Thursday, 24 April 2014

Τριπλά μπριός με πατάτα και τσένταρ


Τριπλά μπριοσάκια με πατάτα και τσένταρ, πολύ αφράτα, μυρωδάτα, για όλες τις ώρες. Για πρωινό, για δεκατιανό, για μπουφέ, για πάρτι, για ένα μεζεδάκι.
Παντού μπορούν να προσφερθούν. Σκέτα, σαν συνοδευτικά ή αντί για ψωμάκι σε ένα τραπέζι.
Γεμισμένα με την γέμιση της προτίμησής μας, θα συνοδεύσουν το καφεδάκι μας, αν μας αρέσουν οι αλμυρές γεύσεις. Προσωπικά, μου αρέσει η αντίθεση αλμυρού-γλυκού.
Σερβίρονται μαζί με άλλους μεζέδες και ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί.
Σε ένα πλούσιο πρωινό μαζί με το γάλα των παιδιών, αλειμμένα με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και την αγαπημένη τους μαρμελάδα.
Μπορούν να καταψυχθούν και όταν τα χρειαστούμε, απλώς τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε στον φούρνο, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Όλοι θα νομίσουν ότι μόλις ψήθηκαν!
Είναι δε τόσο αφράτα, που δεν θα πιστέψουν ότι τα φτιάξαμε με τα χεράκια μας!
Πάμε να σας δείξω πως θα τα φτιάξετε και εσείς.

Τα υλικά μας:
650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
10 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
7 γρ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο αγελάδας
130 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
200 γρ. πουρέ πατάτας
2 μεγάλα αυγά
100 ml. χλιαρό νερό
Για το πασπάλισμα
χτυπημένο αυγό
τριμμένο τυρί τσένταρ
σουσάμι
γλυκιά πάπρικα
Στην πράξη: 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ βάζουμε τον πουρέ πατάτας, την μισή ζάχαρη, τα αυγά, την ξηρή μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά. Θα έχουμε τώρα μία κολλώδη ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος. Θα χρειαστεί περίπου 1,5 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο σε άλλο μπολ. Τα χτυπάμε με το μίξερ μερικά λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό, στη φουσκωμένη ζύμη.
Ρίχνουμε σταδιακά και το αλεύρι, καθώς και το τριμμένο τσένταρ.
Ζυμώνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά κολλώδη ζύμη, που όμως θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και στο μίξερ, βάζοντας το εξάρτημα γάντζο.
Κατόπιν βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για ακόμα 3-4 λεπτά, να γίνει απαλή.
Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα και την βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ.
Σκεπάζουμε και πάλι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνουμε καλά τις υποδοχές σε ένα ταψάκι για δώδεκα μάφινς.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 23 εκ.
Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη με το χέρι μας.
Παίρνουμε ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και τις πλάθουμε μπαλίτσες.
Τοποθετούμε ανά 3, την μία δίπλα στην άλλη, μέσα σε κάθε θηκούλα του ταψιού για μάφινς.

Με την υπόλοιπη ζύμη, πλάθουμε εννέα μπαλίτσες. Τις βάζουμε μέσα στο στρογγυλό ταψάκι, σε απόσταση η μια από την άλλη, γιατί θα φουσκώσουν.
Αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια των μπριός με το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, τριμμένο τυρί τσένταρ ή γλυκιά πάπρικα.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε κάθε τριπλό μπριοσάκι με ένα από τα τρία ή και με τα τρία εναλλάξ. Έτσι θα έχουμε και τις τρεις γεύσεις σε ένα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στα ταψάκια, για 10 λεπτά. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Όσα δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, τα διπλώνουμε σε πλαστική μεμβράνη γιατί στεγνώνουν εύκολα.
Τα μπριοσάκια αυτά, μπορούν άνετα να φυλαχθούν στην κατάψυξη σε κουτί που κλείνει καλά. Όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αφού τα ξεπαγώσουμε τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο για λίγα λεπτά και είναι της ώρας!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

22 comments:

Anonymous said...

Φαίνονται πολύ αφράτα.
Θέλω να ρωτήσω, όταν λέτε πουρέ πατάτας εννοείται έτοιμο πουρέ; Η απλά λιωμένες πατάτες;
Ευχαριστώ
Νίκη

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου, σκέτος αφρός τα μπριοσάκια σου!
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με ένα σωρό γλυκές και αλμυρές νοστιμιές, ή να τα απολαύσουμε ακόμα και σκέτα!
Και τι βολικό που μπορούμε να τα φυλάξουμε και στην κατάψυξη!
Πολλά μπράβο σου χρυσοχέρα μας!
Φιλιά!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,από τη...μύτη με έσυρες...Μοσχοβόλησαν...!!!
Θα εκτελεστούν πάραυτα...

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

- spoonstories- said...

Ειρήνη μου τέλεια είναι! Αφράτα και πεντανόστιμα και συνδυάζονται με ένα σωρό πράγματα. Νομίζω πως θα κεραστώ ένα για πρωινό!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου και χρόνια πολλά!! Χριστός Ανέστη!!
Τί νοστιμιά έφτιξες;; Φαίνονται καταπληκτικά και σίγουρα είναι πολύ αρωματικά και πεντανόστιμα!
Θα τα τιμήσω σίγουρα!!!

Anonymous said...

Γεια σας....
Τελεια ...
Ολες χρυσοχερες ειστε εδω περα....Μπραβο....
Κλεονικη

Μαρία Έλενα said...

Πεντανόστιμα φαίνονται.
Χριστός Ανέστη με υγεία
Φιλάκια ...

Unknown said...

Από την αρχική ιδέα μέχρι και την τελική εμφάνιση, είναι φανταστικά!
Πρωτότυπα στα υλικά τους αλλά και στη διαδικασία τους!
Πολύ ωραία Ειρήνη, την κρατάω τη συνταγή οπωσδήποτε!

Maria B. said...

Τι έφτιαξες πάλι βρε Ρηνάκι μου !!! ζωγράφισες !!! γεια στα χεράκια σου και ας είναι και πονεμένα !!!!

Παιρνω μερικά γιατι δεν βλέπω να χορταίνω με τα φρούτα που έχω φάει σήμερα !!! χιχιχιχ!!!

φιλια πολλά πολλά

Beauty Follower said...

Πολύ ομορφα και πολλή καλή ιδεα.
Να κάνω μια ερωτηση: αντι για αλευρι γ.ο.χ.
μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε αλευρι για τσουρέκια?

http://beautyfollower.blogspot.gr

Anonymous said...

Γεια σου ειρηνη μου... να ρωτησω κατι? Το τριμμενο τυρι μπορω να βαλω γκουντα? Το τσενταρ τι ειναι μαρκα ?

Κλεονικη

ΕΛΕΝΑ said...

Κλεονίκη επειδή η Ειρήνη δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή, να σου απαντήσω εγώ.
Το τσένταρ είναι είδος τυριού, όπως το γκούντα.
Αν δεν το βρεις, πιστεύω μπορείς να το αντικαταστήσεις με γκούντα ή κάποιο άλλο τυρί όχι ιδιαίτερα αλμυρό, που λιώνει όμορφα στο ψήσιμο.

Anonymous said...

Σε ευχαριστω..
Δεν το χω ακουσει αυτο το τυρι ...
Γι αυτο...! Ολες παντως ειστε καταπληκτικες..μπραβο σας...
Κλεονικη

Anonymous said...

παρα πολύ ωραία...πιάστε τρία τριπλά παρακαλώ...να σαι καλά

Ειρήνη Ε. said...

Καλό απόγευμα σε όλους. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια στην συνταγή μας.
Νίκη, ο πουρές είναι καλύτερα να είναι φτιαγμένος από λιωμένες πατάτες.
Baeuty follower, δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω τα μπριοσάκια με αλεύρι για τσουρέκια. Νομίζω όμως ότι θα μπορούσαν να φτιαχτούν και με αυτό. Ίσως να χρειαστείς λίγο περισσότερο χλιαρό νερό.
Κλεονίκη, ισχύουν όσα σου είπε παραπάνω η Έλενα.

DIMI said...

Χρόνια πολλά Ειρήνη μου!Χριστός Ανέστη!!Μμμμ,πολύ νόστιμα καί πολύ αφράτα τά αλμυρά μπριός σου!!Μού αρέση πολύ τό τσένταρ!Θά τήν δοκιμάσω πολύ σύντομα!!Φιλάκια!!

Δημιουργία said...

Χριστός Ανέστη Ειρήνη μου και χρόνια πολλά με υγεία .Κρατάω τη συνταγή από τα αφράτα σου μπριός γιατί κάτι τέτοιες λιχουδιές πολύ μας αρέσουν.

Unknown said...

Χρόνια Πολλά!!!
Πεντανόστιμη συνταγή!!!
Φιλιά
Νεφέλη

Ερμιόνη said...

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ πατάτα σε ζύμες.
Δίνει ωραία υφή αλλά και γεύση!
Νόστιμα τα μπριοσάκια σου Ειρήνη και σε συνδυασμό με το τσένταρ απίθανα.
Είναι πράγματι ιδανικά για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις!
Φιλιά!

Maria Naka said...

Πωπω δεν έπρεπε να το δω αυτό πρωί πρωί!!!Τρέχουν τα σάλια μου!

Anonymous said...

Τρομερά αφράτα! Και με το τσένταρ, απλά αχτύπητα! Θέλω!!!

foodaki.gr

Mary said...

Ειρηνάκιιιιιιιιιιιι μου!!!!
Τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!!!

Φιλάκι λιχούδικο σου στέλνω!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...