Monday, 12 March 2012

Θράψαλα στιφάδο

Την Καθαρά Δευτέρα είχα προγραμματίσει να φτιάξω ένα χταποδάκι στιφάδο.
Έλα όμως που ο αντρούλης μου αποφάσισε να το κάνει ψητό για «πιο μεζεκλίδικο».
Εγώ όμως είχα ήδη πάρει τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο και ήμουν αποφασισμένη να φτιάξω στιφάδο.
Έτσι αντί για χταποδάκι, είπα να βάλω θράψαλα.
Διστακτικά είναι η αλήθεια, γιατί δεν ήξερα το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτα νόστιμο στιφάδο, το οποίο οι καλεσμένοι μου τίμησαν και ξανατίμησαν, με άφθονη κατανάλωση … λαγάνας, μιας και το φαγάκι απαιτούσε βουτίτσες πολλές στην νόστιμα δεμένη σαλτσούλα του.
Και μιας και σας έχω πει το κόλπο πως καθαρίζουμε κρεμμυδάκια χωρίς κλάματα, το φαγάκι αυτό μαγειρεύεται πανεύκολα!

Τα υλικά μας:
1200-1300 γρ. θράψαλα
1200-1300 γρ. κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 κούπα πουμαρό συμπυκνωμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2-3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
4-5 φύλλα δάφνης
μισό φλιτζανάκι ξύδι λευκό
μισό φλιτζανάκι κρασί κόκκινο
αλάτι
πιπέρι
μπαχάρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο, όπως περιγράφουμε εδώ, χωρίς να χύσουμε δηλαδή ούτε ένα δάκρυ.
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
(Κυκλοφορούν και έτοιμα κατεψυγμένα κομμένα σε ροδέλες, μια χαρά κάνουν κι αυτά)
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα θράψαλα για 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 45-50 λεπτά.
Στο τέλος του μαγειρέματος, αν θέλουμε πιο δεμένη την σάλτσα μας, δυναμώνουμε την φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει όσο θέλουμε.
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!

60 comments:

gwgoyla said...

Τελειο το στιφαδο σου Ελενακι μου,πολυ ζηλευτο...γενικα το στιφαδο το λατρευω!!!
Την καλημερα μου και τα φιλια μου για μια ομορφη και καλη εβδομαδα!!!

grEAT said...

το στιφαδο υπεροχο, αλλα οσο για το χταποδι θα συμφωνησω με τον συζυγο. το χταποδι θελει καρβουνο!!!!
και αν καμια φορα περασω απο εκει λεω να αυτοπροσκληθω!!!! :)

καλη σου μερα

ειρηνη

ΕΛΕΝΗ said...

Ελενάκι καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Το στιφάδο είναι καταπληκτικό φαγητό και με τα θράψαλα φαντάζομαι...μμμμ τέλειο θα έγινε!!!Φιλιά πολλά!!!

Sophie said...

Τι βλέπουν τα ωραία και μπιρμπιλωτά ματάκια μου;;ΣΤΙΦΑΔΟΟΟΟΟΟΟ!Δεν ξέρω αν το κατάλαβες Ελενάκι αλλά είναι το αγαπημένο μου και ειδικά με τα θράψαλα άλλο πράμα!!!Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!1
Αααααααχχχχχ μέχρι εδώ μύρισε!!!

Helen Gr said...

Καλημέρα, Ελενάκι, και καλή εβδομάδα!
Συμφωνώ απολύτως με τους καλεσμένους σου, έτσι θα συμπεριφερόμουν κι εγώ! Νόστιμο φαγάκι και να μην το ευχαριστηθούμε! Γεια στα χεράκια σου! Φιλάκια πολλά1

Ερμιόνη said...

Καλημέρα κυρία μου και καλή εβδομάδα εύχομαι!! Θράψαλα δεν έχω φάει ποτέ, δεν έχω την παραμικρή υποψία σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η γεύση τους, αλλά βλέποντας τη φωτογραφία και αυτή την απίστευτη σαλτσούλα κάτι γίνεται μέσα μου!
Πέρνα μια βόλτα και από μένα, 11 ερωτήσεις σε περιμένουν!
Φιλιά πολλά!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ελενάκι μου! Τέλειο το στιφάδο κι όσο για τα θράψαλα εντελώς τυχαία τα έβλεπα στο σούπερ μάρκετ το Σάββατο και σκεφτόμουν να τα πάρω για να τα φτιάξω κάπως ...πώς δεν ξέρω ακόμη αλλά νομίζω ότι διαβάζοντας τη συνταγή σου ...βρήκα!
Καλή εβδομάδα και φιλάκια!

Στέλλα Μαρκοπούλου said...

Για να θράψαλα είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου αλλά με τη νόστιμη συνταγή σου με έπεισες.
Καλημέρα.

Pela said...

Καλημέρα Έλενα μου και καλή εβδομάδα! αμα σου πω ότι πρώτη φορά ακούω τα θράψαλα....σε περιμένει πρόσκληση σε παιχνιδάκι. φιλάκια πολλά!!

Maria B. said...

καλημέρα Λενάκι μου,

χτύπησες φλέβα σήμερα. Από τα αγαπημένα μου φαγάκια. Επισης οικογενειακώς τιμούμε δεόντως τα θράψαλα. Η δε σαλτσούλα σου είναι ΤΕΛΕΙΑ !! μόνο με το λαδάκι εχει μείνει!!! πω πω βούτες που σηκώνει !!! χιχιχιχιχι

καλη βδομάδα και φιλάκια πολλά

Ειρήνη από Πειραιά said...

Καλημέρα Έλενα, καλή εβδομάδα. Το στιφάδο είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Θέλει παρέα και καλό κρασί. Προ ημερών, είχα μαγειρέψει παρόμοια συνταγή, με σουπιά όμως. Αυτά είναι φαγητά για καλοφαγάδες. Αν βρω στην αγορά θράψαλα θα τα δοκιμάσω. Μου αρέσει το δενδρολίβανο και το ξύδι, αλλά όχι και στον καλό μου, γι' αυτό και δεν το βάζω. Το φαγητό το συνοδεύεις με κάτι άλλο;

eleni said...

Μμμμμ... φαίνεται πολύ ωραίο το πιάτο σου!!!! Γεια στα χέρια σου!!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα Ελενά μου!!!

eleni said...

Ελενάκι,μόλις το είδα,γέλασα,ξέρεις τα "αγαπημένα" μου!
Θα πω ότι το ψάρεμά τους είναι διασκεδαστικό,γίνεσαι μούσκεμα,γιατί ξεφυσούν όταν βγαίνουν στην επιφάνεια.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!

Katerina said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελενα μου!
Τι συμπωση, αυτό το φαγάκι το έκανα χθες!! Πολύ νόστιμο!

Verónica Marsá said...

Τέλειο και έυκολο! Τώρα που μάθανε τα παιδιά να τρώνε ψάρι και θαλασσινά... στην Κίνα βρομούσανε, λένε...

Ευχαριστώ και φιλιά!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Με ξεμυαλίσατε πάλι. Μπορώ να τρώω θαλασσινά κάθε μέρα!

tanyadmin said...

Καλημερα...καλημερααα..και καλη εβδομάδα να έχεις!!!!θέλω μια φρατζόλα ψωμί και ένα πιάτο από το νόστιμο φαγάκι σου...ευχαριστωωωωωωωω....φιλιααα

Selcouth said...

Τρελαίνομαι για θράψαλα, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στιφάδο! Να μια καλή ιδέα για την επόμενη φορά που θα τα μαγειρέψω. Πολύ έξυπνο το κόλπο με το καθάρισμα των κρεμμυδιών!

Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα Έλενά μου! Φιλιά.

The Dark Chef said...

Είναι και πιο φτηνά τα θράψαλα! Κλασικό νηστίσιμο και πολύ αγαπημένο φαγητό αυτό το θαλασσινό στιφάδο, ό,τι θαλασσινό κι αν περιέχει!
Καλή βδομάδα, πολλά φιλιά! :)

KANTHAR0S said...

Νταξ, δεν υπάρχει.

Summertime Blues said...

καλημέρακαλήεβδομάδα!!!
να σου πω το αστείο;
νόμιζα ότι τα θράψαλα είναι το μωρά καλαμαράκια. χι χι.
φρέσκο δεντρολίβανο δεν νομίζω να βρω. τί να κάνω;
φιλάκια!

Odile said...

Elena, I love your recipe today, mmmmmmmmmm! so delicious! Have a nice week, sweet Elena!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου said...

Μου αρέσει το στιφαδο αλλά δεν το έχω φάει ποτέ με θράψαλα!

Amali said...

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι γιατί κάθε καθαροδευτέρα παίρνω τα βουνά και δεν κατεβαίνω προς το χωριουδάκι σου;;; Μια χαρά είναι και χόρο έχεις και ψησταριά και κατσαρόλες γεμάτες με νοστιμιές!!!
Τελείωσε από εδώ και στο εξής καθαροδευτέρα στην έλενα με τις υπέροχες ιδέες τα νόστιμα φαγητά και τον φοβερό ψήστη για άντρα!!!!

πολλά φιλιά
Λενιώ μας

Amali said...

ουπς μάλλον σκεφτόμουν το χορό που θα ρίξω όταν έρθω στο χωριό σου!!!
χώρο εννοούσα

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου και σε ποιον δεν αρέσει ένα καλομαγειρεμένο στιφάφο??
Φιλιά πολλά, να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου, θα θυμώσω πολύ αν δεν αυτοπροσκληθείς, να το ξέρεις;-)
Το ψητό χταποδάκι είναι ειδικότητα του συζύγου μου, το ψήνει τέλεια είναι η αλήθεια!!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eλενάκι μου πρώτη φορά το έκανα με θράψαλα, και έγινε απρόσμενα πολύ καλό!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι, το φτιάχνεις κι εσύ με θράψαλα???
Μα δεν το πίστευα πόσο νόστιμο έγινε, συνήθως το έφτιαχνα με χταποδάκι, όταν το έκανα με θαλασσινά!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου σου ομολογώ ότι ήταν το πιάτο που τους άρεσε πιο πολύ απ' όλα.
Και είχα φτιάξει ένα σωρό σαρακοστιανά, αλλά αυτό το τιμήσανε και με το παραπάνω!
Φιλάκια, καλή βδομάδα φιλενάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι, στην γεύση θα σου θυμίσουν αρκετά τα καλαμαράκια, τα οποία αποκλείεται να μην έχεις δοκιμάσει!
Προσωπικά τα θράψαλα μου αρέσουν πιο πολύ, ειδικά ψητά είναι το κάτι άλλο!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου εγώ τα θράψαλα τα μαγειρεύω συχνά, όπως έλεγα και στην Ερμιόνη μου αρέσουν περισσότερο από τα καλαμαράκια!
Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι μιαν όμορφη εβδομάδα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Στέλλα μου μην έχεις καμιά αμφιβολία, κάνουν ένα ωραιότατο στιφάδο!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Πέλα μου σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!
Πολλά πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι φέρε ψωμάκι και έλα!!!
Τελικά έγιναν πολύ νόστιμα μαγειρεμένα έτσι, είδες που το συζητούσαμε??
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα φιλενάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου με σουπιές δεν το έχω φτιάξει, αλλά πιστεύω ότι και με αυτές πεντανόστιμο θα γίνεται!!
Το ξύδι δεν "ακούγεται" καθόλου, και να σου πω την αμαρτία μου στιφάδο χωρίς δεντρολίβανο δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά αν δεν αρέσουν στον αντρούλη κανένα πρόβλημα!
Οσο για το αν το συνοδεύω με κάτι άλλο, η μόνη παρέα που ζητάει αυτό το φαγάκι είναι μπόλικο φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και καλό κρασάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ελενάκι μου!
Φιλάκια και σε σένα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι, εσύ ξέρω τι λατρεία έχεις στα θαλασσινά χα χα χαα!
Θα δώσω στην Μαρία την μερίδα σου, μην σε νοιάζει;-)
Αλήθεια έτσι γίνεται όταν ψαρεύονται??
Πλάκα θα χει!!!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου είναι πραγματικά πολύ νόστιμο, αφού το φτιαξες, το ξέρεις σίγουρα!
Να έχεις μιαν πολύ όμορφη εβδομάδα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βερονικούλα μου τα θαλασσινά, και κυρίως το ψαράκι, είναι ότι το καλύτερο για τα παιδιά!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευγενία μου αλήθεια?
Τους έχεις τέτοιαν αδυναμία!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμα!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Τάνια μου, πραγματικά μια φρατζόλα ψωμί θέλει αυτό το φαγάκι χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth αυτό το κόλπο με τα κρεμμυδάκια με έχει σώσει πάμπολλες φορές, γιατί αγαπάμε το στιφάδο αλλά πολλές συγκινήσεις με τα κρεμμύδια δεν μπορώ χα χα χαα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef η αλήθεια είναι ότι τα θράψαλα είναι πιο οικονομικά από το χταποδάκι, αλλά στην συγκεκριμμένη περίπτωση ξέμεινα από χταποδάκι και τα δοκίμασα!!
Και ευτυχώς γιατί μας άρεσαν πολύ!
Τώρα ετοιμάζομαι να τα ξαναφτιάξω, από την Καθαρά Δευτέρα μόλις διαπίστωσαν ότι τελείωσε το φαγητό, με ρωτάνε πότε θα τα ξαναφτιάξω:P
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο μου νταξ!!!
Κόπιασε, έχω και ωραίο κρασάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues φρέσκο δεντρολίβανο θα βρεις μόνο σε γλαστράκια για να φυτέψεις στο σπίτι σου, αλλιώς δεν νομίζω να το πουλάνε διαφορετικά!
Αν αγοράσεις μια ριζούλα και την φυτέψεις, σε πολύ σύντομο διάστημα θα σου θεριέψει και θα έχεις όσο φρέσκο δεντρολίβανο θέλεις!
Αλλιώς χρησιμοποίησε ξερό.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Odile, thank you so much!!!
Have a very nice week!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βάσω μου κι εγώ πρώτη φορά το δοκίμασα με θράψαλα!
Εγινε πολύ καλό!
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου χα χα χααα!
Εγώ σε έχω καλέσει τόσες φορές, άντε πάρτο απόφαση και ελάτε!!
Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα όμως δεν πήγαμε στο χωριουδάκι μου, μείναμε στην Αθήνα γιατί ο άντρας μου μόλις είχε αναρρώσει από άσχημη ίωση και είπαμε να μην ταξιδέψουμε!
Είχα όμως όλο το σόϊ στο σπίτι, που ως γνωστόν δεν είμαστε και λίγοι, και περάσαμε πολύ όμορφα!!
Φιλιά πολλά.... και σε περιμένω!

ΕΛΕΝΑ said...

Και όταν έρθεις εννοείται θα ρίξουμε και χορό!
Επίσης διαθέτουμε και χώρο χα χα χαα!
Ξανά φιλάκια!

Vassi said...

To die for, Elena...Yummy!!!

SpIrToKoYto said...

ωωωω...ωωωω...ωωωω...πωπωωωω...
να ζυμώσω ψωμάκια και να έρθω κι εγώ καλέ κυρία...???

mia said...

Παρόλο που δεν έχω καθόλου γεύση αυτήν την στιγμή...θα το έτρωγα με το πιάτο...καλησπέρα Ελενα μου...

Δημιουργία said...

Ομορφο το φαγακι σου Ελενα,αλλα αυτα που λιμπιστηκα περισσοτερο ειναι τα νυφιατικα μπισκοτακια της προηγουμενης αναρτησης.Καλη εβδομαδα να εχεις.

ΕΛΕΝΑ said...

Vassi μου σε ευχαριστώωωω!!!!
Ελα να σε κεράσω!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βιβίκα δεν θέλω να σε βάλω να ζυμώνεις βραδιάτικα, έφτιαξα κι εγώ ψωμάκι, πάρε το άλλο σου μισό και ελάτε!!!
Φιλιάαααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου αρρωστούλα???
Ωωωωχχ!
Περαστικά σου!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου πολύ μου άρεσε το "νυφιάτικα"!!!
Μα δεν είναι ομορφούλια??
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΩΧ! ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; ΓΙΑ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΣΕΙ ΒΑΡΥ.... ΒΡΕ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ! ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.....ΜΟΥΡΛΙΑ!!!!!!!!!!

mm_skg said...

Νοστιμοοοο.... Η γιαγια μου το εφτιαχνε συχνα με καλαμαρια. Να πω την αληθεια, με θραψαλα δεν το εχω δοκιμασει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...