Στη Νέα Αρτάκη στον τόπο καταγωγής του άντρα μου, τα πάντα αυτές τις μέρες “τις καλομέρες” όπως τις αποκαλούν είναι γιορτινά!
Έτσι το ψωμί δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το γιορτινό τραπέζι.
Οι νοικοκυρές αντί για κλασσικό ψωμί στο τραπέζι προσφέρουν τα κουλίκια, ένα είδος λαδόψωμου, πεντανόστιμο και αντάξιο του εορταστικού κλίματος των ημερών!
Το ίδιο ψωμί προσφέρεται και στο εορταστικό αναστάσιμο τραπέζι, το Πάσχα.
Την αρχική συνταγή την πήρα από τη γιαγιά την Άννα, τις οποίας είναι και τα εκπληκτικά κουλίκια της φωτογραφίας.
Βέβαια λόγω ελλείψεως αναλογιών (γιατί όπως ξέρετε όλες οι «παλιές» νοικοκυρές μαγείρευαν με «το μάτι»), επιστρατεύτηκε και η πεθερά μου όπως και άλλες Αρτακηνές γυναίκες να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μου .
Ευχαριστώ πολύ τη γιαγιά την Άννα και τους υπόλοιπους που με βοήθησαν.
Αλλά αρκετά με τα λόγια, καιρός για έργα και στο πως φτιάχνονται.
Χρειαζόμαστε:
2 κιλά αλεύρι σταρένιο (το βρίσκουμε σε φούρνο ή σε μύλο)
4 φακελάκια μαγιά
αλάτι (λίγο)
1 περίπου ποτήρι του κρασιού λάδι
Για το στόλισμα:
σουσάμι
αυγά
κανέλλα σκόνη
γαρύφαλλο σκόνη
Τα φτιάχνουμε:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, και λίγο αλάτι, ανοίγουμε μία λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε σιγά σιγά όσο χρειαστεί νερό χλιαρό για το ζύμωμα, ώστε να βγει κάπως αραιή η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με νάιλον και μια κουβέρτα και την αφήνουμε σε σταθερή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιάσει περίπου τον όγκο της.
Όταν πια είναι έτοιμο, ξαναζυμώνουμε πολύ καλά αυτή τη φορά και με το λάδι, ώστε να πετύχουμε μία λεία ζύμη (κάποιες νοικοκυρές ρίχνουν κανελλογαρύφαλλα και μέσα στη ζύμη κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, εγώ δίνω την ιδέα η επιλογή δική σας).
Αφού πια είναι έτοιμη η ζύμη τη χωρίζουμε σε κομμάτια και ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλίκια σε κοτσίδες, κουλούρια τριανταφυλλάκια ή ό,τι άλλο σχέδιο θέλουμε.
Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν, σε ταψί, το οποίο το έχουμε λαδώσει όχι μόνο στον πάτο, αλλά και στα τοιχώματα πολύ καλά.
Από πάνω αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλλα και βουτώντας το δάχτυλό μας σε σκόνη γαρύφαλλο, ακουμπάμε κατά τόπους το κουλίκι, κάνοντας «δαχτυλιές» με το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα ίσως λίγο λιγότερο, μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρώμα.
Όταν βγουν από το φούρνο μην περιμένετε και πολύ πολύ να κρυώσουν πάρτε κεφαλοτύρι, ανοίχτε τα στη μέση και βάλτε μέσα το τυρί, φωνάξτε όμως και τα παιδιά σας ή τον καλό σας και απολαύστε τα όλοι μαζί!!!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα.
Αμαλία
Κι αυτή φίλοι μας είναι η τελευταία μας συνταγή για φέτος!
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την αγάπη σας και την εκλεκτή παρέα σας αυτή τη χρονιά!
Θα συνεχίσουμε να σας κερνάμε από καρδιάς και … του χρόνου!
Ευχόμαστε σε όλους η χρονιά που σε λίγο θα έρθει να γεμίσει αγάπη και ευτυχία τα σπιτικά σας και να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες σας!
Καλή χρονιά να έχουμε!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
21 comments:
φαινονται τοσο αφρατα σαν μικρα τσουρεκακια, μαλλον τρως και ξανατρως και σταματημο δεν εχεις
γι αυτο και τα δυο κιλα αλευρι!!!!
ευχαριστουμε λοιπον και την γιαγια Αννα αλλα και της αλλες Αρτακηνές γυναίκες για την υπεροχη συνταγη τους
καλη χρονια υγεια κι ευτυχια σε ολους
τα λεμε με τη νεα χρονια
Αμαλία μου !!! όπως λέει και η Ελευθερία, φαίνονται τόσο ωραία που αμα αρχίσεις δεν σταματάς με τίποτα. Θερμές ευχές στην γιαγιά Άννα και στις άλλες κυρίες που βοήθησαν στην διατήρηση αυτής της παραδοσιακής συνταγής!!!
Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!
Με το καλό να τα ξαναπούμε τον καινουργιο χρόνο !!
καλά να περάσετε !!!!!!!!!
Η συγγενική Αδελφότητα ξαναχτύπησε!
Μέρες τώρα μας χτυπά αλύπητα απο παντού,έχοντας επιστρατευσει όλους τους βαθμούς συγγένειας!!!
Σήμερα απο την τρεχάλα τους να τα προλάβουν παραμονάδες ξέχασαν ένα "Σ",χι,χι,χι.
Νάστε καλά κορίτσια μου έσείς κι όλα τα σόγια που υποβοηθούν με τις ιδέες και την καπατσοσύνη τους και οι καρδιές σας να μην πάψουν να μοσχοβολούν όπως η κουζίνα σας. Αγάπη στα σπιτικά όλων & ΥΓΕΙΑ!!!
Καλή & δημιουργική Χρονιά!!!!!!!!!!!!!!
Αμαλία μου ξέρεις πόσο μου αρέσουν όλες οι παραδοσιακές συνταγές!!
Ευχαριστούμε πολύ και την γιαγιά και εσένα αλλά και όσους βοηθούν να διατηρηθούν οι παραδόσεις μας!
Τα ψωμάκια φαίνονται εξαιρετικά, θα ρωτήσω τον φούρνο μας αν έχει σταρένιο αλεύρι και θα τα φτιάξω, αν και όπως ξέρεις το ζύμωμα δεν είναι και το δυνατό μου σημείο!
Αλήθεια, σταρένιο αλεύρι στα Σουπερ Μάρκετς δεν πουλάνε?? Δεν το έχω ψάξει.
Εύχομαι η καινούρια χρονιά να φέρει όλα τα καλά στο σπιτικό σου, να χαίρεσαι κα να καμαρώνεις τον γιόκα σου πάνω απ' όλα!
Φιλιά!
Ξέχασα να πω, ότι κουλίκια σημαίνει κουλούρια.
Χαρά μου δεν ξέχασε το "Σ" η Αμαλία μας, καλά το έγραψε χα χα χα!!!
Καλή χρονιά σου ευχόμαστε, από καρδιάς!
Ελευθερία μου, όχι 2 κιλά αλεύρι από 3 και πάνω χρειάζονται...
δεν είναι σαν τσουρεκάκια είναι σαν ψωμάκια αλλά πολύ σωστά το έθεσες σταματημό δεν έχεις!!!!
καλή χρονιά να έχουμε
και πάνω από όλα υγεία
πολλά φιλιά
Αχ Μαρία μου αν για εσάς είναι η σοκολάτα η Χριστουγενιάτικη αμαρτία, εγώ αμαρτάνω με αυτά εδώ τα ψωμάκια και με τυράκι, είμαι ολιγαρκής πως να το κάνουμε...
πολλά πολλά φιλιά
καλά να περάσετε και εσείς και ό,τι καλύτερο για εσένα και την οικογένειά σου...
Χαρά μου σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου ήταν πολύ συγκινητικές!!!!!Όσο για το Σ που λές ότι ξέχασα, πολύ καλό και εγώ έτσι τα έλεγα τον πρώτο καιρό που μπήκα στην οικογένεια, παρακαλούσα να έρθουν οι γιορτές να φάμε κανα "σ-κουλίκι"
πολλά φιλιά
και ό,τι καλύτερο για όλους σας!!!
Έλενα μου και εμένα μου αρέσει ό,τι παραδοσιακό,
Μπορεί το ζύμωμα να μην είναι το δυνατό σου σημείο, αλλά άπαξ και τα φας μπορεί και να γίνει...
Στα σούπερ δεν έχω άποψη, αν έχουν σταρένιο, αν και τώρα που το λες μου φαίνεται ότι κάτι έχει πάρει το μάτι μου τώρα τελευταία.
ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και εσείς με υγεία να χαίρεστε πάντα την υπέροχή σας οικογένεια
πολλά φιλιά
** Αααα μπράβο βρε Λενιώ καλά που μας το είπες για τα κουλίκια...=κουλούρια
Καλέ Αμαλί άφησες κανέναν από το σόϊ ή τους επιστράτευσες όλους να πλάσουν και να μαγειρέψουν!;
Πιστεύω ο Petit Nicolas να έφτιαξε τα καλύτερα σ-κουλίκια...Άκου κουλουράκια;!
Είστε σίγουροι εκεί στην Αρτάκη για το σχήμα;
*Κρίμα, που το πρωί έτρεχα και δεν απόλαυσα τις μελωδίες σας.
Το βραδάκι όμως;
Καλή Πρωτοχρονιά Τσικό.
αυτά τρώγονται μετά μανίας, σιγά μη μας φτάσουν 2 κιλά αλεύρι, η κόρη μου ξεκινάει να τρώει τη ζύμη ωμή!!!!!! φαντάσου όταν ψηθούν τι γίνεται!!!!
Ζ. μου όλοι δουλεύουν εν αγνοία τους για την πάρτυ μου!!!!!!!!Να δεις τι ετοιμάζω φέτος για του χρόνου!!!!!Τα στατιστικά θα βαρέσουν κόκκινα!!!!!
Πολλά πολλά φιλιά
να περάσετε πολύ όμορφα και ο καινούριος χρόνος να σας φέρει ότι είναι καλύτερο για την οικογένειά σου και την κοράκλα σου...
***Το βραδάκι θα απολαύσεις μόνο τις μελωδίες κρίμα έχασες το Νικόλα να στα λέει on line δεν πειράζει του χρόνου τώρα καλύτερα...
πολλά φιλιά και πάλι
γ. στην συνταγή έχουν γίνει περικοπές, σιγά μην φτιάχνουν μόνο 2 κιλά αλεύρι...που να φτάσει καλέ, διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του blog!!!!!!!
Καλή χρονιά με υγεία
Χαρούμενη και δημιουργική να ειναι η νέα σας χρονιά.
Με αγάπη
Αρης
Κορίτσια μου όμορφα είστε πειρασμός με αυτά τα κουλίκια!!!
Να έχετε μία πολύ όμορφη και δημιουργική χρονιά!!! Υγεία, αγάπη και ευτυχία σ'εσάς και στις οικογένειές σας!
Να μας χορταίνετε με τις εκπληκτικές συνταγές σας όπως κάθε μέρα!
Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας!
Καλή Χρονιά!!!!!!!!
Kαλή χρονιά, γλυκιά σαν μέλι, αρωματική σαν μοσχοκάρυδο και κανέλα και τυχερή σαν τετράφυλλο τριφύλλι!
Amalia mou!!!xronia kala kai Xaroumena!!!me ygeia!!!ta eftiaksa!!!mish dosh!!!apithana!!!oti kai na pw tha einai ligo!!!thauuuuuumaaaaa!!!!filakia apo kardias!!!
Άρη μου και σε εσένα επίσης
καλή χρονιά
Ειρήνη μου πολλά πολλά φιλιά και καλή χρονιά εύχομαι...
μμμμμμμμμ Λίλα μας τι ωραία που μας τα περιγράφεις...
καλή χρονιά και σε εσένα..
πολλά φιλιά
Γειά σου Κλειούλα μου....
πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν, εγώ πάντα Χριστούγεννα και Πάσχα κυρίως αυτά τρώω και ό,τι περισσέψει από χώρο τρώω και λίγο από τα υπόλοιπα!!!
Χρόνια καλά λοιπόν με υγεία και χαρύμενα που λες και εσύ....
πολλά πολλά φιλιά
Post a Comment