Θεωρώ ότι το γλυκό κεράσι είναι από τα πιο αρχοντικά γλυκά του κουταλιού, εσείς συμφωνείτε ??
Το σπιτικό γλυκό μπορεί να μην έχει το χρώμα και να μην είναι τόσο τραγανό όσο αυτό του εμπορίου αλλά η γεύση του είναι σαφώς, κλάσεις ανώτερη.
Τα τελευταία χρόνια, αν και για να πω την αλήθεια στην αρχή φοβομουν λιγάκι, εξοικειώθηκα με την χρήση του ασβεστόνερου που ταιριάζει σε μερικά γλυκά του κουταλιού. Ενα από αυτά είναι και το γλυκό κεράσι.
Όσοι δεν ξέρουν εύλογα θα αναρωτηθούν τι είναι αυτό το ασβεστόνερο και γιατί το χρειαζόμαστε ?
Είναι διάλυμα ασβέστη με νερό και το χρειαζόμαστε για να διατηρήσει το φρούτο το χρώμα του και την τραγανότητα του.
Πηγαίνουμε λοιπόν σε μια μάντρα οικοδομών και ζητάμε να μας δώσουν σβησμένο ασβέστη και μετά το φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν πιο κάτω. Μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο γλυκό αποκτά μια υπέροχη φίνα γεύση και γίνεται πολύ πιο τραγανό και κρουστό.
Σας συνιστώ κάποια στιγμή να αποφασίσετε την χρήση του χωρίς να σκεφτείτε τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστείτε και θα με θυμηθείτε, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει !!!!
Πάμε να δούμε πως το φτιάχνουμε :
Υλικά
Για το γλυκό
1,5 κιλό κεράσια (δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα)
1 κιλό ζάχαρη
μισό λίτρο νερό
τον χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
Για το Ασβεστόνερο
2 λίτρα νερό
2 κουταλιές της σούπας ασβέστη
ένα μεγάλο τούλι με πολύ ψιλές τρυπούλες ή ένα τουλπάνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια και προσεκτικά τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα.
Διαλύουμε τον ασβέστη ανακατεύοντας τον με μια κουτάλα, στα 2 λίτρα του νερού, όσο μπορούμε καλύτερα και το ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα σουρώνοντας το πρώτα με το τούλι ή το τουλπάνι ώστε να πάρουμε μόνο ένα γαλακτερό υγρό. Δηλαδή για κάθε λίτρο νερό βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ασβέστη.
Προσθέτουμε σ’ αυτό το υγρό τα καθαρισμένα κεράσια και τ’αφήνουμε για μια ώρα ανακατεύοντας το υγρό ελαφριά 2-3 φορές.
Μόλις περάσει η μια ώρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά (περίπου 8 με 10 χέρια) ώσπου να είναι το νερό διαυγές και τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτό.
Κατά την διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας ΜΗΝ ξεχνάτε να φοράτε γάντια!! Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά – ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
Ρίχνουμε τα κεράσια και βράζουμε ακόμα 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 24 ώρες.
Την άλλη μέρα ξαναβραζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό του λεμονιού.
Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την φωτιά και αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει.
Αυτό το κάνουμε για να περάσει το σιρόπι μέσα στην τρύπα του κερασιού, ούτως ώστε όταν κρυώσει το γλυκό να έχει μείνει το σιρόπι μέσα στον καρπό και να διατηρηθεί το γλυκάκι μας φουσκωτό!!
Όταν με το καλό φαγωθεί το γλυκό και μείνει το σιρόπι , μην το πετάξετε, κρατήστε το για να το ρίξετε επάνω από παγωτά ή να σιροπιάσετε τα κέικ σας.
Καλοφάγωτο και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε !!!!!
Friday, 8 July 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
Μου αρέσει τρελά αυτό το γλυκό
Γεια στα χεράκια σου και του χρόνου
Φιλιά
Το αγαπημενο μου γλυκακι,οπου το βρω το τσακιζω!!!!Γεια στα χερια σου και στην υπομονη σου!!!!Τελειο!
Many Kisses
Alma Libre
και του χρόνου!!!υπέροχο!
επειδή ξέρω οτι είσαι large και φτιάχνεις ποσότητες,δε μπορεί...μιά μεριδούλα θα μου την κρατήσεις...
και του χρόνου ΒΟΥ μου...καλοφάγωτο...-:))
Και του χρόνου Μαρία μου!! Υπέροχο έγινε, ο ασβέστης με βάζει σε σκέψεις και θέλω να φτιάξω βερύκοκο τώρα και το σκέφτομαι πολύ.... Εμένα δεν μου βγήκε έτσι όμορφο...ήταν πιο σκούρο...κλαψ, κλαψ....Αλλά είπαμε είσαι large ανθρωπος εσύ και ξέρεις, ε????
χαχα! Φιλιά πολλά!
Μαρια αφου ξερεις γλυκο και να πω οχι δεν γινεται ποσο μαλλον για κερασι.Σημερα εφτιαξα βυσινο.Μαρια η σκεψη να ριξω ασβεστη μου κανει καπως.Αν δεν ριξω πειραζει?Μα γιατι στα πιο πολλα γλυκα βαζουν ασβεστη?Μα ασβεστη?Εγω παντως ετσι οπως το βλεπω βαζω στην οθονη το χερι το τρωω σου επιστρεφω ομως το πιατακι μην ανησυχεις.Κερασενια γλυκα φιλια Ποπη.
εγώ τη μερίδα μου τη θέλω πάνω σε παγωτό καϊμάκι!!!!! σλουρπ!
Ααααααχχχχχ.....βαααχχχχχ......!!!
Ξερεις εσυ γιατι βογκαω......!!!
Φιλακια πολλα πολλα!!!!!!!!
Ξαναγράφω λοιπόν γιατί η ζέστη με χτύπησε μεσημεριάτικα και δεν ξέρω τι γράφω.....και ξεγράφω!!!
Το κεράσι μαζί με το βερύκοκο είναι τα καλύτερα γλυκά κουταλιού για μένα και ο τρόπος που τα φτιάχνεις είναι ακριβώς αυτός που τα φτιάχνω κι εγώ!!
Και του χρόνου με υγεία!!
΄Όντως από τα πιο αρχοντικά γλυκά του κουταλιού. Της μαμάς μου έχει πάντα αυτό το λεπτό άρωμα,εκπληκτικό!
Το προτιμώ σπιτίσιο,να έχει το άγγιγμα της τρυφερότητας και της αγάπης που διαθέτει το άτομο που το έφτιαξε,παρά τραγανότητα εμπορική και χρώμα χημικό.
Η πρόταση σου δελεάζει,ίσως φτιάξω για πρώτη φορά κι εγώ γλυκό κεράσι!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))
Όμορφο Σαββατοκύριακο!
μερες τωρα το σκεφτομουνα αυτο το γλυκο!!!θα τη δοκιμασω την συνταγη σου Μαρια.....για το αποτελεσμα θα σε ενημερωσω!!!φιλια και περιμενω τη συνταγη σου για γλυκο σταφυλι!!!καλο καλοκαιρι!!!
Πραγματικά το γλυκό κεράσι που έφτιαξες μοιάζει υπέροχο οπτικά, φαντάζομαι και από γεύση!
Μαμαδίστικο γλυκό κουταλιού του καλοκαιριού για μένα ήταν πάντα σταφύλι σουλτανίνα, οπότε φέτος δεν θα έλεγα όχι και για μια αλλαγή!
Φιλιά, καλό Π/Σ/Κ!
ΠΩ..ΠΩ...ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ...ΤΕΛΕΙΟ...παλι θα χαθω στην κουζινα....ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
Δεν ήταν ανάγκη να κατέβω στην υπογραφή για να καταλάβω ποιά Αρχόντισσα επινόησε αυτή τη συνταγή...γνωστή μερακλού!
Κι εγω ως γνωστή και δεδηλωμένη γλυκατζού,παντός γλυκού,αλλά ίδίως κουταλιού,υποκλίνομαι στο φρούτο, στη συνταγή, στη φωτό!!!
Μαράκι Αρχόντισσά μου,φιλώ σε!
Αριστούργημα! Απόλυτη επιτυχία. Και σε χρώμα και σε υφή. Και του χρόνου Μαρία χρυσονοικοκυρά!
AX!!!!!!!!TELEIO AYTO KAI TOΒΥΣΣΙΝΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ ΓΕΜΑΤΑ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ....
Να τσιμπήσω ένα!!!!
Αυτό το γλυκάκι θα είναι υπέροχο σε εκείνα τα καταπληκτικά σερβίτσια που έχεις.....Κράτησε μου ένα πιατάκι...
Καλημέρα Μαράκι!!!
Πρωί πρωί το είδα και το λαχτάρισα :)
Υπέροχο και το βερίκοκο, αλλά εκείνο μου έρχεται πιο εύκολο... Εδώ ήρθα για ...ελεημοσύνη :))
"Παίζει" κανένα μικρό βαζάκι κερασάκι καλή μου συμμαθήτρια;;;;
Φιλιά πολλά
Καλά να περνάς όπου βρίσκεσαι!!!!!!
Post a Comment