Η παστιτσάδα και το σοφρίτο είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά της Κέρκυρας.
Είναι και τα δύο πεντανόστιμα, εξ άλλου η Κερκυραϊκή κουζίνα έχει να μας δώσει πολλές νοστιμιές!
Τι είναι αυτό όμως που ξεχωρίζει την παστιτσάδα από ένα συνηθισμένο κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια?
Πρώτα απ’ όλα είναι το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει το κρέας, το γνωστό σπετσερικό.
Κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κύμινο, είναι το μείγμα των μπαχαρικών που αποτελούν το σπετσερικό.
Στην Κέρκυρα το πουλάνε έτοιμο και στις σωστές αναλογίες μέχρι και στα φαρμακεία, γι αυτό αν επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε σπετσερικό για τις παστιτσάδες σας.
Μια άλλη διαφορά, είναι το κόκκινο κρασί και το ξύδι που χρησιμοποιείται, ώστε το χρώμα της σάλτσας να γίνει σκούρο κόκκινο.
Μια τρίτη διαφορά είναι ότι το κρέας δεν μαγειρεύεται σε λάδι, αλλά σε βούτυρο Κερκύρας. Εγώ όμως να σας πω την αμαρτία μου, σε λάδι το μαγειρεύω και απλά προσθέτω και δυο κουταλιές βούτυρο Κερκύρας.
Η παστιτσάδα είναι γιορτινό φαγάκι, και συνήθως γίνεται με κόκορα αλανιάρικο.
Δεύτερη επιλογή είναι το μοσχαράκι.
Εγώ κόκορα αλανιάρικο δεν διέθετα, ούτε καν έναν καθώς πρέπει κόκορα δεν διέθετα, διέθετα όμως μοσχαράκι τρυφερό με το οποίο έκανα και την παστιτσάδα μου!
Τα υλικά μας:
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή ένα πακέτο rigatoni
1,5 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι) κομμένο σε μερίδες για κοκκινιστό
3 κρεμμύδια (θέλει μπόλικο κρεμμυδάκι)
3-4 σκελίδες σκόρδο
2-3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι
2 γεμάτες κουταλιές πελτέ
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο Κερκύρας
Για το σπετσερικό:
1,5 κουταλάκι κανέλλα σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
μισό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε, σουρώνουμε και βουτυρώνουμε τα μακαρόνια μας με βούτυρο Κερκύρας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακαρόνια χοντρά σαν αυτά του παστίτσιου.
Στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν και κάποιο ζυμαρικό κοντό και χοντρό που μοιάζει με τα rigatoni, οπότε αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε rigatoni.
Αναμειγνύουμε σε ένα φλιτζανάκι όλα τα μπαχαρικά για το σπετσερικό.
Πιθανόν το μείγμα να σας φανεί πολύ, μην το φοβηθείτε, θα το χρησιμοποιήσουμε όλο, εκτός βέβαια αν η ποσότητα του κρέατος που μαγειρεύετε είναι λιγότερη, οπότε θα μειώσετε την δόση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και τα μπαχαρικά), ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.
Νερό συνήθως δεν προσθέτω, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο και με προσοχή.
Θέλουμε το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, σερβίρουμε ως εξής.
Βάζουμε στο πιάτο μακαρόνια, πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυράκι της αρεσκείας μας και πάνω από το τυράκι σερβίρουμε το κρέας.
Περιχύνουμε με την νόστιμη και μυρωδάτη σαλτσούλα μας.
Καλή επιτυχία!
Ευχές πολλές σε όλους τους Στέλιους και όλες τις Στελίτσες που γιορτάζουν σήμερα!
Ευχές και στον γιόκα μου, τον Στέλιο μου, την χαρά της ζωής μου!
Να έχετε όλοι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Saturday, 26 November 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
61 comments:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ! ΠΩ ΠΩ! ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ!!!!!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!
ΚΑΛΟ ΣΒΚ. ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!
Τι ωραιο πιατο ειναι αυτο?(το περιεχομενο εννοω)χαχαχα!!!με χοντρο μακαρονι και μια τρουπα ναααααααααα!!!
Πεντανοστιμο φαγητο Ελενακι,και ως γνωστον τα μπαχαρικα-μυρωδικα δινουν την ολη νοστιμια στα φαγητα!!!
Γεια στα χερακια σου,να χαιρεσαι τον γιοκα σου και να τον καμαρωσετε οπως επιθυμειτε!!!
Πολλες καλημερες και πολλα φιλια!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ Η Ο ΓΙΟΣ !!!!ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΡΩΩ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!
τις καλύτερες ευχές στο γιόκα σου!πάντα με υγεία!όσο για τη συνταγή, άψογη!!!μπράβο!
Πολύ ωραια συνταγη, μ αρεσουν τα τοπικα φαγητα και θα τη δοκιμασω σιγουρα!
Καλο σαββατοκυριακο!
Ελενά μου χρόνια πολλά στο γιόκα σου, να τον χαίρεσαι, άλλωστε η χαρά της ζωής σου είναι!!! Αχ μανούλα! Υπέροχη η παστιτσάδα που μας σερβίρεις σήμερα, με μεράκι μαγειρεμένη. Σπετσερικο φτιάχνω και εγώ και λίγο βάζω στα κοκκινιστά μου. Την καλημέρα μου τούτη τη γιορτινή για σένα μέρα!
Καλημέρα..να τον χαίρεσαι τον Στελλούκο σου..ότι επιθυμείτε..αυτό το χοντρό το μακαρόνι πολύ το λιγουρεύτηκα..καλό σαββατοκύριακο
Βλέπω εξαιρετικό φαγάκι για τον Στέλιο σου, φαντάζομαι και το γλυκάκι!
Να σου ζήσει, να τον χαίρεσαι, να είναι καλότυχος κι ευτυχισμένος.
Φιλιά πολλά.
Ελενάκι,είναι πολύυυυ νόστιμο!
Είχαμε φάει χρόνια πριν,από μι φίλη στην Κέρκυρα.Το μόνο ,που δεν ήξερα ήταν το μείγμα μπαχαρικών.
Φιλιά-καλό Σ/Κ!
Εζησα ένα χρόνο στην Κέρκυρα που ποτέ δεν ξεχνώ και σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω την παστιτσάδα της κυρίας Βάσως! Χαίρομαι που βρίσκω εδώ τη συνταγή.
Αχχχχ το καλοκαίρι πήγαμε Κέρκυρα και μας τη θύμησες με την παστιτσάδα! Κράτα μας μια μερίδα! Φιλάκια
Eλενακι μου χρονια πολλα , να τον χαιρεσαι τον γιοκα σου, παντα με υγεια!!!!!
Οσο για την παστιτσαδα σου..... μουρλια!!!!!!!!!!!
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΟΥ;ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ!!!ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ...ΤΕΛΕΙΟ!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.
Ελενα καλησπέρα χρόνια πολλά να χαίρεσαι τον γιό σου με υγεία και κάθε ευτυχία.Κατά σύμπτωση σήμερα έφτιαξα κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια(με λίγη φαντασία μπορείς να το πείς και παστιτσάδα),ειδικά με τα χοντρά μακαρόνια τρελένομαι.Είδα μια φορά κάποιον που έτρωγε χοντρά μακαρόνια,σκέτη απόλαυση ρουφούσε και του κολούσαν στο κούτελο,πολύ γέλιο να είσαι καλά.
Η χαρα της ζωης Ελενα αυτο ειναι για τις μανουλες τα παιδια να τον χαιρεσαι και αυτος να σου δινει παντα χαρα.Οσο για το φαγητο?Γιατι με κολαζεις νηστευω.Ποπη
Καλησπέρα Έλενά μου! Να τον χαίρεσαι τον Στέλιο σου! Να είστε πάντα καλά γεροί κι ευτυχισμένοι! 'Οσο για το φαγάκι σου... είναι πράγματι υπέροχο και λαχταριστό! Και του χρόνου γλυκιά μου!!!!
Έλενα μου να τον χαιρεσαι τον Στέλιο σου!
Τι ωραίο φαγάκι ειναι αυτο, πεθαίνω και μου θυμίζει καλοκαίρι γιατι το έχω συνδέσει με την Κέρκυρα..
Φιλιά πολλά, καλά να περάσετε!
Τα καλλίτερα για τον καλλίτερο να το χαίρεσαι το παλλικαρι σου Έλενα μου Όπου Στέλιος και μάλαμα .....και η παστιτσαδα όνειρο
Θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές της Ελληνικής κουζίνας! Ζυμαρικά και κρέας, άπαιχτος συνδυασμός! Καλή επιλογή!!
ωραία τα κερκυραϊκα φαγητα...να σαι καλά
Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
Ναι, σήμερα τον περιποιήθηκα τον κανακάρη μου, μην τον χάσω και από πελάτη χα χα χαα!
Φιλάκια, καλό ΣΚ!
Γωγούλα μου, τα μυρωδικά είναι αυτά που κάνουν ξεχωριστό αυτό το πιάτο!
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!
Πολλά φιλιά!
Νάσια μου, καλέ ο γιόκας μου είναι, αφού το γράφω χα χα χααα!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
Πολλά φιλιά!
Μαγδάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Να έχεις ένα όμορφο ΣΚ!
Φιλάκια!
Ελπινίκη μου κι εγώ τρελαίνομαι να δοκιμάζω και να μαγειρεύω τοπικά φαγάκια!
Φιλιά!
Σοφάκι μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σου!!!
Φτιάχνεις σπετσερικό???
Ταιριάζει σε όλα τα κοκκινιστά φαγάκια, δίνει φοβερό άρωμα!
Φιλιά, καλό ΣΚ!
Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!
Φιλιά!
Ελενάκι μου, ε να μην τον περιποιηθώ σήμερα τον κανακάρη μου?? χα χα χαα!!
Πολλά φιλιά!
Ελενάκι μου κι εγώ στην Κέρκυρα το πρωτοδοκίμασα, αγαπημένη Κέρκυρα!!!
Πολλά φιλάκια!
Αναστασία μου έναν ολόκληρο χρόνο?
Είσαι πολύ τυχερή, εγώ 2 βδομάδες έμεινα και την λάτρεψα!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Pela Sofi, μετά χαράς κορίτσια!!!
Φιλιά!
Μετούλι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Φιλιά φιλεναδίτσα!
Κατερινάκι μου ναι, ναι!
Γιορτάζει ο μικρούλης μου (που λέει ο λόγος μικρούλης δηλαδή, αλλά εμένα δεν πα να ναι δίμετρος? το μωρό μου είναι!)
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Φιλάκια!
Ροδάνθη μου είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι από τα χεράκια σου θα ήταν πεντανόστιμο!!!
Πολλά φιλιά!
Πόπη μου συγγνώωωωμμηηη!!!
Θα προσπαθήσω να βάλω και καμιά νηστίσιμη συνταγούλα για όσους νηστεύουν!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Πολλά φιλά!
Κικίτσα μου σε ευχαριστώ από καρδιάς!!!
Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά και να μπορέσεις να ηρεμήσεις κι εσύ λιγο!
Φιλάκια!
Ερη μου θα σου πω ότι κι εμένα αυτό το φαγάκι μου θυμίζει καλοκαίρι, αλλά δεν ξέρω γιατί το κάνω πάντα χειμώνα χα χα χαα!
Πολλά φιλάκια!
Marilise μου πέστα πέστα χα χα χααα!!
Σε ευχαριστώ πολύ, κι εσύ να χαίρεσαι τον αντρούλη σου!!
Φιλάκια!
Χρυσαυγή μου συμφωνώ!!
Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Παναγιώτη μου κι εσύ να σαι καλά!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Όντως πολύ νόστιμο φαγητό η παστιτσάδα!
Από τα φαγητά της (Κερκυραίας) γιαγιάς και μαμάς που τρελαινόμουν από μικρή να τρώω και εξακολουθώ, αλλά να προσθέσω πως ακόμα και στο ίδιο το νησί, από περιοχή σε περιοχή η συνταγή παρουσιάζει διαφορές. Βασικά, νομίζω πως ο καθένας βάζει ό,τι έχει στην κουζίνα του!
Για τη γιαγιά μου π.χ., μοσχοκάρυδο και κύμινο ήταν άγνωστα. Επίσης ποτέ μα ποτέ δεν έβαζε βούτυρο (ούτε στα μακαρόνια). Τη νοστιμιά την έδινε απ' ότι θυμάμαι η γενναία ποσότητα πελτέ, η μπόλικη γλυκιά πάπρικα, το σπιτικό κρασί και ξίδι, η δάφνη από τον κήπο, το καλό τσιγάρισμα και φυσικά ο κόκκορας που ήταν της γιαγιάς και -εννοείται- αλανιάρικος! :-Ρ
Όπως και να 'χει όμως, καλή σας όρεξη!
Να χαίρεσαι τον γιό σου Έλενα, να χαίρεται κι αυτός τέτοια μαμά που του μαγειρεύει απ' όλα! :)
Ελενα χρόνια πολλά να χαίρεσαι το γιό σου. Υπέροχο αυτό το φαγητό. Το΄έχω φάει στη Κέρκυρα. Φιλάκια
Να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου Ελενάκι μου.
Λατρεμένο το φαγάκι σου σήμερα, εγώ όποτε το φτιάχνω, βάζω μπροστά μου μια πετσέτα, μαζεύω το μαλλί πίσω και πέφτω με τα μούτρα. Γειά στα χέρια σου.
sgr
να χαίρεσαι...την ζωούλα σου!!χρονια του πολλάααααα!!!
...irida...
το φαγάκι ...υπέροχο!!!ξεχωριστό!!!!αχ!τι μας κανεις!!!
...irida...
αγαπημενο φαγητοοοοοοο!!!!!!!!!
Ειχα πολυ καιρο να περασω απο εδω καιεπανορθωνω :)) αφηνοντας πολλες ευχες για μια καλη εβδομαδα και πολλες ευχες για το γιο σου.ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.
Να πω πως δεν τρωμε μακαρονια, ψεματα θα πω.Το λιμπιστηκα το φαγακι σου Ελενα.Καλη εβδομαδα να εχεις.
Α αυτό λένε παστιτσάδα κι εγώ νόμιζα το παστίτσιο ευχαριστώ για τη διαφώτιση!!!
Ελενά μου έμεινε τίποτα;;;;θέλωωω!!!Τέλειο φαίνεται!!Καλό βράδυ!!Φιλιά!!!
Dark Chef, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, η παστιτσάδα διαφέρει από περιοχή σεπεριοχή της Κέρκυρας.
Θυμάμαι το είχε αναφέρει κάποια στιγμή και ο Μαμαλάκης αυτό.
Τα υλικά που αναφέρεις, συν τον αλανιάρικο κόκορα βέβαια χα χα χαα, θα έκαναν το φαγάκι της γιαγιούλας και μανούλας πεντανόστιμο!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Φιλιά!
Θεανώ μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλιά!
Λιζάκι, σε φαντάζομαι σε ώρα δράσης χα χα χααα!!
Σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα μου!
Φιλάκια!
Ιριδά μου σε ευχαριστώ από καρδιάς καλή μου!
Φιλάκια!
Σκρουτζάκο μου να σαι καλά!
Να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!
Έλενα να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου, χρόνια του πολλά και ευτυχισμένα.
Η παστιτσάδα είναι το μόνο φαγητό που μου έχει μαγειρέψει ο άνδρας μου, είναι πολύ νόστιμο φαγητό.
Φιλιά πολλά
Σε ευχαριστώ πολύ Δημιουργία μου!
Καλή βδομάδα και σε σένα!
Ρενάκι είσαι απίστευτη χα χα χααα!!!
Αυτό λένε παστιτσάδα, άλλο το παστίτσιο!
Το μόνο κοινό τους είναι το χοντρό μακαρόνι!
Φιλάκια!
Ελενάκι έμεινε, έμεινε, έλα!!!
Φιλιά!
Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
Σου μαγείρεψε ο καλός σου παστιτσάδα??
Αααα μα εσύ έχεις πολύ προκομμένο αντρούλη, δεν το συζητάω!!
Φιλιά!
Ωχ τι βλέπω βραδιάτικα!
Να είχα ένα πιατάκι!!
Καλή εβδομάδα Ελενάκι:)
Ελενα ... είναι αγαπημένο πιάτο αυτό. Εχω φάει τις απίστευτες παστιτσάδες στην Κέρκυρα ... νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την φτιάξω και εγω ... ευχαριστώ για τη συνταγή.
Φιλιά
Post a Comment