Friday, 19 February 2010

Αρακάς κοκκινιστός

Είπα να βάλω κι εγώ μια νηστίσιμη πινελιά στο blog μας μ' ένα απλό αλλά νόστιμο φαγάκι.

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο όταν είναι η εποχή του
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 καρότα μέτρια
3 πατάτες μέτριες
1 ματσάκι άνηθο
3 φρέσκιες ντομάτες (περασμένες στο μουλτι) ή χυμό ντομάτας πουμαρό
μια πρέζα ζάχαρη
λάδι, αλάτι, πιπέρι, tabasco
Πάμε να το φτιάξουμε :
Εάν έχουμε κατεψυγμένο αρακά, πρώτα απ΄ όλα τον ξεπαγώνουμε και τον ξεπλένουμε καλά.
Έπειτα ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα καρότα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα τις πατάτες (ή σε κυβάκια αναλόγως πως μας αρέσει καλύτερα).
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα, να τσιγαριστούν.
Ανακατεύουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον αρακά και τον άνηθο (ψιλοκομμένο) και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο νεράκι.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Προαιρετικά ρίχνουμε 3-4 σταγόνες tabasco για να το κάνουμε πιο καφτερό, αυτό είναι για όσους προτιμούν τις πιο πικάντικες γεύσεις.
Την ζάχαρη την ρίχνουμε μαζί με την ντομάτα, γιατί μετριάζει το ξινό της ντομάτας.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 30-40 περίπου λεπτά και ελέγχουμε συνεχώς να υπάρχει νερό στην κατσαρόλα μας.
Στο τέλος θα χυλώσει και θα μείνει με το ζουμάκι που χρειάζεται.
Συνοδεύεται άψογα με φετούλα (όταν δεν νηστεύουμε) και φρέσκο ψωμάκι !!!!
Vasia B.

38 comments:

Λίλα said...

Αγαπημένο φαγάκι ο αρακάς και δη ο κοκκινιστός!
Καλημέρα!

ΜΕΤΗ said...

Που εισαι Βασια μου, που μας εφυγες την Κ. Δευτερα και δεν σε ειδαμε καθολου. Μας ελειψες!!!!!!!

Ο αρακας αγαπημενο φαγητο αλλα οποτε τον φτιαχνω τον τρωω μονη μου. Η Γωγω με τον αρακα εχει σπασει ρεκορ μασηματος , 20 λεπτα μασημα την καθε κουταλια, τα νευρα μου εσπασαν, τον αρακα ομως δεν τον εφαγε.........!!!!!

φιλακια πολλα
καλημερα.

Anonymous said...

Καλημέρα σας! Μέχρι τώρα ήξερα ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν τα ξεπαγώνουμε. Γιατί αυτό στον αρακά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

Pansofix said...

καλα μου τον θυμισες τον αρακα εχω να φαω τουλαχιστον δυο μηνες θα παρω οπωσδηποτε το σκ και θα φτιαξω...γιατι μου ανοιξες την ορεξη ετσι ωραια μαγειρεμενο που τον βλεπω...

Amali said...

Επιτέλους βρε Βάσια μου
και νόμιζα ότι μόνο εγώ τα φτιάχνω εδω μέσα με κόκκινη σάλτσα!!!! όλοι προτιμούν τα λεμονάτα!!!!!
Ευγε και πάλι εύγε....
άντε και καλή μας όρεξη....

πολλά πολλά φιλιά
και καλά να περάσουμε το ΣΚ μας

Μαριλενα said...

μας αρέσει ο αρακας και τον φτιάχνω συχνά, πότε κοκκινιστό, πότε άσπρο.
όμως, αυτο με τα κρεμμυδάκια φρεσκα και ξερα, δεν το ήξερα.
ευχαριστούμε :))

ΙΟΥΛΙΑ said...

Το αγαπημένο μας λαδερό φαγάκι, που όμως σπάνια φτιάχνω στις νηστείες, γιατί θέλουμε να το ευχαριστιόμαστε με μπόλικη φετούλα!
Εγώ βάζω και 5-6 σκελίδες σκόρδο και μαϊντανό εκτός από άνηθο.
Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ωραίος ο αρακάς όπως και να ναι μαγειρεμένος.
Χθες τον είχα άσπρο και με αγγινάρες

Καλό Σ/Κ!

Φιλί και Γλαρενιες αγκαλιές

ΕΛΕΝΑ said...

Από τα ωραιότερα φαγάκια, βάζω κι εγώ μπόλικο σκορδάκι σαν την Ιουλία.
Νοστιμότατη η νηστίσιμη πινελιά σου Βάσια μου.

Αμαλία εγώ σπάνια τον φτιάχνω άσπρο, και είχα την εντύπωση ότι όλοι σχεδόν τον κάνουν κοκκινιστό!
Οπως και να τον φτιάξουμε πάντως, ο αρακάς μας αρέσει!
Φιλάκια!

Vasia b. said...

Πράγματι αγαπημένο φαγάκι ο αρακάς Λίλα μου, γιατί μπορείς να τον συνδιάσεις και με άλλα λαχανικά όπως αγκινάρες ή κουκιά.
Τις ημέρες αυτές της νηστείας είναι εύκολη λύση για πολλές νοικοκυρές!!
Καλό Σ/Κ!!!

Vasia b. said...

Μετάκι μου και μένα μου λείψατε πολύ!!!Την Κ.Δευτέρα φύγαμε πρωί-πρωί γιατί έπρεπε να πάμε Νοσ/μείο.
Τέλος πάντων και μένα τα παιδιά μου μικρά δεν τον έτρωγαν τον αρακά. Τώρα κάτι γίνεται.Οπότε μην απογοητεύεσαι με την Γωγούλα.
Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ.

Vasia b. said...

Ανώνυμε φίλη-ε,τα λαχανικά που έχω καταψύξει μόνη μου δεν τα ξεπαγώνω.
Όμως αυτά που είναι συσκευασμένα έχω την ιδιοτροπία να τα ξαπαγώνω και να τα πλένω.Νοιώθω πιο ασφαλής!!Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, αν και κάποτε είχα διαβάσει κάπου πως τα πράσινα λαχανικά καλό είναι να τα ξεπαγώνουμε πριν τα μαγειρέψουμε.
Καλό Σ/Κ!!!!

Vasia b. said...

Pansofix είναι κάποια φαγητά τόσο απλά που όμως τα ξεχνάμε!!
Τώρα λοιπόν στη νηστεία που έχουμε ένα θέμα "τι να μαγειρέψουμε σήμερα" τα ξαναθυμόμαστε!!
Καλό Σ/Κ!!!!!!

Vasia b. said...

Αμαλία μου να σου πω, πως αυτό το φαγητό δεν το έχω φτιάξει ποτέ με άσπρη σάλτσα και λεμόνι!!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε!!
Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!!!!!!

Ελευθερία said...

βρε μπας και φωτογραφισες το... φαγητουλι μας???
αγαπημενο φαγητο και μεις ετσι το κανουμε με καροτακι και πατατουλες

Vasia b. said...

Μαριλένα μου είναι ένα απλό φαγάκι για να μας βγάλει απο μια μέρα μαγειρέματος!!!
Τα κρεμμυδάκια το γλυκαίνουν και το νοστιμίζουν περισσότερο !!
Νάσαι καλά και καλό Σ/Κ!!!!

Vasia b. said...

Ιουλία μου εμείς το γάλα και το τυράκι δεν το νηστέυουμε και τις σαράντα ημέρες.Γι΄αυτό και τιμάμαι τα λαδερά αυτή την περίοδο!!
Όμως με σκόρδο και μαϊντανό δεν το έχω φτιάξει ποτέ και θα το δοκιμάσω.
Καλό Σ/Κ.

Vasia b. said...

Φύρδην-μιγδην θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!!
Φιλιά και καλό Σ/Κ.

Vasia b. said...

Σ'ευχαριστώ Έλενα μου και όσο για το σκορδάκι θα το προσθέσω την επόμενη οπωσδήποτε!!
Την ίδια εντύπωση είχα και γω για τον αρακά,ότι όλοι τον φτιάχνουν κοκκινιστό!!!
Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ!!!

Vasia b. said...

Ελευθερία μου κλασική συνταγή!!!!
Καλό Σ/Κ!!!

eleni said...

Bάσια,ωραίο φαγάκι!Και ο φρέσκος ακόμη καλύτερος,διαφορετική νοστιμιά.
Κι εγώ κοκκινιστό τον κάνω,εδώ τον φτιάχνουν και με άσπρη σάλτσα και βάζουν και δυόσμο μαζί με τον άνηθο.
Φιλιά!

Maria B. said...

Βασάκι μου εμεις είμαστε οικογενειάκως φαν του αρακα και λεμονάτου και κοκκινιστού. Εμείς βλέπεις δεν είμαστε σκασμένα σαν το Αμαλί και δεν έχουμε ιδιοτροπίες !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!χαχαχαχαχαχααχαχααααχα - όσοι με ξέρουν, θα γελάσουν πολύ με αυτό που έγραψα!!! χιχιχιιχ

Βασάκι μου μας έλειψες ζουζουνα μου !!!

σε φιλώ πολύ πολύ


καλό σαββατοκύριακο να έχουμε !!!

Asteri said...

Αγαπημένο φαγάκι, έχω καιρό να το φάω γιατί το έτερον ήμιση δεν το το πολυτρώει. Θέλει μαζί να φτιάχνω και κάτι σε κρέας :P
Επισκέψεις για φαγητό δέχεσε σήμερα; χεχεχε :P
Φιλιά
Καλό απόγευμα

Z. said...

Βάσια, μπας και φωτογράφισες το φαγάκι μας που λέει η Ελευθερία πιο πάνω;! Εκτός από το tabasco που θα υιοθετηθεί άμεσα...
Και να σκεφτείς ότι μικρή μην έβλεπα αρακά από 5 μέτρα...Πως αλλάζουν οι γεύσεις μας!
Καλό Σ/Κ

marian said...

Καλησπέρα κοριτσάρες!!!
Μ΄αρέσει ο αρακας και πολύ μάλιστα!!!!
Και έχω μια πείνα τωρα!!!
ελπίζω να πρόλαβα μερίδα!!!

φιλάκια πολλά σε όλες!!!

Vasia b. said...

Ελένη μου θα σμφωνήσω μαζί σου,τα φρέσκα είναι πολυ πιο γευστικά απο τα καταψυγμένα!!
Πολλά φιλιά!!!!

Vasia b. said...

Μαράκι μου γλυκό όποιος πει ότι έχεις ιδιοτροπίες στο φαγητό ΕΣΥ είναι μεγάλος ψεύτης!χαχαχαχαχαχα!!!!
Θα σε δω πολύ σύντομα!!!
Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!

Vasia b. said...

Αστέρι μου σε καταλαβαίνω!Εγω μια εποχή έφτιαχνα μαζί κεφτεδάκια για να τον φάνε οι δύσκολοι του σπιτιού
Βεβαίως και να σε κεράσουμε μια μεριδούλα!!
Φιλιά, καλό Σ/Κ!

Vasia b. said...

Ζαμπία μου εγω αφου γέννησα τα παιδιά μου και μετά άρχισα να δοκιμάζω κάποια φαγητά που δεν είχα φάει ποτέ μου και δεν ήξερα καν τι γεύση είχαν!
Το κακό βέβαια είναι ότι τώρα τα δοκιμάζω όλα και σπάνια δεν μου αρέσουν!!!!χαχαχα!!
Πολλά φιλιά!!!!!
Καλό Σ/Κ!!

Vasia b. said...

Μαριαν,και βέβαια πρόλαβες μερίδα!!
Πεινασμένη θα σε αφήναμε!!!
Φιλιά και καλό Σ/Κ!!

Betty's Cuisine said...

Μόνο καρότα δεν βάζω, κατά τα άλλα έτσι τον φτιάχνω και συνήθως του βάζω στο πιάτο για παρέα λίγο ρύζι πιλάφι άσπρο ~ του πάει μούρλια!!!

Νίκη said...

Αγαπημένο πιατο απο πολύ μικρή.. παρακαλούσα για αρακά απο όσο θυμάμαι τον εαυτό μου.. τωρα με πειράζει λίγο (φουσκωμα) αλλά παρόλα αυτα μου αρέσει και τον τρωω!!

vasia b. said...

Betty's cuisine με άσπρο πιλάφι δεν έχω φάει ποτέ τον αρακά!!
Επειδή όμως μ' αρέσει να δοκιμάζω καινούργιους συνδιασμούς την επομένη θα το συνοδεύσω με πιλάφι!!
Καλό βράδυ!!

vasia b. said...

Νίκη μου, εγω πάλι μικρή ούτε που να τον δω τον αρακά!!
Τα τελευταία χρόνια είναι που τρώω σχεδόν τα πάντα!!!(δυστυχώς)χαχαχα!
Καλό βράδυ!!!

Ginger said...

Δειτε τωρα ποσο σημαντικη ειναι μια συνταγη στο ιντερνετ. 2 χρονια μετσ την βρηκα και τη φτιαχνω. Ξερω δεν ειναι καμμια σπανια συνταγη αλλα αγαπω τον αρακα ομως τον εφτιαχνε παντα η μανουλα μου και οχι εγω. Τωρα η μανουλα δεν υπαρχει πια και η συνταγη ειναι πολυ απλη για να την καταδεχτουν τα βιβλια μεγειρικης. Ετσι εμεινα εγω να μη μπορω να φτιαξω τον αρακα που μου αρεσει. ΟΜΩΣ ηλθε η Βασια και μου εδωσε χειρα βοηθειας. Ευχαριστω να σαι παντα καλα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ginger μου εδώ έχουμε φροντίσει να βάλουμε κάθε είδους συνταγή και ΚΥΡΙΩΣ τις απλές αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές, με τις οποίες μεγαλώσαμε και με τον καιρό μάθαμε να εκτιμάμε!
Χαιρόμαστε πολύ που βοηθήσαμε λιγάκι!
Καλή επιτυχία στα μαγειρέματά σου!

Anonymous said...

Σήμερα έχω όρεξη για αρακα...είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσω να τον κάνω μόνος μου...ευχαριστώ για την συνταγή.

Vasia b. said...

Φίλε ανώνυμε σου εύχομαι καλή επιτυχία στην πρώτη σου προσπάθεια!!!!
Είναι εύκολη συνταγή και σίγουρα θα την πετύχεις και θα την απολαύσεις!!!
Καλό μεσημέρι!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...