Tuesday, 27 March 2012

Ριζότο με .... λαχανοσαλάτα

Τις προάλλες μου περίσσεψε αρκετή λαχανοσαλάτα και λυπήθηκα να την πετάξω.
Βλέπετε τα λαχανικά είναι παραγωγής μου, οπότε στεναχωριέμαι διπλά αν πηγαίνουν χαμένα.
Κι επειδή το λάχανο και το ρύζι αρέσουν πολύ στην κόρη μου, σκέφτηκα να τα συνδυάσω.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα πεντανόστιμο ριζότο, που άρεσε σε όλους μας!
Μοιράζομαι μαζί σας την ιδέα μου, σαν έναν νόστιμο τρόπο να αξιοποιήσουμε λαχανοσαλάτα που μας περίσσεψε.
Αν πάλι δεν σας έχει περισσέψει σαλάτα, αλλά θέλετε να δοκιμάσετε το ριζότο, μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε μια λαχανοσαλάτα με τα εξής υλικά:
μισό λάχανο (μικρό) ψιλοκομμένο
1 ρέβα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
1 καρότο μέτριο τριμμένο στον χονδρό του τρίφτη
1 κλωνάρι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φτιάξαμε την σαλατούλα, πάμε να μαγειρέψουμε και το ριζότο??
Θα χρειαστούμε:
3,5 φλιτζάνια υπόλοιπο λαχανοσαλάτας ή η σαλάτα που φτιάξαμε παραπάνω
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Επίσης
1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο ή άλλο κατάλληλο για ριζότο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 λεπτές φέτες ζαμπόν γαλοπούλας ή ότι ζαμπόν μας αρέσει.
μισό ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί
1 κύβο λαχανικών
700 ml νερό
1 κλωνάρι φρέσκια μαντζουράνα (τα φύλλα) η μισό κουταλάκι ξερή
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
μισό φλιτζάνι παρμεζάνα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα 700 ml νερό με τον κύβο λαχανικών.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο όσο χρειάζεται, για να διατηρείται ο ζωμός ζεστός.
Στραγγίζουμε την λαχανοσαλάτα από τυχόν υγρά και την βάζουμε σε απλωτό τηγάνι με το λάδι, το λεμόνι και τα 2 φλιτζάνια νερό.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν έως ότου μαλακώσουν και μείνουν με το λάδι.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο ή μπολ.
Στο τηγάνι προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε να μαραθεί καλά.
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και το ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι, συνεχώς μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.
Περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα λαχανικών της σαλάτας μας, με ότι υγρά έχει, και την μαντζουράνα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, στο μισό.
Με μια κουτάλα, ξεκινάμε να ρίχνουμε το ζωμό στο φαγητό.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά της πρώτης κουτάλας ρίχνουμε τη δεύτερη. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι ν' απορροφηθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι να κρατάει ελαφρά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, για να μην μας κολλήσει.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα.
Σερβίρουμε αμέσως, με την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.
Παρατηρήσεις:
1) Επειδή το ρύζι έχει την ιδιότητα να κολλάει εύκολα, είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα, τόσο όταν το τσιγαρίζουμε όσο και όσο χρόνο βράζει.
Δεν απομακρυνόμαστε λοιπόν από το φαγητό!
2) Αν νηστεύουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε το τυρί και το ζαμπόν.
Αφαιρούμε βέβαια και ένα μέρος της γεύσης, αλλά από το ολότελα......
3) Μπορούμε να βάλουμε ό,τι είδος ζαμπόν μας αρέσει. Το ριζότο θα είναι το ίδιο νόστιμο
4) Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ζωμό λαχανικών με ζωμό κότας.
5) Αλάτι θα βάλουμε με προσοχή, και αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, διότι και ο κύβος περιέχει αλάτι, αλλά έχουμε βάλει και το τυρί-ζαμπόν, οπότε αν αλατίσουμε πολύ το ριζότο μας θα βγει αλμυρό.
6) Μπορούμε αν μας αρέσει να προσθέσουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι, ταιριάζει όμορφα!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

22 comments:

EVAGELIA VRETTOU said...

καλημέρα! λαχανικά από τον κήπο σου; Τέλεια, εννοείται ότι δε σου πάει καρδιά να τα πετάξεις! Ευχαριστούμε για τη συνταγή του ριζότο. Δείχνει πεντανόστιμο!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσουμε περισσεύματα λαχανοσαλάτας, αλλά και να φτιάξουμε ένα γευστικό ριζότο!
Αυτά τα λαχανικά παραγωγής σου κάθε φορά που τα βλέπω τα θαυμάζω και τα ζηλεύω (με την καλή έννοια)
Φιλιά!

Maria B. said...

Καλημέρα Ρηνάκι, προσυπογράφω το μήνυμα του Λενακίου μας !!!
πολύ ωραίος τρόπος αξιοποίησης !!
οσο για την παραγωγή σου, εμείς δεν προλαβαίνουμε να την θαυμάσουμε γιατί η Ελενα όλη την ώρα αυτό μας λέει !!!χιχιχιχιχι!!!

γεια στα χεράκια σου και ευχαριστούμε για την πρόταση.

φιλια πολλά πολλά

Ερμιόνη said...

Αυτά είναι Ειρήνη μου! Φουλ αξιοποίηση και ένα ριζότο ελαφρύ, υγιεινό και πεντανόστιμο!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ειρήνη μου γιατί να μην είναι νόστιμο δίχως το τυρί και το ζαμπόν;
Μια χαρά γεύση θα έχει!
Το μαγείρευα διαφορετικά αλλά τώρα θα το δοκιμάσω με τον δικό σου τρόπο!

Φιλιά και καλή μας όρεξη!

Ειρήνη Ε. said...

Evagelia Vrettou, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου.
Τα λαχανικά είναι από τις γλάστρες μου και τα μεγαλώνω με αγάπη και φροντίδα και όπως βλέπεις με ανταμοίβουν. Γι' αυτό και λυπάμαι 2 φορές να τα πετάξω όταν περισσεύουν. Προσπαθώ λοιπόν να τα αξιοποιώ εξ ολοκλήρου.

Ειρήνη Ε. said...

Effie's Sweet Home Designs, καλό μεσημέρι. Το ριζότο είναι και εύκολο και νόστιμο.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα μην τα ζηλεύεις τα λαχανικά! Φύτεψε και εσύ μερικά, μπορείς!!
Τελικά πως μπορεί να αξιοποιήσει κανείς κάτι, που σε άλλη περίπτωση θα είχε πεταχτεί και θα πήγαινε χαμένο.

Ειρήνη Ε. said...

Μαρία, γειά σου. Οι επόχές είναι δύσκολες. Ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε, καλό είναι να το κάνουμε, ώφελος θα έχουμε.
Η Έλενα όλο γι' αυτά μιλάει, γιατί έχει δει και τις φωτογραφίες του σπορείου μου. Άσε που πρέπει να ξεκινήσω και τις μεταφυτεύσεις σήμερα. Καλά που θα έρθει και η νύφη μου, είναι γεωπόνος, να με βοηθήσει.

Vasia b. said...

Ειρήνη μου πολύ ωραία η ιδέα της αξιοποίησης περισσευούμενης σαλάτας σε μια πέντανόστιμη δημιουργία ριζότο!!!!!
Τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι αγαπημένα και ζηλευτά αφού είναι από τον κήπο σου!!!!
Πολλά φιλιά!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη καλό μεσημέρι. Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, "να μεταγυρίσουμε" , που λέει και η μητέρα μου και όχι μόνο τρόφιμα. Λίγη φαντασία χρειάζεται.

Ειρήνη Ε. said...

Γιαγιά Αντιγόνη, φυσικά και είναι νόστιμο χωρίς το ζαμπόν και το τυρί. Οπωσδήποτε όμως και αυτά προσθέτουν γεύση και ιδίως η παρμαζάνα, ένα τυρί που μου αρέσει πολύ.
Δοκίμασέ το όπως σου αρέσει καλύτερα. Να θυμάσαι ότι τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν καλά, να είναι σχεδόν μαγειρεμένα, πριν μπουν στο ριζότο.

Ειρήνη Ε. said...

Βάσια, καλό μεσημέρι. Είναι μια εναλλακτική πρόταση για όσους δεν τρώνε το λαχανόρυζο, όπως η υποφαινόμενη. Έτσι μου ήρθε η ιδέα και το έφαγε όλη η οικογένεια. Άσε που λυπόμουνα και το καημένο το λαχανάκι, το καροτάκι, τη ρεβούλα μου!!!
Δεν ήταν κρίμα να τα πετάξω, φρέσκα-φρέσκα και λαχταριστά;

Eva Z. said...

Ειρήνη μου υπέροχο το φαγάκι σου και όταν είναι και από λαχανικά που τα φυτεύεις και τα ποτίζεις και τα περιποιείσαι με τα χεράκια σου διπλά νόστιμα και αξίζουν και διπλά...μπράβο...ωραία πρόταση...φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Eva, γειά σου. Είναι και το φαγάκι νόστιμο είναι και τα λαχανικά σπιτικά και χωρίς χημικά λιπάσματα και φάρμακα και γίνεται ακόμη καλύτερο!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου said...

Ωραία τα λαχανικά σου! Πέρασε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σένα!

Ειρήνη Ε. said...

Βάσω - οι ιστορίες της μαμάς μου, καλό απόγευμα. Χαίρομαι που σου αρέσουν. Σ΄ευχαριστώ για το βραβείο.

Tante Kiki said...

θαυμάσια αξιοποίηση της λαχανοσαλάτας!!!! Αρωματική και υγιεινή!!!

Ειρήνη Ε. said...

Tante Kiki, καλησπέρα. Το ριζότο έχει θαυμάσιο άρωμα και νοστιμιά. Συν τις βιταμίνες και το ασβέστιο που περιέχουν τα συγκεκριμένα λαχανικά.

mia said...

Ένα τέτοιο θα φτιάξω για αύριο...πάω πάω...φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

mia, φτιάξε το. Η μαντζουράνα το αρωματίζει πολύ ωραία. Μην ξεχάσεις ότι τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν καλά, να μην τα νιώθουμε άψητα στο ριζότο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...