Tuesday, 4 December 2012

Πατάτες ψητές Hasselback

Οι πατάτες Hasselback , είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες που έχω δοκιμάσει.
Πήραν το όνομά τους από το εστιατόριο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου σερβιρίστηκαν για πρώτη φορά.
 Έκτοτε αγαπήθηκαν πολύ, από τους απανταχού καλοφαγάδες.
Έχουν χαρακτηριστικό κόψιμο σε φέτες, που όμως δεν φθάνει μέχρι την άκρη της πατάτας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να παραμένει στο κάτω μέρος της ενωμένη.
Έτσι σερβίρονται ευκολότερα, δεν διαλύονται σε φέτες και είναι εντυπωσιακές.
Θέλοντας να τις φτιάξω, έψαχνα να βρω την κατάλληλη συνταγή.
Βρήκα αρκετές και διαφορετικές εκδοχές.
Άλλες συνταγές τις παρουσιάζουν να ψήνονται μόνο με λίγο λάδι ή βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και λίγο δενδρολίβανο ή βασιλικό.
Άλλες εκδοχές τις θέλουν πασπαλισμένες με ένα μείγμα τριμμένου μπαγιάτικου ψωμιού, μαζί με τριμμένο τυρί και μυρωδικά.
Άλλες μόνο με τυρί και μυρωδικά.
Άλλες τις προτιμούν με χονδρό κόψιμο στις φέτες, άλλες με ψιλές φέτες. Και πάει λέγοντας.
Κατέληξα σε ένα συνδυασμό που ταιριάζει με τις δικές μας γευστικές προτιμήσεις.
Όταν τις έφτιαξα, τις συνόδευσα με πράσινη σαλάτα, που τους πάει πολύ.
Μπορούν να παρουσιαστούν σαν συνοδευτικό, σε ένα γιορτινό μπουφέ. Εκτός από νόστιμες, είναι εμφανίσιμες και σίγουρα θα εντυπωσιάσουν.
Ας δούμε πως θα τις ψήσουμε.
Θα χρειαστούμε:
4 μεγαλούτσικες, μακριές πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
4 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό σκόρδο
4 κουταλιές τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα ή φοντίνα
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
5 κουταλιές περίπου, τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, όπως είναι με την φλούδα.
Τις τρίβουμε με το σκληρό μέρος που έχει το σφουγγαράκι της κουζίνας μας.
Τις ξεπλένουμε και πάλι καλά, να φύγει κάθε υποψία χώματος.
Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν έντονα στίγματα.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, μάλλον λεπτές, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, αφήνοντας όμως ενωμένο το κάτω μέρος της κάθε μίας, σε ύψος ενός εκατοστού. Για να το πετύχουμε αυτό, μπορούμε να βάλουμε την πατάτα ανάμεσα σε δύο ξύλα κοπής ή ανάμεσα στα χερούλια από δύο μεγάλες κουτάλες. Προσέχουμε να παραμένουν σταθερές, για να κοπούν ομοιόμορφα οι φέτες.
Βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό με λίγο αλάτι, για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το χτυπάμε με το χέρι μας να τσακίσει. Όχι να λιώσει.
Ζεσταίνουμε σε τηγανάκι το βούτυρο μαζί με το λάδι, και σοτάρουμε το σκόρδο, ως να ροδίσει. Bγάζουμε και πετάμε το σκόρδο.
Σκουπίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ, με την χαραγμένη πλευρά προς τα επάνω.
Τις αλατίζουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τις περιχύνουμε με όλο το λιωμένο βούτυρο και το λάδι που σοτάραμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μπολ την ψίχα ψωμιού, τα τριμμένα τυριά, το ξερό σκόρδο σε σκόνη και την ρίγανη. Μοιράζουμε το μείγμα αυτό επάνω στις πατάτες.
Ραντίζουμε και πάλι με λίγο ελαιόλαδο.
Πάνω σε κάθε πατάτα, τοποθετούμε από ένα φύλλο δάφνης. Αυτό είναι προαιρετικό. Αν δεν σας αρέσει μην το βάλετε. Δίνει πάντως ωραίο άρωμα στις πατάτες μας.
Προσθέτουμε στο ταψάκι, τόσο νερό, όσο να φθάσει στο ένα εκατοστό σε ύψος.
Βάζουμε το ταψάκι με τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθ. Κελσίου, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει στο ταψάκι λίγη σαλτσούλα.
Προσέχουμε τις πατάτες μας κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλο νερό. Δεν θέλουμε να μείνει χωρίς υγρά το ταψάκι μας, γιατί μπορεί να κολλήσουν οι πατάτες στον πυθμένα του.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η επικάλυψη τους.
Σερβίρονται ζεστές.
Εμείς βάλαμε και άλλο λίγο βούτυρο από πάνω μόλις βγήκαν από τον φούρνο, και τις περιχύσαμε με την σαλτσούλα που έμεινε στο πυρέξ που ψήθηκαν.
Ήταν νοστιμότατες!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

52 comments:

grEAT said...

αχ ναι. ειναι οντως υπεροχες. εγω κοβω μια φετα στο μακρος για να τις σταθεροποιησω και μετα περναω ενα καλαμακι απο την μια ακρη μεχρι την αλλη , λιγο πιο πανω απο την βαση, εκει που θελω να μεινου ενωμενες. αυτο το ειχα δει καπου και πρεπει να πω οτι βοηθαει για να μην ξεφυγει το μαχαιρι.
με τα τυρια που εβαλες ειναι σιγουρα καταπληκτικες.

καλη σου ημερα

SPYRIDOULA said...

Πολύ εμφανίσιμη και σίγουρα γευστικότατη η πρόταση σου για τις πατάτες!Θα τη δοκιμάσω!Φιλάκια πολλά και να έχεις μια υπέροχη μέρα!

Magdalene B. said...

καλημέρα!είναι τέλειο!μπήκε στο πρόγραμμα!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Πάμε για δοκιμή Ειρηνούλα!

Φιλιά στα κορίτσια μου!!

FILITSA MANTIKA said...

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ .ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΗΝ ΜΕΡΑ ΣΟΥ .

Lila Xagorari said...

Ειρήνη καταγράφηκε και θα δοκιμαστεί άμεσα..και με δικές μας πατάτες!!!

Βίκυ said...

γιαμι γιαμιιιι!!!!!!!!!!!

Charalampidou Elpida said...

Φανταστικές!!!!Πεντανόστιμες φαίνονται!!!Τέλεια ιδέα και για τις γιορτές!!!!Φιλάκια!!!!!

Μαριλένα said...

μπελαλίδικες οι πατατούλες Ειρήνη, γι' αυτό άλλωστε και είναι τοσο εξαιρετικές!!
την καλησπέρα μου :)

niki nikoula said...

Πολύ ωραίο και εντυπωσιακό ορεκτικό!

Marί said...

Πολύ νόστιμες οι πατατατούλες και πολύ όμορφο συνοδευτικό!! θα τις δοκιμάσουμε τώρα στις γιορτές!!
Φιλιά πολλά

Εφη said...

Κι εγώ τις έχω βάλει στο μάτι αυτές....δέν έχω καταλήξει ακόμα πως αλλά δεν θα μου ξεφύγουν με τίποτα...χααχαχαχαχ!!
Μου έχει φύγει το σαγόνι εντελώς....μμμμ!!! Φιλιά!

Ξανθή said...

Ειρήνη διαβάζοντας την εισαγωγή σου και πριν δω τι έκανες κι εγώ είχα διαλέξει αυτή την εκδοχή υλικών.
Σε ευχαριστούμε.

margarita said...

Θέλω να δόκιμάσω καποια στιγμη να τις κανω και εγω, φαινοντε τελειες!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου νομίζω ότι τώρα στις γιορτές, οι πατατούλες σου θα κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό μας τραπέζι!
Μου αρέσουν πολύ τα υλικά που χρησιμοποίησες, είμαι σίγουρη θα έγιναν νοστιμότατες!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη!Πολύ όμορφη συνταγή!Μπορεί άνετα νά συνοδεύση ένα ωραίο ψητό κρέας,αλλά καί γιά τόν εορταστικό μπουφέ!Καί σίγουρα είναι καί πολύ νόστιμο!!Φιλιά!

Jenny said...

Πολύ ωραίες Ειρήνη μου! Θέλω να τις φτιάξω κι εγώ κάποια στιγμή!

Ειρήνη Ε. said...

Ειρήνη, είναι πολύ γευστικές. Δεν χρησιμοποίησα καλαμάκι, αλλά δύο ξύλα κοπής. Με εξυπηρέτησε ο τρόπος αυτός, οι πατάτες κρατήθηκαν σταθερές, για να χαραχθούν σωστά. Νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός τυριών, είναι ο ιδανικός για την συνταγή αυτή.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σπυριδούλα, είναι ένας ωραίος τρόπος μαγειρέματος, αλλά και παρουσίασης, για τις ψητές πατάτες. Ιδανική για μπουφέ και γιορτινό τραπέζι.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Magdalene, δοκίμασέ τες. Χορταστικές και εντυπωσιακές στην εμφάνισή τους.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Αντιγόνη, πιστεύω ότι θα σου αρέσουν, όταν τις δοκιμάσεις. Διαφορετική, νόστιμη, ψητή πατατούλα!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Φιλίτσα, έχεις δίκιο. Είναι από τα εμφανίσιμα και νόστιμα συνοδευτικά σε τραπέζι γιορτινό ή σε μπουφέ. Θα αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, με τις δικές σου πατάτες, θα σου φανούν ακόμα πιο νόστιμες!! Δοκίμασέ τες!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Βίκυ, νοστιμιά που θα εντυπωσιάσει, οι πατατούλες!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελπίδα, είναι πράγματι πεντανόστιμες, αλλά και με ιδιαίτερη εμφάνιση. Ιδανικό συνοδευτικό σε γιορτινά φαγάκια.
Καλό βράδυ.

Ερμιόνη said...

Ειρήνη μου οι συγκεκριμένες πατάτες είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακές! Τον τελευταίο καιρό τις βλέπω συνέχεια μπροστά μου και σκέφτομαι ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις δοκιμάσω!
Είναι και πολύ ευέλικτες ως προς τα υλικά τους, αλλά μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που μας προτείνεις!
Και νομίζω ότι θα στολίσουν όμορφα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! Είναι άλλωστε ευκαιρία να αποφύγουμε την πιο κλασική ογκρατέν εκδοχή τους!
Φιλιά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Μαριλένα και όμως δεν είναι καθόλου μπελαλίδικες. Μπορώ να πω ότι, είναι εύκολη παρασκευή. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στο χάραγμα της πατάτας. Όταν τις φτιάξεις θα το διαπιστώσεις. Αξίζουν!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νίκη, είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό συνοδευτικό, που αξίζει να δοκιμάσουμε.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρί, για τις γιορτές αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έφη, είμαι σίγουρη ότι δεν θα σου ξεφύγουν και δεν πρέπει άλλωστε. Όταν τις δοκιμάσεις, θα διαπιστώσεις και η ίδια τον λόγο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ξανθή, την ίδια γνώμη με εσένα, έχουμε και εμείς που την δοκιμάσαμε. Είναι και θέμα γευστικής προτιμησης, βέβαια.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαργαρίτα, να τις φτιάξεις. Ξεφεύγουν κατά την γνώμη μου, από την κλασσική ψητή πατάτα. Είναι πιο νόστιμες.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, έτσι πιστεύω και εγώ. Έχουν ωραία, ιδιαίτερη εμφάνιση, ενω συγχρόνως είναι νόστιμες. Εμείς πάντως τις φάγαμε και μόνες τους, με σαλάτα και τυράκι. Πεντανόστιμες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, είναι κατάλληλο και για τις δύο περιπτώσεις που αναφέρεις. Δοκίμασέ τες!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Τζένη, θα σου έλεγα να τις φτιάξεις ένα από αυτά τα κρύα βράδια της χειμωνιάτικης Ν.Υ., και να τις απολαύσετε με πράσινη σαλατούλα, τυράκι, καλό κρασί και φυσικά... την υπέροχη θέα από τα παράθυρά σας!!! Την έχω θαυμάσει στις αναρτήσεις σου.
Φυσικά και σε γιορτινές περιστάσεις, είναι ιδανικό συνοδευτικό.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, όπως είπα και στην Μαριλένα λίγο πριν, είναι εύκολη συνταγή, αλλά συγχρόνως γευστική και εντυπωσιακή! Άλλωστε για αυτόν τον λόγο έχει γίνει διάσημη και αγαπητή, αυτή η ψητή πατατούλα. Ταιριάζει με τα γιορτινά κρεατικά, αλλά μπορεί να καταναλωθεί άνετα και μόνη της, μαζί με μια ωραία σαλάτα. Είναι χορταστική.
Καλό βράδυ.

Eleni said...

Ειρήνη πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών!! Μέχρι τώρα τις έφτιαχνα μόνο με λάδι και δάφνη στο φούρνο.. Θα τις δοκιμάσω και έτσι! Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου είναι πολύ όμορφες αλλά και με τα υλικά που πρόσθεσες φαίνονται νοστιμότατες!!!
Φιλιά πολλά!

Notoula said...

μμμμ από τις συνταγές που θα κάνω όπωσδήποτε!
Πολλά πολλά φιλιά

mia maria said...

Πράγματι είναι πολύ νόστιμες! Τις είχα φτιάξει παλιότερα και άρεσαν πολύ! Τι καλά που μου τις θύμισες:)

Neli said...

Ονειρεμένες φαίνονται οι πατατούλες,θα τις φτιάξω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι,καλό βράδυ.

Tante Kiki said...

Ειρήνη μου...μοναδικές οι πατατούλες σου!! Γεια στα χέρια σου!!! Νοστιμότατες!!!!
Φιλιά

Villy @ For the love of Feeding said...

Τέλειες! Και όλο λέω να τις δοκιμάσω και όλο το ξεχνάω!

censurasigloXXI said...

Τι μου λες, πατατούλες;;; Τα παιδάκια τα αγαπούν, δεν είχανε στην Κίνα και τρελαίνοντε!

Φιλιά, καφεδάκι και ευχαριστώ!

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, αν τις δοκιμάσεις και σε αυτήν την εκδοχή, θα τις φτιάχνεις μόνο έτσι, από εδώ και εμπρός.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, με όλα αυτά τα ωραία υλικά, νοστιμίζουν πολύ, οι πατατούλες.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, πράγματι, είναι σκέτη νοστιμιά. Και ωραία σε εμφάνιση, επίσης.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νοτούλα, να την δοκιμάσεις αυτήν την ψητή πατατούλα. Είναι ιδιαίτερη και ιδιαίτερα νόστιμη.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Νέλη, είναι ωραιότατο συνοδευτικό σε Χριστουγεννιάτικο μπουφέ ή τραπέζι. Εντυπωσιακό!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Σε ευχαριστούμε Κική. Πράγματι, είναι από τις πιο νόστιμες ψητές πατάτες!!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Villy, βάλε τις στο πρόγραμμα!! Μην το καθυστερείς!
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Βερονικούλα, θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια με αυτές τις πατατούλες!!
Καλό βράδυ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...