Saturday 31 October 2009

Ελιές

Ελίτσες (καλαμών) λαδο-ξυδάτες
Όπως σας είχα υποσχεθεί, μετά το ''μάζεμα της ελιάς'' θα έβαζα ένα ποστ για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας.
Μαζεύουμε τα πραγματάκια που θα χρειαστούμε:
μπολ για την φύλαξη
ξύδι
χονδρό αλάτι
ελαιόλαδο
και ξεκινάμε :
Χαράζουμε με μια μικρή και ελαφριά χαραξιά τις ελιές και στα δύο πλάγια.Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε μέρα. Αφού περάσουν 8-9 ημέρες τις δοκιμάζουμε,.
Κανονικά πρέπει να είναι έτοιμες - δηλαδή να έχουν ωριμάσει - εάν δεν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε λίγο ακόμη δοκιμάζοντας κάθε μέρα, μέχρι η γεύση τους να είναι τραγανή και ώριμη.
Μην τις αφήσετε πολλές μέρες γιατί θα μαλακώσουν και δεν θα είναι τραγανές.
Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Το γεμίζουμε με νερό και ρίχνουμε αλάτι χονδρό (100 γρ. αλάτι για κάθε ένα κιλό ελιές). Τις αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Τις σουρώνουμε πάλι και τις ξαναβάζουμε στο μπολ γεμίζοντας το με ξύδι.
Για 20 κιλά ελιές, βάλαμε 8 λίτρα ξύδι.
Τις αφήνουμε για 3 ώρες στο ξύδι - εαν τις θέλουμε λιγότερο ξυδάτες τις αφήνουμε μόνο για μια ή μιάμιση ώρα στο ξύδι.
Ξανασουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο να σκεπάσουμε τις ελιές.
Σε 2-3 ημέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.Οι ελιές μέσα στο λάδι μπορούν να διατηρηθούν πάνω από ένα χρόνο !!.
Λίγες συμβουλές :
Καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και για την φύλαξη, χρησιμοποιούμε το ίδιο μπολ. Κάνουμε μόνο ένα ελαφρύ ξέπλυμα κάθε φορά που θα βγάζουμε τις ελιές.
Εμείς αγοράσαμε μικρούς καφέ βιδωτούς πλαστικούς κάδους των 5 κιλών.
Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κανένα πανάκριβο ξύδι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 3 ώρες. Πουλάει ο Σκλαβενίτης ξύδι σε 4 λιτρη συσκευασία, σε πολύ καλή τιμή-
Αποφασίστε να τις φτιάξετε και θα δείτε ότι είναι πολύ όμορφο να έχεις δικές σου ελίτσες στο τραπέζι, μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει !!!
Καλό σαββατοκύριακο και καλά μαγειρέματα !!

Friday 30 October 2009

Καροτοκεφτέδες

Oπως έχω δηλώσει οι παντός είδους κεφτέδες είναι η αδυναμία μου και έτσι είπα να πειραματιστώ σε κάτι μάλλον extreme και από ότι είπε ο επίσημος δοκιμαστής του σπιτιού –ο καλός μου δηλαδή– πέτυχε.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Χρειαζόμαστε:
3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα μέτρια
100 gr γραβιέρα τριμμένη
3 με 5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές γιαούρτι
πιπέρι
λάδι, ξύδι
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Τρίβουμε τα καρότα και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια τα στύβουμε λίγο ώστε να χάσουν τα τυχόν υγρά που έχουν.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με μία λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ίσως και λιγότερο και απολαμβάνουμε με γιαουρτάκι.
Αν θελήσουμε να τους τηγανίσουμε καλό θα είναι να βάλουμε μέσα στη ζύμη και 1 αυγό και να τους αλευρώσουμε για να δέσουν και να μην μας διαλυθούν στο τηγάνι.
Καλή μας όρεξη!!
Αμαλία

Thursday 29 October 2009

Σοκολατο-κέικ

Μήπως είσαστε και εσείς σαν και εμάς σοκολατόπληκτοι ???
Αν ναι, θα το απολαύσετε όπως του αρμόζει!!!

Ξέχασα να σας πω ότι σήμερα έχω τα γενέθλια μου.
Θα αναρωτιέστε ασφαλώς τα πόσα κλείνω!
Αν λοιπόν φαντάζεστε ότι είμαι κάπου ανάμεσα στα 40 και στα 50, κερδίσατε!!
Τι κερδίσατε ?? Ένα μεγάλο-μεγάλο κομμάτι από αυτήν την σοκολατένια αμαρτία !!!
Για να φτιάξουμε την αμαρτία χρειαζόμαστε :
1 πακέτο βιτάμ
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1+1/2 ποτήρι αλεύρι φαριν-απ
1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ
7 κουταλιές της σούπας κακάο
1 ποτήρι καυτό νερό
1 πακέτο τρούφα
Πως την φτιάχνουμε:
(όπως όλες οι αμαρτίες, είναι πολύ εύκολη)
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, το καυτό νερό, το κακάο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ενωθούν καλά τα υλικά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε ένα ποτήρι στην άκρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, τα αυγά, το μπείκιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει.
Βουτυρώνουμε την φόρμα μας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ μας.
Ρίχνουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 βαθμούς για 50΄λεπτά, δηλαδή του συμπεριφερόμαστε σαν κέικ.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε μια λίγο βαθειά πιατέλα.
Περιχύνουμε το κέικ με το μείγμα που είχαμε στην άκρη.
Τέλος πασπαλίζουμε με μπόλικη τρούφα.Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά σας θα το λατρέψουν !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν δε το συνοδεύσετε και με μια μπάλα παγωτό, είναι άστα να πάνε !!!!
Vasia B.

Tuesday 27 October 2009

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

“…και μια νύχτα με φεγγάρι την ΕΛΛΑΔΑ
πάει να πάρει, βρρρρε τον φουκαρά .......”

Η απάντηση μας στο Ιταλικό τελεσίγραφο πριν από 69 χρόνια.Στον δρόμο για τα Ζαγοροχώρια λίγο μετά τα Γιάννενα, συναντάμε το Καλπάκι, γνωστό για τις μάχες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Δεξιά της εθνικής οδού βρίσκεται ένα μικρό μουσείο του στρατούμε διάφορες αναφορές στο εθνικό έπος του 1940 και ομοιώματα διαφόρων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη.Λίγο πιο πέρα, υπάρχει η σπηλιά που είχαν φτιάξει για ... επιτελείο, οι Έλληνες αξιωματικοί.‘Έξω από την σπηλιά υπάρχει χαραγμένο σε μαρμάρινη πλάκα, απόσπασμα από την διαταγή που είχε δώσει στους άνδρες της μεραρχίας του, ο Διοικητής Υποστράτηγος Χαρ. Κατσιμήτρος.Η διαταγή λέει με λίγα λόγια ότι έλεγαν και οι Σπαρτιάτισσες μητέρες στα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο ... Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣΑυτό δε που με άφησε πραγματικά άφωνη και κατά-βουρκωμένη, ήταν το τηλεγράφημα που έστειλε μια μάνα από την Κυπαρισσία στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος .Σας παραθέτω το κείμενο στην περίπτωση που δεν φαίνεται καθαρά στην οθόνη σας :
“ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Κύριον ΚΟΡΥΖΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ

Ο υιός μου, Ευάγγελος Ιω. Ιωαννίδης, έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη, να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κάσεως 1917 και νεωτέρων.
Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι, είς πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι :ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ
ΕΛΕΝΗ ΙΩ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1941 “
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάττουν Θερμοπύλες, λέει ο Κ. Καβάφης.
Έτσι λοιπόν και εμείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η αυτοθυσία ΕΚΕΙΝΩΝ, μας έχει δώσει μια ΕΛΛΑΔΑ ελεύθερη!!
Αφιερώνω αυτές τις φωτογραφίες από τον Βίκο σε όλους εσάς που νιώθετε υπερήφανοι για την χώρα μας και τους προγόνους μας.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους ήρωες μας.

Monday 26 October 2009

Ινδοκαρυδόγλυκο σιροπιαστό

Καλημέρα και καλή βδομάδα φίλοι μου!!Του Αγίου Δημητρίου σήμερα, μεγάλη γιορτή!
Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους του Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες!!
Χρόνια πολλά στην Δημητρούλα, στον Δημήτρη τον άντρα της Αχτίδας, στον αντρούλη της γλυκιάς μας Marian, και σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα.
Σήμερα όμως γιορτάζει και το σπιτικό μου, μιας και ο δικός μου αντρούλης, Δημήτρης είναι κι αυτός.
Ελάτε λοιπόν να σας κεράσω για την γιορτή του καλού μου ένα σιροπιαστό γλυκάκι με καρύδα, και να σας πω και πως το έφτιαξα, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να το φτιάξει.
…..χρειαζόμαστε
7-8 φύλλα κρούστας
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γιαούρτι
¾ κούπας καρύδα τριμμένη
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας ή 2 βανίλιες άρωμα
2 σφηνάκια λικέρ καρύδας ή Batida de coco
Για το σιρόπι
2,5 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
1 σφηνάκι λικέρ καρύδας ή Batida de coco
Το φτιάχνουμε
Βουτυρώνουμε καλά ταψάκι ή πυρέξ. Τοποθετούμε σ’ αυτό τα φύλλα, τα οποία τα «σουρώνουμε» ένα ένα σαν βεντάλια, και καλύπτουμε όλον τον πάτο..
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι το άρωμα και το λικέρ και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε και την καρύδα και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε την γέμιση πάνω από τα φύλλα, βοηθώντας με ένα κουτάλι να μπει ανάμεσά τους. Η γέμιση πρέπει να σκεπάσει καλά τα φύλλα, για να μην μας ξεροψηθούν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στην κάτω σχάρα, στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Ετοιμάζουμε και το σιρόπι βράζοντας για 4-5 λεπτά όλα τα υλικά του, σε χαμηλή φωτιά.
Τρυπάμε το γλυκό με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία και το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφού ρίξουμε το μισό σιρόπι, περιμένουμε λίγο να απορροφηθεί, χαράζουμε σε κομμάτια το γλυκό και προσθέτουμε και το υπόλοιπο. Το σιρόπι θα απορροφηθεί όλο, μην σας προβληματίζει η ποσότητα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Καλή επιτυχία και καλή βδομάδα να χουμε!!

Saturday 24 October 2009

Ελαιοτριβείο

Ελαιόλαδο, το υγρό χρυσάφι του Ομήρου!!!Όπως σας είχα ήδη αναφέρει στο ποστ του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, επειδή οι ελίτσες μας είναι αρκετές μόνο σαν επιτραπέζιο έδεσμα, αγοράζουμε το λαδάκι μας από ένα ελαιοτριβείο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου και συγκεκριμένα στην περιοχή "Καμάρες".
Ο ιδιοκτήτης ήταν συμμαθητής του συζύγου και έτσι πηγαίνουμε κάθε χρόνο και παίρνουμε πολύ ωραίο λάδι.
Αγοράζουμε συνήθως αγουρέλαιο γιατί λατρεύουμε την γεύση του, το χρώμα του αλλά και το άρωμα του !!!!

Σας είχα υποσχεθεί φωτογραφίες, voila λοιπόν !!!
Σακιά με ελιές. Είναι όπως τις μαζέψανε από τα δένδρα.Σ' αυτό το τελάρο-γούρνα ρίχνουνε το περιεχόμενο των σακιών,δηλαδή ελιές και φύλλα.Προχωράνε με το μηχάνημα-διάδρομο προς τα επάνωκαι βγαίνουν στο επόμενο βήμα τους, πλυμένες και χωρίς τα φύλλα.στο επόμενο στάδιο πολτοποιούνταιεδώ έχουμε λάδι με νερό (καθώς κατασταλάζει το μείγμα το λάδι επιπλέει)εδώ έχουμε πλέον το πολυπόθητο λαδάκι μας !!!! ευωδιαστό και φρέσκο !!! τέλειο !!!Η επόμενη κίνηση είναι να το βάλουν από την αντλία που έχει αυτό το ντεπόζιτο στους τενεκέδες ή σε βαρελάκια (λίμπες).
Και του χρόνου !!!!

Friday 23 October 2009

Πέρκα με λαχανικά στη γάστρα

Για την φίλη μου την Αγγελικούλα, που το έφτιαξε πριν 2 χρόνια που είχα πρωτοδώσει την συνταγή, και έκτοτε το φτιάχνει συχνά, γιατί όπως μου είπε πολύ της άρεσε!!!
Και για όλους εσάς φυσικά!
Το ψαράκι μαγειρεμένο στην γάστρα ή σε σκεύος σκεπαστό, παραμένει ζουμερό απορροφώντας όλα τα αρώματα από τα λαχανικά και τα μπαχαρικά.
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό πέρκα ή άλλο φιλέτο ψαριού
2-3 κρεμμύδια
2-3 πιπεριές
2 καρότα
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες κόκκινες και σφικτές
μισή κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, λεμονοπίπερο, ρίγανη, θυμάρι
Πως το φτιάχνουμε:
Πασπαλίζουμε τα φιλέτα ψαριού με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι και τα τοποθετούμε στη γάστρα.
Από πάνω βάζουμε με τη σειρά, τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά φετάκια, τις πιπεριές επίσης σε φετάκια, τα καρότα τριμμένα και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Τελειώνουμε με τις ντομάτες τις οποίες έχουμε κόψει σε στρογγυλές φέτες και με τις οποίες έχουμε καλύψει όλο το φαγητό.
Πασπαλίζουμε πάνω από τις ντομάτες με ρίγανη και περιχύνουμε το φαγητό με 1 κούπα ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε στη γάστρα και το κρασί.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, σε φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει καλά προηγουμένως, πάντα ανάλογα με τον φούρνο μας.
Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και ελιές, ταιριάζουν πολύ ωραία.
Καλή επιτυχία!!

Thursday 22 October 2009

Πτι φουρ κεράσι

Είμαι σίγουρη πως θέλετε να μάθετε πως φτιάχνεται το ταρτάκι που λαμπυρίζει στον ήλιο σαν ακριβό κόσμημα.
Επειδή λοιπόν είμαι καλό παιδί και σας αγαπάω πάμε να σας πω το μυστικό !!
Για να φτιάξουμε 14 ταρτάκια σαν αυτά της φωτογραφίας θα χρειασθούμε :
¼ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπλε)
½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού εσάνς αμυγδάλου ή 2 βανίλιες
για το στόλισμα:
½ κιλό κεράσι γλυκό
μια χούφτα αμύγδαλα φιλέ ή αμύγδαλα ασπρισμένα κομμένα φιλετάκια.
Ξεκινάμε :
Αλέθετε στο μπλεντερ την αμυγδαλόψιχα και την ανακατεύετε με το μπέικιν και το αλεύρι. Κτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αυγό, βάζετε στη συνέχεια το γάλα και το άρωμα ή τις βανίλιες.
Προσθέτετε το μείγμα στο αλεύρι και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ωραία και μαλακιά ζύμη. Την τυλίγετε με μια μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Αλείφετε τα φορμάκια με λιωμένο βούτυρο και τα αφήνετε αναποδογυρισμένα σ’ ένα ταψάκι ώστε να στραγγίσει καλά το βούτυρο.
Πλάθετε την ζύμη σε μπαλάκια και τα βάζετε στα φορμάκια, τα πατάτε καλά –καλά ώστε να καλυφθούν τα φορμάκια μέχρι επάνω.
Τα τοποθετείτε όλα μαζί σ’ ένα ταψάκικαι ψήνετε τα πτι-φουρ σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (170-180 βαθμούς) για 10-12 λεπτά.
Ξεφορμάρετε και μόλις κρυώσουν, τα γαρνίρετε με το γλυκό κεράσι.Προσθέτετε και τα αμύγδαλα φιλέ τα οποία έχετε καβουρδίσει, σ’ ένα τηγανάκι ή στον φούρνο με ελάχιστο βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Όπως βλέπετε η κατασκευή τους είναι απλούστατη αλλά το κακό μ’ αυτά τα πτι-φούρ είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσεις στα 3-4 !! Τα θέλεις όλα !!!!!!!!
Δεν είναι υπέροχα ? Αχ! Τώρα που είναι παρελθόν δεν χορταίνω να κοιτάζω τις φωτογραφιές τους !!!!ΤΙΡ: 1/ Μπορούμε να έχουμε ψημένες τις βάσεις και να τις γαρνίρουμε πριν το σερβίρισμα। Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν τραγανά και δεν θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Τις έχω κρατήσει μέσα σε καλά κλεισμένο πολυμπάκ μέχρι και 1ο ημέρες!
2/ Εάν δεν έχετε τα φορμάκια που βλέπετε στην φωτογραφία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χαρτάκια που ψήνουμε τα μάφινς.
3/ Να πιέζετε με δύναμη την ζύμη μέσα στις θήκες για να πηγαίνει προς τα πλαγια και να φτάνει σχεδόν μέχρι τα χείλη της ταρτιερίτσας. Αλλιώς θα φουσκώσει πολύ στην μέση και δεν θα κάνει το σχήμα της τάρτας. (όχι ότι δεν θα το φάμε? αλλά λέμε για καλύτερη παρουσία !!)
4/ Το στόλισμα των βάσεων μπορεί να γίνει με υλικά της επιλογής σας δηλ. σαντιγί-φρέσκα φρούτα – κρεμα γκαναζ- διαφορα γλυκά του κουταλιού – μαρμελάδα - βούτηγμα σε λιωμένη σοκολάτα κλπ.
Σας εύχομαι καλοφάγωτα γιατί κάτι μου λέει ότι θα τα φτιάξετε και μάλιστα σύντομα !!!

Wednesday 21 October 2009

Ψαρονέφρι χρωματιστό

Η Vasia B. από τον καιρό που έβαλε ιντερνέτ στο σπίτι της είναι φανατική επισκέπτρια του blog μας. Αποφάσισε λοιπόν και εκείνη με την σειρά της, να μαγειρέψει κάτι χρωματιστό και όμορφο για να κεράσει την παρέα μας.
Για να φτιάξουμε το χρωματιστό ψαρονέφρι χρειαζόμαστε:
4 μέτρια κομμάτια ψαρονέφρι
250 gr φρέσκα μανιτάρια ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη
1 λεμόνι
1/2 κιλό γραβιέρα Αμφιλοχίας
Πως το φτιάχνουμε
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τα μανιτάρια και κόβουμε τα μεν μανιτάρια σε ψιλές φέτεςτις δε πιπεριές σε μακρόστενες λωρίδεςΤ΄ αφήνουμε σ΄ ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και μετά τα τσιγαρίζουμε με ελάχιστο λάδι μέχρι να μαραθούν λίγο.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τ' αφήνουμε σ' ένα μπολ.
Στη συνέχεια κόβουμε ροδέλες το καθένα ψαρονέφρι και αφού τα πλύνουμε με νερό και ξύδι τα αφήνουμε να στραγγίξουν.Βάζουμε σ' ένα τηγάνι το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το σκόρδο ( ή ολόκληρη τη σκελίδα έτσι ώστε μόλις πάρει μυρωδιά το λάδι, να την αφαιρέσουμε ή τριμμένη στο τρίφτη για να μείνει) και αμέσως μετά το κρέας.
Ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστεί και απο τις δύο μεριές και όταν πιεί τα νερά που θα βγάλει, ρίχνουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και μεταφέρουμε το φαγητό με το ζουμάκι του, σε μια βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα κομμένη σε κύβους. Το τυράκι πρέπει να το προσθέσουμε όσο είναι καφτό το φαγητό, για να μπορέσει να λειώσει λίγο.Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές και πράσινη σαλάτα.
Vasia B.

Tuesday 20 October 2009

Κοτομπουκίτσες με σάλτσα blue cheese

Ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο, ιδανικό για όσους αγαπάνε το blue cheese.
(Μαρία ξέρω, θα ετοιμάσω κάτι άλλο για σένα ;-)
Χρειαζόμαστε:
1200-1500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας σε μπουκίτσες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά εστραγκόν
2-3 κουταλιές μουστάρδα δυνατή
1 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
χυμό από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι
120 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
150 ml κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι (πολύ λίγο)
λεμονοπίπερο ή απλό πιπεράκι
Το φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε σε αρκετό ελαιόλαδο τις κοτομπουκίτσες, να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Προσθέτουμε το σκόρδο, μουστάρδα, εστραγκόν, τζίντζερ, τους χυμούς από το πορτοκάλι και το λεμόνι, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.
Όταν πια το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με προσοχή σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με ένα λευκό ρυζάκι.
Καλή επιτυχία!!

Monday 19 October 2009

Φρουτένια τάρτα ψυγείου

Η κολλητούλα μου η Ντόρα και νονά της πριγκίπισσας μου, μας έφτιαξε την δροσερή και λαχταριστή τάρτα που βλέπετε στην οθόνη σας.
Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά πράγματα και σίγουρα θα απολαύσετε το αποτέλεσμα.
Θα χρειαστούμε:
μια έτοιμη βάση τάρτας ή μια βάση δική μας κατασκευής
2 φακελάκια garni (110 γρ το κάθε ένα)
συνήθως είναι και τα δύο σε ένα κουτί, στην περίπτωση που δεν αγαπάτε πολύ την σαντιγί βάλτε ένα φακελάκι garni
1 μεγάλο κουτί φρουτοσαλάτα και 1 μικρό
(825 γρ. το μεγάλο και 420 γρ. το μικρό)
λίγες κουταλιές λικέρ της αρεσκείας μας
ένα πακετάκι αμύγδαλο φιλέ ή 200γρ. ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα
λίγο γλυκό κεράσι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό του κουταλιού χωρίς σιρόπια, για την διακόσμηση
Πως την συναρμολογούμε:
Σουρώνουμε τις φρουτοσαλάτες για μισή ώρα περίπου.Από το σιρόπι που θα μαζέψουμε κρατάμε λίγο λιγότερο από το μισό και το βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι με το λικέρ και το ζεσταίνουμε για λίγο, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τοποθετούμε την βάση της τάρτας σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει λίγο το σιρόπι, την ραντίζουμε με αυτό πολύ καλά - να πάει παντού το σιρόπι – χωρίς όμως να κολυμπάει, ίσως να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε όλο.
Την βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και την βάζουμε και αυτήν κανένα μισάωρο στο ψυγείο για να σταθεί.
Κατόπιν ανακατεύουμε την σαντιγί με την φρουτοσαλάτατην απλώνουμε πάνω στην βάση και την τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρεςΚαλό είναι να βάλουμε περιμετρικά της τάρτας ένα τσέρκι ή το στεφάνι από μια κουμπωτή φόρμα για να συγκρατιέται η σαντιγί στην πιατέλα.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο βούτυρο σ’ ένα τηγανάκι ή στον φούρνο, σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Όταν βγάλουμε την τάρτα από το ψυγείο την ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με αμύγδαλο και κερασάκια κατά βούληση.
Μετά βογκάμε και λέμε …………. Βόηθα Παναγιά μου !!!!Εμείς είχαμε κρατήσει και λίγη σαντιγί, την χρωματίσαμε και κάναμε ροζέτες επάνω στο κάθε κομμάτι.
Αν είχαμε αφήσει τις ροζέτες άσπρες, θα κάνανε πολύ πιο ωραίο contrast, αλλά εμείς παίζαμε με τα χρώματα !!!! (μου πήρε και εμένα δώρο η Ντορίτα χρώματα ζαχαροπλαστικής).
Ντορίτα μου thanks και φιλάκια !!!

Saturday 17 October 2009

Το μάζεμα της ελιάς

’’Είμαι του ήλιου η θυγατέρα, η πιο απ’ όλες χαιδευτή.
Είμ’ η ελιά η τιμημένη’’
(Κωστής Παλαμάς)Στο πόστ αυτό, θα σας περιγράψω τις ελίτσες που είχαμε μαζέψει πέρυσι. Το βάζω έτσι νωρίς, για να προτρέψω όσους δεν έχει τύχει να μαζέψουν ελιές, αλλά έχουν στον κήπο τους κάποιο δένδρο. Μην διστάσετε λοιπόν να το επιχειρήσετε ! η εποχή του μαζέματος αρχίζει από τον άλλο μήνα.
Μπορεί να κουραστείτε λίγο γιατί δεν είναι και ξεκούραστη δουλειά αλλά η ικανοποίηση που θα πάρετε θα είναι πολύ μεγάλη! Μπορεί η ποσότητα να μην είναι αρκετή για να βγάλετε λάδι, αλλά σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε τις ελίτσες σας που θα συνοδεύουν το φαγάκι σας.
Ο καρπός που βλέπετε στην φωτογραφία είναι από τα δενδράκια μας στο εξοχικό. Μην φανταστείτε ότι έχουμε κανένα ‘λιοστάσι’ – 3 δένδρα έχουμε όλα κι όλα.
Ήταν τόσο όμορφες και έτοιμες για κόψιμο ώστε δεν μας άφησαν αδιάφορους και είπαμε ένα Σαββατοκύριακο να το παίξουμε αγρότες. Το μάζεμα και το κλάδεμα όπως είπαμε δεν είναι εύκολη δουλειά. Αντιθέτως είναι επίπονη. Θέλει γερά χέρια!! Οι αγρότες μας είναι αξιέπαινοι!! !Ευτυχώς που ο άντρας μου όλη αυτήν την διαδικασία την είχε ζήσει από κοντά στο χωριό του όταν ήταν μικρός, με τις δικές τους ελιές και έτσι ήταν άψογος ......εργάτης !
Το μάζεμα έγινε με τον παλιό κλασσικό τρόπο. Η ποσότητα ήταν τέτοια που δεν χρειάστηκαν ούτε μηχανήματα αλλά ούτε και αλυσοπρίονο για τις κλάρες – ένα καλό πριόνι και τέλος. Αυτά ήταν όλα κι όλα τα εργαλεία μας.
Στρώσαμε που λέτε κάτω από τα δένδρα τα λιόπανα. Κατόπιν τοποθετήσαμε μια σκάλα κοντά στο δένδρο και κόψαμε τις περιττές κλάρες και τις ρίξαμε στο λιόπανο, έτσι κάναμε συγχρόνως και κλάδεμα (έκανε δηλαδή!!).Τις ελιές που βρίσκονται επάνω στο δένδρο τις μαζεύουμε με το χέρι μία-μία ή τις τραβάμε από το κλαδί μ' ένα μικρό τσουγρανάκι –σαν αυτά που παίζουν τα μικρά στην παραλία. Mε τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και τα κλαδιά που έχουμε κόψει.Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για λίγες ρίζες. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν ειδικά μηχανηματάκια που ξεχωρίζουν τις ελιές από τις κλάρες.
Εγω το παιξα .... χαζή και έκατσα σε μία καρέκλαπήρα αγκαλιά τα κλαδιά και τις μάζευα μία – μίακαι τέλος τις έβαζα πεντακάθαρες στο τσουβαλάκι.Εάν οι ελιές προορίζονται για λάδι δεν χρειάζεται να βγουν όλα τα φύλλα γιατί στο ελαιοτριβείο, έχουν μηχάνημα που τα διαχωρίζει.Τις κλάρες που κόβουμε τις αφήνουμε λίγο να ξεραθούν και χωρίζουμε τα μικρά ξυλαράκια για προσάναμα και τα άλλα τα χωρίζουμε αναλόγως το μέγεθος τους για ψησταριά, φούρνο ή το τζάκι. Η ελιά κάνει την καλύτερη φωτιά/κάρβουνο και δίνει υπέροχο άρωμα σε ότι και να ψήσουμε.
Θα ακολουθήσουν και επόμενες αναρτήσεις, με λεπτομέριες για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας καθώς επίσης και φωτογραφίες απο την παραγωγή του λαδιού στα σύγχρονα ελαιοτριβεία.
Καθ’ ότι μέλος στο greekmasa, είχα πρωτο-δημοσιεύσει εκεί το συγκεκριμένο πόστ. Είχε πέσει λοιπόν πολύ γέλιο με τις δραστηριότητες μου during weekend που λένε και στο χωριό μου !!!! Θέλω να είστε σεμνοί και ταπεινοί στα σχολιά σας ! και πάνω απ’ όλα να μην σχολιάσετε ότι μάζευα καθιστή τις ελιές !!!!!! χιχιχιχιχιιχι!!
Αυτό το πόστ θέλω να το αφιερώσω μέσα από την καρδιά μου, στο άντρα μου. Χωρίς εκείνον δεν θα υπήρχε ούτε ο κήπος μας, αλλά ούτε και τα δενδράκια μας. Μην του το πείτε όμως και το πάρει επάνω του, έτσι ??
Y.Γ
. για όσους είναι στην ... ηλικία μου, δηλαδή συμμαθητές μου (τ’ ακούς gvarvakis??) ίσως να θυμούνται το υπέροχο ποίημα για την θυγατέρα του ήλιου όπως αποκαλούσε ο Κωστής Παλαμάς την ελιά. Το είχαν τα αναγνωστικά όλων των μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού. Το θυμόμουνα αυτό το ποίημα – αν και όχι όλο- γιατί με είχε συγκινήσει όταν ήμουν παιδάκι ή τελευταία στροφή. Για να σας το θυμίσω λοιπόν και για τους υπόλοιπους που ούτε το είδαν, ούτε το έχουν ματακούσει παραθέτω το ποίημα :
Η ελιά
Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Xρόνια η αγάπη του Πατέρα
Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί.
Όσο να πέσω νεκρωμένη,
Αυτόν το μάτι μου ζητεί.

Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.
Δεν είμ’ ολόξανθη, μοσχάτη
Τριανταφυλλιά ή κιτριά·
Θαμπώνω της ψυχής το μάτι,
Για τ’ άλλα μάτια είμαι γριά.
Δε μ’ έχει αηδόνι ερωμένη,
M’ αγάπησε μία θεά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Όπου κι αν λάχω κατοικία,
Δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
ΩΣ τα βαθιά μου γηρατειά
Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Φρίκη, ερημιά, νερά και σκότη,
Tη γη εθάψαν μια φορά·
Πράσινη αυγή με φέρνει πρώτη
Στο Nώε η περιστερά·
Όλης της γης είχα γραμμένη
Την εμορφιά και τη χαρά·
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη.

Εδώ στον ίσκιο μου από κάτου
Ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
Kι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του
Λίγο προτού να σταυρωθεί·
Το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη
Έχει στη ρίζα μου χυθεί·
Είμ’ η ελιά η τιμημένη

Καλό σαββατοκύριακο και πολλά φιλιά!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...