Saturday, 13 February 2010

Λαγάνα


Αυτή την Καθαρά Δευτέρα, εντυπωσιάστε τους φίλους, τους αγαπημένους σας, τους καλεσμένους σας, με μια σπιτική λαγάνα φτιαγμένη από τα χεράκια σας!!
Είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της, όσο και νόστιμη.
Πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα γίνεται!

Πάμε λοιπόν να την φτιάξουμε!
Για μια λαγάνα θα χρειαστούμε:
600-650 gr. αλεύρι ‘’μύλοι Αγίου Γεωργίου’’
(στην πορτοκαλί συσκευασία με την ένδειξη για ζυμωτό ψωμί)
27 gr. μαγιά ξηρή (3 φακελάκια των 9 γρ)
2 ποτήρια χλιαρό νερό
1 – 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
προαιρετικά λίγο γλυκάνισο
Στην πράξη:
Πρώτα απ΄ όλα ανάβουμε τον φούρνο σε πάνω-κάτω φωτιά και στους 180 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Ζεσταίνουμε ελάχιστα το νερό και το βάζουμε σ’ ένα μπολάκι, ρίχνουμε την μαγιά, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά στην λεκάνη με το αλεύρι. Μόλις υγρανθεί όλο το αλεύρι ρίχνουμε και το αλάτι.
Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε εάν θέλουμε λίγο σουσάμι ή και γλυκάνισο.
Ζυμώνουμε για λίγο –ίσως χρειασθεί ακόμη μια χουφτίτσα αλεύρι- και προσθέτουμε το λάδι. Ζυμώνουμε ώσπου να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το λάδι και κάνουμε την ζύμη μια μπαλίτσα. Σύνολο ζυμώματος περίπου 5 λεπτά.
Την βάζουμε στο κέντρο της λεκάνης και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα – καλό είναι να βάλετε στα χείλη της λεκάνης μια ξύλινη κουτάλα και μετά το χαρτί και την πετσέτα, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα στο ζυμάρι και να κολλήσουν.

Τοποθετούμε την λεκανίτσα επάνω στην κουζίνα-δηλαδή εκεί που είναι οι εστίες.
Με την θερμοκρασία που έχει ήδη η κουζίνα είναι ο κατάλληλος χώρος για να ανέβει το ζυμάρι μας. Σε μισή ώρα είναι έτοιμο και αφράτο – αφράτο!!
Βάζουμε σε μια οβάλ γάστρα ή σ’ ένα ορθογώνιο ταψί χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι.
Το απλώνουμε με τα δάκτυλά μας ώστε να πάει παντού προσέχοντας να είναι ίδιο το πάχος της σε όλα τα σημεία.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι και κάνουμε δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φεύγει το σουσάμι αλλά έχουμε και μια λαγάνα με παραδοσιακό σχέδιο. Επίσης κάνουμε μ’ ένα πιρούνι λίγες τρυπούλες κατά μήκος.
Βάζουμε την γάστρα στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου και ψήνουμε πρώτα στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω φωτιά για 30 λεπτά.
Ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Μετά βγάζουμε την λαγάνα από το ταψί και την βάζουμε μόνη της επάνω στην σχάρα και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά ακόμη.
Σύνολο ψησίματος μία ώρα.
Έτσι θα ψηθεί απ’ όλες τις μεριές το ίδιο.
Την ξεφουρνίζουμε, την βάζουμε πάλι επάνω σε μια σχάρα για να στεγνώσει, την τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να διατηρηθεί μαλακιά και μετά....... την τσακίζουμε μαζί με όλα τα σαρακοστιανά μας !!!!!!!!!!!!
Στην φωτογραφίες βλέπετε το ψήσιμο που έχει η κάτω μεριά της λαγάνας
καθώς επίσης και πόσο ψημένη είναι μέσα.
Με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας καταφέρνουμε να μην έχει καθόλου υγρασία!!
Καλές Απόκριες, καλά Κούλουμα!

24 comments:

Ξανθή said...

Καλή Σαρακοστή κορίτσια!!!

The Dark Chef said...

Καλημέρα κι από μένα! Η λαγάνα σας φαίνεται τέλεια! Μαζί με λίγο μακεδονικό χαλβά, κάνει την ιδανική Καθαρά Δευτέρα!
Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!

elen said...

Και εγώ λαγάνα ανέβασα σήμερα:) Έιναι η βασίλισσα της Κ. Δευτέρας. Πολύ όμορφη η συνταγή σου Μαρία μου θα τις φτιάξω οπωσδήποτε μαζί με τις δικές μου για να έχουμε ποικιλία. Καλή Σαρακοστή!! Πολλά φιλιά!!

Μαριλένα said...

Μαράκι, άψογη η λαγάνα σου!
καλή Σαρακοστή εύχομαι
και περιμενουμε κι ανάλογες συνταγές, ε;

φιλιά πολλά
και να περασετε θαύμα!
:))

Phivos Nicolaides said...

Λαγάνα ευλογημένη! Όπως λέμε το ψωμί ψωμάκι. Λαγάνα λαγανάκι!! Καλή Σαρακοστή.

Anonymous said...

Καλή Σαρακοστή με υγεία σε όλους μας.
Η λαγάνα φαίνεται τέλεια, ζεστή και μοσχομυριστή, βουτάω και εγώ λίγη μέσα την ταραμοσαλάτα.

Ηλέκτρα

Peter M said...

Maria, to petixed...afti h Lagana einai "ola ta lefta". Ego tha fero to tarama.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

καλή Σαρακοστή

Pansofix said...

λαγανα forever... το λατρευω αυτο το ψωμι και σκετο και με χαλβα και με ταραμοσαλατα.....και με μερεντα την επομενη μερα!!!ποτε θα ρθει η δευτερα?

marian said...

Μπράβο χρυσοχέρα μου εσύ!!!!
Και λαγάνα?? Μπράβο μπράβο Μαράκι μου!!!!Η συνταγή φαίνεται σπέσιαλ και όχι ιδιαίτερα δύσκολη!! Λες να δοκιμάσω????
Για το καλό!!!
Καλή Σαρακοστή σε όλους μας!!!

Υ.Γ Αντε πια ακόμη δεν συνηθίσαμε μετά τα Χριστούγεννα και πάμε για Πάσχα!!Ουφ δεν θα το αντέξω!!!

φιλάκια πολλά πολλά σε όλες σας!!!
Καλά να περάσετε όπου κι αν πάτε!!!!:))

Λίνα said...

Μαράκι και του χρόνου με υγεία. Υπέροχη η Λαγάνα σου.
Καλή σαρακοστή κορίτσια και καλά κούλουμα.

Asteri (Maria) said...

Μαράκι τέλεια η λαγάνα σου :))
Κι εγώ φτιάχνω κάθε χρόνο, παρότι μου φωνάζουν οι δικοί μου ότι κουράζομαι. Εμένα με ευχαριστεί :)
Και του χρόνου πάντα με υγεία!!
Σε φιλώ γλυκά

Betty's Cuisine said...

Πολύ εύκολη μου φαίνεται ~ ή είναι η ιδέα μου;
αν το ήξερα θα είχα πάρει τα υλικά, άργησα να δω την ανάρτηση...
ουυυυφ... τέλος πάντων ίσως την κάνω εκτός εποχής!
Φιλιά, καλά Κούλουμα!

Δημιουργία said...

Αγαπημενη η λαγανα.Καλα Κουλουμα να εχετε ολες με τις οικογενειες σας.Και του χρονου με υγεια.

Athina(Sugar Buzz) said...

Φαίνεται τόσο εύκολη!!Αλλά είναι και τόσο νόστιμη!!Κάποια στιμή πρέπει να κάνουμε κι εμείς!!
ΚΑι του χρόνου!!

mia maria said...

Γεια στα χέρια σου! Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!

Ozlemaki said...

mmmm tha tin dokimasw amesos!
i diki mou exei: 3 potiria aleyri, 1 koutalaki alati, 1 koutalaki magia, 1 potiri xliaro nero, 1/2 potiri gala, 1/4 potiri eleolado & mayro sousami

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου εγώ θα έχω την τύχη να την δοκιμάσω από τα χεράκια σου, με βουτίτσες στην ταραμοσαλάτα της Μέτης, οπότε θα ... σχολιάσω αργότερα, μασουλώντας δηλαδή;-)
Φιλάκια!

Καλά να περάσετε όλοι, καλά Κούλουμα!!

Rena said...

Μμμμμμμμ!!!!!!!!!!
νομίζω ότι άρχισε να μου μυρίζει!
Καλή Σαρακοστή!

evelina said...

Υπέροχη η λαγάνα ,η μυριά της μου έσπασε την μύτη ,αλλά ο καιρός χάλια εδώ βρέχει...Οχι πως με χαλάει βέβαια μου αρέσειιιι...Θα την απολαύσουμε μέσα στο σπίτι.Άντε καλή σαρακοστή να έχουμε

adriana nikolatos said...

Τελειο! Σπιτικη λαγάνα!!!
Θα παρω κι εγω ενα κομματακι
Καλή Σαρακοστή!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

καλημερα καλη Σαρακοστη εκανα κι εγω λαγανες χθες βραδυ, λιγο το σημα δεν μοιαζει αλλα απο νοστιμια σκιζουν , και του χρονου να ειμαστε καλα

prasino liker said...

Kαλη Σαρακοστη σε ολες τις συνταγες καρδιας.

Maria B. said...

Να μαι και εγώ εδώ !!!!
Μετά απο απουσία 4 ημερών !! συγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα στα μηνύματά σας αλλά ήμουν εκτός βάσεως και δεν είχα μαζί μου υπολογιστή. Πιστεύω να περάσατε καλά και να απολαύσατε τις παρέες σας και τα σαρακοστιανά σας !!!!

Εμείς παρέα με το Λενάκι και την Μετούλα περάσαμε Υ Π Ε Ρ Ο Χ Α !!

Εύχομαι καλή σαρακοστή και του χρόνου να είμαστε καλά !!!!!!


φιλια πολλά πολλά πολλά !!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...