Tuesday, 16 February 2010

Πίτσα

Μπήκαμε πλέον στην Σαρακοστή!
Όσοι φίλοι μας νηστεύουν, θα βρουν στην κατηγορία «Νηστίσιμα» πολλές νόστιμες νηστίσιμες συνταγές. Φυσικά αυτές τις μέρες θα βάλουμε και πολλές άλλες ακόμα.
Όμως θα βάλουμε και μη νηστίσιμες, γιατί πολλοί φίλοι μας δεν νηστεύουν όλες τις μέρες της Σαρακοστής και μας …. παραπονιούνται.
Για σήμερα λοιπόν, πίτσα!
Είναι μια από τις νοστιμότερες σπιτικές πίτσες που έχω δοκιμάσει, με συνταγή της φίλης μου της Σταυρούλας. Δοκιμάστε να την φτιάξετε, αξίζει τον κόπο!!

Υλικά για την ζύμη
Ένα φαριν-απ 500 γρ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
λίγο αλάτι
λίγο ζάχαρη
μισό προς ¾ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
για την σάλτσα
ένα κουτάκι ντοματάκια πομαντόρο 400γρ.
στην γυάλινη συσκευασία της Barilla
ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη-ζάχαρη
προαιρετικά 1-2 πιπεριές πράσινες
για την γέμιση
περίπου 300 γρ. ζαμπόν του τοστ όπως το αγοράζουμε σε φέτες
ή ότι άλλο αλλαντικό θέλετε
600 γρ κίτρινα τριμμένα τυριά (γκούντα –κασέρι-κεφαλογραβιέρα)
Πάμε να την φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε την σάλτσα τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι με το λάδι και την ζάχαρη, μόλις καραμελώσει λίγο το κρεμμύδι ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην έχει πολλά υγρά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύουμε την μαγιά την ζάχαρη το λάδι το αλάτι και το ένα ποτήρι χλιαρό νερό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ένα τέταρτο
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και με προσοχή το υπόλοιπο χλιαρό νερό (μισό ποτήρι) εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο.
Ζυμώνουμε για λίγο και την αφήνουμε σκεπασμένη περίπου μια ώρα.
Η ζύμη ΔΕΝ θα είναι σφικτή, θα είναι λίγο ας πούμε ρευστή, ΜΗΝ ρίξετε και άλλο αλεύρι – έτσι πρέπει να είναι.
Αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο το ίσιο ταψί του φούρνου και απλώνουμε την ζύμη με καλά λαδωμένα χέρια μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την αφήνουμε ένα τέταρτο.
Απλώνουμε επάνω στην ζύμη την μισή σάλτσα, βάζουμε από πάνω και τα αλλαντικά, στρώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και από πάνω τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τα πρώτα 25 λεπτά στον αέρα και άλλα 10 λεπτά μόνο με την κάτω φωτιά
Είναι υπέροχη !!!!

21 comments:

big mama said...

Μετά το χτεσινό φαγοπότι και τι δε θα΄δινα για μια ελαφριά πίτσα τώρα! Καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ωραιότατη η πίτσα της Σταυρούλας και ωραία ιδέα μας έδωσε, καιρό έχω να κάνω μια πίτσα!
Τις πιπεριές δεν θα τις παρέλειπα με τίποτα κι επίσης θα έβαζα και μανιταράκια!
Αλλά και με σκέτο τυρί-ζαμπόν, πάλι σούπερ είναι!
Φιλάκια!

evelina said...

Καλημέρα καλή σαρακοστή και καλή βδομάδα...Για αυτή την υπέροχη πίτσα σου αξίζει ένα δράκι πέρασε να το παρεις

Maria Tzirita said...

Μια χαρά να την φτιάχνουμε και μόνοι μας και να μην την πληρώνουμε χρυσή! Μαράκι μου, ελπίζω να μπορεσεις να έρθεις και φέτος στον Περδίκη, το Σάββατο που έρχεται στις 12 το μεσημέρι! Και μακάρι να μπορέσει κι η Έλενα να την γνωρίσω κι εκείνη επιτέλους από κοντά! Περιμένω νέα σας κορίτσια μου, φιλιά και καλή Σαρακοστή!

Pansofix said...

η πιτσα ειναι τελεια...οτι πρεπει και ειναι ωραιο και πολυ υγιεινο να φτιαχνουμε γιατι ξερουμε τι βαζουμε...
καλη σαρακοστη!!!

Αστρο - Συμμορίτες said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ κορίτσια.
Παίρνουμε κι όλας τη συνταγή!!
Φιλιά πολλά.

Λίλα said...

Αφού ταράξαμε τα σαρακοστιανά χθες μαζί με τα θαλασσινά ας φάμε σήμερα μια πιτσούλα σπέσιαλ!

Μαριλενα said...

Καλή Σαρακοστή!
Μαράκι υπέροχη η πιτσα.
με τα κατάλληλα υλικά
(τυρί σόγιας πχ)
μετατρέπεται άνετα σε νηστίσιμη για τους νηστεύοντες :))

φιλιά πολλά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΜΙΑ ΧΑΡΑ Η ΠΙΤΣΑ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΚΑΛΛΙΑ said...

Επέστρεψα και εγώ, έπειτα από ένα περιπετειώδες τριήμερο (αποκλειστήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο, μαζί με τη μικρή, για 5 ώρες λόγω σφοδρής χιονόπτωσης). Ο αγαπημένος μου δεν είχε μαζί του τις αλυσίδες. Αααα και η Μαριλίτα συνεχώς ρωτούσε πότε θα φτάσουμε στον παιδότοπο.... Πως της ήρθε ότι πηγαίναμε στον παιδότοπο, ένας θεός ξέρει!!!
Ας πάμε στο φαγητό.
Ωραία πίτσα... Εγώ σπάνια φτιάχνω πίτσα. Περίεργο αλλά την θεωρώ κουραστική...
Μιας και σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε πίτσα θα σας πω ένα μικρό μυστικό... Χτυπάμε ένα αυγό (για το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας) και στη μέση του ψησίματος με ένα πηρούνι περιχύνουμε σιγά σιγά την πίτσα (σαν κορδέλες). Όταν μου το είπαν... δεν το πίστευα... ορκίστηκα ότι δεν θα δοκιμάσω από τη συγκεκριμένη... Όταν τη δοκίμασα... ενθουσιάστηκα...
Το αυγό κάνει μία χρυσή κρούστα, την κρατάει ζουμερή και δεν μυρίζει καθόλου αυγό...
Φιλιά...

ΚΑΛΛΙΑ said...

Επέστρεψα και εγώ, έπειτα από ένα περιπετειώδες τριήμερο (αποκλειστήκαμε μέσα στο αυτοκίνητο, μαζί με τη μικρή, για 5 ώρες λόγω σφοδρής χιονόπτωσης). Ο αγαπημένος μου δεν είχε μαζί του τις αλυσίδες. Αααα και η Μαριλίτα συνεχώς ρωτούσε πότε θα φτάσουμε στον παιδότοπο.... Πως της ήρθε ότι πηγαίναμε στον παιδότοπο, ένας θεός ξέρει!!!
Ας πάμε στο φαγητό.
Ωραία πίτσα... Εγώ σπάνια φτιάχνω πίτσα. Περίεργο αλλά την θεωρώ κουραστική...
Μιας και σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε πίτσα θα σας πω ένα μικρό μυστικό... Χτυπάμε ένα αυγό (για το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας) και στη μέση του ψησίματος με ένα πηρούνι περιχύνουμε σιγά σιγά την πίτσα (σαν κορδέλες). Όταν μου το είπαν... δεν το πίστευα... ορκίστηκα ότι δεν θα δοκιμάσω από τη συγκεκριμένη... Όταν τη δοκίμασα... ενθουσιάστηκα...
Το αυγό κάνει μία χρυσή κρούστα, την κρατάει ζουμερή και δεν μυρίζει καθόλου αυγό...
Φιλιά...

Betty's Cuisine said...

Μανιταράκια θα έβαζα κι εγώ σαν την Έλενα και θα την τσάκιζα στο λεπτό!
Φιλιά...

Santie and Athina said...

Τέλεια η πίτσα!!Ειδικά όταν είναι σπιτική!

Ελευθερία said...

τι μου κανεις βραδιατικα, εχω αδυναμια στις πιτσες.
δοκιμασε αντι για λαδι να βαλεις βιταμ στο ταψι. γινετε ποιο... μμμμμμμμμ!!!!

Betty Manousos:cutand-dry.blogspot.com said...

Ωραια κ ελαφρια πιτσα!
Φιλια!

ΚΑΛΛΙΑ said...

Επειδή το ξέχασα, το έχω δοκιμάσει σε πίτσα με τα υλικά της συνταγής που έχουμε σήμερα. Δεν ξέρω πως θα είναι με άλλο τυρί, π.χ. φέτα...

Maria B. said...

Γειά σας και απο εδώ !!!!

Πιστεύω ότι όλο το θέμα στην πίτσα είναι το καλό και καλοψημένο ζυμάρι. απο εκει και πέρα το τι θα βάλουμε επάνω είναι απλά θέμα προτιμήσεων. Μερικές φορές την θέλουμε απλη μερικές με πολλά ''στολίσματα'' χιχιχιχι!!

καλοφάγωτη εαν την φτιάξετε !!!

πολλά φιλιά !!

Maria B. said...

Μαράκι μου θα έρθω σίγουρα το Σάββατο στην Καλλιθέα.

σε φιλώ πολύ, τα λέμε το Σάββατο.

Vasia b. said...

Επιτέλους τα κατάφερα να μπω !!!
Δυο μέρες τώρα με πετάει έξω!!!
Τέλος πάντων,πάρα πολύ καλή η πίτσα Μαριώ μου και εύκολη.
Την φτιάχνω συχνά τα βράδια που πάντα ζητάνε κάτι διαφορετικό απο το μεσημεριανό!!
Πολλά φιλιά!!!!

kiki said...

Ποιος λέει όχι σε πίτσα;

cook said...

ηρθα κι εγω για το κομματι μου καλε!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...