Saturday, 12 April 2014

Πασχαλινή πίτα με αυγά


Αυτή την πίτα ήθελα εδώ και χρόνια να την φτιάξω. Την είχα δει σε περιοδικά καθώς και σε Ιταλικά βιβλία μαγειρικής, που με προμηθεύει η ξαδέλφη μου η Πόπη κάθε φορά που έρχεται από την Ιταλία.
Είναι μια παραλλαγή της Torta Pasqualina, μιας πασχαλινής πίτας που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί.
Προέρχεται από την περιοχή της Λιγουρίας, αλλά φτιάχνεται και σε άλλα μέρη της Ιταλίας.
Στην αυθεντική της μορφή, η γέμιση γίνεται με αγκινάρες, μπιζέλια ή και παντζάρια. Αλλού προτιμούν χορταρικά όπως τα σέσκουλα ή τα φύλλα των παντζαριών.
Προστίθενται τυριά όπως η ρικότα και η παρμεζάνα.
Με ένα κουτάλι κάνουν βαθιές λακουβίτσες στην γέμιση και εκεί βάζουν ολόκληρα αυγά.
Το φύλλο που χρησιμοποιείται είναι σπιτικό.
Στην εκδοχή που θα σας δείξω σήμερα, προτίμησα ελληνικά τυριά (γραβιέρα, ανθότυρο) καθώς και τα μυρωδικά που μας αρέσουν. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μισή ποσότητα του ανθότυρου με φέτα, για περισσότερη νοστιμιά.
Είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της Ιταλικής πίτας, προσαρμοσμένη στις δικές μας ελληνικές γεύσεις. Παραμένει όμως μια απίθανη, πεντανόστιμη και χορταστική πίτα!!
Φέτος το Πάσχα θα έχει την δική της ξεχωριστή θέση, στο δικό μας γιορτινό τραπέζι!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
χλιαρό νερό
Για την γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
500 γρ. ανθότυρο ή 250 γρ. ανθότυρο και 250 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα
20 γρ. σιμιγδάλι
6 μέτρια αυγά
μισό κουταλάκι δυόσμο
μισό κουταλάκι ρίγανη
4-5 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Στην πράξη: 
Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα χόρτα μπορεί να είναι διάφορα είδη, όπως σέσκουλα, σπανάκι, φύλλα παντζαριών, καυκαλίθρες, λάπατα, σαλατικά, μυρώνι κλπ.
Τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε από πάνω κρύο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να βραχεί καλά το αλεύρι με το λάδι.
Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό. Θα χρειαστούμε διακόσια πενήντα με τριακόσια ml. περίπου χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, ως να έχουμε μια ζύμη μέτρια και ελαστική.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια και τα βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ή σε μια αλευρωμένη λεκανίτσα. Σκεπάζουμε με καθαρή και νωπή πετσέτα.
Η ζύμη μας θα ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια. Οπότε τα μπαλάκια θα έχουν βάρος 80 γραμμαρίων περίπου το καθένα.
Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ως τρία τέταρτα της ώρας.

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και τα σοτάρουμε, να ροδίσουν.
Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ τα ανθότυρο ή το ανθότυρο και την φέτα. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την γραβιέρα, τριμμένη στον χονδρό τρίφτη τυριού.
Παίρνουμε μια ποσότητα από τα χόρτα που να χωράει ανάμεσα στις παλάμες μας και τα στύβουμε πολύ καλά, να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο για όλη την ποσότητα των βρασμένων χόρτων. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα τυριά.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Δοκιμάζουμε αν η γέμιση μας έχει αλατιστεί σωστά και διορθώνουμε ανάλογα.
Προσθέτουμε και 2 από τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 26 εκ.
Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα ανοίξουμε τα φύλλα της ζύμης.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε φυλλαράκι δέκα εκ. περίπου. Το βάζουμε στον πάγκο και το λαδώνουμε. Το ίδιο κάνουμε και για άλλα 4 μπαλάκια ακόμα, λαδώνοντάς τα ανάμεσα. Στο τελευταίο δεν βάζουμε λάδι.

Ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω και με τον πλάστη μας ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο 38 - 40 εκ.
Βάζουμε το φύλλο στο ταψάκι, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα πλάγια.
Ρίχνουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση και στρώνουμε την επιφάνειά της.
Με την βοήθεια ενός κουταλιού κάνουμε 4 βαθιές λακουβίτσες. Ρίχνουμε από ένα αυγό σε κάθε μία από αυτές.

Ανοίγουμε το επάνω φύλλο με τον ίδιο τρόπο όπως και το κάτω. Αυτό θα έχει διάμετρο 26 εκ. όπως και το ταψάκι μας.
Το απλώνουμε επάνω στην γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου από πάνω, φτιάχνοντας μια γιρλάντα. Με πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας σε πολλά σημεία.
Χτυπάμε ένα μικρό αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθ. Κελσίου, για μία ώρα και δέκα λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ο δικός μου φούρνος που δεν είναι πολύ δυνατός, χρειάστηκε μια ώρα και είκοσι λεπτά.
Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει και να κόβεται πιο εύκολα. Τρώγεται πιο ευχάριστα χλιαρή.
Η δοσολογία αυτή μας δίνει 8 μεγάλες μερίδες ή 12 μικρότερες. Είναι πολύ χορταστική και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο, συνοδευόμενη με μια όμορφη πολύχρωμη σαλάτα, όπως η πολύχρωμη πασχαλινή σαλάτα.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... τέλεια η πίτα σου... και η αλήθεια είναι ότι την λιμπίστικα!!! Νοστιμότατη είναι!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου πολύ ιδιαίτερη η πίτα που μας ετοίμασες σήμερα!!
Εχω ακούσει βέβαια για την torta pasqualina, αλλά και η ελληνική της εκδοχή δείχνει πεντανόστιμη!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

Beauty Follower said...

Ααααα πολύ ωραια πίτα!

beautyfollower.blogspot.gr

homemade said...

εξαιρετική η πίτα σου να σαι καλά

Ariadni St. said...

Πρωτοποριακή θα έλεγα. Θα βγάλω τον κρόκο και θα την κανω και γω :) Καλο μας Σ-Κ :)

mm_skg said...

Υπεροχη εγινε Ειρηνη μου!
Εκτος απο εντυπωσιακη ειναι και πολυ νοστιμη...
Μου φαινεται οτι φετος η τορτα πασκουαλινα εχει την τιμητικη της!

Mari Beika said...

Υπέροχη φαίνεται!! Γεια στα χέρια σου!! Καλό Πάσχα να έχετε!!
Φιλιά πολλά!!

SpIrToKoYto said...

Ψηφίζω torta pasqualina ala Eirini Greca...!!!
Πολύ πιό ωραία μου φαίνεται η δική σου εκδοχή Ειρηνάκι...!!!

Poll;a poll;a fili;a se ;olew saw kai kal;o SK...-:))))

SpIrToKoYto said...

ουπς...

censurasigloXXI said...

Ουμμμμ, εαν δεν έχω σιμιγδάλι, μπορώ με τραχανά;

Οι πατάτες στην γλαστρα είναι η τρέλα μας!

Φιλιά πολλά και καφεδάκι!

- spoonstories- said...

Πίτα φοβερή! Δεν είχα ξαναδεί σε πίτα με χόρτα τα αυγά έτσι! Μου αρέσει και ναι θα τη δοκιμάσω!!!

DIMI said...

Πώ πώ Ειρήνη μου!!Τί θεσπέσια συνταγή!!Φοβερή καί πρωτότυπη η πιτούλα σου!!Καί σίγουρα νοστιμότατη!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Stella Christomoglou said...

Καταπληκτική η πίτα σου!!!!
Σίγουρα θα την δοκιμάσω!!
Καλό σ/κ
Φιλιά
Νεφέλη

Εφη said...

Ενδιαφέρουσα και η ελληνική εκδοχή της! Με βάζετε σε μπελάδες, θα την κάνω σίγουρα και δεδομένου ότι θα είμαι καλεσμένη πιθανότατα θα την κάνω και θα την πάω.... Καλή Ανάσταση κόρες!

Rosita Vargas said...

Realmente bella y deliciosa su tarta salada me gusta, tomaré un trozo,abrazos

Ερμιόνη said...

Πάρα πολύ εντυπωσιακή πιτούλα Ειρήνη!
Πραγματικά γεμάτη πασχαλινές γεύσεις και αρώματα!
Φιλιά πολλά!

Aleka Craftaholic said...

Έλεος!θέλω όλο το ταψί!

Neli said...

Ααααααααααα τι ωραια προτοτυπη και νοστιμη πιτουλα ειναι αυτη και σιγουρα και αρωματικη πολυ,μπραβο,καλοφαγωτη ,καλη Μεγαλη Εβδομαδα,φιλιααααα

Mary said...

Πρωτότυπη και μυρωδάτη η πίτα σου Ειρηνάκι μου, μπράβο!

Φιλάκιααααααααα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...