Monday 31 August 2009

Σάλτσα pesto

Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Elisa, που παρακάλεσε τον μπαμπά της τον κύριο Ernesto (η μετεμψύχωση του καίσαρα..) να μας τη δώσει.
Χρειαζόμαστε:
50 γραμμάρια φρέσκα φύλλα βασιλικού
30 γραμμάρια κουκουνάρι
3 σκελίδες σκόρδο
50 γραμμάρια παρμεζάνα ή πεκορίνο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι χοντρό
Ας την φτιάξουμε:
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα του βασιλικού.
Λιώνουμε το σκόρδο και τρίβουμε το τυρί, το οποίο καλύτερα να είναι φρεσκοτριμμένο..
Βάζουμε το μπολ του μούλτι μαζί με τα μαχαίρια του στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα. Αφού παγώσει καλά –εγώ το είχα περίπου 1 ώρα– ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και χτυπάμε 1 με 2 λεπτά σε μέτρια και στη συνέχεια σε πολύ γρήγορη ταχύτητα.
Το πέστο μας είναι έτοιμο!
Παρατηρήσεις:
Η συνταγή είναι ακριβώς αυτή που μου δόθηκε από την Elisa, εγώ όμως έβαλα 1 μικρή σκελίδα σκόρδο γιατί το στομάχι μου διαμαρτύρεται.
Από τυριά έβαλα συνδυασμό τους και προτίμησα ελληνικό πεκορίνο.
Αλάτι δεν έβαλα καθόλου.
Τώρα όσον αφορά στο λάδι, για μένα το 1 ποτήρι ήταν πάρα πολύ και την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα είναι με μισό ή λίγο περισσότερο… οπότε με βάση την παραπάνω συνταγή ο καθείς μπορεί να προσαρμόσει τις δόσεις των υλικών στα μέτρα του.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

31 comments:

Matriga said...

Αμαλία, καλημέρα και καλή εβδομάδα. Είχα φτιάξει και γω πέστο αυτό το μήνα, μόνο που η συνταγή έλεγε 150 γραμ. βασιλικό και 200 γραμ. κουκουνάρι. Όμως, επειδή τόσο βασιλικό δεν θα έβρισκα ακόμη και αν "ξεπάστρεβα" όλους στο σπίτι, έκανα αυτό που λες εδώ. Δεν ξέρω γιατί όμως, δεν μου άρεσε, όπως η έτοιμη σάλτσα. Ίσως παίζει ρόλο η αναλογία των υπόλοιπων υλικών...
Θα τη δοκιμάσω, όπως λες εδώ άλλη μία φορά και θα σου πω. Φιλιά!

BIKY said...

καλημέρα και καλή εβδομάδα
Πολύ νόστιμη η σάλτσα αυ
Δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει και με πεκορίνο Εγώ την φτιάχνω μόνο με παερμεζάνα

ΕΛΕΝΑ said...

Η σπιτική σάλτσα πέστο είναι πολύ καλύτερη σίγουρα από την "αγοραστή" και οι αναλογίες όπως λες Αμαλίτσα προσαρμόζονται στα γούστα μας!
Εχω φτιάξει και πέστο με μαϊντανό και πέστο δυόσμου, αλλά και συνδυασμό τους!
Ολα μας άρεσαν!
Παρμεζάνα συνήθως βάζω κι εγώ σαν την Βίκυ, θα την δοκιμάσω και με πεκορίνο!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Νόστιμη φαίνεται, θα τη δοκιμάσω
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Amali said...

Καλημέρα Μαράκι,
σίγουρα το έτοιμο δεν είναι καλύτερο από αυτό που φτιάχνεις εσύ, αλλά ίσως σου αρέσει περισσότερο επειδή έχεις συνηθίσει τη γεύση του, πάντως στο πεστο βασικό συστατικό είναι ο βασιλικός και όχι το κουκουνάρι...
δοκιμασε αυτό και πες μου
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Καλημέρα Βίκυ,
ναι να δοκιμάσεις και με πεκορίνο, δίνει έναν ήπιο τόνο στη γεύση.
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Καλημέρα Λενιώ,
μμμμ στο δυόσμο δεν θα έλεγα όχι και σκέτο, αλλά και ο μαϊντανος καλούτσικος θα είναι...
εγώ λέω να φτιάξω αυτές τις μέρες με φέτα το έχω δει παλιότερα σε περιοδοκά και λέω να το δοκιμάσω...
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Γλαρένια όταν το φτιάξεις θα μας πεις εντυπώσεις;;; εε;;εε;;εε;ε;ε;
πολλά φιιλιά
Αμαλία

eleni said...

Αμαλίτσα,λέω να το φτιάξω,αλλά δεν ξέρω αν θα μου αρέσει-λίγο ο βασιλικός στα φαγητά δεν μου έρχεται καλά.
Σήμερα όμως φτιάχνω τον τυρομουσακά σου,γιατί πολύ μου άρεσε η ιδέα.
Φιλιά!

Matriga said...

Αμαλία, μάλλον αυτό που λες φταίει ή το ότι έχω πάει πολλές φορές στην Ιταλία και μου έμεινε αυτή η γεύση...
Θα κάνω τη δική και είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ καλύτερη. Αυτή τη φρουτοσαλάτα σου, ακόμη τη συζητάω! Τέλεια ήταν :))

γαστεροπλήξ said...

πέστο; μα τι να πω, χωράνε λόγια σε τέτοια αγαπημένη σάλτσα, ο βασιλικός και τα φρέσκα μυρωδικά δε λείπουν από τον μικρό κήπο της βεράντας
μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά, εύγε τέκνο μου

Maria B. said...

Αμαλίτσα μου καλό σου απόγευμα !!
εγω σήμερα ΔΕΝ θα πάρω για μένα αλλά για τον αντρούλη μου που του αρέσει πολύ η σαλτσούλα σου !!
οπως λεει και η συμπεθερούλα μου η Ζαμπία για μικρό τα πας παααρα μα πααρα πολύ καλά!!!

φιλάκια πολλά

mia maria said...

Τώρα τελευταία φτιάχνω το πέστο με αμύγδαλα αντί για κουκουνάρια, μια συνταγή που είχα δει στη Betty νομίζω. Κουκουνάρια δεν έχω συνήθως στο σπίτι ενώ αμύγδαλα υπάρχουν πάντα!

Amali said...

Κι όμως Ελένη το πέστο είναι πολύ ωραίο παρόλο που και εγώ το βασιλικό τον θέλω στη γλάστρα να τον μυρίζω με ξενίζει η ιδέα που τον τρώω κιόλας...
Ο τυρομουσακάς για πες καλός;;;
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

πεσ μας εντυπώσεις εε;
όπως πάντα άλλωστε Μαράκι μας λες.
πολλά φιλιά
Αμαλία
ΤΗΑΝΧ για τη φρουτοσαλάτα

Amali said...

μικρός κήπος της βεράντας εεε;;;
Α ρε γαστεροπλήξ τι ωραία που τα λες!!
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια
πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Ευχαριστώ πολύ Μαριώ,
να πάρεις όοοοοοοσο θες,
από βασιλικούς και λάδι παραγωγής άλλο τπτ!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,
έχω άλλωστε και άλλους άσσους στο μανίκι....
πολλά πολλά
φιλιά
Αμαλία

Amali said...

big mama μμμμ ωραία ιδέα, άσε που τα αμυγδαλα είναι και αυτά παραγωγής μας ενώ τα κουκουνάρια από την ΚΙΝΑ!!!
Το πέστο με τη φέτα που θα κάνω θα έχει και αμύγδαλα...
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

eleni said...

Ο τυρομουσακάς τέλειος!Ο άντρας μου βέβαια ρώτησε για κιμά,αλλά πάντα έτσι κάνει και στο τέλος τρώει τα πάντα.Είχα ψήσει τα λαχανικά και έγινε ελαφρύς.Μπράβο Αμαλία για τη συνταγή!

Z. said...

Αμαλία γλυκιά μου, και εγώ θα πάρω το μερίδιο, που μου αναλογεί, για τον άντρα..της Μαρίας και μόνον!
Χα χα χα!
φλκ

Z. said...

Ή, αν προτιμάς, το περιέχον!

Betty's Cuisine said...

Καλησπέρα Αμαλίτσα. Δεν έχω φτιάξει πέστο ποτέ, το κοριτσάκι μου το φτιάχνει συχνά και μου έχει στείλει τη συνταγή, παρμεζάνα χρησιμοποιεί και εκείνη ίσως επειδή είναι ευκολότερο να την βρει εκεί που είναι...Ωραία σάλτσα πάντως, καμμιά σχέση με τις έτοιμες...

Μαριλένα said...

μ' αρέσεις Αμαλιτσα, που ολα τα προσαρμοζεις!
μια απ' τα ίδια κι εγώ.
προσωπικά το σκόρδο με πειράζει πολύ, οποτε λεω να το ..εξαφανίσω.

εχω βρει τη χρυση τομή, του αποξηραμένου σκορδου, το ανεχομαι πολύ καλύτερα απ' τις σκελίδες.

σε φιλώ
και σε καλησπεριζω :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

AΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΠΕΦΤΩ ΣΕ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ.ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΝΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Amali said...

Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου, πολύ μου άρεσε που τον ευχαριστηθήκατε...
πω πω ναι και ψητά τα λαχανικά είναι πολύ ωραία...
πολλά φιλιά από κεντρική Εύβοια --> Β. Εύβοια
Αμαλία

Amali said...

Καλά εεε με ξαφνιάζεις Ζάμπι που δεν είσαι πέστο φαν.. αλλά ξέχασα εσύ είσαι του γαλλικού όχι του Ιταλικού...
Πάρε για τον άντρα της Μαρίας και εσύ, στο τέλος όμως ο άνθρωπος θα λιποθυμήσει από το σκόρδο!!

πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

**Άσε κάτω το γουδί τώρα!!! Σε βλέπω εεεε;;;; αφού έχεις ίδιο τι το θες το δικό μου;;;

Amali said...

Μπέττυ πολύ ωραία όντως και καμία σχέση από το ετοιματζίδικο, άσε δε και από το χρώμα και μόνο καταλαβαίνεις διαφορά!
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

Μαριλένα,
αααααα χωρίς προσαρμογές δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα..
το σκόρδο σε σκόνη το βάζει ο καλός μου στην πίτσα, αλλά εμένα μου φαίνεται πολύ τυποποιημένο, αν βάλεις όσο λέω ή και λίγο λιγότερο, υπάρχει μία υποψία σκόρδου στη γεύση που δεν ενοχλεί καθόλου το στομάχι.
Δοκίμασε και πές μου
πολλά πολλά φιλιά
Αμαλία

Amali said...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS φάε όσο προλαβαίνεις γιατί μάλλον σε λίγο απ'ότι καταλαβαίνω πάλι θα είσαι μακριά από τη μαμά...
φιλιά κ καλό μήνα
Αμαλία

Amali said...
This comment has been removed by the author.
Phivos Nicolaides said...

Πέστω κι έγινε Λενιώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...