Wednesday 4 May 2016

Τάρτα με μους λεμόνι


Χρόνια Πολλά φίλοι μας, Χριστός Ανέστη!!
Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα, ζεστά, οικογενειακά, με πολλή αγάπη, να νιώσατε την κατάνυξη των ημερών του Πάσχα, να απολαύσατε την γιορτινή ατμόσφαιρα με συγγενείς και φίλους!
Ξέρω ότι τσουρέκια, κουλούρια και γλυκά θα είχαν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, αλλά κι εμείς δεν μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε χωρίς γλυκάκι τις συνταγές μας μετά το Πάσχα!
Διαλέξαμε μια τάρτα με ανάλαφρη μους λεμόνι, μια τάρτα που μπορεί να σερβιριστεί σε κάθε περίπτωση και που αρέσει σε όλους όποτε την φτιάχνω.
Πάμε να σας πω πως θα την ετοιμάσουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για την βάση:
140 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε κομματάκια (από το ψυγείο-κρύο)
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού (κρατάμε το ασπράδι για επάλειψη)
3-4 κουταλιές παγωμένο νερό
1 ζαχαροβανίλια με άρωμα λεμόνι
μια τσιμπιά αλάτι
Για την μους λεμόνι:
1 φάκελο ζελέ με γεύση λεμόνι
1 ζαχαροβανίλια με άρωμα λεμόνι
χυμό μισού λεμονιού
350 ml -φυτική κατά προτίμηση- κρέμα γάλακτος για σαντιγί
4 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη άχνη (ή και περισσότερες αν προτιμάτε)
Για το γαρνίρισμα:
2 κούπες από τη σαντιγί που θα φτιάξουμε για την μους λεμόνι
χρωματισμένη ζάχαρη (προαιρετικά)
κομματάκια ή φετάκια λεμονιού
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το ζελέ λεμόνι.
Διαλύουμε την σκόνη του ζελέ σε 340 ml ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Προσοχή όμως, δεν θέλουμε να πήξει, γι αυτό ανακατεύουμε συχνά με ένα κουτάλι.
Ετοιμάζουμε την βάση της τάρτας.
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαργαρίνη, το αλεύρι, την ζαχαροβανίλια, το αλάτι και την άχνη και τα δουλεύουμε με ένα πιρούνι, ώσπου να γίνουν ψίχουλα.
Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το νερό και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας.
Όταν ενωθούν όλα τα υλικά, μαζεύουμε την ζύμη σε μια μπαλίτσα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με την βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο διαμ. 30 εκατοστών περίπου.
Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και προσεκτικά τουμπάρουμε την ζύμη στην βάση μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26-28 εκ. Την απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει την βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και αλείφουμε με ένα πινέλο την ζύμη. Αυτό θα βοηθήσει την ζύμη να παραμείνει για περισσότερο χρόνο τραγανή μετά το ψήσιμο.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε την ζύμη σε διάφορα σημεία, ώστε να μην φουσκώσει κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, ως να ροδίσουν επιφάνεια και βάση.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε την βάση να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την μους.
Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την ζαχαροβανίλια, μέχρι να πάρουμε μια σφικτή σαντιγί.
Κρατάμε στην άκρη 2 κούπες περίπου, για να διακοσμήσουμε την τάρτα στο τέλος. Στην υπόλοιπη σαντιγί προσθέτουμε το ζελέ λεμόνι και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ως να ενωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε την μους πάνω από την ψημένη βάση της τάρτας, η οποία θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως.
Γαρνίρουμε με την σαντιγί που κρατήσαμε στην άκρη, κάνοντας ροζέτες ή άλλα σχέδια της αρεσκείας μας.
Διακοσμούμε με κομμένες φλούδες λεμονιού, χρωματισμένη ζάχαρη ή ξύσμα λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό τουλάχιστον για 3-4 ώρες στο ψυγείο, για να σφίξει η μους.
Η τάρτα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...