το κάτι άλλο!! Νοστιμότατο και τραγανό, όπως ακριβώς το θέλουν τα πιτσιρίκια, μικρά και μεγάλα. Το καλοκαίρι, προσπαθώ να μειώνω την χρήση του φούρνου, λόγω της ζέστης. Ειδικά φέτος....
Καλό μεσημέρι.
Λίλα, τι καλά που κάνεις!! Το αλεύρι αυτό δίνει ξεχωριστή νοστιμιά και κάνει τα τηγανητά μας τραγανά, ενώ δεν τα αφήνει να πιανιάσουν γρήγορα, όπως με το απλό αλεύρι. Το συγκεκριμένο, το αγοράζω από μύλο, σε διπλανό χωριό από το δικό μας, στην Ηλεία.
Πως πάνε τα λαχανικά σου φέτος; Οι ντοματιές μου, δεν λένε να πάρουν τα πάνω τους με την ζέστη αυτή. Δεν ξέρω τι θα τις κάνω τελικά.
Καλό μεσημέρι.
κλασσικότατο πιάτο... και νοστιμότατο!!!
ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΤΟ ΓΑΥΡΑΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ !!!!ΦΙΛΙΑ!!!!!!
Paraskevi Malouxou, έχουμε συνηθίσει να τηγανίζουμε το γαβράκι, με απλό, σκέτο αλεύρι. Αυτή είναι μια άλλη πρόταση για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά, στον ούτως ή άλλως, νόστιμο γάβρο.
Καλό μεσημέρι.
fotolabida1, σκέτη νοστιμιά το γαβράκι!! Ταιριάζει πολύ με τα χόρτα, βλίτα, ραδίκια, ή κάποιο άλλο είδος που μας αρέσει.
Καλό μεσημέρι.
Ειρηνη μου τι ωραια και εμπνευσμενη ιδεα του τηγανητου γαυρου-του απολυτου καλοκαιρινου ουζομεζε-με χωριατικο αλευρι!!!Ποσο τραγανος και νοστιμος πρεπει να γινεται!Ωραιοτατη ιδεα και για τα υπολοιπα τηγανητα λαχανικα ,οπως επισημανε νωριτερα μια φιλη.Υπεροχη η συνοδεια των βραστων χορτων,η απλοτητα του καθημερινου φαγητου δεν εχει τελος.Θαλασσα και στερια μας χαριζουν γευστικους θησαυρους.Φιλια πολλα,πολλα.
Τι τέλειο και καλοκαιρινό φαγάκι μας σερβίρεις Ειρηνάκι!
Το χωριάτικο αλεύρι αναμφίβολα αποτελεί την ιδιαίτερη πινελιά!
Και τα χόρτα από δίπλα, το καλύτερο συνοδευτικό για το ψαράκι μας!
Φιλιά πολλά
Αχαχαχ εσυ είσαι η καταστροφή μου παιδάκι μου, πεθαίνω για γαυράκια και έτσι τηγανισμένα με το χωριάτικο αλευράκι και τα χόρτα που βλέπω δίπλα.... Όνειρο Ειρήνη!
Φιλάκια πολλά!
ο γαυρος υπεροχος δεν το συζηταω, αλλα τρεχουν τα σαλια μου για βλιτα!
οποτε ερχομαστε στην ελλαδα τρωμε κιλα και κιλα!
νασαι καλα που μας λιγουρεψες!!!! :)
Φωτεινή, τα απλά φαγάκια, σαν το σημερινό γαύρο με τα χορταράκια, μπορούν να είναι πολύ πιο νόστιμα, από άλλα που προέρχονται από περίπλοκες συνταγές. Και είναι αυτή η αιτία, η νοστιμιά και η απλότητά τους, που τα κάνει αγαπημένα, όσες φορές και αν τα επαναλάβουμε.
Καλό απόγευμα.
Ερμιόνη, αυτό τα αλεύρι, είναι κυρίως που τα κάνει πιο νόστιμα, αλλά και το σκορδάκι και τα μυρωδικα, προσθέτουν πολύ στη νοστιμιά του. Τέτοιου είδους ψαράκια, συνήθως τα συνοδεύω με χόρτα. Νομίζω ότι είναι το πιο ταιριαστό συνοδευτικό.
Το γαβράκι το φτιάχνω όλο τον χρόνο. Είναι από τα πιο ωφέλιμα μικρά ψάρια. Ότι καλύτερο για παιδιά και μεγάλους.
Καλό απόγευμα.
Ερη, σου στέλνω πακέτο με ψαράκια και χορταράκια!! Να τα ευχαριστηθείς σαν να είσαι στη Ελλάδα.
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη, γάβρος και βλιτα, ίσον θαύμα φαγάκια. Γι' αυτό και κανείς δεν τα ξεχνά όταν τα γευτεί. Δεν υπάρχουν καθόλου βλίτα στην Ιταλία; Και στην δυτική Πελοπόννησο, που πηγαίνουμε εμείς, σπάνια τα βλέπω. Είναι η εποχή τους το καλοκαίρι και είναι γλυκά γλυκά.
Θα κατεβείτε εφέτος στην Έλλάδα, για καλοκαίρι; Μακάρι!!
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη μου πιάσε και τα ουζάκια και έρχομαι!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!
Effie, και ουζάκια και κρασάκι και ότι θέλεις. Έλα να φάμε το φαγάκι μας παρεϊτσα!
Καλό βράδυ.
Το απόλυτα καλοκαιρινό φαγάκι Ελενά μου!!! Εγώ παρόλο που με τα ψάρια δεν έχω πολύ καλές σχέσεις τα γαβράκια τα τρώω...αλλά μόνον καλοκαίρι εεε; μην παραγνωριστούμε!!! χαχαχαχα
Φιλιά καληνύχτας
Πώς να μείνει ψίχουλο με τέτοιο φαγάκι. Ενδιαφέρουσα η ιδέα σου, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!
Χθες έφαγα γαύρο. Τηγανιτό. Μια πιατέλα. Τα σπάει!
Κική, τον γάβρο τον αγαπούν οι περισσότεροι, ακόμοι και εκείνοι που δεν θέλουν ιδιαίτερα τα ψάρια, όπως εσύ. Εμείς πάντως τον τρώμε χειμώνα - καλοκαίρι, συνήθως με χόρτα ή πουρέ.
Νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι.
Καλή σου ημέρα.
Ευγενία, δεν μένει τίποτα!! Τρώγεται ζεστός και είναι πεντανόστιμος! Δοκίμασέ τον και θα μέ θυμηθείς. Μην τον παρατηγανίσεις όμως, γιατί θα στεγνώσει και δεν θα είναι ωραίος. Είναι θέμα γεύσης βέβαια.
Καλή σου ημέρα.
Κάνθαρε, τα σπάει, όπως το λες!! Από ότι είδα τον τιμάς ιδιαιτέρως τον γαύρο!! Πολύ καλά κάνεις. Πέρα από το πόσο νόστιμο ψάράκι είναι, ειναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.
Καλή σου ημέρα.
Wow delicious!!! take a look on my blog and if you like we can follow each other?
Besos, desde España, Marcela♥
Marcela Gmd, it's a delicious dinner, fishes and veggies. Try them!
Your blog is nice.
Good afternoon.
Post a Comment