Tuesday, 8 December 2009

Ψωμί στη γάστρα

Αυτή τη συνταγή του ψωμιού την βρήκα στους Τάιμς της Νέας Υόρκης πριν από κάποια χρόνια. Δοκιμάστηκε με διάφορους τύπους αλεύρι για να καταλήξουμε σε αυτή την εκδοχή μιας και αρέσει σε όλους μας.
Είναι το πιο εύκολο ψωμί που έχω φτιάξει στη ζωή μου (όχι ότι έχω φτιάξει πολλά, αλλά λέμε τώρα).
Ένα μειονέκτημα έχει. Για να φας σήμερα ψωμί θα πρέπει να το έχεις ξεκινήσει από χθες. Αν το αποφασίσεις σήμερα, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι αύριο για να το απολαύσεις (θα δείτε παρακάτω γιατί).

Για ένα καρβελάκι χρειαζόμαστε:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 ½ φλιτζάνι εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
λίγο καλαμποκάλευρο για το αλεύρωμα ή απλό αλεύρι

Αν δεν έχετε εμφιαλωμένο νερό αφήστε το νερό της βρύσης για 10 λεπτά μέσα στο φλιτζάνι πριν το χρησιμοποιήσετε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο αλλά έτσι έλεγε η συνταγή. Εγώ βάζω πάντα εμφιαλωμένο.

Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε λεκανίτσα από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε 12 – 18 ώρες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το ψωμί «ζυμώνεται» μόνο του.Την επόμενη το πρωί αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Επειδή είναι ακόμη παχύρευστη αλευρώνουμε λιγάκι και τα χέρια μας. Είναι λιγάκι ποιο σφιχτή από τη ζύμη των λουκουμάδων.
Διπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελο (το πάνω μέρος προς τα κάτω, το κάτω μέρος προς τα πάνω, το δεξί προς τα αριστερά και το αριστερό προς τα δεξιά.
Αλευρώνουμε καλά μία πετσέτα με το καλαμποκάλευρο (αν δεν έχετε δεν πειράζει χρησιμοποιήστε απλό άσπρο αλεύρι) και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσει 1 ½ ώρα.Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 C και βάζουμε μέσα τη γάστρα άδεια να κάψει για μισή ώρα περίπου.
Ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε μέσα με προσοχή για να μην καούμε το ψωμί. Κλείνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη γάστρα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 C και ψήνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε από τη γάστρα αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και σπάμε με το χέρι μας το πρώτο κομμάτι.

Στη φωτογραφία το ένα καρβελάκι είναι με απλό άσπρο αλεύρι και ολικής και το άλλο με καλαμποκάλευρο και ολικής. Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αλεύρι θέλετε αρκεί το ολικής να μην υπερβαίνει το 50 %.
Το «ροζαλένιο» χεράκι είναι της Μαριλίτας μου, που μου δείχνει από ποιο καρβελάκι θέλει να της φτιάξω με βούτυρο και μέλι.
Κάλλια

50 comments:

Anonymous said...

Α αυτό το ψωμάκι είναι ό,τι πρέπει για μένα που τα ψιλοβαριέμαι τα ζυμάρια. Εύκολο και χωρίς πολλά πολλά. Λοιπόν θα το φτιάξω!Πειράζει αν αντί για το ψωμάκι, τσιμπήσω το χεράκι ????
sgr

BIKY said...

δείχνει τόσο κριτσανιστό !!

Amali said...

Ααααααααααααα των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν.......
πολύ ωραίο ψωμάκι βρε Κάλλια, μ'αρέσει και το πασπάλισμα με το αλευράκι!!!!! παίρνω μία γωνίτσα (έχει και πολλές άλλωστε..) και την κάνω σφυρίζοντας

πολλά φιλιά

**Επειδή δεν έχει εμφανιστεί η Ζ. που θα σου έλυνε την απορία με το νερό, ας σας δώσω τα φώτα μου. Στο εξωτερικό το νερό δεν είναι τόσο καλό όσο το δικό μας και για αυτό πινουν όλοι εμφυαλωμένο. Όσο για το νερό της βρύσης είναι φουλ στο χλώριο και για αυτό πρέπει να μείνει εκτός για να εξατμιστεί. Το ίδιο ισχύει κ για το νερό των δικών μας μεγαλουπόλεων.
αυτά τα ολίγα...χαιρετώ περιμένω τη marian να συνεχίσει το πλεκτό μου...

ΜΕΤΗ said...

Καλλια πολυ ωραιο λαχταριστο λαχταριστο το ψωμακι σου.
Μετα την ζουζουνιτσα σου φτιαξε καμια φετουλα με βουτυρο και μελι και για μας τις πρωινες blogπεινασμενες που πινουμε τον καφε μας σκετο.
Καλημερα.

ΕΛΕΝΑ said...

Μα τι γλυκό χεράκι είναι αυτό που ζητάει ψωμάκι??
Τι να ... τσιμπήσεις τώρα, το λαχταριστό ψωμάκι ή το λαχταριστό χεράκι??
Κάλλια μου από τις πιο πρωτότυπες συνταγές για ψωμάκι που έχω ακούσει είναι αυτή στη γάστρα, και επίσης, από τις πιο εύκολες!
Τέλειο φαίνεται!
Φιλιά, καλή σου μέρα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΨΩΜΙ;ΠΩ ΠΩ!!!ΖΕΣΤΟ ΖΕΣΤΟ ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ;
ΕΝΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!!
ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

γαστεροπλήξ said...

βρίσκω ψωμάκι φρεσκοψημένο και δε θα το τσακίσω; αλλά τώρα μπήκα σε δίλημμα, ποιό πρώτο να τσιμπήσω; το ψωμάκι ή το γλυκό χεράκι; και γω το ίδιο ψωμάκι διαλέγω!!!

Maria B. said...

Αχ βρε Κάλλια μου, δεν έπρεπε να βάλεις το χεράκι της Μαριλιτα γιατί όλοι αυτό κοιτάμε και όχι το τέλειο ψωμάκι σου!! όπως κατάλαβες η κουκλίτσα σου έκλεψε την παράσταση !!!!!!!!

και εγω δεν έχω ξανακουσει στην γάστρα το ψωμί, πιστεύω να έχω κάποια μέρα την υπομονή και τον προγραμματισμό (γκουχ γκουχ - εγω και ο προγραμματισμός έχουμε παρει διαζύγιο !!) ώστε να μπορέσω να το φτιάξω !!!!

φιλια πολλά στα μικρά χεράκια και στα γλυκά τα μαγουλάκια !!!!

eleni said...

Κάλλια,δείχνει τέλειο,σαν το χωριάτικο!
Εύκολη μου φαίνεται η διαδικασία-η ζύμη τόσο μαλακή,πλάθεται εύκολα;Δεν κολάει;
Βλέπω και την κόρα,που μας αρέσει ιδιαίτερα,τραγανή και ξεροψημένη-μια φετούλα μόλις βγει από το φούρνο,θα είναι....μμμμμ!
Φιλιά!

ΚΑΛΛΙΑ said...

sgr, πράγματι είναι πάρα πολύ εύκολο, ειδικά γι' αυτούς που βαριούνται τα ζυμάρια.

ΚΑΛΛΙΑ said...

Βίκυ, είναι ιδιαίτερα κριτσανιστό, τόσο που την πρώτη φορά που τι έφτιαξα δεν το πίστευα

big mama said...

Μοσχομύρισε το ψωμάκι! Πρωτότυπο στη γάστρα και ευκολούτσικο αλλά μια που εγώ δεν είμαι για τέτοια, παίρνω ένα κομματάκι απο το δικό σου!

ΚΑΛΛΙΑ said...

Amali, τώρα που το λες κάτι τέτοιο που φαίνεται ότι είχα διαβάσει για το νερό, αλλά δεν ήμουν σίγουρη, οπότε και δεν το ανέφερα καθόλου.

ΚΑΛΛΙΑ said...

Μέτη, ζεστό είναι τέλειο με βούτυρο και μελάκι, με τυράκι, κασεράκι, γενικά με ότι θέλεις. Αλλά και κρύο είναι εκπληκτικό. Σου στέλνω ένα καρβελάκι :)

Ιφιγένεια said...

μ μ μ μ !!!

Τι καλό , κι ευκολο φαινεται !!!

Εκτυπωσα ηδη την συνταγή , θα την επιχειρησω το σ/κ !!

:)))

Καλό μεσημέρι !

ΚΑΛΛΙΑ said...

Έλενα καλημέρα. Λαχταριστό το ψωμάκι, λαχταριστό και το χεράκι. Και ανυπόμονο επίσης. Δεν κρατιέται. Την προηγούμενη φορά καήκαμε στην προσπάθεια να κόψουμε την πρώτη φετούλα γρήγορα-γρήγορα.
Πράγματι είναι το πιο εύκολο ψωμί. Η αναμονή λιγάκι κουράζει, αλλά είναι τόσο νόστιμο και μυρωδάτο, που χαλάλι του.

ΚΑΛΛΙΑ said...

ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, σου στέλνω αμέσως ένα καρβελάκι ζεστό - ζεστό. Εδω το καλό ψωμιιιιιιιιι!!!!!!

ΚΑΛΛΙΑ said...

γαστεροπλήξ, και εγώ το ίδιο ψωμάκι διαλέγω. Είναι αυτό με το καλαμποκάλευρο και μου αρέσει ιδιαίτερα. Καλημέρα!!!

ΚΑΛΛΙΑ said...

Μαρία μου, βάλε κάποια μέρα στο πρόγραμμα το ψωμάκι και θα με θυμηθείς.
Όσο για το ροζαλένιο χεράκι αν δεις τις φωτογραφίες μου σε όλες υπάρχει πλέον ένα χεράκι. Τόσο που δυσκολεύομαι πλέον να βρω φώτο χωρίς το χέρι της κόρης μου. Προσπαθεί να βάλει την τελευταία πινελιά πριν φωτογραφίσω τα πιάτα μου και πάντα είναι μέσα.
Αααα έχουμε και ροζαλένια χεράκια και ροζαλένια μαγουλάκια, καθότι ξανθές.

ΚΑΛΛΙΑ said...

eleni, είναι σαν πραγματικό χωριάτικο. Δεν το ξεχωρίζεις. Η ζύμη πράγματι κολλάει, γι' αυτό καλό είναι να αλευρώσεις λιγάκι τον πάγκο και λιγάκι τα χέρια. Θέλει λίγη προσπάθεια αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

ΚΑΛΛΙΑ said...

big mama, όχι μόνο ένα κομμάτι, ολόκληρο καρβελάκι ζεστό-ζεστό. :)

ΚΑΛΛΙΑ said...

Ιφιγένεια, καλή επιτυχία σου εύχομαι. Περιμένω τη Δευτέρα τις εντυπώσεις σου.
Καλό μεσημέρι...

Vasia b. said...

Κάλια μου τέλειο το ψωμάκι!!!
Επειδή και το ροζαλί χεράκι είναι τέλειο άστο να βρίσκεται σε όλες τις φωτογραφίες!!!
Κάντο για μας που έχουμε αγόρια και τα χεράκια τους είναι σαν κουπιά τώρα πια!!
Θέλω να σε ρωτήσω όταν βγάζεις την γάστρα απο το φούρνο άδεια δεν βάζεις καθόλου λάδι μέσα, κατευθείαν το ψωμί δεν κολλάει???Φιλιά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλά παιδιά, η κόρη της Κάλλιας είναι πανέμορφη μιλάμε, φτου φτου φτου!!
Ξανθιά, γαλανομάτα, σκέτη γλύκα!
Κάλλια μου τι να σου κάνω που έχω τάξει τους γιους μου σε Ζαμπία και Μαρία - δεν μπορείς να πεις?? ψώνισα συμπεθέρες από σβέρκο:PPP
Ευτυχώς έχω καλές νύφες και επίσης καλή καρδιά κι έτσι κλείνω τα μάτια μου στα στραβά που βλέπω από τις συμπεθέρες, τι να κάνω??

Crazy Tourists said...

Σούπερ!! Μόνο που πρέπει να αγοράσω γάστρα!! Χαχα!!!
Δοκίμασα πριν λίγο καιρό να φτιάξω πρώτη φορά ψωμί και ενθουσιάστηκα! Οπότε σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!
Καλοφάγωτο (αν δεν το έχετε ήδη εξαφανίσει! :))

Τρελοτουρίστρια

ΚΑΛΛΙΑ said...

Vasia, όχι δεν βάζω καθόλου λάδι. Δεν κολλάει γιατί η γάστρα καίει εκείνη την ώρα και αμέσως κάνει κρούστα στο κάτω μέρος. Όπως θα παρατήρησες δεν έχει ούτε το ψωμί λάδι. Οπότε μπορεί να φαγωθεί και από τους ανθρώπους που νηστεύουν και από το λάδι.

ΚΑΛΛΙΑ said...

Ααχχχχ, Ελενά μου δεν πειράζει. Άλλωστε και εμείς είμαστε "καπαρωμένες" από το μαιευτήριο... Αν βέβαια στραβώσει το πράγμα θα σας έχουμε στα υπόψιν :))) θα έχουμε βέβαια μια μίκρη διαφορά ηλικίας αλλά δεν πειράζει.
Εγώ να δεις συμπεθέρα... Να φανταστείς έφερε στην μέλλουσα "νύφη" στο μαιευτήριο, για δώρο ένα βραχιολάκι με κρεμασμένες αγελαδίτσες. Ποιος ο συμβολισμός άραγε?
:))))))

ΚΑΛΛΙΑ said...

crazy tourists, ούτε ψίχουλο δεν έμεινε σήμερα. Τι πείνες έπεσαν στο μπλογκ δεν λέγεται. Τι... με μέλι και βούτυρο, τι...με τυρί, τι... σκέτο. Όλες και όλοι άπλωσαν το χεράκι τους...
Δεν ξέρω αν γίνεται χωρίς γάστρα, οπότε μάλλον θα πρέπει να αγοράσεις...

marian said...

Αγαπημένες μου φιλενάδες (πήρα το σοβαρό μου ύφος τώρα!!!!!), έχω μείνει άφωνη ..... από τι να πω τώρα;;;;
Από το αφρατένιο ψωμάκι, ή από το ακόμη πιο αφράτο χεράκι που ζητάει ψωμάκι!!!!
Και πως να μην ζητάει, απ΄αυτό το λαχταριστό, μοσχομυριστό και πεντανόστιμο ψωμάκι!!!!!
Κάλλια μου τα συγχαρητήρια μου καλή μου!!!!
Εύγε, μπράβο!!!
Τι μου θυμίσατε τώρα!!!!
το φρεσκο ψωμάκι που ζύμωνε η μανούλα μου και μοίραζε το μισό μέχρι να γυρίσει στο σπίτι!!!
και μόλις γύριζε το "πλακώναμε" (συγγνώμη για την έκφραση, δασκάλα πράμα!!!) με φρεσκο αγελαδινό αλατισμένο βούτυρο και ..... αφήνω τα υπόλοιπα στην φαντασία σας!!!!!!!!!!!!!!!!

αυτά!!!!!!!!!!!!!!!

σας χαιρετώ όλες και σας φιλώ γλυκά φιλάκια!!!!
Πάω στο άναμμα του δέντρου μας γιατί θα τραγουδήσει η χορωδία του σχολείου μας!!!!
φιλάκια!!!!:))

ΥΓ. Αμαλίτσα ελπίζω να τέλειωσα το εργόχειρο που ξεκίνησες!!!!!!!!(χαχαχα!!!!μ΄αρεσε!!!!)

Δημιουργία said...

Φαινεται σαν να εχει ψηθει σε ξυλοφουρνο,να ειχα μια φετουλα τωρα κι εγω με λιγο τυρακι.

dhmhtra said...

Ζεστό ψωμί...
Βάζω εγώ το τυρί...φέτα από φρέσκο γάλα, ώριμη ντομάτα και ελάτε να φάμε!
Φιλιά

ΚΑΛΛΙΑ said...

marian, αν το δοκιμάσεις θα δεις ότι οι διαφορές του από το παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί της μαμάς μας στον ξυλόφουρνο είναι ελάχιστες.
Οταν το ψήνεις μυρίζει όλη η πολυκατοικία, για να μην πω η γειτονιά!!!
Και όταν βγει από τη γάστρα, εκεί να δεις τι γίνεται. Βουτυράκι lurpak και μέλι. Και το βούτυρο να λιώνει!!!! Κόλαση!!!
Εγώ πάντως έχω ξετρελαθεί. Το φτιάχνω κάθε δύο μέρες. Τη μία μέρα το τρώμε ζεστό και την άλλη κρύο. Και τα δύο πάντως είναι τέλεια!!!
Αααα, αφρατένιο χεράκι. Είναι μεγάλη "ιστορία" αυτό το αφρατένιο χεράκι. Και πολλά παυσίπονα, επίσης, γιατί εκτός από αφρατένιο χεράκι, το "χελιδονάκι" μου έχει και αφρατένια γλωσσίτσα...

ΚΑΛΛΙΑ said...

Δημιουργία, και η γεύση του είναι σαν το ψωμί σε ξυλόφουρνο.

ΚΑΛΛΙΑ said...

dhmhtra, επίσης ελιές, λαδάκι και φρέσκια ρίγανη.
ΕΡΧΟΜΑΙ!!!

Betty's Cuisine said...

Μοσχομυριστό και τραγανό το ψωμάκι, ακόμα πιο λαχταριστό το χεράκι όμως!
Θα τσιμπήσω λίγο και απ τα δυο!!!
καλό βράδυ...

πουαντερι said...

Ωραια τα καρβελακια σου αλλά εμενα μου ερχεται να δαγκωσω το φρατζολακι(χερακι) που εχεις εκει.....

Καπως ετσι, δηλαδη απο βραδυς "επειανε" οπως το ελεγε και η γιαγια μου ψωμι και μαλιστα οση ωρα διαρκουσε αυτη η δουλεια δεν μας μιλαγε καθολου δεν ξερω γιατι; μαλλον ηταν το αμιλητο ψωμι...χα!χα!
Εμενα η γαστρα μου ειναι στρογγυλη και κεραμικη, κανει;;

Nena said...

Α βρε Μαριλίτα και νάμουν στη θέση σου...
Τέλεια εμφάνιση κι ωραία συνταγή. Θα προτιμηθεί για εκτέλεση ταχύτατα.

Anonymous said...

πουαντερί, μοιάζει πάρα πολύ με το ψωμί που φτιάχνανε κάποτε στα χωριά τόσο στη γεύση όσο και στην υφή. Δοκίμασέ το.
Ναι, και η κεραμική γάστρα κάνει. Ακόμη καλύτερα!!! Εγώ εδώ και καιρό θέλω να αγοράσω μία κεραμική για το ψωμί.
ΚΑΛΛΙΑ

ΚΑΛΛΙΑ said...

Νένα, είναι τέλειο, δοκίμασέ το.

elie said...

Το έχω φτιάξει αυτό το ψωμάκι (κάποιος/α είχε αναδημοσιεύσει το άρθρο του Bittman από τους Times και σε ελληνική ιστοσελίδα). Η μόνη διαφορά είναι πως σε εκείνη την αναδημοσίευση έλεγε πως μετά το 18ωρο φούσκωμα γυρνάμε τη ζύμη -διπλώνοντάς την με αλευρωμένα χέρια με μια γρήγορη κίνηση- απ' ευθείας στην καυτή γάστρα, χωρίς άλλο φούσκωμα δηλαδή. Έτσι την έκανα εγώ και το αποτέλεσμα δεν παίζεται, όπως λέει και η Κάλλια που τη συνιστά. Η κόρα ειδικά... Με κανένα άλλο τρόπο δεν έχω πετύχει τόσο τραγανή κόρα.

Μια συμβουλή μόνο (επειδή εγώ την πάτησα). Προσέξτε που θα ακουμπήσετε την καυτή γάστρα όταν πάτε να τοποθετήσετε τη ζύμη. Εγώ την ακούμπησα στο μάτι της κουζίνας και μετά από ένα μεγαλοπρεπέστατο καρκ, έκανε μια ωραιότατη ρωγμή από τη διαφορά θερμοκρασίας. Λογικότατο αλλά εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκα.
Μιλάω για κεραμική γάστρα, βέβαια.

Peter M said...

Afto to New York Times recipe einai poli gnosto kai kanei oraio horiatiko psomi. Ego protino h syntagh "Artisan bread in five minutes"...telia.

elie said...

Την περασμένη εβδομάδα παρέλαβα το βιβλίο που προτείνει ο Peter και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σύντομα θα το δοκιμάσω και στην πράξη, φαίνεται και αυτό πανεύκολο!

ΚΑΛΛΙΑ said...

elie, στην πρώτη δημοσίευση του άρθρου η παρασκευή του ήταν όπως την περιγράφω εδώ. Δεν το αφήνεις ξανά για να φουσκώσει (άλλωστε όσοι το δοκιμάσετε θα δείτε ότι δεν φουσκώνει), αλλά για να ενεργοποιηθούν ξανα οι ζυμομύκητες και να γίνει σαν πραγματικό ζυμωτό χωριάτικο ψωμί. Ίσως στην αναδημοσίευση να το ξέχασαν ή να μην μετέφρασαν ακριβώς τη συνταγή.
Αφού όμως λες πως το δοκίμασες και γίνεται και έτσι τέλειο, δεν πειράζει.
Άλλωστε το αποτέλεσμα μετράει.
Και προσοχή στην καυτή γάστρα!!!!!!!!!

Crazy Tourists said...

Δεν την είχα ξανακούσει αυτή τη συνταγή! Το καρβέλι φαίνεται νοστιμότατο!!! Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα!!
CrazyTourist1

Υ.Γ. Και γάστρα θα σου παρω αγάπη μου αν είναι να μου το φτιάξεις!

ΜΑΡΙΝΑ said...

Ψωμι, χωριατικο και ευκολο! Μεσα!
Καλλια λεγοντας γαστραα εννοεις την μεταλική;

ΚΑΛΛΙΑ said...

crazy tourists, πάρε και εσύ μια γαστρούλα. Τι ψύχη έχει μία γάστρα. Κερνάω ψωμάκι ... και συνοδευτικά (εννοείται)...

ΚΑΛΛΙΑ said...

Μαρίνα, οποιαδήποτε γάστρα κάνει. Εγώ έχω μία μεγάλη οβάλ μεταλλική και ψήνω εκεί ταυτόχρονα δύο καρβελάκια. Το έχουμε δοκιμάσει επίσης σε κεραμική και γίνεται και εκεί τέλειο.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ said...

Kαλη χρονια!
Εξαιρετική και πανευκολη συνταγη.
Την εφτιαξα 3 φορές μεσα στις γιορτές με διαφορα ειδη αλευριου. Απλά τελειο ψωμι. Δεν νομιζω πως θα ξαναφτιαξω αλλο. Μεχρι και η μαμά μου εγραψε την συνταγη γιατι λογω αθριτιδας δεν μπορει να ζυμωσει! Μπραβο Καλια

ΚΑΛΛΙΑ said...

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ χαίρομαι πάρα πολύ που βοήθησα μια μαμά με αρθρίτιδα. Πάντως και για εμάς χωρίς αρθρίτιδα είναι απλά το τέλειο ψωμί.
Καλή χρονιά!!!

NASSOS said...

Καλή Σαρακοστή.
Χτές έψαχνα να βρώ καινούρια συνταγή για λαγάνα και είπα να δοκιμάσω τούτη εδώ, για να αποφύγω το βάσανο του 15άλεπτου ζυμώματος. Την πείραξα λίγο ως εξής. Χρησιμοποίησα αλεύρι άσπρο και κίτρινο. Επίσης δεν την έβαλα σε πετσέτα για να φουσκώσει, γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω να κολλήσει πάνω της και να την πετάξω. Επίσης δεν έχω γάστρα. Ετσι λοιπόν λάδωσα ελαφρά και αλεύρωσα ένα κεραμικό μακρόστενο ταψάκι, έβαλα την ζύμη μέσα, το σκέπασα καλά με διπλό αλουμινόχαρτο και το έβαλα στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 30 λεπτά. Χωρίς να το βγάλω, ανέβασα την θερμοκρασία στους 250 και σε 30 λεπτά αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο. Είχε φουσκώσει αρκετά και είχε αρχίσει να ψήνεται. Χαμήλωσα την θερμοκρασία στους 220 και συνέχισα για 30 λεπτά μέχρι που πήρε χρώμα και ακουγόταν κούφιο στο χτύπημα.
Το αποτέλεσμα ήταν ΥΠΕΡΟΧΟ και για μένα που έχω να αγοράσω ψωμί εδώ και κάτι χρόνια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...