Wednesday, 18 July 2012

Τσιπούρες με ντοματίνια, πατάτες και μουστάρδα

Οι τσιπούρες είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και νομίζω αρέσουν στους περισσότερους.
Φροντίζω να τις μαγειρεύω τακτικά και με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να έχω όσο πιο συχνά γίνεται στο τραπέζι μας αυτό το ωραίο ψάρι.
Σήμερα θα σας δείξω μια πολύ εύκολη συνταγή, με νόστιμα υλικά, που δίνουν ένα πλήρες φαγητό.
Πάμε να δούμε πως θα τις φτιάξουμε.

Θα χρειαστούμε:
2 τσιπούρες, γύρω στα 400 γρ. η κάθε μία
1 μεγάλη πατάτα ή μερικές baby πατατούλες
15-20 ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό
λίγη ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κομμάτια, μάλλον μικρά.
Βάζουμε τα κομμάτια πατάτας σε ένα πυρέξ ή ταψάκι, μαζί με την μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο.
Τα ραντίζουμε με λίγη ρίγανη, λίγη μαντζουράνα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και νερό, όσο χρειάζεται να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση.
Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, για μισή ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα ψάρια από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια. Αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα αλατίζουμε ελαφρά στην κοιλιά τους και μέσα σ' αυτήν βάζουμε από μισή σκελίδα σκόρδο για κάθε ψάρι.
Καθαρίζουμε τα ντοματίνια από τα κοτσανάκια τους.
Ανακατεύουμε το χυμό λεμόνι με τη μουστάρδα καλά, ώστε να διαλυθεί η μουστάρδα.
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο.
Τις σπρώχνουμε προσεκτικά προς τις άκρες και βάζουμε μέσα στο πυρέξ τα ψάρια και τα ντοματίνια.
Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού πάνω στα ψάρια.
Ραντίζουμε το φαγητό με το μείγμα μουστάρδας-λεμονιού, βάζουμε λίγο λάδι ακόμα επάνω στα ψάρια και τα ντοματίνια και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται.
Ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά περίπου, ως τα ψάρια να ψηθούν και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
Ελέγχουμε το φαγητό μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μήπως χρειασθεί και άλλο νερό.
Αν το ψάρι μας κοντεύει να ψηθεί, αλλά οι πατάτες χρειάζονται ακόμη κάποιο χρόνο, καλύπτουμε το φαγητό μας με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Όταν το φαγάκι μας είναι έτοιμο, σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη.
Ειρήνη Ε.

34 comments:

eirini said...

Ετοιμάζομαι να πάω λαϊκή!!! Ήθελα να πάρω γαύρο για σήμερα αλλά τώρα με προκαλείς μ'αυτό το πιάτο!!! Έχω τον άντρα μου που δεν μπορεί τα αγκάθια...ουφ!!!
Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια και έτσι όπως τις έκανες μια πραγματική νοστιμιά!!!!!
Οι συνταγές σου μ'αρέσουν πολύ!!!
Καλημέρα Ειρήνη μου!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!
Τις τσιπούρες τις συμπαθώ ιδιαίτερα, είναι πραγματικά ένα πολύ νόστιμο ψάρι!
Τις μαγείρεψες άψογα και ο συνδυασμός τους με λαχανικά δημιουργεί ένα πλήρες και υπέροχο γεύμα!
Φιλιά

Φωτεινη Τ. said...

Καλημερα Ειρηνη
Διαβαζοντας την υπεροχη συνταγη σου δεν μπορω να μην σκεπτομαι σε τι ευλογημενο τοπο ζουμε!!Με αφθονια λαχανικων και φρουτων, με πληθωρα νοστιμων ψαριων,με ποικιλια μυρωδικων που αν τα συνθεσεις ολα μαζι μπορουμε να εχουμε εν απολυτα αρμονικο πιατο σε γευση και αρωμα.Ενα τετοιο πιατο μας προσφερεις και εσυ σημερα,ενα πιατο που ταιριαζει στα ελληνικα γουστα,ισορροπημενο,ελαφρυ για τα μετεορολογικα δεδομενα της χωρας μας και φυσικα πεντανοστιμο!Φιλια πολλα,πολλα.

Pansofix said...

Πραγματικά πολύ όμορφη πρόταση...γιατί έτσι έχεις και όμορφο μυρωδάτο συνοδευτικό...
Φιλιά

Elena said...

Ειρήνη μου....ΤΕΛΕΙΑ συνταγή....μου αρέσουν πολύ οι τσιπούρες αλλά ξετρελαίνομαι και για ντοματίνια και αυτή η συνταγή τα συνδυάζει και τα δύο σε ένα υπέροχο πιάτο!!!!!! Φιλάκια πολλά!!!!!!

The Dark Chef said...

Όντως πολύ ωραίο ψάρι και ιδανικό για ένα ελαφρύ μα ταυτόχρονα νόστιμο και πλήρες γεύμα!
Τα ψάρια γενικά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι!
Καλό μεσημέρι :)

Μαριλένα said...

Ειρήνη ωραιότατο πιάτο!! κι απ' αυτά, που θ' αρέσουν σίγουρα στα παιδιά -τουλάχιστον στα δικά μου :D
άσε που την ιδέα με τη σάλτσα μουστάρδας τη χρησιμοποιούμε κι αλλού :))

την καλησπερα μου!

eleni said...

Ειρήνη,διαφορετική πρόταση για τα ψαράκια και πολύ νόστιμη με τα υλικά,που έβαλες!
Φαντάζομαι,μπορούμε να βάλουμε και άλλα μεγάλα ψάρια.
Φιλιά!

Effie's Sweet Home Designs said...

Ειρήνη μου πολύ νόστιμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!

Eri said...

Πολύ ωραίο το φαγάκι σου Ειρήνη μου, στην Ελλάδα τρώγαμε πολύ συχνά τσιπούρες και σχεδον τις είχα βαρεθεί, εδώ όμως δεν τις βρίσκω εύκολα και έχω να φάω ενάμισι χρόνο..! Τωρα που τις είδα έτσι ξαπλωμένες με τα όλα τους τις λιμπίστηκα! Φιλάκια πολλά

Ειρήνη Ε. said...

eirini, οι τσιπούρες δεν έχουν τόσα πολλά κόκαλα. Αξίζει το μαγείρεμά τους, είναι τόσο νόστιμες!
Όσο για τον σύζυγο, όταν τις δοκιμάσει, δεν θα τον νοιαζει πια για τα κόκαλα! Χαχαχά!!
Χαίρομαι που σου αρέσουν τα μαγειρέματά μας!!
Καλο απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, όπως ξέρεις, η τσιπούρα είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια. Ευτυχώς το τρώει και η μικρή. Με αυτόν τον τρόπο που δείχνουμε σήμερα, δεν μυρίζει το φαγητό ψαρίλα, ειδικά οι πατάτες που τραβούν τις μυρωδιές πιο εύκολα. Έχω δοκιμάσει πατάτες σαν συνοδεία ψαριού στο φούρνο, που μύριζαν πολύ και δεν μου άρεσαν καθόλου!!
Ο όλος συνδυασμός των υλικών, δίνει ένα πλήρες γεύμα, για άτομα όλων των ηλικιών και δεν έχει ιδιαίτερο χρόνο προετοιμασίας.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, πράγματι, ζούμε σε εναν τόπο ευλογημένο!! Έχουμε όλες τις πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για την σωστή διατροφή της ελληνικής οικογένειας. Ύλικα πρώτης ποιότητος, που δίνουν εξαίρετα εδέσματα, είτε πρόκειται για μαγειρική, είτε για ζαχαροπλαστική.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, ένα νόστιμο ψάρι των ελληνικών θαλασσών, συνδυάζεται με τα λαχανικά και τα μυρωδικά της ελληνικής γης, δίνοντας ένα καλό, θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Ελαφρύ, κατάλληλο για την εποχή.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σοφία, δύο σε ένα. Και το κύριο, (ψάρι) και τα συνοδευτικά του (πατατούλες-ντοματίνια). Μια σαλατούλα της προτίμησής μας δίπλα, ταιριάζει πολύ ωραία και συμπληρώνει το σύνολο.
Καλό απόγευμα.

Ειρήνη Ε. said...

Elena, τα ντοματίνια μου αρέσουν και εμένα πολύ, γι' αυτό τα προσθέτω όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και σε κάποια φαγητά, όπως σήμερα στις τσιπούρες. Πρέπει όμως να προσέξουμε τον χρόνο στον οποίον θα τα προσθέσουμε στο φαγητο, για να μην μας λιώσουν. Στην περίπτωση δηλαδή που τα θέλουμε ολόκληρα.
Πάντως και σκέτα τα ντοματίνια, τα τιμώ δεόντως. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εμφανιστεί και νέα είδη τους στην αγορά και στις λαϊκές. Αν τα βρεις, δοκίμασέ τα. Κάποιες ποικιλιες είναι ολόγλυκες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Dark chef, Έφη, τα ψάρια έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι μας χειμώνα καλοκαίρι. Αρέσουν στους περισσότερους στο σπίτι, και τα θεωρώ από τις καλύτερες τροφές. Την τσιπούρα την αγαπά πολύς κόσμος, για το ωραίο της ψαχνό. Πολύ νόστιμο ψάρ!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα, αφού το τρώει και η δική μου η μικρά, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τρώει και τις πατάτες, που σε άλλη περίπτωση, αν είχαν την έντονη γεύση και τη μυρωδιά του ψαριού, δεν υπήρχε περίπτωση να τις πλησιάσει!! Σε αυτό κάνει καλή δουλειά, η μουστάρδα με το λεμόνι. Αξίζει να τις δοκιμάσεις.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Eleni, βεβαίως μπορείς να δοκιμάσεις την συνταγή αυτή και με άλλα ψάρια, όπως είναι ο σαργός, το κοκκινόψαρο, το φαγκρόπουλο, το μυτάκι, το λαβράκι και τόσα άλλα ωραία ψάρια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μεγαλύτερα ψάρια, προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος. Θα πρέπει να προσέξεις πότε θα προσθέσεις τα ντοματίνια, αν θέλεις να παραμείνουν ολόκληρα.
Καλό σου βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, δεν μπορείς να φανταστείς τι νόστιμες γινονται οι τσιπούρες, μαγειρεμένες με τον τρόπο αυτό!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη, όταν ξανάρθεις με το καλό στην Ελλάδα, θα τις χαρείς και πάλι τις τσιπούρες!! Η νοστιμιά των ψαριών της ελληνικής θάλασσας, είναι σαφώς ανώτερη, από αυτή των ψαριών του ωκεανού!
Καλό σου βράδυ.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

E,την αδυναμία μου στο ψαρι την έχω δηλώσει κι αλλες φορες... Φιλακια

Beauty Follower said...

Με το ψάρι δεν το εχω!

Selcouth said...

Αχ ψάρι! Να φανταστείς Ειρήνη μου ότι κάποτε ούτε ήθελα να τα βλέπω! Τα τελευταία χρόνια όμως μου αρέσουν σχεδόν όλα! Και αυτές οι τσιπούρες φαίνονται... μιαμ! Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση με τη μουστάρδα!

Καλή σου μέρα!

Λίλα said...

Ειρήνη μου λατρεύουμε τις τσιπούρες οικογενειακώς!!!! Φανταστική συνταγή!!

Eleanna said...

Πολύ καλοκαιρινό φαγάκι, γεμάτο αρώματα και γεύσεις της θάλασσας! Υπέροχο!

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία, τώρα που βρίσκεσαι σε νησί, θα έχεις τα καλύτερα ψάρια του Αιγαίου, στο πιάτο σου!! Εκμεταλεύσου την ευκαιρία, να τα απολαύσεις!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Beauty follower, σε κάποιους ανθρώπους, όπως εσύ, δεν αρέσει το ψάρι. Συνήθως δεν ανέχονται την μυρωδιά του, παρά την γεύση του. Είναι βέβαια τόσο ωφέλιμη τροφή! Αλλά περι ορέξεως...
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Selcouth, μεγαλώνοντας παρατηρώ και στον εαυτό μου, ότι κάποια φαγητά που δεν τα έτρωγα πιο μικρή, τώρα μου αρέσουν. Ευτυχώς τα ψάρια τα αγαπούσα πάντα. Ευτυχώς και για σένα, που τώρα τρως τα ψάρια και κάνεις πολύ καλά, για όλους τους γνωστούς λόγους!!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα και εμείς το ίδιο. Γι' αυτό και προσπαθώ να τα μαγειρεύω με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους, με σκοπό να τις έχω συχνά στο τραπέζι μας.
Πως τα πήγατε με τις ζέστες; Είδα στην τηλεόραση ότι, χτυπήσατε 45άρια, ή κάτι τέτοιο. Έμεις εδώ λιώσαμε και φαντάσου ότι είμαστε 5 λεπτά από την θάλασσα με τα πόδια!
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Eleanna, απολαυστικό φαγητό ως το τελευταίο ντοματίνι!! Εύκολο και υγιεινό!
Καλή σου ημέρα.

Pela said...

καλοκαιράκι χωρίς τσιπούρα δε γίνεται! εννοείται ότι η λαχταριστή σου εκδοχή καταγράφηκε!
πολύ καλημέρα σας :)

Ειρήνη Ε. said...

Pela, όχι μόνο χωρίς τσιπούρα αλλά χωρίς ψαράκι και ψαρομεζέ γίνεται; Βέβαια εμείς τα θέλουμε χειμώνα - καλοκαίρι, για την νοστιμιά και την ωφελιμότητά τους!!
Καλό απόγευμα.

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου said...

Είναι πολύ νόστιμες οι τσιπούρες και τις μαγείρεψες πολύ ωραία!

Ειρήνη Ε. said...

Βάσω, σίγουρα δεν φτάνει μόνο το ίδιο το ψαράκι να είναι νόστιμο. Σημαντικό ρόλο παίζει το πως θα το αξιοποιήσουμε μαγειρικά, για το ευχαριστηθούν και οι συνδαιτημόνες μας και εμείς.
Καλή σου ημέρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...