Η τρίτη συνταγή που παρουσίασα στην εκπομπή του Σκάι «Chef στον αέρα», είναι μια ανοιξιάτικη πίτα, με καταγωγή από την Λαμία και περισσότερο από την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, απ’ όπου και κατάγομαι.
Την συνταγή την έχω από την θεία μου την Ρίτα.
Είναι μια πολύ νόστιμη πίτα, γεμάτη ανοιξιάτικα αρώματα, που – για μένα – αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι τα τριμμένα καρύδια μέσα στην γέμιση.
Εάν παραλείψουμε το τυρί και αυξήσουμε την ποσότητα των καρυδιών, η πίτα μας γίνεται εντελώς νηστίσιμη.
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
1 κιλό χόρτα εποχής
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι
1 πράσο
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι μαϊντανό
μισό ματσάκι δυόσμο
μισό κιλό φέτα
250 γρ. καρυδόψιχα
4 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι δυόσμου (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε απλό ξύδι, βάλτε την μισή ποσότητα)
Στην πράξη:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χορταρικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες, ραδίκια, ή ότι άλλα βρούμε.
Στα μυρωδικά μπορούμε να προσθέσουμε και μάραθο, ταιριάζει όμορφα.
Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα καρύδια.
Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα χορταρικά, κρεμμύδια, πράσα, αρωματικά, καρύδια, ελαιόλαδο και ξύδι.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο, αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και κατόπιν προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη.
Ξανα-ανακατεύουμε ώστε η φέτα να πάει παντού.
Λαδώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα από το ταψί μας (εγώ χρησιμοποιώ ένα ταψί Νο 34) και το πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι καλαμποκάλευρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε το καλαμποκάλευρο να καλύψει και το πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού.
Αδειάζουμε το μείγμα των χορταρικών στο ταψί μας, και τα πιέζουμε ώστε να έχουν ένα ομοιόμορφο πάχος.
Στην επιφάνεια της πίτας πασπαλίζουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό(αν έχουμε ψεκαστήρι είναι το ιδανικό) και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Παρατηρήσεις:
- Η ποσότητα του καλαμποκάλευρου που θα βάλουμε στην γέμιση θέλει προσοχή, ώστε η γέμιση να είναι αφράτη και όχι πολύ σφιχτή.
- Η πίτα αυτή πρέπει να είναι λεπτή, καλό είναι το ύψος της μετά το ψήσιμο να μην ξεπερνάει το 1 δάχτυλο οριζόντια.
- Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ώστε να κρυώσει αρκετά πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
52 comments:
Πολύ νόστιμη πίτα Αμαλία.
Σαν μπομπότα εμπλουτισμένη.
Την καλημέρα μου.
Μπράβο!!! Υπέροχη η πίτα!!! Υπέροχη και η μαγείρισσα που την έκανε!!! Μ¨αρέσει!!! Μπράβο Αμαλία!!!
Καλημέρα Αμαλία. Μοσχομύρισε η μπλογκογειτονιά πρωί πρωί, με την πίτα σου και τα ανοιξιάτικα χορταρικά. Καρύδι σε χορτόπιτα, δεν έχω ξανασυναντήσει, είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Άλλωστε οι άνθρωποι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν, ότι υπάρχει άφθονο στη περιοχή τους και από ότι κατάλαβα, πρέπει να έχετε πολλές καρυδιές!!!!
Καλημέρα Αμαλία μου! Νόστιμη η πίτα σου και πολύ εύκολη! Είναι από τα πιάτα που σου "λύνουν" τα χέρια όταν δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα!
Με εντυπωσίασε η καρυδόψιχα και μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποσότητα!
Φιλιά!
Μοσχομυρωδάτη και πολύ εύκολη!
Γειά στα χέρια σου!
Καλημέρες!!!
Οντως γεματη ανοιξιατικα αρωματα, φιανεται υπεροχη! Μπραβο στη μαγειρισσα και στην θεια Ριτα!
Καλημέρα Αμαλία μου!!!Εξαιρετική η πίτα σου, εντυπωσιακή η προσθήκη καρυδόψιχας.Μοιάζει με μια πίτα δικιά μας που φτιάχνουμε στη Θεσσαλία το Πλαστό!Τέλεια είναι!!!
Φιλιά!!!
Αμαλία είμαστε πατριώτισσες!!!
Αυτή την πίτα την απόλαυσα το Πάσχα στο χωριό από ξαδέλφες και φίλες!!
Την κάνω κι εγώ στην Αθήνα άμα έχω τα κατάλληλα χόρτα.
Καλημέρα!!
λέω να τη δοκιμάσω τη πεμπτη που έχουμε λαική!!!
θα σου πω!!!
Θα το κάνω!
Πολύ μας άρεσε το σορβετ φράουλα!
Φιλιά.
Βερονικούλα.
Αμαλίτσα μου την λάτρεψα την μπαμπανέτσα σου από την στιγμή που είδα να την φτιάχνεις στο "chef στον αέρα"!!
Μου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς, είναι πολύ εύκολη και πρέπει να είναι και πολύ νόστιμη!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!
Επειδή τηλεόραση σπάνια βλέπω πια, πολύ χαίρομαι που η φοβερή αυτή συνταγή μπήκε κι εδώ!
Με καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο και φρέσκο μάραθο είναι ένα πιάτο για βασιλιάδες, χωρίς υπερβολή!
Που φυσικά ολοκληρώνεται με την προσθήκη καρυδιών.
Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία πρόταση!
Αμαλία φαίνεται ωραία πίτα..Γενικά όπου μπει το καρύδι νοστιμίζει τα πάντα!!Όταν βρώ χρόνο θα την φτιάξω...Thx..για τη συνταγή σου..
Η πίτα έγινε φανταστική! Μπράβο Αμαλία, μοσχοβόλησε όλο το blog!! Πάντως είναι μαρτύριο να περιμένεις να κρυώσει η πίτα για να την κόψεις! χα-χα-χα Φιλιά!
Αντε Αμαλίτσα μου να βλέπουμε να καμαρώνουμε κι από εδώ την λαχταριστή πίτα σου!
Πραγματικά το καρύδι πρέπει να κάνει την διαφορά, αλλά και όλα τα νόστιμα χορταρικά και μυρωδικά που έχει η πίτα σου!
Φιλάκια!
Πολύ ωραία η πίτα... μου αρέσουν οι πίτες και ειδικά αυτές που περιέχουν, χόρτα!!!
Καλό μεσημέρι!!!
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ Η ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!
αυτή η συνταγή Αμαλίτσα μου έκανε τράκες όταν την έφτιαξες στην εκπομπή. Με επαιρναν οι φίλες και γνωστές που δεν είχαν προλάβει να σημειώσουν τα υλικά για να τους πω την συνταγή !!!!!!!!!!!!
απλά ΤΕΛΕΙΑ και απο τα χεράκια σου ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ!!!!!!!!!!
φιλια πολλά πολλά
Πραγματικά υπέροχη η πίτα σου,με τα χόρτα που λατρεύω....τώρα πως θα μπορέσουμε να περιμένουμε να κρυώσει για να την φάμε είναι λίγο δύσκολο μάλλον!!!Φιλιά!!!
αχ Αμαλια ποσο θα θελα ενα κομματι θα μου δωσεις ενα κομματι?μηπως λεω μηπως το μπλοκ σας(μας) να προσλαβει ντελιβερι?Ποπη
Μμμμμ!!!Κάτι μου μύρισε και πέρασα να δω τι είναι.......αλλά μόνο βλέπω.
Σου έχω ένα γλυκό τριανταφυλλάκι(όχι απ'αυτά που φτιάχνεις)πέρασε να το πάρεις.Φιλάκια.
εεεε...κοπελιές...κι άλλη πατριώτισσα από δω...
καταπληκτική η συνταγή σου,τη δοκίμασα ήδη...
( είχα βίσμα εκ των έσω και μου τη δώσανε επειδή δεν είχα προλάβει να τη σημειώσω στην εκπομπή και είπα πως θα μου πεφτε το παιδί αν δεν την έφτιαχνα...)
Εγγυημένα και δοκιμασμένα λοιπόν λέω πως γίνεται του ονείρου...
α ρε πατρίδα τί νοικοκυράδες βγάζεις...!!!
Μόλις την τύπωσα για τον πατέρα μου, για όταν βαριέται να ανοίξει φύλλο (ηπειρώτης γαρ!)!!
Τρελοτουρίστρια
Η καρυδόψιχα κάνει τη διαφορά στη γεύση σίγουρα!!!
Αμαλία μου, φαίνεται πολύ ωραία η πίτα και αν και ο μπαμπάς μου κατάγεται από τη Λαμία και πηγαίνουμε αυτή τη πίτα δεν την ήξερα ακριβώς!!! Την έχω απλά ακούσει αλλά όχι με καρυδόψιχα! Γεια στα χέρια σου!
Στέλλα εε περίπου,
κάτι σε σάντουιτς θα το έλεγα!!!!
καλό βράδυ
Χαχαχαχαχα
ευχαριστώ βρε ζουζου!!!
καλό βράδυ
Ακριβώς Ειρήνη μου,
ο κάθε τόπος βάζει ή τουλάχιστον έβαζε ό,τι είχε για να νοστιμίσει το πιάτο του. όχι όπως τώρα που έχουμε μπασταρδέψει τα πάντα!!! Στο χωριό μου παλιά είχαμε πολλές καρυδιές τώρα σιγα σιγά τα ξαναφέρνουμε πίσω όλα τα παλιά ευτυχώς
καλό βράδυ
Ερμιόνη, και εγώ δεν το ήξερα, πρόσφατα το έμαθα για την καρυδόψυχα, αλλά δεν είναι μεγάλη ποσότητα, θα δεις χάνεται!!!
καλό βράδυ
Γειά σου Μπεττάκι
ευχαριστώ πολύ
καλό βράδυ
mm_skg
Ευχαριστούμε πολύ
καλό βράδυ
Ελένη ναι έχεις δίκιο
στον πλαστό το καλαμπόκι το κάνετε σαν κουρκούτι όμως κάτω εεε;; ή όχι;
καλό βράδυ
Ξανθή αυτά είναι, άμα έχεις το σωστό κύκλο απολαμβάνεις χωρίς κούραση
καλό βράδυ
peps
αναμένω...
καλό βράδυ
Βερονικούλα,
κάντε συδυασμό πρώτα πίτα και μετά σορμπέ
καλό βράδυ
ειδες για να βαζεις ωραιες συνταγες καθησε τωρα να απαντας φιλακια.ποπη
Βάσια μου, αυτή η πίτα έκαψε καρδιές και άναψε φωτιές!!!!
πολλά πολλά φιλιά
και καλό βράδυ
dark chef η πίτα ακριβώς αυτό που περιέγραψες,
εμπνευσμένη από τα φτωχικά χωράφια των προγόνων μας, είναι ικανα να σταθούν και στα πιο γκουρμέ εστιατόρια με τη νοστιμιά τους
καλό βράδυ
Σίσσυ, σε ευχαριστώ
όταν τη φτιάξεις πες μας
καλό βράδυ
έλενα χαχαχαχαχα μαρτύριο ξεμαρτύριο, όταν την απολαύσεις όλα ξεχνιούνται
καλό βράδυ
Το καρύδι Έλενα μου ναι κάνει μεγάλη διαφορά!!!
καλό βράδυ και πολλά φιλιά
Τι έγινε βρε σεις συννενοημένες είστε;;; Φούλ της Ελένης
Και εμένα πλέον μου αρέσουν πολύ οι χορτόπιτες σε αντίθεση με παλιότερα!!!
καλό βράδυ
Έφη ευχαριστούμε πολύ
καλό βράδυ
Μαράκι μου ο αδερφός μου να δεις τι έπαθε!!!
εσύ απλά έδινες οδηγίες, αυτός είχε κάνει πρόμο της εκπομπής μου στη μισή θεσ-νίκη και από αυτούς όσοι έφτιαξαν την πίτα του πήγαιναν από ένα κομμάτι να δοκιμάσει να τους πει αν την πέτυχαν!!!! το αστείο είναι ότι ο αδερφός μου λατρεύει τα γαρδουμπάκια και δεν του έφτιαξε κανείς!!!
πολλά πολλά φιλιά
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Έλενα καλά ντε μην περιμένεις να κρυώσει όρμα!!!!
καλό βράδυ
Ντελίβερι εεεε πόπη καλή ιδέα!!!
καλό βράδυ
Άννα ευχαριστούμε πολύ
καλό βράδυ
Σπιρτοκουτάκι, ισχύει ότι και στην Ξανθή!!!
άμα έχεις σωστόυς ανθρώπους δίπλα σου τρώς καλά!!!!!
Φιλιά στο πατριωτάκι!!!! και καλό βράδυ
Βρε καλώς τα τρελοτουριστάκια!!!!
σωστός ο φάδερ..
καλό βράδυ
Ναι Ρένα, είδικά αν είναι και χοντροκομμένα, το ευχαριστιέσαι όταν βρίσκεις ένα και το δαγκώνεις!!
καλό βράδυ
Κική μου τελικά βλέπω πολλοί από Λαμία μαζευτήκαμε!!!
Ευχαριστώ πολύ!!!!
καλό βράδυ!!!
Ποπάκι, αν και το μήνυμά σου το δεύτερο κρύφτηκε μέσα στα υπόλοιπα σε ανακάλυψα!!!
χα έχεις δίκιο, ευτυχώς απάντησα σε όλους νομίζω
Ευχριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και πάλι
καλό βράδυ
Post a Comment