Wednesday, 19 December 2012

Χοιρινό με βερίκοκα και δαμάσκηνα

Το φαγάκι αυτό ειλικρινά δεν έχω λόγια να σας το περιγράψω.
Είναι για μένα το απόλυτο χριστουγεννιάτικο must στο γιορτινό τραπέζι μας!!
Το μυστικό του πιάτου αυτού, είναι να μαριναριστεί όσο περισσότερο γίνεται (το λιγότερο ένα βράδυ) σε κόκκινο ημίγλυκο κρασί, όχι σε ξηρό κόκκινο κρασί.
Πολλές φορές το μαρινάρω σε σαγκρία, που πλέον πουλάνε συσκευασμένη πολλά σούπερ μάρκετς, και μάλιστα σε πολύ οικονομική τιμή.
Το χοιρινό ψήνεται μαζί με δαμάσκηνα, βερίκοκα, κάστανα και ξηρούς καρπούς και το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας με μια υπέροχα μελωμένη σαλτσούλα.
Οι πατατούλες που το συνοδεύουν αποκτούν μια απίστευτη γεύση!
Δοκιμάστε το φέτος στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και πιστέψτε με, η νοστιμιά του θα κλέψει την παράσταση!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
1500-1700 γρ. τρυφερό χοιρινό, κομμένο σε μεγαλούτσικα κυβάκια
250 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
250 γρ. βερίκοκα ξερά
μία χούφτα μύγδαλα ή κάσιους
15-20 κάστανα βρασμένα, αλλά να κρατάνε λίγο
λίγα κράνμπερις αποξηραμένα (προαιρετικά)
400 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
μισή κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλάκια θυμάρι
2 κιλά πατάτες μικρές (για φούρνο)
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη
Βάζουμε στην γάστρα μας το κρέας, το κρασί, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε την γάστρα στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ ή και περισσότερο.
Αν δεν χωράει η γάστρα μας στο ψυγείο, χρησιμοποιούμε όποιο σκεύος μας βολεύει.
Βγάζουμε τη γάστρα από το ψυγείο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια όχι πάρα πολύ μεγάλα, και τις αλατοπιπερώνουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρές στρογγυλές πατατούλες (όχι κατεψυγμένες), που θα τις καθαρίσουμε και θα τις αφήσουμε ολόκληρες.
Αλατοπιπερώνουμε και το κρέας στην γάστρα.
Προσθέτουμε στην γάστρα τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα βερίκοκα,τα δαμάσκηνα και τα κάστανα
Σκεπάζουμε την γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς.
Μία ώρα αφότου βάλαμε την γάστρα στον φούρνο, την βγάζουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κάστανα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 με 1,5 ώρα ακόμα, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Τα τελευταία 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε την γάστρα, για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Σας εγγυώμαι ότι είναι ένα φαγητό που θα σας μείνει αξέχαστο!
Σημειώσεις
- Αυτήν την εποχή θα βρείτε στα Σ/Μ κάστανα προβρασμένα και καθαρισμένα, σε περίπτωση που βαριέστε όπως εγώ να βράζετε και να καθαρίζετε κάστανα.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς (καρύδια, κουκουνάρια κλπ) όχι όμως σε πολύ μεγάλη ποσότητα, μια χουφτίτσα ειναι αρκετή.
- Θα ξαναπώ ότι το κρέας πρέπει να μαριναριστεί σε ημίγλυκο και όχι σε ξηρό κόκκινο κρασί, έχει σημασία!
Εύχομαι να φτιάξετε και να απολαύσετε αυτό το υπέροχο φαγάκι!
Καλή επιτυχία!

65 comments:

gwgoyla said...

Πραγματικα τελειο πιατο Ελενακι μου..και ναι σιγουρα το μαριναρισμα παιζει μεγαλο ρολο στην νοστιμια και στο να γινει μαλακο το κρεας..κι εγω το μαριναρω με κρασι αλλα και με αλλα μυρωδικα μεσα,και γινεται ενα φαγακι σουπερ!!!
Και του χρονο να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις τετοιο πεντανοστιμο φαγακι..
Την καλημερα μου και τα φιλια μου!!!

niki nikoula said...

Λιμπίστηκα το πιάτο σου πρωί πρωί!!μου έδωσες ωραία ιδέα για χριστούγεννα. 'γεια στα χέρια σου φαίνεται τέλειο..

ElenaG said...

αφαιρώ τα καστανα που δε μου αρέσουν (δε με νοιάζει που αρέσουν στους άλλους!ΧΑ) και το κρατώ για την επομενη των Χριστουγέννων!
Φιλια και καλημέρες!

simonmad said...

Υπέροχο φαγητό! Ομολογώ πως δεν ήξερα τη λεπτομέρεια με το ημίγλυκο κρασί και με προκαλεί να το δοκιμάσω. Τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι η αδυναμία μου στα γιορτινά πιάτα, οπότε μπήκε στα αγαπημένα και στα "προσεχώς"!
Την καλημέρα και τα φιλιά μου :-)

peps said...

Poso m aresoun oi glikes gefseis sto fagito!!!!
To marinarisma tha einai ola ta lefta!!!
Bravo!

Tante Kiki said...

Καλή σου μέρα Ελενάκι μου... υπέροχο το σημερινό σου πιάτο, πολύ γιορτινό και αρωματικό... Το χοιρινό ταιριάζει απίστευτα με τα κάστανα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και φαντασιώνομαι τη σάλτσα του... λουκούμι γίνεται!!! Τέλειοοο!!!
Πολλά πολλά φιλιά και καλημέρα!

Summertime Blues said...

ιδιαίτερο πιάτο. θα το δοκιμάσω σύμφωνα με τις οδηγίες.
καλημέρες και φιλιά!

grEAT said...

οντως ωραιο, γιορτινο, χειμωνιατικο και χριστουγεννιατικο.
ελενακι εαν δεν τα ξαναπουμε, σας ευχομαι καλα χριστουγεννα. καλα να περασετε ολα τα κοριτσια με οσους αγαπατε και σας αγαπουν.

ειρηνη

DIMI said...

Καλημέρα Ελένη μου!Τό ΦΑΓΗΤΌ!!!Απίθανη συνταγή,καί γιορτινό,σκέτο λουκούμι!!Καλό μεσημέρι!Φιλάκια!!

Μαριλένα said...

πραγματικά Χριστουγεννιάτικο!!
Ελενα μου, αυτές οι συνταγές σας, μας ξετρελαίνουν!! :D
φιλιά πολλά!

Foteini Thes said...

Με το πιο γιορτινό σου χαμόγελο μας υποδέχτηκες σήμερα Έλενά μου!!!Με υπέροχο,πλούσιο μυρωδάτο πιάτο,αντάξιο της μεγάλης μέρας των Χριστουγέννων!Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά λόγια για την ανόθευτη,γνήσια νοστιμιά αυτού του πιάτου!!Είναι κατα τη γνώμη μου η ιδανικότερη πρόταση για να γιορτάσουμε τη μέρα αυτή!Μια μέρα που επιθυμείς οι γεύσεις να είναι διαφορετικές και έντονες,τα συστατικά πλούσια και μυρωδάτα,το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και φίνο!
Έλενά μου συγχαρητήρια για το πιο γευστικό πιάτο ,για τη θετική σου ενέργεια ,για την ποικιλία των προτάσεων σου!Φιλιά πολλά,πολλά.

Vasia b. said...

Υπέροχο!!!!! Ότι πρέπει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!!!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε Ελενάκι μου!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!

sundayspoon said...

Πολύ νόστιμο πιάτο, ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι! Οι μελωμένες πατατούλες μού τράβηξαν την προσοχή!!!
Πολλά φιλιά!

cinemarion said...

Υπέροχο και αγαπημένο το συγκεκριμένο πιάτο! Το έχω δοκιμάσει κι είναι πολύ ωραίο!:)

Beauty Follower said...

Δεν εχω δοκιμασει ποτε μου!

Μarion, said...

Eλενα το μαρινάρισμα με την σανγκρια πολύ μου άρεσε. Θα το έχω υπόψη.

Φανταστικό πιάτο σε γεύση και εμφάνιση.

Φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Απολύτως εορταστική πρόταση, Έλενα. Χειμωνιάτικο φαγάκι, μυρωδάτο, θα το απολαύσει όλη την οικογένεια, αλλά και οι καλεσμενοι μας, που θα συγκεντρωθούν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σίγουρα η νοστιμιά του, θα μείνει αξέχαστη!!
Καλό βράδυ.

Ροδούλα said...

Ελενάκι μου, το έκανα για πρώτη φορά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και το ονόμασα Χριστουγεννιάτικο χοιρινό, γιατί η μεγάλη μας κόρη, δεν ήθελε να φύγουμε από τη γαλοπούλα. Έτσι το δέχτηκε χαχαχαα. Το δικό σου όμως, μου φαίνεται καλύτερο. Μου φαίνεται θα το ξανακάνω φέτος. Να είσαι καλά Ελενάκι μου!!!
Φιλιά πολλά, γεμάτα αγάπη!!!

Lila Xagorari said...

Μας ξελίγωσες πάλι, συνταγή και βασιλόπιτα πέρασαν στο μενού!!!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

Έλενα μου, πρέπει να είναι πολύ νόστιμο , θα το έτρωγα ευχαρίστως!!!!!!!
Πολλά φιλιά!

Selcouth said...

Φαίνεται γευστικότατο! Σλουρπ! Θα έβαζα και λίγο κουκουνάρι που τρελαίνομαι!
Πολύ ωραία συνταγή Έλενά μου! Εντυπωσιακό πιάτο.
Φιλάκια πολλά! Καλημέρα!

Γιώργος Βαρβάκης said...

Λενάκι σούπερ!!!
Θα το φτιάξω μεσ' τις Γιορτές ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!
Φιλιά
Καλημέρα

FELITSIA said...

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ .ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ .ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΝ .ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ .

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου είμαι σίγουρη ότι το φτιάχνεις νοστιμότατο!
Κι εμάς είναι αγαπημένο μας πιάτο κάθε Χριστούγεννα!
Φιλιά και καλές γιορτές να έχουμε!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη μου θα το λατρέψεις αν το φτιάξεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

λενάκι και χωρίς κάστανα, πάλι σούπερ θα είναι!
Την μεγαλύτερη νοστιμιά δίνουν όλα τα υπόλοιπα, οπότε μην στναχωριέσαι καθόλου!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Simonmad έχει σημασία να μαριναριστεί σωστά, για να μας δώσει εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πέπη ο συνδυασμός των υλικών, δίνει πραγματικά εξαιρετική γεύση!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κίκίτσα μου γίνεται πραγματικά σκέτο λουκούμι!
Σε φιλώ!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues, δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις, στο εγγυώμαι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου εύχομαι και σε σένα Καλές Γιορτές, με αγάπη και υγεία στο σπιτικό σου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ντίμη μου!
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου, είδες τι ξεμυαλίστρες είμαστε εμείς?? χα χα χαα
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινούλα μου με σκλαβώνεις κάθε φορά με τα τόσο ευγενικά σου λόγια!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου να το φτιάξεις, ξέροντας τα γούστα σου πιστεύω θα σε ενθουσιάσει!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αναστασία μου οι πατατούλες αποκτούν υπέροχο χρώμα και γεύση, και προσθέτουν έξτρα νοστιμιά στο πιάτο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μάριον μου αν το έχεις δοκιμάσει, ξέρεις την νοστιμιά του!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Beauty χάνεις, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μάριον μου με έχει βολέψει πολύ ομολογώ το μαρινάρισμα στην σαγκρία!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου συμφωνώ!
Κάθε χρόνο δεν μένει μπουκίτσα από το συγκεκριμένο φαγάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδούλα μου αξίζει πραγματικά να το φτιάξεις!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι μου σ' ευχαριστώ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι μου έλα να σου κάνω το τραπέζι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Sel μου και το κουκουνάρι του ταιριάζει πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου να το φτιάξεις, θα το λατρέψεις!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλίτσα μου καθόλου δύσκολη δεν είναι!
Χωρίς κόπο έχουμε ένα υπέροχο φαγάκι!
Φιλιά!

Eirinaki M said...

Πολλά μπράβο Έλενα- το έκανα για το σημερινό γεύμα. Χαίρομαι πολύ που σε εμπιστεύτηκα- πέτυχε φοβερά το φαγητό, πεντανόστιμο!!! Μόνο που δεν έβαλα κάστανα γιατι δεν είχα!Μου πήρε αρκετα παραπάνω ψήσιμο βέβαια και ειχα βαλει και πολύ κρασί αλλα το έσωσα!
Τρελάθηκαν όλοι!!!
Σε ευχαριστώ!!
=)

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι χαίρομαι πάρα πολύ που το ευχαριστηθήκατε το φαγάκι κι εσύ και οι καλεσμένοι σου!
Και του χρόνου!!!
Καλές γιορτές σου εύχομαι, με αγάπη και υγεία!

Anonymous said...

Καλή χρονιά! Πραγματικά συγχαρητήρια για την συνταγή! Την έφτιαξα την Πρωτοχρονιά και άρεσε σε όλους. Το μόνο που άλλαξα, είναι ότι χρησιμοποίησα μόνο κουκουνάρια (αντί αμυγδάλων). Το έβαλα να σιγοψήνεται και απολαύσαμε μια γεύση γλυκιά, ζεστή και κατευναστική. Μπράβο! Κατερίνα.

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ειλικρινά χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε το φαγάκι αυτό!
Καλή χρονιά σου εύχομαι από καρδιάς!

Anonymous said...

Χρονια πολλα καλη χρονια με υγεία, ευημερία και νοστιμες συνταγες. Έκανα σήμερα στο πρωτοχρονιατικο γεύμα αυτο το φαγακι και οι κριτικες που απέσπασε ηταν οι καλύτερες. Πεντανοστιμο μελωμενο με εκπληκτικά αρωματα.

ΕΛΕΝΑ said...

Χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε το φαγάκι!
Είναι πραγματικά ένα γιορτινό φαγάκι νόστιμο, που μας βγάζει πάντα ασπροπρόσωπους!
Καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία!

Anonymous said...

Τα υλικά της μαρινάτας (κρασί λάδι ) τα βάζουμε μετά στη γάστρα για το ψήσιμο?

ΕΛΕΝΑ said...

Nαι, το κρέας και οι πατάτες ψήνονται μέσα στα υγρά της μαρινάτας.

Anonymous said...

Χρόνια πολλά! Περίπου για πόσα άτομα είναι αυτή η συνταγή? Επίσης η απουσία του κάστανου αλλάζει ριζικά τη γεύση ή μπορώ να τα παραλείψω??

ΕΛΕΝΑ said...

Ανώνυμε/η το "για πόσα άτομα" είναι σχετικό.
Εάν στο τραπέζι σου υπάρχουν κι άλλα φαγητά, τότε είναι για 10 άτομα ίσως και περισσότερα.
Τα Χριστούγεννα που το έφτιαξα, με 2 κιλά κρέας φάγαμε 14 άτομα, αλλά υπήρχαν κι άλλα φαγητά στο τραπέζι.
Εάν όμως αυτό είναι το κυρίως φαγάκι σας, φτάνει άνετα για 6 άτομα.
Μπορείς να παραλείψεις τα κάστανα αν δεν τα θέλεις ή να προσθέσεις όπως αναφέρω όποιον άλλον ξηρό καρπό θέλεις.
Καλή επιτυχία, είναι ένα φαγάκι που πάντα αρέσει σε όλους!
Σου ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλές γιορτές!

Anonymous said...

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Θα το φτιάξω για την παραμονή για να καταπλήξω τα πλήθη!!! Des

Anonymous said...

Μπορώ να βάλω μαυροδάφνη αντί για ημίγλυκο κρασί?

ΕΛΕΝΑ said...

Θα σου βγει αρκετά γλυκό με την μαυροδάφνη.
Αγόρασε καλύτερα μια χάρτινη συσκευασία με σαγκρία από το σούπερ μάρκετ, είναι πολύ οικονομική και είναι ιδανική γι αυτό το φαγάκι.

Anonymous said...

Σε ευχαριστώ πολύ! Πιστεύω θα καταπλήξω τα Χριστούγεννα!! ;)

ΕΛΕΝΑ said...

Είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείτε!
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές εύχομαι!

Τερεζα Γερακαρη said...

Ηθελα να σας ρβτησω η ιδια συνταγη μπορει να γινεο με χοιρινο ρολο γεμιστο?

ΕΛΕΝΑ said...

Τερέζα βεβαίως μπορεί.
Μια χρονιά το είχα κάνει κι εγώ με χοιρινό ρολό γεμιστό.

Anonymous said...

Να ρωτησω κι εγω τι κομματι χοιρινο να προτιμησουμε; πχ μπουτι η κατι αλλο;

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μπούτι.
Αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού, φτάνει να μην είναι πολύ "στεγνό", να μην είναι δηλαδή τελείως άπαχο.
Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...