Tuesday 8 April 2014

Αρνάκι με σταμναγκάθι


Ο καλός μου, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο σταμναγκάθι.
Προ ημερών πέτυχε στην αγορά φρέσκο και δροσερό σταμναγκάθι, και δεν μπόρεσε ν΄ αντισταθεί.
Όταν μου το έφερε, άρχισα να σκέφτομαι πως θα το μαγειρέψω. Θα μπορούσα να το κάνω σαλάτα, με λαδάκι και λεμονάκι. Επειδή όμως δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση στα πικρά χόρτα, όπως το σταμναγκάθι, προτίμησα να το μαγειρέψω με έναν τρόπο που θα κάλυπτε κατά ένα μέρος τουλάχιστον αυτή την πικράδα.
Κατ' αρχήν σκέφτηκα να το φτιάξω με χοιρινό κρέας, όπως μας το έχει μαγειρέψει εδώ η Έλενα. Κατέληξα όμως στο αρνάκι, θεωρώντας ότι με αυτό το είδος κρέατος ταιριάζει εξίσου εξαιρετικά.
Η γάστρα είναι από τα πιο αγαπημένα μου σκεύη στην κουζίνα. Μέσα σε αυτήν το αρνάκι μου έγινε κοκκινιστό και την κατάλληλη στιγμή, όταν μαλάκωσε, το σταμναγκάθι πήρε την θέση του δίπλα στα κομμάτια του κρέατος. Έγινε ένα φαγάκι σκέτο λουκουμάκι! Ακόμα και για μένα, που δεν αγαπώ τα πικρά χόρτα!
Κοιτάζοντάς το σερβιρισμένο στην πιατέλα, σκέφθηκα πως δεν είναι μόνο ένα νόστιμο κυριακάτικο φαγητό. Θα μπορούσε ωραιότατα να μαγειρευτεί και για το τραπέζι του Πάσχα, για όσους δεν προτιμούν το αρνί στην σούβλα, όπως ζητά η παράδοση για την ημέρα αυτή.
Εμείς σας δίνουμε την συνταγή. Η επιλογή είναι δική σας!

Τα υλικά μας:
2 κιλά περίπου, αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι
1 κιλό σταμναγκάθι
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
10 μεγάλα κλωνάρια άνηθο
1 καλά γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
μισό κουταλάκι ρίγανη
10 κόκκους μπαχάρι
ελαιόλαδο
αλάτι θαλασσινό, (ανθό αλατιού, αν έχετε)
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας, να κόψει το κρέας σε μέτρια κομμάτια. Σκουπίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια, με χαρτί κουζίνας.

Προσέχουμε να αφαιρέσουμε κάθε μικρό υπόλειμμα κόκαλου που έμεινε κατά το κόψιμο του κρέατος.
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, σε φετούλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε το σταμναγκάθι. Το πλένουμε πολύ καλά, 3-4 νερά, να φύγει το χώμα, που τυχόν υπάρχει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κομμάτια του αρνιού και αφήνουμε να σοταριστούν και να ροδίσουν, από όλες τις πλευρές.

Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Βάζουμε στο τηγάνι τις φετούλες από το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, να σοταριστούν και αυτά.

Ρίχνουμε τα μπαχάρια και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού στην γάστρα και τα περιχύνουμε με το μείγμα των σοταρισμένων κρεμμυδιών. Προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, την ρίγανη, τον ψιλοκομμένο άνηθο, μία πρέζα ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αν έχουμε θαλασσινό αλάτι, ανθό αλατιού, το προτιμάμε. Δίνει ωραία γεύση στο φαγητό μας.

Ρίχνουμε τόσο νερό, όσο να φθάσει ως το 1/3 του ύψους του φαγητού μας. Δεν προσθέτουμε παραπάνω από την αρχή, γιατί αργότερα, όταν προστεθούν τα χόρτα θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά. Ασφαλώς, όπως λέμε πάντα, παρακολουθούμε το φαγητό μας όταν ψήνεται, για την περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο.

Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεατάκι. Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, περίπου.
Όσο το φαγητό ψήνεται στο φούρνο, εμείς θα βάλουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Αφού βράσει, ρίχνουμε το σταμναγκάθι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, να ζεματιστεί. Έτσι θα φύγει ένα μέρος από την πικράδα των χόρτων. Το σουρώνουμε καλά από τα νερά και το αφήνουμε στην άκρη, για την στιγμή που θα το χρειαστούμε.

Όταν το κρέας έχει πια μαλακώσει, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο. Δοκιμάζουμε αν είναι σωστά αλατισμένο.
Στα κενά ανάμεσα στα κομμάτια του αρνιού, τοποθετούμε ποσότητες από το σταμναγκάθι.

Σκεπάζουμε και πάλι με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε την γάστρα στον φούρνο, για άλλα 25 λεπτά περίπου.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο, όταν το σταμναγκάθι έχει μαλακώσει χωρίς να λιώσει και το φαγητό μας έχει μείνει με την σάλτσα του.
Σερβίρουμε αμέσως και καλή μας όρεξη!!

Σημειώσεις:
- Είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ποσότητα του ελαιολάδου που θα βάλουμε στο φαγητό μας, ειδικά αν το αρνάκι μας είναι παχύ. 4-5 κουταλιές, είναι αρκετές.
- Είμαστε επίσης προσεκτικοί και στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσουμε στην γάστρα. Τα χορταρικά θα βγάλουν και αυτά τα δικά τους υγρά. Αν η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη, η σάλτσα του φαγητού μας δεν θα δέσει σωστά. Θα αναγκαστούμε να ψήσουμε παραπάνω το φαγητό μας και τα χόρτα θα λιώσουν.
Αν παρά ταύτα, μας βγει αραιή η σάλτσα, μπορούμε να την αφαιρέσουμε με κουτάλι, να την βάλουμε σε κατσαρολίτσα και να την βράσουμε μέχρι να δέσει. Αυτό όμως απαιτεί περισσότερο χρόνο από εμάς, ο οποίος μας είναι πολύτιμος, ειδικά αν έχουμε καλεσμένους.
- Το σκέπασμα με αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρα, είναι απαραίτητο. Θα προστατεύσει το κρέας από το να στεγνώσει, καθώς και τα χόρτα.
- Αν δεν μας αρέσει το σταμναγκάθι, το αντικαθιστούμε με σέσκουλα, σπανάκι ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

15 comments:

Maria B. said...

Καλημέρα !!!!
Ρηνάκι μου, τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό ???? Λατρεύω το σταμναγκάθι και μου αρέσει πολύ και το αρνάκι οπότε ήρθε και έδεσε η συνταγή σου !!!
Πολύ ωραία πρόταση όπως είπες και για το Πάσχα !!!!
Λουκούμι σου έγινε ! γειά στα χεράκια σου !!!

Παίρνω μεριδούλες για όοολη την οικογένεια, χιχιχι!!

φιλια πολλα πολλά

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα κορίτσια. Αν και δεν τρώω αυτό το κρέας ομολογώ ότι το πιάτο φαίνεται πολύ γευστικό!!

Magia da Inês said...

°º。♪♫♬° ·.
Muito, muito bom!!!

Boa semana!
Beijinhos.
°º。♪♫♬° ·.

mm_skg said...

Ποσο μου αρεσει το σταμναγκαθι! αλλα στα μερη μας δυσκολα το βρισκεις, μονο καλλιεργημενο και συσκευασμενο στο σουπερ μαρκετ... Υπεροχο φαγακι και το φρικασε με αγρια χορταρακια προσωπικα μου αρεσει πολυ περισσοτερο απο αυτο με το μαρουλι.

Vasia b. said...

Πω πω !!!!Υπέροχο φαίνεται Ειρήνη μου!!!Πολύ ωραία πρόταση για το Πάσχα!!!Το σταμναγκάθι τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και είναι και πολύ υγιεινό...οπότε ο συνδυασμός με το αρνάκι ειναι τέλειος!!!!
Φιλιά!!!!!

- spoonstories- said...

Καταρχάς μόνο που γίνετε στη γάστρα είναι λουκούμι! Έτσι όπως το έβλεπα με τη σαλτσούλα του ήταν όνειρο! Φυσικά ένα τέτοιο πιάτο σερβίρεται και το Πάσχα! Το βρίσκω εξαιρετικό κοριτσάρα μου!

DIMI said...

Kαλησπέρα Ειρήνη μου!!Πολύ σπέσιαλ η συνταγή σου!!Μού αρέση πολύ τό σταμναγκάθι καί μέ τό αρνάκι,δένει τόσο όμορφα!!Νοστιμότατο τό φαγάκι σου!!!Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου το σημερινό σου πιάτο είναι από τα ωραιότερα φαγάκια της κουζίνας μας!
Εξαιρετικό!!
Και το μαγείρεψες υπέροχα, γεια στα χεράκια σου!
Και μας το παρουσίασες αναλυτικότατα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Δημιουργία said...

Όμορφο φαγάκι Ειρήνη Το αρνί με το σταμναγκάθι φρικασέ μου το έχει συστήσει και μια κοπέλα κρητικιά, εγώ προς το παρόν μόνο σαλάτα το έχω φάει

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου πάρα πολύ ωραίο φαγάκι μας ετοίμασες, μια πρόταση τελείως διαφορετική!!!Θα πάρω μια μεριδούλα οπωσδήποτε!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Ερμιόνη said...

Αν και με τα πικρά χορταράκια δεν τα πηγαίνω και τόσο καλά, το σταμναγκάθι είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Όταν το συνδυάζουμε με το αρνί έχουμε ένα φοβερό πιάτο, το οποίο πράγματι είναι ιδανικό για όσους αποφύγουν τη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα.
Φιλιά!

Silena said...

Στη δυτική Κρήτη λατρεύουμε το αρνί με το σταμναγκάθι συνήθως φρικασέ!!!!! Το νερό που έβρασε το σταμναγκάθι (άγριο) το θεωρούμε φάρμακο και πολλοί το πίνουν βάζοντας του λίγο λεμόνι!!!!! Η πρότασή σου Ειρήνη μου αρέσει πολύ και θα τη δοκιμάσω!!!!
Καλό βράδυ!

Eleana-My Home My Memories said...

Και εμένα ο δικός μου ο Κρητικός τρελλαίνεται για σταμνγαγκάθι αλλά εδώ δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοια χόρτα.. γενικά δεν υπάρχουν χόρτα.. Εγώ το αρνί είδα και μου χαμογέλασε!! Φιλιά!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι καταπληκτικό φαγητό, χίλια μπράβο!!!

Σε φιλώ γλυκιά μου!

Unknown said...

Και αρνάκι και σταμναγκάθι...
Εξαιρετικό φαγητό...Ειρηνάκι...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...