Monday 15 December 2014

Μελομακάρονα


Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα?
Γι αυτό φροντίσαμε και φέτος ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας, να υπάρχει άλλη μια για μελομακάρονα.
Όποια συνταγή μας για μελομακάρονα κι αν διαλέξετε, είμαι σίγουρη θα ικανοποιηθείτε απόλυτα, είναι όλες δοκιμασμένες και πολύ πολύ νόστιμες.
Εγώ κάθε χρόνο φτιάχνω αρκετά μελομακάρονα και συνήθως επιλέγω 2-3 διαφορετικές συνταγές.
Φέτος δοκίμασα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα τα μελομακάρονα του αγαπημένου σεφ Άκη Πετρετζίκη.
Ήταν από τα πιο ωραία μελομακάρονα που έχω δοκιμάσει, τραγανά απ’ έξω και μελωμένα μέσα.
Θεωρώ ότι είναι από τις πιο πετυχημένες συνταγές για μελομακάρονα και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
Για το πρώτο μείγμα
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
2-3 κουταλάκια κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
Για το δεύτερο μείγμα
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στην μέση
Για το πασπάλισμα
τριμμένα καρύδια
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
Βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρολίτσα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Θέλουμε το σιρόπιν να είναι έτοιμο 3-4 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, ώστε να προλάβει να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά του πρώτου μείγματος και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος και ανακατεύουμε σιγά και απαλά, για να μην μας «κόψει» το μείγμα.
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης στα χέρια μας, και πλάθουμε μελομακάρονα όσο το δυνατόν ομοιόμορφα.
Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι που να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αμέσως αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο επιπλέον μέλι.
Πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα καρύδια.
Όταν κρυώσουν τελείως τα καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, για να μη μας στεγνώσουν.

Κι ένα τιπάκι:
Για να ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι, τρυπάμε τα μελομακάρονα με μια οδοντογλυφίδα σε δυο σημεία μόλις βγουν από το φούρνο.
Εγώ το κάνω αυτό σε όλες τις συνταγές μου για μελομακάρονα
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

18 comments:

Decor Asylum said...

Φυσικά και δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα!!!! Φαίνονται πάντως υπέροχα έτσι στιβαγμένα στην πιατέλα!!! Όχι πως στο Άσυλο θα έμεναν για πολύ έτσι...χεχεχεχε
Καλημέρα & καλή εβδομάδα!

alekacraftaholic said...

Εννοείται πως τα μελομακάρονα είναι από τα πρώτα που παίρνουν θέση στο σπίτι μας αυτές τις μέρες.Και με βάζεις και στην πρίζα να τα φτιάξω μ'αυτόν τον τρόπο,αφού τα συστήνεις για πολύ ''ουάου'' νοστιμιά.Πάνε για pin
Καλή σου μέρα!

Maria B. said...

Αχ και να είχα αυτήν την πιατέλα, τι καλά που θα ήταν !!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι τόσο λαχταριστά που με κάνουν να τα θέλω όλα !!!!

καλή βδομάδα και καλές γιορτές να έχουμε !!!!

φιλια πολλά

DIMI said...

Υπέροχη η συνταγή τού Ακη!!Αυτή έφτιαξε καί η κόρη μου η μεγάλη!Τής βγήκαν πολύ νόστιμα!!Είχε επιτυχία!!Χα χα!!Καί τά δικά σου δείχνουν τόσο λαχταριστά!Καί τού χρόνου Ελένη μου!!Καλές γιορτές!Φιλάκια!

- spoonstories- said...

Αγαπημένα γλυκά Χριστουγεννιάτικα!! Τα λατρεύω και τα θέλω έξτρα μελωμένα!!
Και του χρόνου κούκλα!!Θα τα κρατήσω να τα δοκιμάσω!!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Φυσικά και δε γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα!! κι εγώ του Πετρετζίκη φτιάχνω κάθε χρόνο! Μιλάμε η συνταγή ΤΑ ΣΠΑΕΙ!! ΣΛΟΥΡΡΡΡΡΠ!

evonita said...

καταπληκτικά!!! λατρεύω τα μελομακάρονα!! ευχαριστούμε πολύ για την πολύ όμορφη συνταγή που μας εδωσες!! φιλάκια!!

Μαρία Έλενα said...

Δεν γίνονται
Φιλάκια ...

Unknown said...

Φαίνονται πεντανόστιμα!! Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και βέβαια ΔΕΝ γίνονται, και μάλιστα κι εμείς τα φτιάξαμε σήμερα! Βέβαια κάναμε τη συνταγή της Μπαρμπαρήγου και ήταν κι αυτά καταπληκτικά, αλλά και του Άκη φαίνεται τελεια!

zina said...

τη συγκεκριμενη συνταγη την κανει η κουμπαρα μου κ ειναι οντως απιστευτη! μελομακαρονα...λατρεια!

Ερμιόνη said...

Μεγάλη αγάπη τα μελομακάρονα!
Για χάρη τους παίρνω τουλάχιστον 2 κιλά κάθε Χριστούγεννα!
Αυτό που μου αρέσει πολύ στη συνταγή σου Ελενάκι είναι το τραγανά απέξω και μαλακά από μέσα :)
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου είναι μια από τις δυο συνταγές για μελομακάρονα που θα κάνω φέτος.
Κι εγώ κάθε χρόνο 2-3 συνταγές διαφορετικές φτιάχνω και έχω ακούσει τόσα για τα συγκεκριμένα μελομακάρονα που σκοπεύω οπωσδήποτε να τα φτιάξω!
Πολλά φιλάκια!

Ariadni St. said...

Χριστουγεννα ειναι τα μελομακαρονα, δεν το συζητω! Φαινονται φανταστικα, μελωμενα όσο πρέπει και λαχταριστα! Φιλάκια

Ανθή said...

Αυτή τη συνταγή σκόπευα να κάνω κι εγώ φέτος.
Την έκανε η φίλη μου και μου είπε ότι ήταν τα καλύτερα μελομακάρονα που είχε δοκιμάσει.
Ευχαριστούμε πολύ, καλές γιορτές και του χρόνου.

mia xara said...

Απίθανα μελωμένα δείχνουν τα μελομακάρονα Ελένη μου, κράτησα τη συνταγή να τη δοκιμάσω, να ξεφύγω λίγο από τα δικά μου.. Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

Ειρήνη Ε. said...

Αγαπημένα μελομακάρονα! Δεν θα μπορούσα να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς αυτά, μαζί με τους κουραμπιέδες και τις δίπλες βέβαια!! Ελενάκι, τα έφτιαξες υπέροχα και στο μεγεθος που προτιμώ!!
Καλοφάγωτα!
Καλή μας ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...
This comment has been removed by the author.
Mary said...

Η επόμενη δόση που θα φτιάξω θα είναι μ' αυτή τη συνταγή αφού την παινεύεις και δεν αμφιβάλλω για τη γεύση τους!

Και του χρόνου με υγεία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...