Thursday, 28 April 2011

Αφράτη ζύμη για πίτσα

Αφράτη ζύμη για πίτσα, με συνταγή της φίλης μου Τηλεμάχης Μπ.
Αξίζει να την δοκιμάσετε!!!

Τα υλικά μας:
1 κουτί sprite (330ml)
1 ποτήρι χλιαρό νερό (330ml)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (καλό είναι να έχετε παραπάνω αλεύρι)
1/2 με 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.
Φτιάχνει
2 ταψιά φούρνου μεγάλα (πλάκες)
Στην πράξη:
Ρίχνουμε την sprite, το χλιαρό νερό και έπειτα τη μαγιά σε μια λεκάνη.
Ανακατεύουμε λίγο και μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το αλάτι.
Πλάθουμε ρίχνοντας εναλλάξ αλεύρι και λάδι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο παραπάνω αλεύρι μέχρι να ξεκολλήσει τελείως η ζύμη από τα χέρια μας.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για μισή ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, και είναι έτοιμη προς χρήση.
(Μέχρι δηλαδή να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά έχει φουσκώσει!)
Από πάνω γεμίστε την με ότι τραβάει η όρεξή σας!!
Θα είναι τέλεια!
Εγώ την έψησα για 30 περίπου λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο σας και από το πόσο λεπτή έχετε κάνει την ζύμη σας.
Καλή όρεξη!
Αμαλία

30 comments:

Vasia b. said...

Καλημέρααααα!!!!!Χρόνια Πολλά με υγεία σε σένα και την οικογένεια σου!!!
Τι νοστιμιές είναι αυτές πρωί πρωί Αμαλίτσα μου!!!Πολύ την έχω επιθυμήσει την πίτσα!!!
Πρώτη φορά βλέπω sprite στη ζύμη!!
Αυτό είναι και το μυστικό που την κάνει αφράτη αφράτη?????
Τέλεια!!!!
Θα δοκιμαστεί άμεσα!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!

Σοφία Ζ. said...

Καλημέρα! Λαχταριστή και σε ικανή ποσότητα! Θα δοκιμαστεί!

Helengr said...

Καλημέρα. Πάρα πολύ καλή πρόταση και τη χρειαζόμουν σήμερα!!!

Πενυ said...

Kαλημερα! Αντι για sprite μπορουμε να χρησιμοποιησουμε σοδα αναψυκτικό;

Nandia said...

Μόλις τελειώσω με τη δίαιτα που άρχισα,θα την φτιάξω οπωσδήποτε...

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου η συνταγή αυτή θα ενθουσιάσει τον γιό μου που θέλει την ζύμη της πίτσας αφράτη!
Εμένα να σου πω την αλήθεια μου αρέσει τραγανή, αλλά δεν θα κάνω την δύσκολη και σε μια νόστιμη δοκιμασμένη συνταγή για αφράτη ζύμη πίτσας!
Πολλά φιλιά!

Katerina said...

αχχχ και να είχα ένα κομμάτι...

καλημέρα!!

ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ Μαγειρική με πάθος said...

KALHMERA NOSTIMH FAINETAI H PITSA SOY!! EGV STH ZYMH GIA PITES ERIXNA PIO PALIA (SODA) ENA KOYTAKI. SPRIETE DEN EXV DOKIMASEI ...SIGOYRA THA THN DOKIMASV OMVS ..KATI ASXETO TVRA TOYS ANAGNVSTES STA BLOG SAS TOYS VLEPETE STH LISTA ?EGV EDV KAI MERES DEN TOYS VLEPV STO DIKO MOY BLOG ..MONO EGV TO EXV AYTO TO PROVLHMA STO BLOG ?

Eva Z. said...

Χρόνια Πολλά...Χριστός Ανέστη...ωραία η αφράτη πίτσα αλλά και η τραγανή. Πίτσα να είναι και δεν πειράζει με τι θα είναι...Σλουρπ!!!!σλουρπ!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μέχρι να εμφανιστεί η Αμαλία, που τρέχει σαν τον Βέγγο η ταλαίπωρη αυτές τις μέρες, να απαντήσω στην Πένυ και στην Ιριδα.

Πένυ νομίζω ότι το ίδιο αφράτη θα σου γίνει και με την σόδα.
Με σόδα την φτιάχνω εγώ συνήθως, αλλά θα δοκιμάσω και την sprite της Αμαλίας, να δω αν υπάρχει διαφορά!

Ιριδα για κάποιο διάστημα είχαμε κι εμείς πρόβλημα με τους followers και μια τους βλέπαμε, μια δεν τους βλέπαμε.
Μην ανησυχείς, κόλπα του blogger είναι, θα φτιάξει από μόνο του.
Εγώ πάντως τους βλέπω κανονικά τους followers σου!

Art nouveau said...

Υπεροχο!!

Odile said...

Amalia I love your pizza recipe, it's soo good. Good day all people!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

Έτσι που πεινάω τώρα θέλω μεγάαααααλο κομμάτι κι ας είναι και τραγανή!!!!! μμμμμμμμ!!!!!

gvarvakis said...

Amali μου Χρόνια πολλά (είπα και τηλεφωνικά στο Μαράκι Β. να σας τα μεταφέρει!!!)
Με σόδα όπως και το Λενιώ μας, την έχω φτιάξει κι εγώ πολλές φορές. Πιστεύω πως με τη ζάχαρη που έχει το αναψυκτικό (sprite) θα γίνεται πιο γρήγορα η ζύμωση της μαγιάς!! Θα δοκιμάσω και θα σου πω :)
Φιλιά πολλά σε όλο το γκρουπ :))
Καλό απόγευμα

rena said...

Ενδιαφέρον μου ακούγεται!!!

Amali said...

Σοφία Ζ. και Helengr
καλησπέρα σας, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

**Βασάκι σε παρέκαμψα μπας και ξορκίσω αυτόν τον βρωμομπλόγκερ και μπορέσω και γράψω στα σχόλια επιτέλους

Amali said...

Επιτέλους...............
Βασάκι μου μπορώ να σου γράψω μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες!!!
Χρόνια πολλά κ καλά, και εύχομαι ό,τι καλύτερο για το γιόκα σου.

Όσο για τη σπράιτ με έχει καλύψει ο Γιώργος παραπάνω...
πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Πένυ ναι μπορείς,
και επίσης η ζάχαρη που έχει η σπράιτ δίνει μία πιο ιδιαίτερη γεύση στην πίτσα εκτός από την αφράτη ζύμη
καλό βράδυ

Amali said...

έλα βρε Νάντια με τις δίαιτες φτιάξε το 1/4 της δόσης....
καλό βράδυ

Amali said...

Έλενα όχι να μην το παίξεις δύσκολη, να υποκύψεις!!!!
καλό βράδυ και πολλά φιλιά

Amali said...

ΙΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ Μαγειρική με πάθος όπως προείπαμε, μπορείς να ρίξεις και σόδα,
καλό βράδυ
Eva Z. χρόνια πολλά και Αληθώς Ανέστη, και εμένα η τραγανή λεπτή μου αρέσει, αλλά δεν με χαλάει καθόλου και αυτή!!!!
πολλά φιλιά και καλό βράδυ

Thalassitsa said...

γιάμι γιάμι..θα την δοκιμάσω σίγουραααα!

Amali said...

Art nouveau
ευχαριστώ πολύ καλό βράδυ
Odile Thank you, have a nice day as well...
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ πάρε όλη την πίτσα και αφράτη και τραγανή και όποια σου αρέσει!!!!! την πείνα σου να δαμάσουμε μόνο

Amali said...

Γιώργη μας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω...
ευχαριστώ και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέθεσες, όντως έχεις δίκιο και επιπλέον η ζάχαρη δίνει έναν άλλο τόνο στη ζύμη.
καλό βράδυ

Amali said...

Θαλασσίτσα καλό σου βράδυ

Νίκη Λ. said...

Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλη την ομάδα
Δελεαστική η συνταγή.Αν και φτιάχνω ζύμη πίτσας που μου αρέσει, η ιδέα της sprite με γαργαλάει να τη δοκιμάσω σύντομα

Maria B. said...

Αμαλίτσα μου είδες τι επαθα με τον παλιομπλοκερ? δεν με άφησε να πάρω ούτε μυρωδιά απο την πιτσα σου ! η οποία όπως φαντάζομαι βεβαίως - βεβαίως θα είναι πεντανόστιμη.
Οπως και η Νίκη με γαργαλάει η ιδεα να δοκιμάσω με σπραιτ! η αλήθεια είναι ότι στα λαλακια που έχει βάλει η Μέτη ρίχνει στην ζύμη σπραιτ και είναι πεντανόστιμα !!

θα το δοκιμάσουμε as soon as possible που λένε και στο χωριό μου !!!!!!!!!


φιλια μικρούλι και καλό σ/κ

Betty's Cuisine said...

Πω πω...ξεροκατάπια όταν είδα τη φωτό, κι εμένα αφράτο μου αρέσει το ζυμαράκι!
Γειά στα χέρια σου!

Εφη said...

Αμαλίτσα υιοθετείται πάραυτα η συνταγή! Και εγώ σόδα ήξερα στα ζυμαράκια, sprite όχι, θα δοκιμαστεί συντομοτατα..Μου έχεις έτοιμη και την δόση που θέλω από ότι βλέπω...μια χαρά!!!!
Χρόνια πολλά κοριτσάκια μου!!!
Χριστός Ανέστη!!!

SpIrToKoYto said...

δεσποινίς Αμαλλλίααααα...τί μας κάνεις και είναι η ώρα δύσκολλλλη....
Χρόνια Πολλά ,Χριστός Ανέστη καλονοικοκυράδες μου,έστω και καθυστερημένα...Πασχαλιάτικη κοπάνα διαρκείας γαρ...
φιλιά σε όλες σας και να έχετε μιά τέλεια Πρωτομαγιά...-:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...