Friday, 25 April 2014

Εκμέκ τσουρέκι


Φτιάξαμε και ξαναφτιάξαμε τα τσουρεκάκια μας το Πάσχα!
Τα απολαύσαμε με το καφεδάκι ή το γάλα μας, τα κεράσαμε, τα χαρίσαμε σε συγγενείς και φίλους, τα ευχαριστηθήκαμε!!!
Αν όμως είστε από αυτούς που σας περίσσεψαν τσουρέκια, τότε ευκαιρία να φτιάξετε ένα υπέροχο γλυκάκι και να τα αξιοποιήσετε!
Ένα γλυκάκι εύκολο, γρήγορο, εμφανίσιμο και πολύ πολύ νόστιμο!
Η γεύση του μοναδική, κάθε κουταλιά του είναι σκέτη απόλαυση!!
Μαστίχα, κανέλα, αμύγδαλο, κρέμα… απλά τέλειο!!!!!
Πάμε να το φτιάξουμε???

Τα υλικά μας:
Για τη βάση:
8-10 φέτες από τσουρέκι ( πάχους 1 εκ. περίπου)
λίγη κανέλα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1 ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ¾ φλιτζάνι τσαγιού νερό
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα:
550 ml γάλα
2 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. κόρν φλάουρ
35 γρ. βούτυρο
1 βανίλια άρωμα
Για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Για την διακόσμηση:
αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο
κερασάκια γλασέ
Τι κάνουμε:
Στρώνουμε τις φέτες από το τσουρέκι σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα τυχόν κενά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά.
Αφού πάρει 2-3 βράσεις, αποσύρουμε από την φωτιά και όπως είναι καυτό σιροπιάζουμε καλά τις φέτες του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τους κρόκους με τη ζάχαρη και αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα. Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει τελείως. Όταν πήξει η κρέμα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε επάνω από τις φέτες τσουρεκιού την κρέμα απευθείας, χωρίς να κρυώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σκεπάζουμε το γλυκό μας με μια διαφανή μεμβράνη που θα ακουμπά επάνω στη κρέμα, για να μην πιάσει κρούστα όση ώρα θα κρυώνει.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σφιχτή σαντιγί.. Απλώνουμε την σαντιγί πάνω από την κρέμα, αφού αφαιρέσουμε φυσικά την διαφανή μεμβράνη.
Αν θέλουμε, με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές, και έχουμε έτσι ένα όμορφο σχέδιο.
Πασπαλίζουμε το γλυκό μας με αμυγδαλάκι φιλέ και διακοσμούμε με κερασάκια γλασέ.
Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Η …. τεμπέλικη εκδοχή:
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα, με 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια και το αντίστοιχο γάλα που αναγράφεται στην συσκευασία.
Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σαντιγί της επικάλυψης, με 1 φακελάκι σαντιγί Garni και το αντίστοιχο γάλα που αναγράφεται στην συσκευασία.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

20 comments:

Ερμιόνη said...

Οι συνταγές αξιοποίησης των πασχαλινών καλουδιών με ενθουσιάζουν! Πολύ μου αρέσει που χρησιμοποίησες τσουρέκι σαν βάση για εκμέκ! Δροσερό και πολύ λαχταριστό γλυκό, πάντα αγαπημένο και καλοδεχούμενο!
Καλό ΣΚ Ελενάκι!

mia maria said...

Τσουρέκι σε εμάς δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει! Αλλά το γλυκάκι φαίνεται τόσο δροσερό και λαχταριστό, που μου έρχεται να πάω να αγοράσω ένα, μόνο και μόνο για να το φτιάξω :)

Anonymous said...

Καλημερα ελενακι μου...
Ωραιο φαινεται...
Το κεικ τσουρεκι το χα κανει κ βγει τελειο ...
Θα σε προτιμησω κ θα το κανω .....
Ναι κρητικια ειμαι.... ηρακλειο ...
Κλεονικη

SpIrToKoYto said...

Ελενάκι μου,υπέροχο είναι...
Βέβαια εγώ,για να το κάνω,πρέπει να φτιάξω και...το τσουρέκι,γιατί σε μας,ως γνωστόν,τσουρέκι ΔΕΝ περισσεύει με Λύκο στο σπίτι...

Καλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))

Tante Kiki said...

ΥΠΕΡΟΧΟ Ελένη μου!!! Το φτιάχνω κάθε χρόνο και το λατρεύω όσο κανένα άλλο εκμέκ!!!!!! Γεια στα χέρια σου ...το έκανες υπέροχο!!
Τέλεια και η παρουσίαση και οι φωτό!!
Φιλάκια πολλά!!

Beauty Follower said...

Στο σπιτι μου τσουρέκι δεν έμεινε ούτε για ''ζήτω'',
ομως το γλυκο σου ειναι τόσο λαχταριστο!

Καλό μεσημέρι :)

Unknown said...

Υπέροχη ιδέα, φαντάζομαι πόσο ταιριαστά είναι τα αρώματα του τσουρεκιού με της κρέμας! Μπράβο Ελένη μου!

Sophie said...

Αχ φαίνεται υπέροχο και πάνω που είπα να κάνω αποτοξίνωση από τα γλυκά του Πάσχα αλλά δεν το βλέπω!!!Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου φοβερό!
Και τσουρέκια να μην μας έχουν περισσέψει, αξίζει να αγοράσουμε για να το φτιάξουμε!
Φαντάζομαι τα αρώματα που θα έχει το γλυκάκι σου!
Πολλά φιλιά!

Vasia b. said...

Εξαιρετική ιδέα Ελενάκι μου και θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα μπορούμε να αγοράσουμε το τσουρέκι αν δεν μας έχει περισσέψει για να φτιαχτεί αυτή η λιχουδιά!!!!!
Επειδη τώρα τελευταία δεν είμαι και πολυ στις προκοπές μου θα το φτιάξω με την τεμπέλικη εκδοχή!!!!χαχα!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!!

DIMI said...

Λατρεύω τό εκμέκ από τσουρέκι Ελένη μου!!Καταπληκτική συνταγή!!Πάω νά τήν δοκιμάσω,μού περίσσεψε τσουρέκι!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Δεν μου έμεινε ούτε ψίχουλο από τσουρέκι, αλλά αυτό το γλυκό το ονειρεύομαι!!! Θα είναι ΤΕΛΕΙΟ!!

censurasigloXXI said...

Έκανα τα μριόζ σου και δεν αφήσανε τίποτα οι δικοί μου!!! Πολύ νόστιμα!!!

Φιλιά πολλά, πολλά, πολλά και καφεδάκι.

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

Ελενάκι μου πανω που είπαμε για διαιτα .. χι.χιχ λεω να την αναβάλουμε.. τι λές;; με τόσα που εχουμε φάει εεεε... δεν είναι τίποτα να δοκιμασουμε και το λαχταριστό σου γλυκό με τσουρεκάκι...χι.χι. και του χρόνου να είμαστε καλά .. Ελενάκι μου.. φιλάκιααααααα..!!!

giota said...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!ΜΠΡΑΒΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

- spoonstories- said...

Καλά αυτό το τσουρέκι είναι το άτιμο τέλειο. Τι σε τούρτες τι σε γλυκά τι σκέτο πάντα έχουμε σίγουρο αποτέλεσμα. Ελενίτσα θέλω δίαιτα κοπέλα μου χαχαχα λυπήσουμε!!

Anonymous said...

το εφτιαξα και είναι απλά τέλειο!!!
χάνετε...

Mary said...

Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι, πολύ ωραίο και με πλούσια υλικά!

Σε φιλώ!!!

Ειρήνη Ε. said...

Πολύ ωραίο το εκμέκ σου, Ελενάκι!! Σκέτη νοστιμιά! Και όπως λέει και η Έλενα, αν δεν έχουμε περίσσευμα τσουρεκιού, τσουρέκια βρίσκουμε όλο τον χρόνο στους φούρνους για να το φτιάξουμε! Αξίζει τον κόπο!
Καλό μεσημέρι!

alekacraftaholic said...

Πολύ ωραία συνταγή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...