Wednesday, 13 July 2011

Βερίκοκο, γλυκό του κουταλιού

Να λοιπόν και γλυκό βερικοκάκι νόστιμο και καμαρωτό !!
Εάν σας αρέσει το συγκεκριμένο γλυκάκι, μην αναβάλετε την παρασκευή του, γιατί ίσα που προλαβαίνετε !!!

Υλικά
22 μεγαλούτσικα και λίγο άγουρα βερίκοκα
1 κιλό ζάχαρη
4 κούπες του τσαγιού, νερό
3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Ασβεστόνερο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
(Χρησιμοποιήστε μεγάλη λεκάνη με τουλάχιστον 3 λίτρα νερό, γιατί τα βερίκοκα είναι χοντρούλια και έχουν πολύ εκτόπισμα !!)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και βγάζουμε το κουκούτσι προσεκτικά για να μην χαλάσουμε το σχήμα τους.
Για να τα καταφέρουμε, σπρώχνουμε από την κάτω μεριά προς τα επάνω, με ένα μεγάλο καρφί, προσπαθώντας να βγει το κουκούτσι από την άλλη μεριά.
Την ώρα που το κάνουμε αυτό, κρατάμε το φρούτο στην παλάμη μας αρκετά σφικτά, ώστε να το προστατεύσουμε και να μην σπάσει.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα στο σπίτι μεγάλο καρφί και έτσι χρησιμοποίησα το πίσω μέρος απο ένα μακρύ και ψιλό πινέλο που κάνω τις ζωγραφικές μου !!!!!!!! –μην το πείτε όμως πουθενά, γιατί οι απανταχού ζωγράφοι θα πέσουν να με φάνε και με το δίκιο τους δηλαδή, άκου με πινέλο !!!!!χιχιχι!!
Αφού τα βγάλουμε, καθαρίζουμε την φλούδα τους μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι ή με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες και τα βάζουμε σε λεκανίτσα που έχουμε βάλει το ασβεστόνερο.
Τ’ αφήνουμε περίπου 4 ώρες και μετά ξεπλένουμε με 8-10 νερά και τα βάζουμε να στραγγίσουν για λίγο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά (η ώρα μετράει από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός) την ζάχαρη με το νερό.
Στο δεκάλεπτο ρίχνουμε προσεκτικά τα βερίκοκα και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά, θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Αποσύρουμε το γλυκό από την φωτιά και τ’ αφήνουμε για 24 ώρες ώστε να βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους.
Αφαιρούμε προσεκτικά με μια τρυπια κουτάλα τα βερίκοκα από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή σε ένα σουρωτό.
Τώρα ήρθε η ώρα που θα βάλουμε το σιρόπι στην φωτιά για να δέσει.
Μόλις δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα μαζί με το χυμό του λεμονιού και τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις όλα μαζί.
Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμο το γλυκό, το βγάζουμε από την φωτιά και αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά και με κυκλική κίνηση αρκετές φορές μέχρι να κρυώσει.
Αυτό το κάνουμε για να περάσει το σιρόπι μέσα στην τρύπα του φρούτου, ούτως ώστε όταν κρυώσει το γλυκό να έχει μείνει το σιρόπι μέσα στον καρπό και να διατηρηθεί το γλυκάκι μας φουσκωτό και καμαρωτό!!
Τώρα, αν μερικά σας πέσουν, μην στεναχωρηθείτε ιδιαιτέρως, γιατί η νοστιμιά τους θα είναι εξίσου ωραία και ας μην είναι φουσκωτά !!!!!!!
Καλή επιτυχία!!

20 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Υπέροχη συνταγή, δεν είχα ξαναφτιάξει αυτό το γλυκό. Παρασκευή έχω λαϊκή και θα εφοδιαστώ με τα απαραίτητα!!!Καλημέρα!

mia xara said...

Katallili stigmi giati ta verikoka einai t'agapimena mou kalokairina frouta!Poly lahtaristes photografies,fantazomai ti gefsi!!Kali sou mera Elena, polla filakia!

manousina said...

Μαράκι, δυστυχώς αυτές τις μέρες δεν προλαβαίνω να φτιάξω.... θα κεραστώ όμως από το δικό σου. Φίλάκια

TasteFULL said...

Μαράκι γειά στα χέρια σου! είναι από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά, επειδή είναι τραγανό και αρωματικό. Θέλει πολύ δουλειά όμως, γι'αυτό τα βερύκοκκα που με περιμένουν θα τα κάνω μαρμελάδα. Πολλά φιλιά σε όλη την ομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλενάδα με έχεις αφήσει άφωνη με τις προκοπές σου, δεν το συζητώ!!!!
Το ένα γλυκάκι σου καλύτερο από το άλλο, τι κορίτσι δώσαμε εμείς στον Φώτη:P
Και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!

Anonymous said...

ΜΑΡΑΚΙΙΙΙ...ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΑ ΒΛΕΠΩ,ΖΗΛΕΥΩ,ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΕΩ,ΠΩ..ΠΩ ..ΠΑΛΙ ΠΑΧΙΝΑ.ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΖΥΓΑΡΙΑ,ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ.ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΙΝΕΤΕ.ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ,ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ,ΟΛΑ ΕΥΚΟΛΟ.ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Sugar flowers creations said...

Ειναι απίθανο!Τα γλυκά του κουταλιού είναι η αδυναμία του άντρα μου.Κιεγώ δεν πάω πίσω. Η συνταγή θα πάει στη μαμά που είναι η ειδικότητά της

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

γιάμ-γιαμ!!
αγαπημένο γλυκάκι, σχεδόν φάγαμε κι όλη την φετινή σοδειά, δεν έμεινε για το χειμώνα!!!
οπότε τώρα θα ορμήσουμε στα δικά σου!!

Anonymous said...

Μαρια τελειο φαινεται αν το μισο να ειναι η γευση απο οτι φαινεται παει η διαιτα.Δεν σε προσβαλω ομως το τρωω οπως ειναι σου επιστρεφω ομως το πιατακι.Οχι για τιποτε αλλο αλλα για να μας ξανασερβιρεις παλι γλυκακι ωραιο σε γευση και εμφανιση.Ποπη

mia maria said...

Τι όμορφο που φαίνεται! Τι ωραίο χρώμα! Γεια στα χέρια σου Μαρία!

anthivolon said...

Είναι υπέροχο γλυκό, ίσως το καλύτερο από όλα τα γλυκά του κουταλιού!! Το φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο από τα βερίκοκα του κήπου μας. Το δικό σου φαίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο αν κρίνω από την όψη και το χρώμα του. Έχω μόνο μια απορία....τα 4 ποτήρια νερού δεν είναι πάρα πολύ; εγώ χρησιμοποιώ μόνο 1 1/2 -2 για 1 κιλό ζάχαρη σε 25 βερίκοκα.
Και του χρόνου!!

SpIrToKoYto said...

συντάσσομαι με τη Βίκυ...
9 βάζα μαρμελάδα έφτιαξα και τα μοίρασα...
τί μου βάζεις τώρα φυτιλιές έτσι που βλέπω το δικό σου λαχταριστό...???
φιλιά ζζζζβουριχτά...-:))

Rena said...

Τα βερίκοκα τα φτιάχνουμε πάντα μαρμελάδα,γλυκό δεν έχω δοκιμάσει,φαίνεται τέλειο!!!

Evie said...

ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ!

ο ασβέστης εδώ είναι απαγορευμένος και χωρίς ασβεστόνερο το γλυκάκι δεν βγαινει ετσι ωραιο τραγανό σαν της φωτογραφίας σου. Οπότε μόνο μαρμελάδα για εμένα.

Vita said...

Μια με το κεράσι, μια με το βερίκοκο με τρέλανες Μαράκι με τα γλυκά σου!

Εφη said...

Το συγκεκριμένο γλυκάκι μου θυμίζει πάντα τη μαμά μου! Εβαζε και εκείνη ασβέστη και σήμερα είχαμε την κουβέντα αυτή ...ίσως το μόνο γλυκό που ψήνομαι να χρησιμοποιήσω ασβέστη και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά! Απίστευτο γλυκό! Μπράβο Μαράκι!

Tante Kiki said...

Τέλειο το γλυκό σου Μαρία μου! Την άλλη εβδομάδα ελπίζω να καταφέρω να το φτιάξω! Φιλιά!

mia xara said...

Koritsia synhwriste tin xenitemeni, hihihi..Logw kektimenis tahytitas den eida oti itan i Maria pou dimosiefse ti syntagi..OOPS! Filakia kai stis dyo,anyway!

pet said...

KALHMERAME TI MPOPOUME NA ANTIKATASTISOUME TON ASBESTI??
KALH SAS MERA
PETROS APO BOSTONH

ΕΛΕΝΑ said...

Πέτρο γεια σου!
Να σου απαντήσω εγώ μιας και όλες λείπουν για διακοπές αυτόν τον καιρό.
Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον ασβέστη με τίποτα, μπορείς απλά να τον παραλείψεις.
Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν τον χρησιμοποιώ και μια χαρά γίνονται τα γλυκά μου.
Η Μαρία τον βάζει για να γίνονται πιο τραγανά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...