Friday, 14 December 2012

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι "βελανίδι"

Όταν σκέφτομαι «Χριστούγεννα», δυο χρώματα μου έρχονται στο μυαλό: κόκκινο και χρυσό!
Κόκκινο σαν το κατακόκκινο ντοματάκι γλυκό που έφτιαξα, και χρυσό σαν το ολόχρυσο σιροπάκι του!
Όταν σκέφτομαι «Χριστούγεννα» το μυαλό μου γεμίζει με αρώματα από κανέλλα, γαρύφαλλο και βανίλια, σαν τα αρώματα που αναδύονται από το γλυκό ντοματάκι μου.
Η συνταγή της Κικίτσας με είχε ξεσηκώσει για τα καλά, κι έτσι όταν βρέθηκα μπροστά στον πάγκο με την ειδική ποικιλία με κρητικά ντοματάκια «βελανίδια», δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά.
Η αλήθεια είναι ότι η τιμή τους ήταν λίγο τσιμπημένη, 3.70 το κιλό, αλλά είπα δεν βαριέσαι, ας πάρω λίγα να φτιάξω το γλυκό.
Πήρα λοιπόν 1 κιλό, αλλά μέχρι να φτιάξω το γλυκό είχαν μείνει μόνο 700 γρ. γιατί τα ντοματάκια αυτά είναι εξαιρετικά να τα φάει κανείς και σαν σαλατικό και πάλι καλά που κατάφερα να σώσω κι αυτά για το γλυκό μου.
Έκανα έναν συνδυασμό της συνταγής μου με την συνταγή της Κικής (εγώ συνήθως δεν βάζω μέλι στα γλυκά του κουταλιού, αλλά αυτή τη φορά είπα ας δοκιμάσω να βάλω λίγο).
Τα 700 γρ. μου έδωσαν ένα μεγάλο βάζο, που σε 2 μέρες …. είχε εξαφανιστεί!!!
Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που έχω δοκιμάσει
Σε 2 μέρες πήγα και πήρα άλλα 2 κιλά και ξαναέφτιαξα γλυκό ντοματάκι!
Θα σας πω ότι μέχρι που το σκέφτομαι σαν επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πάνω από κάτασπρο γιαουρτάκι, τόσο πολύ μας άρεσε!
Πάμε να το φτιάξουμε και μαζί!
Θα χρειαστούμε:
700 γρ. ντοματάκια «βελανίδια»
580 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 κουταλάκι μέλι
2 ξύλα κανέλας
10 γαρυφαλλάκια
2 βανίλιες άρωμα
χυμό μισού λεμονιού
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τα ντοματάκια, τα χαράζουμε στην πλευρά απέναντι από το κοτσανάκι κάνοντας έναν μικρό σταυρό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν για 1-2 λεπτά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).
Τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με όσο το δυνατόν πιο κρύο νερό.
Θα δούμε ότι έτσι τα ντοματάκια ξεφλουδίζονται πανεύκολα.
Αφού τα ξεφλουδίσουμε όλα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα όπως φαίνεται στην φωτό και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας να βράσουν το νερό, η ζάχαρη, το μέλι, η κανέλα, τα γαρυφαλάκια, οι βανίλιες και ο χυμός λεμονιού.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά (π.χ από το 9 στο 6) και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στο σιρόπι και τα ντοματάκια, ανεβάζουμε λίγο την φωτιά και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 20-25 λεπτά.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, την απομακρύνουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα ντοματάκια στο σιρόπι όλο το βράδυ
Την άλλη μέρα αφαιρούμε τα ντοματάκια από την κατσαρόλα και ελέγχουμε το σιρόπι μας.
Αν είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο νεράκι και το βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
Αν είναι αραιό, το βράζουμε επίσης για λίγα λεπτά.
Το σιρόπι πρέπει να είναι δεμένο, όχι όμως πολύ «σφιχτό», γιατί το γλυκάκι θα το διατηρήσουμε στο ψυγείο, όπου και θα σφίξει το σιροπάκι του.
Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο, ξαναβάζουμε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα.
Πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αρχίσουμε να την κουνάμε κυκλικά.
Με τον τρόπο αυτό θα εισχωρήσει το σιροπάκι μέσα στα ντοματάκια και θα κάνει την κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση!
Αυτό το κάνουμε για 5-10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, και το φυλάμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!!

48 comments:

αχτίδα said...

Υπέροχο, υπέροχο, λατρεμένο γλυκό μα δύσκολο.Το έφτιαξα αν θυμάσαι μα ..δεν το ξανακάνω!!!

Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© said...

αυτή την ανάρτηση κι αν την διάβασα σαρδανάπαλα. Από τον τίτλο στα υλικά, απ΄τα υλικά στην εισαγωγή κι απ'την εισαγωγή στην εκτέλεση...... Μας τρέλλανες πάλι Ελενάκι!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ελενάκι μου... έγινε τέλειο το γλυκό σου και σου το είπα ξανά ...δεν ήξερα ότι το λένε ντοματάκι βελανίδι. -:))) Πάντως είναι νοστιμότατο κι εγώ το τσακίζω σκέτο για γλυκάκι... γεια στα χεράκια σου!!! Καλοφάγωτο!!!
Φιλιά και καλή συνέχεια!!!

ΕΛΕΝΗ said...

Καλημέρα Ελενάκι!!!Τέλειο απο τα πιο νόστιμα γλυκάκια, βέβαια έχει τη διαδικασία του αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω!!!Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλιά πολλά!!!

purpleleath said...

Τί είπες τώρα;;; Δεν έχω φάει ποτέ και το δικό σου φαίνεται πεντανόστιμο!!! Πολλά φιλιά

cinemarion said...

Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ποτέ, αλλά μπαίνω στον πειρασμό!:)

Foteini Thes said...

Ελένη μου ,μόλις προχθές είδα στο SM της γειτονιάς μου τα συγκεκριμένα τοματάκια.Θυμήθηκα τη συνταγή της Κικής, αλλά μετά τη δεύτερη σκέψη,άλλαξα δρόμο.Σκέφτηκα να το αφήσω μετά τις γιορτές ,αφού προηγούνται τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων.Όμως στην επαναφορά της συνταγής της Κικής, μέσω της δικής πια παρασκευής,αναθεώρησα.Γιατί όχι??Αυτό το κατακόκκινο,αγνό γλυκάκι να μη συνοδεύει τις γλυκιές χριστουγεννιάτικες αδυναμίες μας??Να προστεθεί έστω στα πατροπαράδοτα γλυκά μας ,ομορφαίνοντας με το ιδιαίτερο χρώμα του,αλλά και με τη φίνα γεύση του τον γιορτινό μας μπουφέ??Και το έκανες και εσύ τόσο ωραίο!!Τόσο πετυχημένο!!Μπράβο Έλενα,εύχομαι να διακοσμήσει το τραπέζι σου ,ένα ωραίο βάζο με χριστουγεννιάτικες κορδέλες και να το χαρείτε παρέα με άλλα νόστιμα γλυκάκια!Φιλιά πολλά,πολλά.

The Dark Chef said...

Μπορεί να μην είμαι σκίουρος αλλά τα συγκεκριμένα βελανίδια μου αρέσουν πάρα πολύ, σε σημείο να τα τρώω με τις χούφτες!
Φαντάζομαι λοιπόν πόσο νόστιμο θα έγινε το γλυκό μ' αυτά! Εγώ το έχω κάνει με τα απλά στρογγυλά ντοματάκια.
Στη φάση που είμαι μαγειρικά πάντως, θα έλεγα ότι "ψήνομαι" περισσότερο για κολοκύθα γλυκό, χε χε!

Καλημέρα Έλενα και καλό Π/Σ/Κ!

Vasia b. said...

Φαίνεται υπέροχο με αυτό το ρουμπινί χρώμα του!!!!
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!!!!
Ελενάκι μου πολύ ωραία ιδέα μας έδωσες για ένα ακόμη υπέροχο γλυκό κουταλιού!!!!
Πολλά φιλάκια!!!

Selcouth said...

Δεν το έχω καν δοκιμάσει, αλλά το ντοματάκι σε γλυκό δεν μπορώ να το φανταστώ. Όμως όσοι έχουν δοκιμάσει, μου έχουν πει τα καλύτερα! Κάποια μέρα που θα έχω κέφια θα δοκιμάσω να το φτιάξω!
Πολλά φιλιά Έλενα! Καλό μεσημέρι.

DIMI said...

Μμμ!!Ακούγετε καί φαίνετε νόστιμο!Δέν τό έχω δοκιμάση Ελενα!!Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

Μαριλένα said...

εξαιρετικό, εξαιρετικό!!
και από αυτά, που σπανίως γεύεσαι, ε;
μπράβο Ελενα μου!
φιλιά πολλά
καλό Σαββατοκύριακο!!

Maria B. said...

Ελενιώ μου για μια φορά ακόμη ζωγράφισες ! υπέροχο το χρώμα του, κράτα λίγο μαζί σου αύριο γιατί δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ντοματάκι γλυκό !!!!! ασε που το όνομα αυτό για ντοματάκι δεν το έχω ματακουσει !! όλο εκπλήξεις μου είσαι !!! γεια στα χεράκια σου !!!

φιλια πολλά πολλά

niki nikoula said...

πολύ πετυχημένο !

Katerina Verigka said...

Μμμμμ!! Καλό σαβ/κο Έλενα!! :)

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, άψοψογο το γλυκό ντοματάκι!! Το χρώμα του, κόκκινο κόκκινο, γιορτινό!! Και από γεύση, μετά από τα τόσα καλά που έχω ακούσει, είμαι σίγουρη ότι θα είναι η καλύτερη! Έχουμε λαϊκή αύριο και θα βρώ φρέσκα φρέσκα, είμαστε και γλυκατζήδες στο σπίτι, καταλαβαίνεις!!! Γεια στα χεράκια σου, Έλενα.
Καλό απόγευμα.

Helen Gr said...

Ελενάκι, υπέροχο γλυκάκι, αν και λίγο μπελαλίδικο μου φαίνεται! Γεια στα χέρια σου!
Εδώ δεν υπάρχουν τέτοια ντοματάκια για να το δοκιμάσω, οπότε παίρνω από το δικό σου κέρασμα! Ευχαριστώ!
Φιλιά.

Δημιουργία said...

Αχ Έλενα, θα με κάνεις να ψάχνω τη Δευτέρα στη λαϊκή ντοματάκι βελανίδι.Έτσι που το βλέπω στο πιατάκι μοιάζει με βελούδο.

Vita said...

Με βάζεις σε πειρασμό γιατί μου έφεραν μια τσάντα... Κι έχω ένα σωρό δουλειές! Δείχνει τέλειο!

Μarion, said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά αν το λες εσύ πως είναι τέλειο τότε σε πιστεύω
Το έκανες πολύ ωραίο Ελενα και όντως κάνει και για χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο & λόγω του χρώματος πάνω σε γιαουρτακι :)

Φιλιά

syros2js said...

Οι επισκέψεις μου σε αυτό το blog, θα με κάνουν σε λίγο ... να γλύφω την οθόνη!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλή εβδομάδα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτιδούλα μου, γιατί δεν το ξανακάνεις??
Από τα ωραιότερα και πιο εύκολα γλυκάκια είναι!
Εγώ μέσα σε 3 μέρες το έκανα 2 φορές, και θα το ξανακάνω σίγουρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Τζιντζεράκι μου, φοβάμαι ότι εκεί που είσαι τέτοια ντοματάκια δεν θα βρίσκεις, οπότε σου φυλάω το βαζάκι σου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου το λάτρεψα αυτό το γλυκάκι.
Το ντοματάκι βελανίδι, καμία σχέση με τα άλλα ντοματάκια που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα για να κάνω γλυκό.
Πολύ πιο κρουστό, χωρίς σχεδόν καθόλου σπόρια, τέλειο, το λάτρεψα!Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου πίστεψέ με, δεν έχει καμιά διαδικασία!
Από τα πιο εύκολα γλυκά κουταλιού που έχω κάνει!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Purpleleath, είναι τέλειο, από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού!
Αν το φτιάξεις, ψάξε για την συγκεκριμένη ποικιλία!
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Μάριον, είναι πραγματικά σκέτος πειρασμός!
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινούλα μου εγώ το έβαλα πάντως στο πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα.
Αλλά είναι όμορφο και σαν δωράκι να το χαρίσουμε, μέσα σε ένα όμορφο βαζάκι!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα και σαν σαλατικό, είναι φανταστικό!!!
Αλλά και σαν γλυκό, θα πάθεις πλάκα, απίστευτο!!!
Οταν τελειώσεις με τα κολοκυθομαγειρέματα, στο συνιστώ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι θα το λατρέψεις!
Οχι μόνο το χρώμα, και η γεύση του είναι φοβερή!
Φιλάκια

ΕΛΕΝΑ said...

Sel, μην φανταστείς καθόλου ότι καταλαβαίνεις γεύση ντομάτας, καμία σχέση!
Είναι όπως το γλυκό μελιτζανάκι, που δεν καταλαβαίνεις γεύση μελιτζάνας.
Δοκίμασέ το στο τσακίρ κέφι
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Ντίμη μου σοβαρά??
Πίστευα πως εσύ θα το είχες δοκιμάσει!
Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου ναι, δεν είναι και από τα πιο συνηθισμένα γλυκά κουταλιού, αλλά είναι απίστευτα νόστιμο!
Πολλά πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι κι εγώ πρόσφατα ανακάλυψα αυτήν την ποικιλία και ξετρελάθηκα!
Θα σου φέρω να δοκιμάσεις
Φιλάκια πολλά πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη, σε ευχαριστώ πολύ!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα Κατερίνα μου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου σε ζάλισα να σου λέω πόσο τέλειο έγινε, ε?? χα χα χααα
Μα ήταν υπέροχο, πως να το κρύψω??
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου καθόλου, μα καθόλου μπελαλίδικο!
Ξέρεις εγώ η τεμπέλα να κάνω μπελαλίδικα???
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου αν βρεις αυτήν την ποικιλία, μην την αφήσεις να σου ξεφύγει, πάρε έστω λίγα να το δοκιμάσεις
Πίστεψέ με αξίζει!
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Βαγγελιώ μια τσάντα???
Ααααχχ, είσαι πολύ πολύ τυχερή!
Αν την είχα θα έφτιαχνα ένα σωρό βάζα με γλυκό
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μάριόν μου όσο καταφέρω να σώσω, θα το σερβίρω σίγουρα με γιαουρτάκι τα Χριστούγεννα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Syros2js, ευχαριστούμε πολύ πολύ!
Φιλιά και στους δυο σας!

grEAT said...

και ποτε γλυκο ντοματακι αν δεν το φιαξω τωρα? μα τωρα!
μια διευκρινηση. τα ντοματακια τα βραζεις με την οδοντογλυφιδα και την αφαιρεις μετα, ας πουμε πριν μπουν στο βαζο? η τα τρυπας και την βγαζεις αμεσως?

ειρηνη

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά είμαι διακοπές αυτές τις μέρες.
Δεν τα βράζεις με την οδοντογλυφίδα, απλά τα τρυπάς και την βγάζεις αμέσως.
Μάλιστα επειδή φέτος το καλοκαίρι έφτιαξα το γλυκό 2 φορές, δεν τα τρύπησα καθόλου, και δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.
Απλά πρόσεξε να μην τα παραβράσεις στην αρχή, όταν πρόκειται να τα ξεφλουδίσεις.
Ελάχιστο ζεμάτισμα χρειάζεται για να μην σου διαλυθούν τα ντοματάκια.
Επίσης αυτή τη φορά παρέλειψα το μέλι και νομίζω μου έγινε καλύτερο το γλυκό.
Ετοιμάζομαι να το φτιάξω τρίτη φορά, γιατί ούτε που κατάλαβα για πότε το καταναλώσαμε ;-)
Καλή επιτυχία!
Φιλιά!

grEAT said...

οκ. κατατοπιστικοτατη. θα τα φιαξω σημερα και θα σου πω.
καλες διακοπες σου ευχομαι, να περασεις καλα.
φιλακια

grEAT said...

νατα! :)

http://mangiaregreco.blogspot.it/2014/07/pomodorini-sciroppati-domataki-glyko.html

Anonymous said...

Καλημερα..να ρωτησω γιατι θελω να το φτιαξω..αν βαλω ασβεστη θα γινει πιο ωραιο?? Φοβαμαι χωρις να μην λιωσει....

ΕΛΕΝΑ said...

Ανώνυμη/ε
Ποτέ δεν έχω βάλει ασβέστη και ποτέ δεν μου έχει λιώσει το ντοματάκι.
Θα προσέξεις μόνο τους χρόνους βρασμού.
Καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...