Thursday, 17 November 2011

Κοτόπουλο γλυκόξινο με ανανά

Ένα κλασικό κινέζικο πιάτο, φτιαγμένο όμως με ελληνικό τρόπο που πιστεύω πως θα αρέσει σε όλους.
Όσοι φίλοι μου το έχουν δοκιμάσει, πάντα μου ζητάνε και δεύτερο πιάτο.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας!

Τα υλικά μας:
700 γρ στήθος φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές κρασί λευκό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την σάλτσα:
1 κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη
2 κρεμμύδια ξερά
1 καρότο
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
3 κουταλιές κέτσαπ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους, περίπου 3χ3 cm.
Bάζουμε σε μπολ την σάλτσα σόγιας, το κρασί, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε το λιγότερο 2 ώρες.
Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο μαλακό θα γίνει (εγώ το αφήνω στο ψυγείο όλο το βράδυ).
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτό (την μαρινάδα την πετάμε, δεν την χρειαζόμαστε άλλο).
Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο (αυτό είναι από τα λίγα φαγητά που χρησιμοποιώ σπορέλαιο γιατί το ελαιόλαδο το κάνει πολύ βαρύ) και αφού κάψει πολύ καλά τηγανίζουμε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Κόβουμε τις φέτες του ανανά σε 8 κομμάτια, τις πιπεριές και τα καρότα σε μπαστουνάκια και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Κρατάμε χωριστά τον χυμό του ανανά.
Σε βαθύ τηγάνι η wok, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα καρότα.
Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τον χυμό του ανανά, την κέτσαπ και τα κομμάτια του ανανά.
Βράζουμε για λίγη ώρα ίσα για να δέσει η σάλτσα, δεν θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά μας, σε αυτή την συνταγή είναι ωραίο να «κρατάνε» .
Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες.

TIPS...
* Το λάδι που θα τηγανίσουμε το κοτόπουλο πρέπει να καίει πάρα πολύ, έτσι ώστε όταν ρίξουμε το κοτόπουλο να κάνει αμέσως κρούστα και να μην μας βγάλει τα υγρά του, διαφορετικά θα αρχίσει να βράζει και θα μας πάρει πολύ ώρα μέχρι να τηγανιστεί.
*Στην σάλτσα μας εκτός από τα λαχανικά που έδωσα, μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια, σέλερι , μπαμπού, ακόμα και μικρό καλαμπόκι (baby corn).
Εγώ σας δίνω την βασική συνταγή και τα υπόλοιπα τα αφήνω στην φαντασία και τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία.
Μέτη

29 comments:

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Καλημέρα!
Ωραιότατη η συνταγή η σημερινή!
Το κινέζικο και τα γλυκόξινα τα προτιμάμε.
Τα tips ιδιαίτερα κατατοπιστικά!
Μέτη ευχαριστώ!!

Χαιρετώ τα κορίτσια μας!!!!!!!

Sophie said...

Την έχω δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και θεωρώ ότι είναι πεντανόστιμη!!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!

Elpiniki said...

Καλημερα! Πολύ ενδιαφερον ετσι το αγαπημενο κοτοπουλακι!
Γεια στα χερια σου!

Μαρία said...

Τρελαίνομαι για τα κινέζικα πιάτα..τα γλυκόξινα ιδίως..καιρό έχω να φτιάξω..ωραία η ιδέα σου..φιλάκια

Effie's Sweet Home Designs said...

ΠΟΛΥ ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΜΕΤΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΑ ΥΠ ΟΨΗΝ.ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

Anonymous said...

Θα το δοκιμασω Μετη βεβαια οχι τωρα γιατι νηστευω.Δεν εχω φτιαξει γλυκοξινο ευκαιρια να δοκιμασω.Ποπη

KANTHAR0S said...

Δώστε στο λαό γλυκόξινα.

Ερμιόνη said...

Υπέροχο! Και μ' αρέσει πολύ η παρουσίασή του! Φιλιά!

Ροδανθη said...

Να ΄σαι καλά,σήμερα πήρα στήθος κοτόπουλου και δεν ήξερα πώς να το κάνω με αποτέλεσμα να φτιάξω κάτι άσχετο(είχα και απο χθές κάτι λίγο οπότε δεν καιγόμουν)αλλά θα είναι το αυριανό μενού ευχαριστώ καλό απόγευμα.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Φωτογραφία και τίτλος με κέρδισαν. Θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις! Φιλάκια

Eri said...

Καλά το styling όλα τα λεφτά Μέτη! Ειναι απο τα αγαπημένα μου! Φιλάκια

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Μου αρέσει πολύ το γλυκόξινο κοτόπουλο και το φτιάχνω τακτικά!

Σοφία Ζ. said...

Πεντανόστιμο και ευπαρουσίαστο. Μπράβο στην μαγείρισσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μετάκι μου τι φανταστική παρουσίαση είναι αυτή!!!!
Speechless and respect:)
Είναι εξ άλλου γνωστόν ότι είσαι και μία καλλιτέχνης, που θα μας ετοιμάσει ένα σωρό για τα Χριστούγεννα (δεν το είπα εγώ, ο Αρτέμης Μάτσας=Μαρία το είπε, remember?) χα χα χαα!!
Φιλιά πολλά!

Zeta Mp said...

Λοιπόν..αυτό το πιάτο θα ήθελα να το δοκιμάσω αλλά ξέρω ότι θα έχω αντιρρήσεις από τη σπιτονοικοκυρά.. κρατήστε στο αρχείο τι είπε παραπάνω: Effie's Sweet Home Designs said...
ΠΟΛΥ ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!

Έχω και μάρτυρες..αν πάω να κάνω αυτό το κοτόπουλο και με εμποδίσει θα απευθυνθώ ξανά σε εσάς...!!χεχεχε Φιλάκια!!

Summertime Blues said...

έχω δοκιμάσει χοιρινό με ανανά.
ώρα για καινούρια πειράματα!

Sugar flowers creations said...

Τρελαίνομαι για γλυκόξινα! Φαίνεται πολύ ωραίο Μέτη μου. Και τί ωραία παρουσίαση.!!!
Φιλάκια.

Thalassenia said...

Κατά βάση έχουμε τα ίδια υλικά με μικροδιαφορές στην εκτέλεση.
Αν δεις εδώ θα καταλάβεις.

φιλιά θαλασσένια

Unknown said...

τσιν τσουν τσαν και τσατσιν....δηλαδή πολύ καλή και νόστιμη συνταγή....σαγιονάρα...

Leviathan said...

Λατρεμένο πιάτο!!!! Καλό ξημέρωμα εύχομαι!!

gwgw said...

Αν και καθυστεριμενη(οχι στο μυαλο)χαχαχα ενα εχω να πω...απλα ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
Γεια στα χερια σου Μετη,μπραβο σου!!!
Καλημερουδια σε ολες σας πολλα φιλια και καλο Σ/Κ!!!

piga said...
This comment has been removed by the author.
piga said...

Καλημέρα σας,

η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά! Έχω πεισθεί ότι είναι πεντανόστιμο!!!

Unknown said...

Καλημέρα!!!
Τι κάνετε??
Αχ από τα αγαπημένα μου!!
κρίμα που δεν το είδα νωρίτερα να το έφτιαχνα σήμερα αντί για κοτόπουλο στο φούρνο^^
Φιλάκια!

Vasia b. said...

Μετάκι μου εμείς στο σπίτι είμαστε περισσότερο του πικάντικου και λιγότερο του γλυκόξινου.
Ομως δεν μπορώ να μην θαυμάζω το πιάτο σου καλλιτέχνη μου!!!!!!
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!!!!

Tante Kiki said...

Φανταστικό φαγητό και φανταστική παρουσίαση!!! Γειά στα χέρια σου Μέτη μου!!!!

Νίκη said...

Απο τα αγαπημένα μου πιάτα... θα δοκιμάσω την εκδοχή σου, και θα σου πω!!
Φιλιά πολλα

Fotini Kouzoumi said...

Αγαπώ κινέζικο!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνταγή κορίτσια!!!! :)
Φωτεινή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...