Tuesday, 11 January 2011

Φασολάδα

Τώρα που άρχισε το κρύο και έχουμε βαρεθεί το κρέας και τα συναφή των γιορτών, μια φασολάδα πιστεύω ότι είναι ότι πρέπει, εάν δε συνοδεύεται και από ελίτσες, τυράκι, ψωμί, τουρσάκια και κάτι που μας παραπέμπει σε παστό γίνεται το καλύτερο γεύμα!!!

Υλικά
1 πακέτο μέτρια ξερά-άσπρα φασόλια (500γρ.)
1-1,5 κουταλιά της σούπας, αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό, πιπέρι
5-6 κλωναράκια σέλινο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
6-7 κουταλιές της σούπας, ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας, πελτέ
1 πιπερίτσα καφτερή - ξερή κόκκινη.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό από το βράδυ.
Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό μέχρι την μέση και τα βάζουμε στην φωτιά.
Βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε ζεστό νερό (περίπου 5-6 ποτήρια) Εάν θέλουμε το φαγητό μας αρκετά ζουμερό και όχι πολύ χυλωμένο, ίσως στην πορεία να χρειασθεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο ζεστό νεράκι.
Δοκιμάζουμε και μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό μας, σβήνουμε την φωτιά και τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι που έχει ακόμη θερμοκρασία, για να μην πήξει το φαγητό.
ΤΙΡ: Εάν χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητος θα μειώσετε κατά πολύ τους χρόνους. Για το πρώτο βράσιμο θέλετε περίπου 20΄ λεπτά και περίπου 15΄λεπτά για το τελείωμα του μαγειρέματος (ο χρόνος μετριέται από την ώρα που αρχίζει να βράζει το φαγητό)
Καλή μας όρεξη!

38 comments:

Λίλα said...

Γειά σου βρε Μαράκι με τα μερακλίδικα!!!

Ξανθή said...

Καλημέρα!!
Μπράβο Μαρία ότι μας χρειάζεται τώρα,ξέρεις κάποια φορά έψαχνα φασολάδα για τις προτάσεις μου και δεν έβρισκα.
Φιλάκια πολλά.

Asteri said...

Αγαπημένο φαγητό!!!! με μπόλικο ψωμάκι και τυράκι φέτα στο πλάι χεχε
Φιλιά

gwgoyla said...

Καλημερα και απο μενα...μια φασολαδα ειναι οτι πρεπει μετα το τρελο φαγοποτι των γιορτων,και απο αυτο που βλεπω στην φωτο την εκανες ετσι οπως πρεπει...μπραβο σου!!!
Φιλακια!!!

Ελπινίκη said...

Τι ωραια χυλωμενη φασολαδα εινια αυτη!
Καλημερα!

Ελευθερία said...

και κρεμμυδι εεεε????????
τοσα χρονια δεν το ηξερα
θα το δοκιμασω την αλλη φορα
καλη συνεχεια!!!!

maria mas. said...

Καταπληκτική η ιδέα σου!!! Λατρεύω φασολάδα με φέτα και σαρδελίτσες Καλλονής!!
Καλημέρες..

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλενάδα το λιμπίστικα το πιάτο σου, με μπόλικη φετούλα και φρέσκο ψωμάκι είναι σπέσιαλ!
Σε εμάς αρέσει πολύ χυλωμένη!
Φιλάκια πολλά πολλά!

SpIrToKoYto said...

α κοπελίτσα μου...φασολάδα εσύ,ρεβυθάδα εγώ σήμερα...
έλα να βάλουμε κάτω τα όσπριά μας,τις ελίτσες και τα τουρσάκια μας...
σμουαααατττςςςς σου πολλά πολλά...-:))

Peter M said...

Etsi bravo Maria...Fassoulada me ligo katfteri!

Lambros said...

Καλημέρα !!! Όντως είναι "συνταγή από καρδιάς" αυτή μιας και είναι μεσα στις καρδιές όλων μας :) Αγαπημένο φαγητό και σωστή επιλογή χρόνου, μιας και κάνει κρύο :)

Vasiliki said...

kalimera!i fasolada ine oti prepi tora!me tin kauteri piperitsa!!bravo!!! tin kalimera mou exis!!

ΚΑΛΛΙΑ said...

Καλημέρα!!! Ξανά εδώ, έστω και για λίγο...
Μια μερίδα και στην Άμφισσα παρακαλώ... Ψωμάκι μην στείλετε, έχουμε.. ;)

eleni said...

Μαρία μου,την έφτιαξα ήδη την παραμονή των Φώτων,που ήταν νηστεία.
Α,τα βράζεις και το χύνεις το νερό,εγώ απ΄την αρχή με το ίδιο συνεχίζω το βράσιμο.
Πιπερίτσα δε βάζω,καίει πολύ,προσθέτω στο σερβίρισμα ούτε μισό κουταλάκι λαδάκι,που εκχυλίζω πιπερίτσες και πάλι καυτερή γίνεται.
Φιλιά!

Εφη said...

Σωστή!!!
Και χωρίς σάλτσα και με σάλτσα μας αρέσει πολύ!
Και με λουκάνικο χωριάτικο πάει τρελά!!!

RIRI said...

Μαρία μου, το καλύτερο και νοστιμότερο φαγητό μαγείρεψες σήμερα!!!Ασε που αυριο θα ειναι πιό νόστιμη(ΑΝ ΣΟΥ ΕΜΕΙΝΕ)!!
Φιλιά!!!

gvarvakis said...

Καλησπέρα αγαπημένη μου συμμαθήτρια :)
Προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι από τα χεράκια της Μαριώς μου χυλωμένη όπως πάντα και με όλα τα συνοδευτικά που ανέφερες !!!!
Καταπληκτικό αξεπέραστο "all time classic" πιάτο!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ

EVAGELIA VRETTOU said...

Βρε παιδί μου! Γίνεται και με κόκκινη σάλτσα η φασολάδα;;; Πω πω! που ζω; εμείς την τρώγαμε πάντα λευκή, αλλά αυτή μου άνοιξε την όρεξη! Αύριο, λοιπόν, θα γίνει κόκκινη η φασολάδα μας, όπως ακριβώς εξηγείς! Φιλιά

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

τα όσπρια είναι ότι πρέπει για την εποχή και αυτό το πιάτο είναι δελεαστικό!!!

Maria B. said...

γειά σου και σένα βρε Λιλάκι μου γλυκό !!!!!!!!!!!!!!!! σματς ! σμουτς !!!!

Maria B. said...

γεια σου Ξανθούλα μου, να λοιπόν που ήμουνα στην σκέψη σου και πραγματοποίησα αυτό που ήθελες !!χιχιχι!!! φιλια πολλά πολλά πολλά

Maria B. said...

Αστεράκι μου γλυκό ξεκίνα τις βουτιές στην σαλτσούλα και ερχομαι παρεϊτσα σου !!! χιχι!

φιλια πολλά πολλά

Maria B. said...

Καλώς την Γωγούλα μας ! χρόνια πολλά και καλή χρονια !ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !!

καλή σου μέρα

Maria B. said...

Ελπινίκη, μάλλον σου αρέσει και εσένα η χυλωμένη φασολάδα όπως και σε μας, πάρε λοιπόν δύο πιατάκια για να την ευχαριστηθείς !!! το μυστικό του χυλώματος είναι να μην βάλουμε πολύ νερό στην αρχη, για να μπορούμε να το ελεγχουμε!!

φιλια πολλά

Maria B. said...

Ελευθερίτσα μου το κρεμμύδι βοηθάει στο χύλωμα αλλά και στο να δίνει στο φαγητό μια γλυκειά γεύση, την επόμενη φορά που θα τα φτιάξεις δοκιμασέ το και θα δείς την διαφορά !!

καλή σου μέρα και φιλιά πολλά πολλά

Maria B. said...

maria mas., τι μου είπες τώρα !! σαρδελίτσες Καλλονής !!!! πεντανόστιμες !! η καλύτερη συνοδεία για την φασολάδα !!!!

καλή σου μέρα, φιλάκια !!

Maria B. said...

Ελενάκι μου γλυκό, εγω βάζω την χυλωμένη φασολάδα και εσύ βάζεις τους υπέροχους τυρολουκουμάδες !!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

Maria B. said...

Βιβάκο μου βλέπω ότι αγαπάς και σύ τα όσπρια όπως και εγώ. Λοιπόν μαζεύουμε ότι σχετικό έχουμε και πάμε για πικνικ με όσπρια !! χιχιχιχι!!! το φαντάζεσαι? στην εξοχή στρωμένο στο χώμα το καρώ τραπεζομάντηλο και απο πάνω όσπρια !!!!! χιχιχιχιχιχι!!!

σμουυυυυυυυτς !!

Maria B. said...

Αφού σ'αρεσει Πήτερ μου όταν έρθεις κατα τα μέρη μας θα σου φτιάξω μια καφτερή - καφτερή φασολάδα για να την ευχαριστηθείς. Οπως θα είναι και καλοκαίρι σε βλέπω με ....εγκαυματα !!! χιιχιχ!

φιλια πολλά πολλά

Maria B. said...

Λαμπρο μου, εχουμε το ιδιο γούστο έτσι? όντως αυτην την εποχή τραβιέται πολύ !!!

καλή χρονια και χρόνια πολλά !!!

φιλια

Maria B. said...

Vasiliki μου, ευχαριστούμε για την επισκεψη και για τα καλά σου λόγια. Εχεις μεγάλη - μεγάλη καλημέρα και από όλες εμας !!!!

φιλια πολλά και καλή χρονια !!!

Maria B. said...

Καλλια μου !!!!!!!!!!!!!!!!
που είσαι εσύ κοπελάρα μου ???? χρόνια πολλά !! πως πάει η Αμφισσα ? συνήθησες ???
Αχ και να είχα λίγο απο το υπέροχο ζυμωτό ψωμάκι σου να το βουτούσα στην σαλτσούλα !!!

φιλια πολλά και καλή σου μέρα!

Maria B. said...

Elenaki μου, πολύ ωραίο αυτό που κάνεις με τις πιπερίτσες στο λαδάκι ! εγω συνηθίζω να την βγάζω την πιπερίτσα μόλις σβύσω το φαγητό γιατί φοβάμαι μην την φάει κάποιος και μετά.... άντε να βρείς κοντά πυροσβεστική ))))))))!!!

καλή σου μέρα Λενάκι μου, φιλια πολλά !!

Maria B. said...

Εφάκι μου !!! λουκάνικο χωριάτικο ε?? μήπως εννοείς και ψημένο στο τζάκι ??? λοιπόν παίρνω την κατσαρόλα, βάλε τα λουκανικα στην φωτιά και έεεεφτασα!!!!! πω πω τι τσιμπούσι θα γίνει !!!χαχαχα

φιλια πολλά πολλά

Maria B. said...

Riri μου, όπως το είπες, σιγά μην έμεινε !! είμαστε φαγανοί παιδί μου εμείς !!! τίποτα δεν μένει στο σπίτι μας !!!! χιχιχιχι!!!

καλή σου μέρα Ριράκο !!!!

Maria B. said...

Γιωργηηηηηηηηηηηηηηηή μου !!! τι κάνεις γλυκιέ μου συμμαθητά ???
πω πω τι ωραίο γεύμα θα έχετε σήμερα!! χυλωμένη φασολάδα απο τα χεράκια της Μαριώ σου !!! ότι καλύτερο !!!

καλοφάγωτη !! φιλια στο Μαριώ και στα παιδιά, καλή χρονια να έχουμε Γιώργο μου !!!

Maria B. said...

Ευαγγελια μου, αλήθεια δεν εχεις δοκιμάσει ποτέ κοκκινη φασολάδα ??? καλοφαγωτη λοιπόν αμα την φτιάξεις και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου για τα κόκκινα φασόλια!!!

καλή σου μέρα και φιλια πολλά

Maria B. said...

που είσαι καλέ Γαστεροπλήξ μου ??? καλή χρονια, χρόνια πολλά !!!!
ελα να πάρεις το πιάτο σου, έρχεται και το Λενάκι με κρασάκι για να αρχίσετε τις οινοποσίες σας !!! χιχιχι!!!

φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...