Sunday 23 August 2009

Γιορτή Τσακώνικης μελιτζάνας

Στις 29 Αυγούστου θα γίνει στο γραφικό λιμανάκι της Πλάκας η 12η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας Λεωνιδίου.
Η γιορτή της τσακώνικης μελιτζάνας έχει γίνει πλέον θεσμός και γιορτάζεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση δυο χρόνια που δεν έγινε καθόλου. Τον ένα χρόνο λόγω της κλοπής της εικόνας της Παναγίας της Ελωνας και τον άλλον λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο.
Δυστυχώς φέτος δεν θα καταφέρω να είμαι στην γιορτή λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, θα προσπαθήσω όμως να σας μεταφέρω το κλίμα της περσινής γιορτής, όπου πάνω από 5000 επισκέπτες πλημμύρισαν το Λεωνίδιο, για να την απολαύσουν.Μια γιορτή αφιερωμένη στους αγρότες της περιοχής και τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα που παράγουν και κυρίως την τσακώνικη γλυκιά μελιτζάνα, που έχει χαρακτηριστεί από την Ε.Ε ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης)
Στην γιορτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας.
Ο Δήμος Λεωνιδίου προσέφερε σε όλους τους επισκέπτες νοστιμιές με μελιτζάνα. Μελιτζάνες τηγανιτές, ιμάμ, μελιτζάνες με μοσχαράκι και με αρνάκιΣτα περίπτερα που στήθηκαν κατά μήκος της παραλίας, οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν παραδοσιακά τσακώνικα προϊόντα, με πρώτο και καλύτερο το τσακώνικο μελιτζανάκι φυσικάΗ γιορτή περιλαμβάνει και διαγωνισμό φαγητού με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα.
Οι κριτές, ειδικοί γευσιγνώστες, δυσκολεύτηκαν πολύ να αποφασίσουν πέρισυ, ανάμεσα στις γλυκές και αλμυρές συνταγές, που ήταν η μία καλύτερη από την άλλη.Το πρώτο βραβείο το κέρδισε άντρας παρακαλώ, με ένα στρόμπολι μελιτζάνας με ντομάτα και παστουρμά.
Στις γλυκές "εκτελέσεις" το πρώτο βραβείο κέρδισε μια μελιτζανότουρτα.
Από τις υπόλοιπες συνταγές, όσες θυμάμαι είναι: μελιτζανοψωμάκια, μελιτζάνες με αστακό, καναπεδάκια μελιτζάνας, μελιτζάνες με κρέμα λεμονιού, τσακώνικος μπακλαβάς με μελιτζάνες, πίτσα με μελιτζάνα και ... συγγνώμη, αλλά ήταν τόσο πολλές που δεν μπορώ να τις θυμηθώ όλες.
Επίσης από τους "επαγγελματίες", βραβεύτηκε και ενθουσίασε τους κριτές ένα σούσι μελιτζάνας με τραχανάΤο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής ήταν πλουσιότατο.
Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, με πρώτο τον τσακώνικο, από τον Χορευτικό Ομιλο ΛεωνιδίουΑκολούθησε συναυλία του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου. Τραγούδησαν οι Κώστας Μακεδόνας, Κωνσταντίνα, Ηλίας Μακρής, Μαρία Παπαλεοντίου και Γιώργος ΑιγιώτηςΣε όλη την διάρκεια της γιορτής, που έγινε στην παραλία, ένα καραβάκι έπλεε στην θάλασσα και "εκτόξευε" δεκάδες πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον ουρανό και έκαναν την νύχτα μαγευτική.Μετά την συναυλία η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ.
Η γιορτή της μελιτζάνας έχει καθιερωθεί πια στο Λεωνίδιο. Όλο και περισσότερος κόσμος συρρέει κάθε χρόνο για να την παρακολουθήσει.
Εύχομαι καμία άλλη κακοτυχία να μην τύχει στα χρόνια που θα έρθουν, ώστε η γιορτή να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όλο και πιο όμορφη.
Καλά να περάσετε όσοι την παρακολουθήσετε εφέτος!

19 comments:

πουαντερι said...

Πρεπει να ειναι πολυ ωραια γιορτη!
Εχω παει σε κατι αναλογο:στην γιορτη της αγγιναρας στα ΙΡΙΑ και ηταν φοβερα, ειχα δοκιμασει τις αγγιναρες σε οτι συνταγη μπορεις να φανταστεις ακομα και γλυκο κουταλιου.

Lila Xagorari said...

Κάθε χρόνο λέμε οτι θα πάμε και όλο κάτι τυχαίνει. Να δούμε αν θα τα καταφέρουμε φέτος!!!

Benikos place said...

Πω πω..χαζεψα!!
δεν ηξερα πως υπαρχουν τοσες ομορφιες! Πως γινονται τοσα θαυματα με μελιτζανα!!Ελενα ευχαριστουμε παρα πολυ.

Μαριλένα said...

μελιτζανότουρτα, δεν έχω ξανακούσει!
βρε, την έχεις δοκιμάσει ή είναι μπλιαχ;

άκρως ενημερωτιό το ποστ, ως συνήθως φιλεναδα.
μπράβο!

φιλία
και ειμαστε εν αναμονή, ε;
καλώς να μας έρθετε!

kleiw said...

kai tou xronou!!!Elena mou!!!bravo!kathe xrono olo kai kati neo exoun na parousiasoun!!!poso omorfh einai auth h kathierwsei ths giorths!!! panta xares!!!filia apo kardias!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Πουαντερίτσα κάτι ανάλογο είναι και η γιορτή της μελιτζάνας.
Μελιτζάνα μαγειρεμένη με όποιον τρόπο μπορείς να φανταστείς.
Τα Ιρια φημίζονται για τις αγκινάρες τους, δεν ήξερα ότι έχουν αντίστοιχη γιορτή. Θα πρεπει να είναι πολύ ενδιααφέρουσα!!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι μου μακάρι να τα καταφέρετε, άκουσα ότι φέτος θα έχει πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φυσικά τις περίφημες συνταγές με μελιτζάνα!
Στεναχωριέμαι που φέτος δεν θα τα καταφέρω να πάω, θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα πάω, αλλά....δεν γίνεται διαφορετικά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Benikos place
Είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη γιορτή, που εγώ που την παρακολουθώ από τότε που ξεκίνησε, νομίζω ότι κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη!
Καλό σου βράδυ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαριλενάκι μου ήρθα, ήρθα!!
Εγώ και μια ... στοίβα ασιδέρωτα, αχ βαχ!!
Λοιπόν, η μελιτζανότουρτα γίνεται με γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι και είναι γιαμ γιαμ είπαν όσοι την δοκίμασαν.
Σιγά μην προλάβαινα να την δοκιμάσω εγώ:P
Φιλιάαααααααα:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Kλειούλα μου, μακάρι να καταφέρουμε μια χρονιά να πάμε παρείτσα, θα σου αρέσει πολύ πιστεύω!!
Φιλιά από καρδιάς!!!

Panivos said...

Δεν ήξερα οτι υπάρχει τετοια γιορτή! Πολύ ωραία αυτή η γιορτή,προβάλλοντας αυτό το θεσπέσιο λαχανικό,και τί μπορεί να δημιουργήσει!!!

Maria B. said...

πολύ όμορφο το ποστ σου Λενάκι μου !! τι χρώματα και αρώματα είναι αυτά !!!

κρίμα που δεν θα είσαι εκει εφέτος ! θα σου πω για αλλη μια φορά ότι τα μέρη σας είναι υπέροχα !!!!!!!!!!

cook said...

elenaki
μολις χτες διαβαζα γι'αυτη στο γαστρονομο,που ελεγε για μια συνταντηση διεθνων σεφ που εγινε στο Λεωνιδιο...μαγειρεψαν βεβαιως με τι αλλο???...ακομη και τα γλυκα τους με τσακωνικη μελιτζανα...

ΕΛΕΝΑ said...

Panoptis
Εχει καθιερωθεί πια τα τελευταία χρόνια η γιορτή της μελιτζάνας και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα!
Νομίζω είναι μια εμπειρία που τουλάχιστον μια φορά πρέπει να την ζήσει κάποιος!
Καλή σου βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, περάσαμε τέεεελεια, έτσι??
Μακάρι να καθόσουν κι άλλες μέρες, δεν σε χόρτασα καθόλου!
Του χρόνου να κανονίσουμε να πάμε στην γιορτή παρέα!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Cookitsa μου δεν μπορείς να φανταστείς τι απίστευτες νοστιμιές φτιάχνουν με μελιτζάνα!!
Γλυκές και αλμυρές συνταγές, είναι η μια καλύτερη από την άλλη!
Φιλάκια, μας έλειψες!!

kiki said...

Καλά να περάσετε και πάλι!

ΕΛΕΝΑ said...

Kικίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Καλά να περάσουν όσοι θα πάνε φέτος, εγώ δεν νομίζω να τα καταφέρω, έχουν ξεκινήσει διαβάσματα τρελά γιατί φέτος είναι η "δύσκολη" μας χρονιά, όπως ξέρεις!
Φιλάκια!

Ξανθή said...

Για μια ακόμη φορά την έχασα τη γιορτή λόγω απουσίας σε αντίθετη κατεύθυνση!!Τώρα ξέρω όμως πότε περίπου γίνεται για του χρόνου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...