Αν και στο blog μας θα βρείτε άλλες 4 συνταγές για λαχταριστούς κουραμπιέδες, ήθελα να σας δώσω και αυτήν την εξαιρετική συνταγή, της φίλης μου Κατερίνας.
Η Κατερίνα μας τους έστειλε στο γραφείο, κέρασμα για την γιορτή του συζύγου της.
Ήταν τόσο πολύ νόστιμοι, που η συνταγή ελήφθη πάραυτα τηλεφωνικώς!!!
Είχε κάνει δε το εξής πανέξυπνο.
Τους είχε πλάσει μακρόστενους και για να τους σερβίρει τους είχε βάλει σε χρωματιστά χαρτάκια από μάφινς!! Καταπληκτική η ιδέα της!!!!
Διαλέξτε κόκκινα ή χρυσά χαρτάκια και τοποθετείστε τους στην πιατέλα με αυτά, είναι εντυπωσιακότατο !!!
Υλικά για μια δόση που βγάζει περίπου 50 κομμάτια -2 ταψιά του φούρνου-
μισό κιλό βούτυρο γάλακτος
μισό ποτηράκι του κρασιού καλαμποκέλαιο
μισό ποτήρι του νερού ζάχαρη
μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
τον κρόκο από ένα αυγό
1 βανίλια
¼ του κιλού άψητα και ανάλατα αμύγδαλα με την φλούδα τους
1 κιλό αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
3 πακέτα άχνη
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Πάμε να τους φτιάξουμε:
Χοντροκόβουμε μ’ ένα μαχαίρι τα αμύγδαλα και τα βάζουμε με ελάχιστο βούτυρο στο φούρνο ή στο τηγάνι.
Τα καβουρδίζουμε για λίγο, ανακατεύοντάς τα 2 -3 φορές μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσοχή, μην τα αφήσετε να ξεροψηθούν.
Όταν τα βγάλουμε, τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα που την έχουμε στρώσει με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο στο μίξερ και προσθέτουμε το λάδι.
Αφού χτυπηθούν για λίγο μαζί, προσθέτουμε την ζάχαρη.
Τα χτυπάμε καλά όλα μαζί και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι.
Θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή να σταματήσουμε το μίξερ και να συνεχίσουμε για λίγο στο χέρι.
Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή.
Φτιάχνουμε κουραμπιέδες σε όποιο σχήμα μας αρέσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά οι κουραμπιέδες.
Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστοί, τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Μόλις κρυώσουν, τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, στην οποία έχουμε προσθέσει τις βανίλιες.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το ... άχνισμα μπορείτε να δείτε εδώ
Tips για καλοψημένους κουραμπιέδες :
- Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο τα πρώτα 15 λεπτά.
- Ακόμη και αν ψήσουμε τους κουραμπιέδες σε πυρέξ, καλό είναι να το στρώσουμε πρώτα με χαρτί ψησίματος. Στην περίπτωση δε που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλύτερα να βάλουμε διπλό χαρτί, για να μείνουν οι κουραμπιέδες από κάτω αφράτοι και να μην ξεροψηθούν.
- Οι κουραμπιέδες μας καλό θα είναι να έχουν όμοιο πάχος, για να μην χρειάζονται διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
Καλή επιτυχία!!
Tuesday, 18 December 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
23 comments:
Υπέροχοι οι κουρεμπιέδες!
Μαρία, τα συγχαρητήριά μου στην φίλη σου την Κατερίνα, για τους ωραίους και καλοφτιαγμένους κουραμπιέδες της! Όσο για την νοστιμιά τους, σε εμπιστεύομαι απόλυτα! Να είναι καλά η Κατερίνα, να τους ξαναφτιάξει και του χρόνου!
Καλή μας ημέρα.
Πολύ ωραίοι! Και του χρόνου:)
Μόλις τώρα φούρνισα τη δεύτερη λαμαρίνα με κουραμπιέδες!Μοσχομύρισε το σπίτι!Λίγο ή πολύ οι συνταγές είναι ίδιες,το μεράκι και το κέφι είναι αυτά που φέρνουν την επιτυχία!Και φαίνεται Μαρία μου, ότι η φίλη σου η Κατερίνα είχε μεγάλη όρεξη και διάθεση να τιμήσει την γιορτή του άντρα της για να σας προσφέρει τόσο πετυχημένους κουραμπιέδες!!!Να χαίρεται τον αντρούλη της και θερμά συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση των λαχταριστών κουραμπιέδων!!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Μαράκι,ωραίοι φαίνονται,γεια στα χέρια της φίλης σου!
Ψάχνω συνταγή και αυτή φαίνεται πολύ καλή,γιατί δεν έχει πολλούς κρόκους και τα αμύγδαλα δεν τα ασπρίζουμε.
Φιλιά!
Μαράκι, κουραμπιέδες δεν τρώω, ούτε και θα τους φτιάξω σε Ραφάκι και Χρόνη (είπαμε, έχει και η υπομονη του διαβητικού τα όρια της :Ρ)αλλά, φαίνονται τόσο λαχταριστοί, που "εύγε, γουέλ νταν!!" που λένε και στο χωριό μου!! :D
φιλιά πολλά, τα καλύτερα εύχομαι!!
Γεια στα χέρια σου Κατερίνα :)
Ευχαριστούμε Μαράκι!!!!
Πολλά φιλιά
Καλές Γιορτές σε σας και τις οικογένειές σας!!!!
Μαράκι,από τη στιγμή,που σχολίασα,στο μυαλό μου γύριζαν οι κουραμπιέδες και,αφού είχα τα υλικά,έφτιαξα και ήδη το πρώτο ταψί βγήκε από το φούρνο-τέλειοι είναι!
Δοκιμάστηκαν ήδη,πού ν΄αντισταθώ!
Φιλιά!
Ουπς... Κουραμπιέδες! Αν και παιδεύτηκα με το ζύμωμά τους, μου αρέσουν τόσο πολύ που λέω να ξαναφτιάξω. Φαίνονται πολύ λαχταριστοί Μαρία μου!
Καλές γιορτές εύχομαι!
Ωραία συνταγή κουραμπιέδων...πω πω πω....τέλειοι!!!τρέχουν τα σάλια μου...Ωραίοι λοιπόν οι κουραμπιέδες της Κατερίνας...Καλές γιορτές να έχουμε...και άντε και του χρόνου...φιλάκια
καλοφάγωτοι..και του χρόνου... πάω για κοινοποιηση στο φεις.. να ευχαριστηθούν και άλλοι!!!
Υπέροχοι οι κουραμπιέδες!Πολύ λαχταριστοί!Και τα μελομακάρονα της προηγούμενης σου ανάρτησης μου άρεσαν πολύ!Κρατώ τις συνταγές και θα τις δοκιμάσω!Φιλάκια πολλά!
Καλημέρα !Ωραία συνταγή!Μοίαζη λίγο μέ τήν δικιά μου!Αυτήν τήν εβδομάδα θά τούς φτιάξω!Καί τού χρόνου!!Φιλάκια!!
Μου αρέσουν οι κουραμπιέδες , τους κάναμε και μεις προχτές (κουραμπιέδες,μπουκίτσες,σοκολατάκια) εκκρεμούν τα μελομακάρουνα
complimenti vostro blog da http://lericettedinicola.myblog.it/
Φαίνονται πολύ ωραίοι!!!Και του χρόνου
Πολύ ωραίοι κουραμπιέδες και χορταστικοί!!! Τους λατρεύω και τους καταβροχθίζω!!! Γεια στα χέρια σου και του χρόνου!!!
Χθες έφτιαξα μια Βασιλόπιτα. Έτσι για να γουστάρουμε!
Το Σάββατο λέω να φτιάξω μπανόφι. Πρώτη απόπειρα στα χρονικά. Έχω ήδη βρει συνταγή στο παρόν site!
Σειρά θα πάρουν οι κουραμπιέδες!
Μπράβο στην Κατερίνα, είναι τέλιοι!
Eυχαριστούμε πολύ την Κατερίνα για την υπέροχη συνταγή που μας χάρισε!
Και του χρόνου να είναι καλά να γλυκοκεράσει για τον αντρούλη της!
Φιλιά!
Tελειοι οι κουραμπιεδες σας.Χθες εκανε και η μητερα μου και εγιναν καταπληκτικοι.Και του χρονου να ξαναφτιαξετε.
Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
Καλησπέρα από Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα Έλενα.
Εγώ τώρα τη σχόλιο να κάνω ο.. λιχούδης; για όλα αυτά που κάνετε
η..Εθνική Ελλάδος!!!!
Συγχαρητήρια και πάλι.
Σου έχω ένα μήνυμα σε χθεσινή ανάρτηση στο blog μας
Παύλος-Μαριέτα
Lucen muy ricos y festivos los haré ,abrazos y abrazos.
Post a Comment