Friday 20 July 2012

Τηγανόψωμο

Το τηγανόψωμο είναι μια κλασσική ευβοιώτικη νοστιμιά!!!
Θα το βρείτε σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια στην Εύβοια, όπου μην διστάσετε να το παραγγείλετε και να το απολαύσετε!
Είναι όμως πολύ εύκολο να φτιάξουμε και δικό μας σπιτικό.
Θα σας δώσω την συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια.
Την συνταγή αυτή μου ζήτησε η φίλη μου η Λίλα, που λείπει μακριά από την Χαλκίδα. Το έφτιαξε, το φωτογράφισε και όπως μου είπε το ευχαριστήθηκαν όλοι και πιο πολύ η κορούλα της.
Πάμε να το φτιάξουμε κι εμείς!
Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό αλεύρι σκληρό σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά ξερή (8 γρ.)
λίγο αλάτι (προαιρετικά)
λίγο ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το τηγάνισμα)
φέτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
νερό χλιαρό
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αναμειγνύουμε με την μαγιά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι αν θέλουμε και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε χλιαρό νερό.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Να μην είναι ούτε τόσο υδαρής όπως η ζύμη στους λουκουμάδες, ούτε τόσο σφιχτή όπως η ζύμη για το ψωμί.
Ζυμώνουμε για λίγο και στην συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε μια πετσέτα.
Το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε σκεπασμένο και στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, στους 25-30 βαθμούς.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάμε να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού.
Τα απλώνουμε με τον πλάστη να ανοίξουν, δίνοντας είτε στρογγυλό είτε ορθογώνιο σχήμα. Εγώ συνηθίζω να τα κάνω στρογγυλά, η Λίλα τα έκανε ορθογώνια.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και τριμμένη φέτα.
Διπλώνουμε την ζύμη ώστε να «κλείσει» μέσα της την φέτα και την πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να απλώσει και να ενωθεί η φέτα με το ζυμάρι.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία.
Βάζουμε στο τηγάνι μας λίγο ελαιόλαδο, και αφού κάψει καλά, τηγανίζουμε κάθε ψωμάκι χωριστά.
Φροντίζουμε να τηγανιστούν καλά και να μην μας μείνει άψητο το εσωτερικό τους.
Απολαμβάνουμε τα τηγανόψωμα ζεστά.
Με τα παραπάνω υλικα, γίνονται 7 τηγανόψωμα.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

22 comments:

ElenaG said...

MMMMMMMMMMMMMMMMMM μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά!!!!!
Τώρα τι να σας πω...που με βρίσκει και πως με βρίσκει αυτή η συνταγή!!!!!Τέλειο φαίνεται!!
ΚΑΛΗΜΕΡAAAAAAAAAAAAΑ

purpleleath said...

Σλουρπ!!!! Χρυσοχέρα είσαι!!! Φιλάκια

mm_skg said...

Αυτο το τηγανοψωμο ακουστα το εχω, αλλα δεν το συνηθιζαμε στα μερη μας... Ευκαιρια να το δοκιμασω, φαινεται νοστιμοτατο!

Ειρήνη Ε. said...

Αμαλία, εξαιρετική Ευβοιώτικη νοστιμιά τα τηγανόψωμα. Κάποτε τα έβρισκα στο σούπερ μάρκετ έτοιμα. Είναι εύκολο να τα φτιάξει κανείς και να τα γευτεί ζεστά ζεστά. Δεν δίνεις συγκεκριμένη ποσότητα τυριού. Φαντάζομαι ότι θα είναι στην προτίμηση αυτού που τα φτιάχνει, φτάνει να μην είναι υπερβολική η ποσότητα και να βγαίνει έξω από το ζυμάρι. Θα μπορούσαμε ίσως να αναμίξουμε την φέτα με λίγο ανθότυρο;
Καλή ημέρα να έχουμε.

Unknown said...

Φαίνονται εξαιρετικά!:)

Betty's Cuisine said...

αααα... θα το κάνω το σ/κ... τέλειο φαίνεται και έχω μια αδυναμία στα τηγανόψωμα!!!
Φιλάκια

censurasigloXXI said...

Το έκανα στο φούρνο μόλις σε διάβασα, κοίτα στο μλπογκ μου, πεντανόστιμο!!!
Α, και με σουσαμάκι!

Φιλιά πολλά και ευχαριστώ!

http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

Φωτεινη Τ. said...

Καλησπερα Αμαλια
Σημερα μας ετοιμασες μια πραγματικη λιχουδια!!Ενα ωραιοτατο ορεκτικο,ενα δεκατιανο,μια προταση για το απογευματινο των παιδιων η και ενας μεζες με μια κρυα μπυρα.Προσωπικα λατρευω οτιδηποτε εχει να κανει με ζυμες και οταν πριν χρονια ειχα απολαυσει το συγκεκριμενο τηγανοψωμο,ειχα εντυπωσιαστει.Να λοιπον η ευκαιρια για μενα να το ξαναθυμηθω.Φιλια πολλα,πολλα.

mia said...

Είναι τέλειο..καλημέρα

Tante Kiki said...

Μμμμμμμμμμ! Μοσχοβόλισε λαχταριστό τηγανόψωμο και κατέφθασαααα! Ένα κομματάκι παρακαλώ;;;;;; Μπράβο σου Αμαλία μου... γεια στα χέρια σου,έγινε τέλειοοοο!!!!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Τρελαίνομαι για τηγανόψωμο και δεν έχω φτιάξει ποτέ δικό μου! ευκαιρία λοιπόν!
καλό σ/κ :)

Eri said...

Αχ όποτε λέω να συμμαζευτώ οι φίλοι μου οι food bloggers με καταστρέφουν! Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ενα τόσο λαχταριστό τηγανόψωμο! Μπράβο Αμαλία! Καλό ΣΚ!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

με ενθουσίασε η όλη διαδικασία τρέχω να ταίσω πεινασμένα στόματα ευχαριστώ νάσαι καλά πολλά πολλά φιλάκια από το δροσερό Φανάρι μου......ελά για καμιά βουτια στις καθαρες του παραλίες....

Evie said...

Η Εύβοια ήταν πάντα η αγαπημενη μου, την έχω γυρίσει όλη και έμενα τα καλοκαίρια σε διάφορα μέρη της. Πολλές φόρες το έχω φάει και το έχω επιθυμήσει. Σε ευχαριστώ πολύ, σίγουρα θα το φτιάξω.

Καλό Σαββατοκύριακο!

eleni said...

Μμμμμμ πόσο λαχταριστό δείχνει!!!

Villy @ For the love of Feeding said...

Καλά.. Δώσε μου εμένα πίτες, τηγανόψωμα, πιτάκια κλπ και ζήτα μου ό,τι θες!!

Magia da Inês said...

✿彡✿⊱╮¸.•°
Não tem jeito mesmo... sempre saio com fome do seu blog.
Feliz Dia do Amigo!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
✿彡

Jenny said...

Φαίνονται πολύυυ λαχταριστά! Πολύ ωραία η συνταγή σου Αμαλία! Με την πρώτη ευκαιρία θα τα φτιάξω!

Ροδανθη said...

Καλημέρα Αμαλία τέλεια τα τηγανόψωμα έτσι τα φτιάχνει και η γιαγιά μου ειδικά το χειμώνα(δεν ξέρω γιατί)και το έχουμε ως μεζέ με λίγο τσιπουράκι για το κρύο.Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!

Elena said...

Λατρεύω το τηγανόψωμο Αμαλία μου.... γεια στα χέρια σου!! Φιλάκια και να περνάς πάντα όμορφα! :-)

Beauty Follower said...

Τρελαινομαι!
Εχω μια γειτόνισσα απο την Ευβοια που φτιαχνει απιστευτα τηγανόψωμα.

Anonymous said...

Καλά, άνετα θα το έτρωγα όλο! Αγαπημένο τηγανόψωμο! Τέλεια συνταγή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...