Friday, 7 December 2012

Χοιρινό με σταμναγκάθι

Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος ραδικιού, που φύεται σε δυσπρόσιτες περιοχές της Κρήτης.
Η συγκομιδή του είναι επίπονη και πολλές φορές επικίνδυνη, γι αυτό και η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή.
Παρ’ όλα αυτά αξίζει να το βάλετε στο τραπέζι σας, έστω και όχι συχνά.
Ξέχωρα από τις ωφέλιμες ιδιότητες που έχει, την γεύση του διακρίνει μια υπέροχη πικράδα!
Το όνομα σταμναγκάθι προέρχεται από τις λέξεις στάμνα και αγκάθι.
Κι αυτό γιατί τα παλιά χρόνια που το νερό το φύλασσαν στις στάμνες, έβαζαν το αγκάθι που περιβάλλει το φυτό στο στόμιο της στάμνας, ώστε να εμποδίζουν τα διάφορα ζωύφια να πλησιάζουν στο νερό.
Γνήσιο σταμναγκάθι, το φυτό δίνει το πολύ για 3 χρόνια. Μετά δίνει απλά ραδίκι.
Το σταμναγκάθι μαγειρεύεται και τρώγεται με διάφορους τρόπους, σε σαλάτες, σαν χορταρικό, μαγειρεμένο με διάφορα κρεατικά και κυρίως με αρνάκι ή χοιρινό, που είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα.
Πάμε να το μαγειρέψουμε με χοιρινό, ένα πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.
Τα υλικά μας:
1500 γρ. χοιρινό από λαιμό κομμένο σε μερίδες
1000-1200 γρ. σταμναγκάθι
1 ξερό κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι άσπρο κρασί
1 κουταλάκι κολίαντρο
αλάτι - πιπέρι
2 αυγά
2 λεμόνια
Στην πράξη:
Βράζουμε το σταμναγκάθι σε μπόλικο νερό για 4-5 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Αυτό το κάνουμε για να φύγει η πολλή πικράδα.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον κολίαντρο και 2 κούπες από το νερό που έχουμε κρατήσει όταν βράσαμε το σταμναγκάθι.
Συμπληρώνουμε αν χρειάζεται με τόσο νερό, ώστε να καλύπτει το κρέας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε τον άνηθο και το σταμναγκάθι και αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει να μαγειρεύεται.
Όταν είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε ένα αυγολέμονο με τα αυγά και τα λεμόνια και το αυγοκόβουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο φαγητό.
Καλή επιτυχία!

44 comments:

gwgw said...

Πεντανοστιμο φαγακι Ελενακι μου,και το σταμναγκαθι υπεροχο...ευτυχως εδω Σαλαμινα μπορω να πω πως το βρισκω ευκολα..αλλα οπως γραφεις κι εσυ η τιμη τζουζει...
Την καλημερα μου και τα φιλια μου και ενα υπεροχο Σ/Κ σου ευχομαι!!!

DreamCatcher said...

μμμ το αγαπημενο μου φαγητό. οταν επισκεπτομαι την μανουλα μου το ζηταω πάντα
καλημερα!

Irene said...

καλα, η ελλαδα εχει κατι χορτα,μα κατι χορτα. εδω εχουμε τεραστια ποικιλια, αλλα η γευση των ελληνικων χορτων απλως δεν υπαρχει.
ο συζυγος τρελλαινεται για βλητα. οποτε ερχομαστε στην ελλαδα τα ταραζει.
το σταμναγκαθι δεν το εχω δει ποτε αλλα εαν πικριζει ειμαι σιγουρη οτι θα μας αρεσει τρελλα.
φιλακια και καλο σαββατοκυριακο

Eleni said...

Αν και η τιμή του λιγάκι τσουχτερή είναι τόσο νόστιμο που πραγματικά αξίζει!Πεντανόστιμο το σημερινό σου φαγητό,σίγουρα θα γίνει αγαπημένο του συζύγου μου!!!
Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

Unknown said...

Καταπληκτικά νόστιμο το φαγητό αυτό,με τα ιδιαίτερα χόρτα της κρητικής γης να πρωταγωνιστούν!!Ένα φαγητό με απόλυτη γευστική πληρότητα και σπάνια νοστιμάδα.
Στη βόρεια ελλάδα συνηθίζουμε να κάνουμε αυτό το είδος φρικασέ, με μοσχάρι ή το Πάσχα με αρνάκι!Γίνεται εξίσου πεντανόστιμο και πιστεύω ότι είναι η μοναδική γεύση των χόρτων που συντελούν στην καταπληκτική γεύση και εμφάνιση του φαγητού αυτού.
Μπράβο σου Έλενα που αναδεικνύεις τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, μεταχειριζόμενη τα ελληνικά προϊόντα μας,έστω και αν ορισμένες φορές ειναι απαγορευτικά στην τιμή!!!

KaPaworld said...

Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή συνταγή...Το σταμναγκάθι το έχω δοκιμάσει μόνο σε σαλάτα.Αναρωτιέμαι πως να είναι μαγειρευτό...

paraxeno pirouni said...

Το σταμναγκάθι το έχω δει εδώ σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, το έχω φάει και βραστό σαν σαλάτα και σίγουρα το γνωρίζω από παλιά σαν... κάτι άλλο! (κάθε τόπος έχει τις δικές του ονομασίες!)
Έχω μεγάλη αδυναμία στα πικρά χόρτα! Και μαγειρεμένο με κρέας φαντάζομαι πως θα είναι εξίσου νόστιμο!
Καλημέρα και καλό Π/Σ/Κ!

Vita said...

Έλενα αγαπημένο φαγάκι και καλομαγειρεμένο!
Τώρα βρίσκουμε εύκολα και παντού καλλιεργημένο σταμναγκάθι που είναι πεντανόστιμο, αλλά αν έλθεις καμιά φορά στην Κρήτη να αναζητήσεις το άγριο που είναι αυτό που λέμε "το κάτι άλλο".
Εγώ το βάζω χωρίς να το ζεματίσω γιατί μ' αρέσει η πικράδα του και το συνηθίζω πιο πολύ με κατσικάκι ή αρνάκι. Αλλά και με χοιρινό αυτή την εποχή είναι τέλειο!

Chrisi said...

Ωραίο πιάτο ,μια φορά έφαγα σταμναγκάθι ωραίο χορταρικό αν και ακριβό όπως είπες,αξίζει όμως τον κόπο,αν και μοιάζει αρκετά με το πικροράδικο,το άγριο φυσικά.Καλημέρα,φιλιά.

eleni said...

Έλενα,από τα πιο νόστιμα φαγητά!
Δεν έχω φτιάξει με σταμναγκάθι,αλλά τέτοιο είδος ραδικιού-μ΄αρέσει η πικράδα του-αναπτύσσεται κι εδώ σε πιο ορεινές περιοχές.Μαζί με τα μανιταράκια ο άντρας μου μάζεψε μερικά,απλά τα κάναμε σαλατίτσα.
Φιλιά!

Effie's Sweet Home Designs said...

Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!!!!
Ελενα , φιλάκιαααααααααααααααα!

spoon_n_love said...

Εξαιρετική συνταγή μοναδικό το σταμναγκάθι σε φιλώ γλυκειά μου

Ερμιόνη said...

Πεθαίνω για αυτό το φαγάκι Έλενα!
Το σταμναγκάθι με την πικρούτσικη γεύση του συνδυάζεται απίθανα με το χοιρινό!
Τέλειο φαγητό!
Πολλά φιλιά!

Μαριλένα said...

χτες μόλις, μου μιλούσε ο μανάβης για το σταμναγκάθι!
και ο αδερφός μου επισης, ειναι μεγας φαν του σταμναγκαθίου :D
(όλα με σπρώχνουν κατα κει, απ' ο,τι βλέπω, χαχχ)
φιλιά πολλά Ελενα!!

KANTHAR0S said...

Μια χαρά. Εγκρίνω.

sundayspoon said...

Πολύ ωραίο το φαγάκι που μας ετοίμασες Έλενα! Το σταμναγκάθι έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μου αρέσει πολύ!!!

Lila Xagorari said...

Επιτέλους ήρθα...ξέρω όμως οτι μου έχεις φυλαγμένο το πιατάκι μου και το ψωμί για να κάνω τις βουτιές!!!

peps said...

Ωραίο φαγητό!!!
Χειμωνιάτικο και κυριακάτικο!!

lilastaste said...

πιο μαμαδίστικο φαγητο δεν υπάρχει!!!!!!τέλειο!και το σταμναγκάθι είναι φοβερό υλικό!φιλάκια πολλά!

Helen Gr said...

Εξαιρετικό, νόστιμο, υπέροχο πιάτο! Μπράβο, Έλενα!
Και τα δύο βασικά του υλικά δεν υπάρχουν εδώ, οπότε περιμένω να μου στείλεις μια μικρά μεριδούλα, να μην παραπονιέμαι!
Φιλάκια πολλά.

Notoula said...

Τι ωραίαο το σταμναγκάθι. Είχα την τύχει να το φάω το καλοκαίρι στην Κρήτη. Θα το μαγειρέψω και σπίτι γιατι αρέσει πολύ και στην κότη μου.
Φιλιά

Ειρήνη said...

εξαιρετικο!!αγαπω χορταρακια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου τι τυχερή είσαι που το βρίσκεις εύκολα!!!
Οσο για την τιμή, άστα να πάνε!
Αλλά σίγουρα αξίζει!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Dreamcatcher, αχ αυτές οι μανούλες!
Φαντάζομαι τι νόστιμα μαγειρεμένο θα είναι από τα χεράκια της!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου έχει μιαν υπέροχη πικράδα!
Κάποτε δεν τα ήθελα καθόλου τα πικρά χόρτα, τώρα όπου τα βρω δεν τα αφήνω, μ' αρέσουν πολύ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου να το φτιάξεις στον αντρούλη σου, νομίζω από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά φαγάκια είναι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινουλα μου συνήθως με χοιρινό ή αρνάκι το κάνω, δεν το έχω δοκιμάσει με μοσχαράκι, αλλά πιστεύω ότι επίσης νόστιμο θα γίνεται!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου και μαγειρευτό σούπερ γίνεται, αλλά και σε σαλάτες τέλειο!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα όπως και να μαγειρευτεί, είναι πολύ πολύ νόστιμο!
Ενα φαγάκι που αξίζει να το φτιάξουμε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βαγγελιώ μου είμαι σίγουρη ότι το άγριο σταμναγκάθι θα είναι το κάτι άλλο, μακάρι να το εύρισκα!!
Εμένα η πικράδα του μου αρέσει πολύ, αλλά τι να κάνω με τους υπόλοιπους??
Γι αυτό συνήθως το ζεματάω λίγο, να φύγει η πολλή πολλή!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλλη μου μια στο τόσο, αξίζει να το βάζουμε στο τραπέζι μας!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι πω πω τι καλούδια σου έφερε ο αντρούλης σου!
Τυχερούλα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι φιλιάαααα!
Μας έλειψες, όλα καλά???

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλάκια πολλά Νάντια μου, σε ευχαριστώ πολύ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου και με το χοιρινό και με το αρνάκι, δίνει απίθανα πιάτα!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένα όλα εκεί σε σπρώχνουν, βουρ λοιπόν!
Είναι και ωφελιμότατο σημείωσε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κάνθαρε, σ' ευχαριστώ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Συμφωνώ απολύτως Αναστασία μου!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα εννοείται ότι τα χω φυλαγμένα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πέπη μου όπως ακριβώς τα λες!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα, φοβερό δεν λες τίποτα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου μια περιποιημένη μεριδούλα για σένα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νοτούλα μπράβο στην κορούλα που της αρέσει αυτό το φαγάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...