Wednesday 14 October 2015
Μαρμελάδα framboise
Framboise, raspeberry, σμέουρο, κόκκινο βατόμουρο ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να λέγεται αυτό το μικρούλικο κόκκινο φρουτάκι, είναι υπέροχο και πολύ νόστιμο!!
Το άρωμα του εξαιρετικό όπως και η θρεπτική του αξία! Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο.
Έχει γλυκόξινη γεύση και το βρίσκουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική. Από τα σμέουρα παρασκευάζονται χυμοί, λικέρ, ζελέ, παγωτά, προστίθενται σε γιαούρτια καθώς και για την παραγωγή μαρμελάδων.
Σήμερα θα σας δείξω την δική μου εκδοχή για μαρμελάδα framboise. Είναι πανεύκολη, ετοιμάζεται γρήγορα, καθώς η ποσότητα είναι μικρή αλλά και γιατί το ίδιο το φρούτο περιέχει πηκτίνη.
Εδώ χρησιμοποιώ κατεψυγμένα framboises, καθώς είναι το μόνα που μπόρεσα να βρω. Για φρέσκα ούτε λόγος!!!
Από την άλλη μεριά βέβαια, τα κατεψυγμένα είναι μια βολική λύση καθώς τα βρίσκουμε σε ορισμένα σ/μ όλο τον χρόνο. Κατά την γνώμη μου δεν υστερούν σε άρωμα και νοστιμιά από τα φρέσκα.
Η μαρμελάδα έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, που προσωπικά μου θύμισε βυσσινί βελούδο! Η μικρή ξετρελάθηκε το ίδιο και ο καλός μου και το βαζάκι άδειασε γρήγορα!
Επιφυλάσσομαι στο μέλλον να σας δείξω και άλλες συνταγές που ετοιμάζω με κύριο συστατικό τα σμέουρα.
Πάμε να φτιάξουμε τώρα την μαρμελάδα μας;;;
Θα χρειαστούμε:
300 γρ. framboises, φρέσκα ή κατεψυγμένα
140 γρ. άχνη ζάχαρη
μισό λουβί (φασόλι) βανίλιας
μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού
Τι κάνουμε:
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα framboises, θα τα πλύνουμε πολύ προσεκτικά. Θα τα ακουμπήσουμε σε διπλό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά υγρά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα θα τα αφήσουμε ως έχουν.
Βάζουμε τα φρουτάκια σε μέτρια κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη.
Ανοίγουμε το μισό λουβί βανίλιας στην μέση και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα καθώς και το εξωτερικό μέρος του φασολιού της βανίλιας. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας σε μέτριας έντασης θερμοκρασία. Αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν ως να δέσει η μαρμελάδα μας.
Ανακατεύουμε πολύ συχνά με ξύλινο κουτάλι ως τον πυθμένα της κατσαρόλας. Είναι απαραίτητο το ανακάτεμα αλλιώς η μαρμελάδα θα κολλήσει.
Καθώς η μαρμελάδα βράζει, τα φρουτάκια διαλύονται μέσα σε αυτήν. Δένει γρήγορα. Όταν την έφτιαχνα χρειάστηκαν οκτώ με δέκα λεπτά για να δέσει. Επειδή λοιπόν ετοιμάζεται γρήγορα δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα. Μόλις δέσει η μαρμελάδα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφού σταματήσει ο βρασμός αφαιρούμε το φασόλι της βανίλιας, καθώς και τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε στην άκρη μερικά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό οι υδρατμοί που σχηματίζονται, παρασύρουν μέσα στην μαρμελάδα τους κρυστάλλους ζάχαρης που ίσως να μην έλιωσαν και παρέμειναν στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Έτσι η μαρμελάδα δεν θα ζαχαρώσει.
Κατόπιν βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βαζάκι και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε το βαζάκι στην άκρη χωρίς να το μετακινήσουμε, ως να κρυώσει η μαρμελάδα.
Αφού ανοιχτεί το βάζο καλύτερα να φυλάσσεται στο ψυγείο, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες του χρόνου.
Η δόση αυτή μας δίνει ένα βαζάκι μαρμελάδα framboise των τετρακοσίων γραμμαρίων, περίπου.
Το φασόλι της βανίλιας δεν το πετάμε. Το ξεπλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς. Το βάζουμε στο βάζο που φυλάμε την ζάχαρη και την αρωματίζουμε. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δώσουμε άρωμα στον καφέ φίλτρου.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.