Tuesday, 1 December 2009

Κοτόπουλο με μπύρα στη γάστρα

Παρέλαβα κοτοπουλάκι από το χωριό, το μαγείρεψα στη γάστρα με μπύρα και σας κάνω το τραπέζι.
Υλικά
1 κοτόπουλο
πατάτες
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Για το μαρινάρισμα
1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα
½ κούπα λάδι
χυμό από 1 ½ λεμόνι
θυμάρι
δεντρολίβανο
πάπρικα γλυκιά
ρίγανη
ή και mix για κοτόπουλο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο multi το λάδι, το χυμό από 1 ½ λεμόνι, 3 κουταλιές μουστάρδα και τα μυρωδικά.
Σε πλαστικό ή καλύτερα σε γυάλινο σκεύος βάζουμε τη μπύρα, προσθέτουμε το μίγμα της μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το πλένουμε καλά και το τοποθετούμε στο σκεύος.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον (γυρίζοντας 2-3 φορές το κοτόπουλο) αν μπορείτε και όλο το βράδυ ακόμη καλύτερα.
Την επόμενη, βάζουμε το κοτόπουλο σε μία γάστρα και κόβουμε πατατούλες. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες κατά βούληση και προσθέτουμε επίσης θυμάρι.
Θα παρατηρήσετε πως στο πάνω μέρος της μαρινάτας έχει δημιουργηθεί ένα είδος πηχτής κρέμας από το παγωμένο λάδι, τη μουστάρδα και τα μυρωδικά. Αυτή την κρέμα την παίρνουμε με ένα κουτάλι και περιχύνουμε το κοτόπουλο και λίγο τις πατάτες.
Ψήνουμε στους 200 oC για 2 ώρες περίπου.
Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μυρωδικά θέλετε.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.
Κάλλια

21 comments:

MARIOS said...

Καλημέρα και καλό μήνα!!!!
Ωραίο φαγητό επιλέξατε σήμερα.Το εχω δοκιμάσει σε ενα εστιατόριο στην Χαλκιδική.

Λίλα said...

Χωριάτικο κοτόπουλο τρώμε κι εμείς σήμερα, παρότι δεν έχω 4 ώρες για μαρινάρισμα λέω να το τολμήσω για να ξεφύγω από το κοκκινιστό! Καλό μήνα!

Amali said...

Ωχου και μ'αρέεεεεεσειιιιιιιιιι,
και το χωριάτικο ακόμα περισσότερο!!!!
και πεινάω κίολας, να πάρω παραπάνω από όσο μου αναλογεί;;;; πλιιιιιιιιιιζζζζζζζζζ

πολλά φιλιά
καλημέρα και καλό μήνα

Θανασης said...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΛΛΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ!!!!!ΕΠΙΣΑ ΤΑ 92 ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙ Η ΚΥΡΑ ΕΦΗ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

ΙΟΥΛΙΑ said...

Κάλλια καλημέρα και καλό μήνα!
Διαπιστώνω ότι είχε δίκιο η Ελενα που είπε ότι οι συνταγές σου είναι όλες εξαιρετικές!
Κοτοπουλάκι χωριάτικο ετοιμάζω κι εγώ σήμερα, θα το δοκιμάσω με την μαρινάδα σου, ευχαριστώ για την ιδέα!

γαστεροπλήξ said...

χωριάτικο κοτόπουλο, αυτό είναι ζαχαρωτό από μόνο του, αν του βάλουμε και τόση στοργή και το χαϊδεύουμε και το πασπαλιζουμε με τόσα καλούδια, πως να μας ανταμείψει με τη σούπερ γεύση του;
γειά στα χέρια σου

elen said...

Πολύ όμορφη η συνταγή σου. Θα δοκιμαστεί κάποια στιγμή. Καλό μήνα!!

Vasia b. said...

Υπέροχο μαρινάρισμα!!!!!
Το εππόμενο κοτοπουλάκι θα μαγειρευτεί ακριβώς έτσι!!
Καλημέρα και καλό μήνα!!!!!!

Μαριλενα said...

κοίτα σύμπτωση: σήμερα ειχα κοτόπουλο με πατατούλες στο φούρνο, αλλά, άνευ μαριναρίσματος.

την επομενη φορά στα υπ' όψιν :))

ΚΑΛΛΙΑ said...

Καλημέρα, καλό μήνα και καλό χειμώνα (λέμε τώρα!!!) σε όλους σας.
Εγώ το χωριάτικο κοτόπουλο δεν το τρώω (σε γενικές γραμμές δεν τρώω το κοτόπουλο) οπότε θα μας μείνει πολύ.
Πάρτε μεγάλες μερίδες.
Δοκίμαστε επίσης, να το μαγειρέψετε. Είναι ωραίο και ξεφεύγει από το συνηθισμένο κοτόπουλο με πατάτες.

ΕΛΕΝΑ said...

Ε, αμα είναι να μείνει, μην σε προσβάλλουμε χα χα χα!
Εννοείται σερβιριζόμαστε μεγάλες μερίδες, χωριάτικο κοτοπουλάκι που να το βρούμε στην πρωτεύουσα??
Ωραία η μαρινάδα σου Κάλλια μου, γενικά η μπύρα δίνει ιδιαίτερη γεύση στα κρέατα!
Φιλιά, καλό μήνα!!

marian said...

Καλό μήνα κοριτσάρες μου!!!!!
Πολύ ωραία η συνταγή σου Κάλλια μου και η αλήθεια είναι ότι καιρό τώρα ακούω για κοτόπουλο με μπύρα και δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοούσαν!!!
θα δοκιμαστεί οποσδήποτε μιας και οτιδήποτε "κακαρίζει" είναι αδυναμία της μικρής μου!!!!!αλλά μάλλον μετά την νηστεία!!!!!

φιλάκια πολλά πολλά σε όλες σας!!!!
Καλό απόγευμα!:))

Maria B. said...

Καλλια μου πολύ ωραία μου ακουγεται η μαρινάδα σου !! συνήθως εγω το μαρινάρω με λαδάκι και τα μυρωδικά του. Θα το δοκιμάσω σίγουρα με αυτόν τον τρόπο.

Να ρωτήσω κάτι, το υπόλοιπο της μαρινάδας το ρίνεις στο ταψί ή βάζεις μόνο την ''πέτσα'' της?

γεια στα χεράκια σου !!!

eleni said...

Kάλλια,κρεατάκι με μπύρα φτιάχνω,κοτοπουλάκι όχι.Θα είναι πολύ καλό με τη μαρινάδα,θα το δοκιμάσω στο επόμενο μαγείρεμα.
Καλό μήνα!

ΚΑΛΛΙΑ said...

Μαρία μου, κυρίως βάζω την πέτσα της μαρινάδας και λίγο από το κάτω. Όχι όλη τη μαρινάδα, είναι πάρα πολύ το υγρό για τη γάστρα και το κοτόπουλο αντί να ψηθεί θα βράσει. Αν το κάνεις στο ταψί ίσως να πάρει τα 2/3.

Thalassenia said...

Με το δενδρολίβανο δεν τα πάω καλά αλλά θα το αντικαταστήσω όπως λές.
Η μαρινάδα πάντα νοστιμίζει παραπάνω
και τούτη είναι εξαιρετική.

Καλό μήνα και από εδώ.

Betty's Cuisine said...

Κοτόπουλο με μπύρα φτιάχνω κι εγώ, όχι στη γάστρα βέβαια, εξαιρετική η γεύση...
Η ιδέα της μαρινάδας μου άρεσε πολύ, πρέπει να βοηθάει να μαλακώσει το κοτόπουλο, ο "δεινόσαυρος" που λέει και η κόρη μου κάθε φορά που η Κρητικιά γιαγιά μας προμηθεύει με τα πουλερικά της...

αχτίδα said...

Η κόρη μου η Ιωάννα κάνει συχνά κοτόπουλο με μπύρα, η μαρινάδα αυτή φαίνεται υπέροχη.

big mama said...

Πολύ νόστιμη ιδέα για το κοτόπουλο! Καλό μήνα!

cupcakes.gr said...

I used to make chicken and other meat with various marinades a lot before I had the kids. I always seem in such a rush these days. I really need to find the time to think ahead because it really adds to the flavour.

Peter M said...

Kota, mbira, patates, rigani...ola ta agapimena....giati na mhn einai nostimi? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...