Saturday, 8 December 2012

Μηλόπιτα με κρέμα τυριού

Αυτήν την μηλόπιτα περίμενα να μπει για τα καλά το Φθινόπωρο για να την φτιάξω.
Ήθελα να βγουν στην αγορά τα φετινά, φρέσκα μήλα, με το ωραίο άρωμα και την γεύση τους.
Όταν αγοράζω μήλα, ειδικά αυτήν την εποχή, μου αρέσει να τρίβω λίγο με το χέρι μου την φλούδα τους και να απολαμβάνω το άρωμά τους.
Τι δεν μπορούμε να φτιάξουμε με τις πολλές ποικιλίες μήλων!
Γλυκές και αλμυρές νοστιμιές, που τόσο μας αρέσουν.
Βέβαια, δεν ξεχνάμε την διατροφική τους αξία. Ένα μήλο την ημέρα, κάνει τον γιατρό πιο πέρα, λέει το γνωστό παλιό γνωμικό, που πάμπολλες φορές έχουμε ακούσει από τους γονείς μας.
Ένα μήλο, είναι το πιο υγιεινό δεκατιανό, αλλά και το πιο γρήγορο σνακ.
Η μηλόπιτα που θα σας δείξουμε σήμερα, είναι ένα ελαφρύ γλυκό.
Την αρωμάτισα με ξύσμα μισογινωμένου μανταρινιού, από την μικρή μου μανταρινιά. Ταίριαξε περισσότερο από το λεμόνι, δίνοντας στην μηλόπιτα, την "γλυκιά" μυρωδιά αυτού του εσπεριδοειδούς. Εσείς επιλέξτε αυτό που προτιμάτε περισσότερο.
Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε μια ωραία μηλόπιτα με κρέμα τυριού.
Θα χρειαστούμε:
2 μέτρια μήλα
Για την βάση
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού
130 γρ. κρύο βούτυρο αγελάδας ή μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές cherry brandy ή κονιάκ
ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα
2 αυγά
110 γρ. άχνη ζάχαρη
200-250 γρ. τυρί κρέμα
130 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
50 γρ. σταφίδες ξανθές χονδροκομμένες
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για την σαντιγί
370 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστική
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Πάμε να την φτιάξουμε:
Φτιάχνουμε πρώτα την βάση.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα.
Ανακατεύουμε μέσα και το ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού.
Χτυπάμε τον κρόκο με τις δύο κουταλιές cherry brandy ή κονιάκ με ένα πιρούνι, να διαλυθεί ο κρόκος.
Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο ή την μαργαρίνη, κομμένο σε κομμάτια.
Με τα δάχτυλά μας και με γρήγορες κινήσεις, ενσωματώνουμε το βούτυρο με τα στερεά υλικά, δημιουργώντας τρίμματα ζύμης.
Προσθέτουμε και τον κρόκο. Ζυμώνουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Θα έχουμε τώρα μια ζύμη που θα κολλάει στα χέρια μας.
Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, λίγο μεγαλύτερο από το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε για το γλυκό μας.
Το ταψάκι μας θα είναι εσωτερικών διαστάσεων 22Χ30 εκ..
Βάζουμε στο κέντρο του αντικολλητικού χαρτιού την ζύμη. Την καλύπτουμε με ένα άλλο κομμάτι αντ/κού χαρτιού. Με τον πλάστη μας ανοίγουμε φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού μας, συν μισό εκατοστό για τα πλάγια του ταψιού.
Αφαιρούμε το επάνω χαρτί και μεταφέρουμε την ζύμη μαζί με το κάτω αντικολλητικό χαρτί, στο ταψάκι που θα ψήσουμε το γλυκό μας. Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη, αν χρειάζεται.
Κόβουμε τα μήλα στη μέση και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα στρώνουμε επάνω στην ζύμη, φροντίζοντας να επανωτίζουν η μία φέτα με την άλλη. Έτσι καλύπτουμε όλη την βάση.
Σκορπίζουμε τις χονδροκομμένες ξανθές σταφίδες επάνω στα μήλα, να πάνε παντού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθ. Κελσίου.
Σε μπολ, βάζουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε με το σύρμα των αυγών, να αφρατέψει λίγο.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ενσωματώνουμε σταδιακά και το αλεύρι, την βανίλια, την κανέλα, την ζάχαρη και το ξύσμα μανταρινιού ή λεμονιού. Θέλουμε να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα τυριού επάνω στα μήλα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 50΄-55΄, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Η κρέμα θα πρέπει να ψηθεί και να στερεοποιηθεί.
Βγάζουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για πέντε λεπτά μέσα στο ταψάκι.
Την μεταφέρουμε προσεκτικά, μαζί με το αντικολλητικό χαρτί, πάνω σε σχάρα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τέσσερις κουταλιές άχνη ζάχαρη και ένα μασουράκι βανίλια, σε σφιχτή σαντιγί. Την βάζουμε σκεπασμένη στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Μεταφέρουμε την μηλόπιτα προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Εδώ έχουμε δύο επιλογές.
Η πρώτη είναι να την καλύψουμε με κρέμα σαντιγί με κορνέ ή απλά με μια σπάτουλα. Την πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο φουντούκι, καρύδι ή αμύγδαλο ή ότι άλλο μας αρέσει και την πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένη.
Η δεύτερη επιλογή είναι να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου κρέμα σαντιγί και να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πεντανόστιμη.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Η συνταγή βασίζεται σε παρόμοια από το Women's Weekly, με προσαρμογές σε υλικά και αναλογίες.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

42 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

καλημέρα!! Δείχνει υπέροχη!Πώς να μην τη δοκιμάσω;

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου από τις πιο ωραίες και πιο λαχταριστές μηλόπιτες που έχω δει!!
Αρωματισμένη υπέροχα και με μια πολύ νόστιμη κρέμα, είναι σκέτος πειρασμός!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

lilastaste said...

αυτό δεν είναι μηλόπιτα είναι υπερπαραγωγή!delicious!καλο Σκ!φιλιά πολλά!

Foteini Thes said...

Ειρήνη καλησπέρα.
Μία πολύ εμφανίσιμη και ιδιαίτερα αρωματική μηλόπιτα μας σερβίρεις σήμερα.Μ΄άρεσε η μυρωδάτη νότα του μανταρινιού,αυτού του εξαιρετικού φρούτου που έχει ,εκτός από τις υγιεινές ιδιότητες,τόσο χαρακτητιστικό άρωμα και θαυμάσια δροσερή γεύση!!Η πρωτότυπη κρέμα τυριού,υπέροχα γαρνιρισμένη,το απαραίτητο κλειδί που σφραγίζει τη νοστιμιά του γλυκίσματος.Φιλια πολλά,πολλα΄και καλό Σαββατοκύριακο!

Neli said...

Πολύ όμορφη στην εμφάνιση αλλα και απο γέυση θα είναι πολύ ωραία φαντάζομαι με τόσο ωραία υλικά,καλό Σαββατοκύριακο.Φιλιά.

Notoula said...

μμμμ, τι ωραία και μυρωδάτη που θα είναι!

eleni said...

Ειρήνη μου,από τα πιο αγαπημένα γλυκά το χειμώνα!
Μπορεί τα μήλα να μη μου πολυαρέσουν,αλλά το 'αρωμά τους με την κανέλα στις μηλόπιτες είναι μοναδικό!
Είναι τέλεια,θα την προτιμούσα με άχνη και κανέλα,για να ενισυθεί το άρωμα.
Φιλιά-καλό Σ/Κ!

Pepi said...

Φαίνεται υπέροχα αρωματική! Ιδανική για απογευματινό τσαγάκι ή καφεδάκι! Φιλιά και καλό Σ/Κ!

Charalampidou Elpida said...

Αριστούργημα η μηλόπιτα σου!!!!!
Να είχα ένα κομμάτι τώρα!!!!
Φιλάκια!!!!!

Μαριλένα said...

ψηφίζω σαντυγί (γραμμένη κατά τον παλαιολιθικό τρόπο μάλιστα) αν και δεν πρόκειται να τη δοκιμάσω ποτέ!
θα τη θαυμάζω πάντως τη μηλοπιτούλα, πάντα :)

Ερμιόνη said...

Αυτή η μηλόπιτα πρέπει να είναι απίθανη! Με την ωραία κρέμα και τη σαντιγί να συμπληρώνουν την ούτως ή άλλως αγαπημένη γεύση του μήλου, είναι ένα επιδόρπιο πληθωρικό και υπέροχο!
Φιλιά!

Conna said...

Απίθανη φαίνεται η μηλόπιτα !!!

Φιλιά

Magia da Inês said...

✿✿°•.

Deliciosaaaaaaaaaaaa!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
¸.✿°°•.¸.¸•°♡⊱╮╮

mia maria said...

Πρωτότυπη η συνταγή της μηλοπιτούλας αλλά φαίνεται νοστιμότατη!

kiki said...

Πρωτότυπη μηλόπιτα!

Μarion, said...

Eιρήνη όταν μοσχομυρίζουν πραγματικά τα μήλα έχουν άλλη γεύση.

Πολύ ωραία μηλόπιτα και η σαντιγύ από πάνω της δίνει δροσιά.

Φιλιά

Eleanna said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Υποθέτω θα είναι κάτι σαν τσήζκεικ μήλου και να πω την αμαρτία μου, λατρεύω τα τσήζκεικ :) Ελπίζω να τη δοκιμάσω σύντομα, φιλιά!

purpleleath said...

Έργο τέχνης!!! Πολλά φιλιά

SPYRIDOULA said...

Η μηλόπιτα σου φαίνεται καταπληκτική!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

Özlemaki said...

lew oti einai polla gia sas. mporw na sas voithisw na teliosoume to tapsi!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου φανταστική!Απο τις πιο ωραίες μηλόπιτες που έχω δει!Μπράβο!!!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία, να την δοκιμάσεις! Η γεύση της είναι ωραιότατη!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, είναι εντυπωσιακή στην εμφάνιση, αλλά και από γεύση...μια γλυκιά και αρωματική λιχουδιά!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, σε κερνάμε ένα ωραίο κομμάτι μηλόπιτας!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Φωτεινή, μου αρέσει αυτή η συνταγή, γιατί ακριβώς συνδυάζει εξαιρετική εμφάνιση, με το άρωμα των μπαχαρικών και την νοστιμιά του μήλου.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, φτιαγμένη με τόσο ωραία υλικά, πως να μην είναι νόστιμη; Μια μηλόπιτα που θα αρέσει σε όποιον την δοκιμάσει!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Νοτούλα, είναι ακριβώς όπως το λες. Δοκίμασέ την!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, μου αρέσουν οι μηλόπιτες στις διάφορες εκδοχές τους. Στην σημερινή πρόταση πηγαίνει πολύ η σαντιγί, αλλά και με την άχνη και την κανελίτσα, είναι το ίδιο γευστική. Θα πρέπει να θυμόμαστε να μην το παρακάνουμε με την κανέλα γιατί περιέχεται και στην ζύμη της βάσης, αλλά και στην γέμιση.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Πέπη, τέτοια γλυκάκια σαν την μηλόπιτα αυτή, συντροφεύουν με τον καλύτερο τρόπο το τσάι ή τον καφέ μας!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ελπίδα, σε ευχαριστούμε. Σου στέλνουμε ένα κομμάτι, ευθύς αμέσως, να την δοκιμάσεις!!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα και εγώ την προτιμώ με σαντιγί, είναι πιο εντυπωσιακή σε εμφάνιση και πιο "γεμάτη" σε γεύση!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, όλα τα συστατικά αυτής της συνταγής, συνδυάζονται υπέροχα σε αυτή την μηλόπιτα. Είναι ένα ωραιότατο επιδόρπιο, με το μήλο να πρωταγωνιστεί ασφαλώς!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Κόννα, σε ευχαριστούμε. Έλα σε φιλέψουμε από την μηλόπιτά μας!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ines, thank you. Have a nice day.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, είναι ασυνήθιστη αλλά πεντανόστιμη μηλόπιτα.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, αυτή η συνταγή είναι μια διαφορετική πρόταση για μια μηλόπιτα.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Μάριον, η μυρωδιά του φρέσκου, αρωματικού μήλου είναι το κάτι άλλο. Μας αρέσουν οι μηλόπιτες. Πραγματικά η σαντιγί, δίνει μια αίσθηση δροσιάς στο γλυκό.
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ελεάννα, το συγκεκριμένο γλυκάκι, δεν έχει σαν βάση το τριμμένο μπισκότο με το βούτυρο, όπως έχουν συνήθως τα cheesecakes. Αλλά και η ποσότητα του τυριού-κρέμα, είναι σχετικά μικρή. Είναι όμως μια νόστιμη, αρωματική και μέτριας γλυκύτητας μηλόπιτα, που αξίζει να την δοκιμάσουμε!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Purpleath, όμορφη στην εμφάνιση, ακόμα πιο ωραία σε γεύση, η μηλόπιτά μας! Δοκίμασέ την!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Σπυριδούλα, σε ευχαριστούμε. Έλα να σε κεράσουμε!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ozlemaki, η βοήθειά σου είναι ευπρόσδεκτη!! Έλα να την τσακίσουμε την μηλόπιτα με την κρέμα τυριού!!! Δεν θα μείνει ψιχουλακι!!
Καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, να είσαι καλά, σε ευχαριστούμε. Το κομμάτι σου από την μηλόπιτά μας, σερβιρήστηκε και σε περιμένει να το απολαύσεις.
Καλό μεσημέρι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...